Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Υπουργός οικονομικών στην Αργεντινή ο αρχιτέκτονας της εθνικοποίησης της Ισπανικής REPSOL


Φανερά ενοχλημένες οι οικονομικές ελίτ σε ΗΠΑ και ΕΕ
Έγινε γνωστός την περίοδο που η κυβέρνηση της Αργεντινής προχωρούσε στην εθνικοποίηση του ενεργειακού κολοσσού YPF.

Tώρα έρχεται ακόμα πιο δυναμικά στο προσκήνιο, αναλαμβάνοντας το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Ο λόγος για τον 42χρονο Άξελ Κισίλοφ. Η ανάδειξή του στο υπουργείο έγινε στο πλαίσιο ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Ήταν η πρώτη κίνηση της Κριστίνα Φερνάντες μετά την επιστροφή της στα προεδρικά καθήκοντα. Μια κίνηση η οποία περιέχει ισχυρούς οικονομικούς συμβολισμούς.

«Η ανάθεση του υπουργείου στον Κίσιλοφ εξόργισε τους εμπορικούς εταίρους της Αργεντινής από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά έγινε αποδεκτή από το λαό της χώρας ως μια πρωτοβουλία για την υπεράσπιση των εθνικών στρατηγικών συμφερόντων», σημειώνει το Reuters.Και υποστηρίζει ότι ο νέος υπουργός «είναι ένας αριστερός της παλιάς σχολής, γαλουχημένος με τις ιδέες του Καρόλου Μαρξ και του Τζον Μέιναρντ Κέινς, που πιστεύει πως η Αργεντινή πρέπει να επιδιώξει να γίνει μια από τις κυρίαρχες βιομηχανικές χώρες στο κόσμο». «Η ανάθεση του υπουργείου στον Κίσιλοφ δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις διεθνείς χρηματαγορές καθώς επιβεβαιώνει το ότι η πολιτική της κυβέρνησης Φερνάντες θα παραμείνει αμετάβλητη», τονίζει ο Ινάσιο Λαμπάκουι, Αργεντινός οικονομικός αναλυτής στην αμερικανική συμβουλευτική εταιρεία Medley Global Advisors.

Ο Κισίλοφ, παλαιότερα εργάστηκε ως ακαδημαϊκός. Έχει μελετήσει σε βάθος Μαρξ και Κέινς. Για τον άγγλο οικονομολόγο έγραψε μάλιστα και διατριβή.

Ο νέος υπουργός οικονομικών της Αργεντινής έχει επικρίνει σφόδρα την παγκοσμιοποίηση και έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι η Αργεντινή μπορεί να βρει τον δικό της δρόμο προς την ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία.

Το 2009 κατέλαβε σημαντική θέση στις αερογραμμές Aerolineas Argentinas. Η εταιρεία ήταν από τις πρώτες που εθνικοποιήθηκαν, το 2008, προκαλώντας την οργή των ισπανικών επιχειρηματικών ελίτ και της ισπανικής κυβέρνησης.

Ακολούθησε η εθνικοποίηση της YPF. Και εδώ κυριαρχούσαν οι Ισπανοί, οι οποίοι εξοργίστηκαν για μια ακόμα φορά με την κυβέρνηση της Φερνάντες.

Εκεί ήταν που έλαμψε το «άστρο» του Κισίλοφ ως υφυπουργού Οικονομικών αρμόδιου για την εθνικοποίηση.

Οι πολιτικές της κρατικής  παρέμβασης στην οικονομία, του ελέγχου των εισαγωγών και των αυστηρών ελέγχων στη διακίνηση του συναλλάγματος, δεν πρόκειται να αλλάξουν και αυτή είναι κοινή πεποίθηση όσων μελέτησαν προσεκτικά τον ανασχηματισμό της προέδρου.

πηγή: redwire.gr

26fdc8bcfe874d68b945cfc55e1c7548_l.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)