Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου ή με νομοθετική ρύθμιση «κλείνει» ως την Παρασκευή η κυβέρνηση το θέμα της άρσης των περιορισμών στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.
Προβλέπονται χαμηλά όρια στην αντικειμενική αξία και το εισόδημα, πάνω από τα οποία θα βγαίνουν στο σφυρί τα σπίτια των δανειοληπτών που δεν μπορούν να πλρώσουν στις δυσβάσταχτες δόσεις καθώς με τα μνημονιακά μέτρα τα εισοδήματά τους έχουν υποστεί καθίζηση. Αποφάσεις για τα ΕΑΣ στο απογευματινό Eurogroup.
Προβλέπονται χαμηλά όρια στην αντικειμενική αξία και το εισόδημα, πάνω από τα οποία θα βγαίνουν στο σφυρί τα σπίτια των δανειοληπτών που δεν μπορούν να πλρώσουν στις δυσβάσταχτες δόσεις καθώς με τα μνημονιακά μέτρα τα εισοδήματά τους έχουν υποστεί καθίζηση. Αποφάσεις για τα ΕΑΣ στο απογευματινό Eurogroup.
Χωρίς να «δυσαρεστήσει» την Τρόικα και με το «όπλο» της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου παρά πόδα σε περίπτωση ισχυρών αντιδράσεων των συμπολιτευόμενων βουλευτών, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να νομοθετήσει, κυριολεκτικά στο παρά 5', την άρση των περιορισμών που ισχύουν αυτή τη στιγμή και εμποδίζουν την αρπαγή της ακίνητης περιουσίας των πολιτών από τις τράπεζες.
Έτσι, το το υπουργείο Ανάπτυξης εμφανίζεται έτοιμο να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση -έως την Παρασκευή- που θα προβλέπει αναστολή των πλειστηριασμών για 12 ακόμη μήνες, αλλά μόνο για πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία ως 160.000 ευρώ συνδυαστικά με ύπαρξη οικογενειακού εισοδήματος κάτω των 25.000 ευρώ. Αλλα δημοσιεύματα ανεβάζουν το όριο της αντικειμενικής αξίας ως τα 180 με 200.000 ευρώ. Η κυβέρνηση προτίθεται, όπως αναφέρουν τα σχετικά δημοσιεύματα, να παρατείνει τη ρύθμιση για ένα έτος, με την εισαγωγή αντικειμενικών κριτηρίων (εισοδηματικά- περιουσιακά, αντικειμενικές αξίες, ύψος δόσης). Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, «αυτό που ενδιαφέρει την τρόικα για τους πλειστηριασμούς ακινήτων, είναι η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος».
Καθίσταται σαφές πως αίρεται το καθεστώς προστασίας για μεγάλο αριθμό δανειοληπτών που τα εισοδήματά τους υπέστησαν καθίζηση τα χρόνια της μνημονιακής λιτότητας οδηγώντάς τους σε αδυναμία αποπληρωμής των δόσεών τους προς τις τράπεζες. Η σχετική ρύθμιση μπορεί να γίνει ακόμη και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κι ας αφήνει, για επικοινωνιακούς λόγους το υπουργείο να διαρρεύσει πως «δεν την προτιμά» .
Ωστόσο, η χθεσινή επίσκεψη του Αντ. Σαμαρά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θεωρείται ένα πρώτο βήμα,. αποκαλυπτικό της πρόθεσης για κατάθεση ΠΝΠ. Όπως σημειώνει η Αυγή στο σημερινό κύριο άρθρο της, «η κυβέρνηση άφησε το θέμα να φτάσει λίγες μέρες πριν λήξει η ισχύουσα απαγόρευση και τώρα προχωρεί σε ρύθμιση, εκτός της κοινοβουλευτικής τάξης. Με τον φόβο των δικών της βουλευτών, η κυβέρνηση νομοθετεί ερήμην τους. Ή, ακριβέστερα, νομοθετεί με ΠΝΠ, ώστε να μη χρειαστεί οι κυβερνητικοί βουλευτές να μπουν στο δίλημμα: να καταψηφίσουν ή να γελοιοποιηθούν»
Από το 2015 θεσμοθετείται «ελάχιστη δόση»
Σε κάθε περίπτωση, η παράταση της προστασίας θα ισχύσει για μεταβατική περίοδο ενός χρόνου, σημειώνει χαρακτηριστικά η «Καθημερινή», καθώς μετά τράπεζες και κυβέρνηση θα συμφωνήσουν σε ένα σύνθετο μοντέλο αξιολόγησης της ικανότητας του δανειολήπτη, να ανταποκρίνεται στις δανειακές του υποχρεώσεις με βάση το εισόδημά του και τις ανάγκες διαβίωσης της οικογένειας. Το νέο μόνιμο καθεστώς εξωδικαστικού συμβιβασμού για τα δάνεια στο «κόκκινο», το οποίο θα βασίζεται στο αντίστοιχο πλαίσιο της Ιρλανδίας, θα εφαρμοστεί από το 2015. Σε αυτό υπάρχει επί της ουσίας συμφωνία με την τρόικα, αλλά και με την Τράπεζα της Ελλάδος, εκπρόσωπος της οποίας συμμετείχε στις χθεσινές συνομιλίες με τους εκπροσώπους των πιστωτών. Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, θα καθορίζονται οι ανάγκες διαβίωσης του δανειολήπτη και με βάση αυτές και το εισόδημά του, μια ελάχιστη δόση, την οποία θα πρέπει να καταβάλει για να αποφύγει τον εκπλειστηριασμό της κατοικίας του.
Διατήρηση στο 13% του ΦΠΑ στην εστίαση, έρχονται ισοδύναμα μέτρα
Στο θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση, η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει μονομερώς στη σχετική νομοθεσία για τη διατήρησή του στο 13%. Αυτό θα γίνει μέχρι τα τέλη της εβδομάδας και όπως ισχυρίστηε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, τον Ιανουάριο θα παρουσιαστούν στην τρόικα τα ισοδύναμα διαρθρωτικά μέτρα για την κάλυψη του κενού που δημιουργείται από τη συγκράτηση του ΦΠΑ στο 13%. Το ίδιο στέλεχος απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης συντάξεων, μισθών και αύξησης φόρων και επέμεινε ότι τα νέα μέτρα θα είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα.
Απόφαση για ΕΑΣ στο Eurogroup ώστε να ληφθεί η δόση (και να δοθεί στο χρέος)
Με το φόβο του βέτο από κάποια ευρωπαϊκή χώρα προσέρχεται σήμερα το απόγευμα στο Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση, κομίζοντας σχέδιο διάλυσης των ΕΑΣ με «αντάλλαγμα» τη δόση του 1 δισ. € που περιμένει από τον... Ιούλιο. Με αυτή ελπίζει να πληρώσει δόση για το χρέος ύψους 1,8 δισ. τον Ιανουάριο. Το σχέδιο για τα ΕΑΣ προβλέπει συρρίκνωση, 300 απολύσεις άμεσα με «εθελούσια» έξοδο και, αν το σχέδιο δεν προχωρήσει, επιπλέον συρρίκνωση και απολύσεις στο τέλος του 2014.
Παραθέτουμε ενδεικτικά το σχετικό δημοσίευμα της Καθημερινής:
«Στο οικονομικό επιτελείο ελπίζουν ότι δεν θα υπάρξει αντίδραση επί του σχεδίου από κάποιον υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης και τελικά θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ. Στόχος είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) να εγκρίνει την Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ (που θα εισρεύσει στα κρατικά ταμεία έως το τέλος του έτους). Υπό αυτή την προϋπόθεση και σε συνδυασμό με τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εκτίμησε πως θα καλυφθούν οι λήξεις ομολόγων ύψους 1,9 δισ. ευρώ στις 13 Ιανουαρίου 2014.
Ωστόσο, για να δώσουν την έγκρισή τους το Eurogroup και το ESM, απομένουν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες για την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ που μέχρι χθες δεν είχαν οριστικοποιηθεί.
Η πρόταση που συζητήθηκε το βράδυ της Κυριακής, και για την οποία έχει αποσταλεί η τεχνική τεκμηρίωση, έχει σαφώς καλύτερους όρους από αυτή που όλο το προηγούμενο διάστημα εθεωρείτο η επικρατέστερη. Συγκεκριμένα:
1. Προβλέπει τη διατήρηση τριών -αντί δύο- στρατιωτικών εργοστασίων. Συγκεκριμένα, θα παραμείνουν εν λειτουργία οι μονάδες στο Αίγιο, το Λαύριο και τον Υμηττό και θα κλείσουν αυτά της Μάνδρας (Ιούνιος 2014) και της Ελευσίνας (Σεπτέμβριος 2014). Επίσης, θα εκκαθαριστεί όλο το πολιτικό τμήμα των ΕΑΣ που θα «φορτωθεί» τις χαρακτηρισμένες ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις.
2. Παραμένουν 500 εργαζόμενοι (αντί 341) από τους 800 περίπου που απασχολούνται σήμερα στην εταιρεία. Για τους 300 που φεύγουν, προβλέπεται η διάθεση περίπου 6 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση προγράμματος εθελουσίας εξόδου.
3. Ενισχύεται με 35 εκατ. ευρώ η εταιρεία για να καλύψει υποχρεώσεις και να συνεχίσει να λειτουργεί.
4. Η ελληνική πλευρά δεσμεύεται ότι εντός του 2014 θα έχει εξασφαλίσει καθαρές εξαγωγές 13,5 εκατ. ευρώ, 20 εκατ. ευρώ για το 2015 και άλλες τόσες για το 2016.
5. Κάθε τρίμηνο θα γίνεται από την τρόικα έλεγχος εάν το επιχειρησιακό πρόγραμμα υλοποιείται και αποδίδει όσα προβλέπεται.
6. Στο τέλος του 2014 θα διαπιστωθεί εάν τα ΕΑΣ έχουν καταστεί κερδοφόρα και βιώσιμα. Εάν όχι, τότε θα συρρικνωθούν περαιτέρω, στα δύο εργοστάσια και 341 άτομα, εάν κριθεί ότι αυτό είναι αρκετό, ή ακόμη και σε ένα εργοστάσιο εάν θεωρηθεί αναγκαίο.
Εφόσον η τρόικα συμφωνήσει σε αυτή την πρόταση, τότε όχι μόνο ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ έως τις 19 Δεκεμβρίου, αλλά και για μια συμφωνία την οποία η κυβέρνηση μπορεί να παρουσιάσει ως «νίκη», δεδομένου ότι η τρόικα στην αρχή της διαπραγμάτευσης πρότεινε την άμεση εκκαθάριση της εταιρείας».
ΣΥΡΙΖΑ: Οι μνημονιακές κυβερνήσεις θα δώσουν λόγο για τη διάλυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Σε ανακοίνωση των Τμημάτων Βιομηχανίας και Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις σε ΕΑΣ / EΛΒΟ και ευρύτερα την αμυντική βιομηχανία, τονίζεται:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την υποταγή της Κυβέρνησης στο σχεδιασμό της τρόικας για την ουσιαστική διάλυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και ευρύτερα του παραγωγικού δυναμικού της χώρας.
Η εξέλιξη για τα ΕΑΣ, αφορά πρώτον τους όρους πώλησης, με τη διατήρηση δύο εργοστασίων και 341 υπαλλήλων (αντί 818 που απασχολούνται σήμερα), και δεύτερον και σημαντικότερο την ίδια την πώληση. Αφ'ενός μεν έναντι εξευτελιστικού τιμήματος, αφ'ετέρου δε παράδοσης της χώρας ομήρου σε εξωτερικούς προμηθευτές για τα αναλώσιμα, σφαίρες και οβίδες, των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.
Η απομάκρυνση των εργαζομένων μέσω προγράμματος εθελουσίας εξόδου ή κάποιου άλλου προγράμματος είναι η μία πλευρά του σχεδίου, ενώ βασική πλευρά για τον τόπο είναι η εγκληματική πράξη παράδοσης μιας τόσο σημαντικής επιχείρησης. Απομακρύνουν ή παροπλίζουν εργαζόμενους οι οποίοι έχουν και την τεχνογνωσία για την παραγωγή πυρομαχικών και οπλικών συστημάτων.
Ειδικότερα για την ΕΛΒΟ, μια ιστορική αμυντική βιομηχανία, που έχει τροφοδοτήσει με σημαντικό αριθμό οχημάτων τον ελληνικό Στρατό, αλλά και τις άλλες ανάγκες του Δημοσίου (απορριμματοφόρα, τρόλεϊ και λεωφορεία), είναι βέβαιο ότι οδηγείται σε ξαφνικό θάνατο. Πρόκειται για ό, τι είχε απομείνει στην Βιομηχανική Ζώνη Θεσσαλονίκης.
Επισημαίνουμε ότι η απόφαση της Κυβέρνησης λαμβάνεται λίγες μόνο εβδομάδες μετά την απόρριψη της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ που εξασφάλιζε τον δημόσιο έλεγχο σε ΕΑΣ και ΕΛΒΟ.
Οι κυβερνήσεις των μνημονίων θα δώσουν λόγο αν συντελεστούν αυτά τα εγκλήματα και η κυβέρνηση της αριστεράς δεσμεύεται να επανακτήσει αυτές τις επιχειρήσεις( Ε.Α.Σ & ΕΛ.Β.Ο).»
left.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!
Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)