Αφού αγόρασε ελληνικά ομόλογα κοψοχρονιά, τώρα ζητάει "Α+" αξιολόγηση για την Ελλάδα
Η αμερικάνικη επενδυτική εταιρία, Japonica Partners, ξαναχτυπά, ζητώντας αξιολόγηση "Α+" για την ελληνική οικονομία, με καταχώριση σε εφημερίδες (International New York Times, Telegraph), σε μια προσπάθεια να αναζωπυρώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον στον τζόγο των μετοχών και ομολόγων.
Πρόκειται για ολοσέλιδη διαφημιστική καταχώριση με τίτλο: «η ΕΛΛΑΔΑ είναι Α+» και υπότιτλο: «Ανοικτή επιστολή και έκκληση για ανάληψη δράσης, προς τους υπεύθυνους χάραξης των δημόσιων πολιτικών, σε Αθήνα, Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον».
Ως επιχειρήματα για την έκκλησή της αυτή, η Japonica επισημαίνει ότι:
«Είναι αδιάσειστο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει επιτελέσει μια από τις πιο εκπληκτικές προσαρμογές των δημόσιων οικονομικών στην ιστορία, που συνιστά επίδοση Α+. Αυτή είναι η στιγμή να ξεπεράσουμε την παρούσα, οικονομικά παράλογη και αναχρονιστική λογιστική που δεν αφήνει να φανεί ότι η Ελλάδα αξίζει μια αξιολόγηση Α+ και τα κρατικά της ομόλογα να έχουν επιτόκια κάτω από 5%. Αυτή είναι η στιγμή να αναγνωριστεί ότι αυτή η λογιστική είναι το μόνο μεγάλο και πολύ εύκολο να παραμεριστεί εμπόδιο, σε μια απαράμιλλη ανάπτυξη στην Ελλάδα. Και, τώρα είναι η στιγμή για τα κέντρα αποφάσεων να υποστηρίξουν αποτελεσματικά τη λογιστική και την παρουσίαση που αντανακλά την οικονομική πραγματικότητα, που βελτιώνει τη λήψη αποφάσεων και αυξάνει την υπευθυνότητα».
"Επενδύοντας" στην ελληνική οικονομία...
Το ενδιαφέρον της εταιρίας βέβαια για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, μόνο ανιδιοτελές δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού η Japonica Partners είναι ο μεγαλύτερος, κάτοχος ελληνικού δημόσιου χρέους. Ομόλογα τα οποία αγοράστηκαν κοψοχρονιά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η όποια βελτίωση στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, θα απέφερε τεράστια κέρδη στην εταιρία, αυξάνοντας άμεσα την αξία αυτών των ομολόγων. Επενδυτική κίνηση που μόνο αφελής δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού η πρόσφατη ιστορία δείχνει ότι επενδυτικές εταιρίες και hedge funds που επένδυσαν σε ελληνικό χρέος, μόνο ζημιωμένες δε βγήκαν - με τη βοήθεια της κυβέρνησης Σαμαρά και εις βάρος του δημοσίου.
Όπως αναφέρει σε εκτεταμένα ρεπορτάζ της η "Ελευθεροτυπία", η Japonica Partners το καλοκαίρι ζητούσε να αγοράσει κοψοχρονιά ελληνικό χρέος:
"Μία είδηση που προσφέρεται περισσότερο για τη διαμόρφωση θετικού κλίματος στις αγορές -και λιγότερο γιατί ωφελεί πραγματικά κάποιους- είναι η πρόταση που δημοσιοποίησε χθες η επενδυτική εταιρεία Japonica Partners (μέσω της θυγατρικής της Yerousalem Hesed Ltd) να αγοράσει το 9,9% των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα (29,6 δισ. ευρώ είναι το σύνολο σε ονομαστικές τιμές) και εκδόθηκαν τον Δεκέμβριο του 2012.
Μπορεί η συγκεκριμένη πρόταση να είναι η πρώτη δημόσια που γίνεται από ιδιώτη επενδυτή για την αγορά ομολόγων μιας ευρωπαϊκής χώρας και να δείχνει το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο, όμως η τιμή που προσφέρει ο επενδυτής είναι χαμηλότερη από την τρέχουσα. Αυτό σημαίνει ότι ο επενδυτής προσδοκά διπλό κέρδος. Και τη διαφορά μεταξύ της τιμής που προσφέρει και της τρέχουσας και μεταξύ της τρέχουσας και της ονομαστικής, όταν λήξει το ομόλογο με την προϋπόθεση να μην κουρευτεί".
Σε νέο της δημοσίευμα τον Ιούλιο, η εφημερίδα ανέφερε ότι:
"Περισσότερα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά σε χαμηλότερη τιμή ζητεί να αγοράσει, με νέα πρόταση που υπέβαλε τη Δευτέρα, η Japonica Partners. Κάτι ξέρει. Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε ξαναρίξει τις τιμές με την «επαναγορά» ομολόγων, όταν τα hedge fund «τσέπωσαν» 2 δισ. ευρώ.
Το ίδιο ζητούσαν τα hedge fund το Δεκέμβριο με την περιβόητη “επαναγορά” χρέους, που σε ρόλο dealer η κυβέρνηση Σαμαρά έσπευσε να προσφέρει “δελεαστικές” τιμές για να μην χάσει πελατεία hedge fund που έβγαλαν κέρδη 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times".
"Success story" και ο χρηματοπιστωτικός τζόγος;
Τίποτα από τα παραπάνω δεν ήταν αρκετό για να χαλάσει τη θερμή υποδοχή την οποία επεφύλαξαν τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ στην είδηση. Εντύπωση μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι ενώ η εταιρία στην καταχώρισή της, αλλά και το ΑΜΠΕ στο τηλεγράφημά του, αναφέρουν ότι έχει στην κατοχή της ελληνικά ομόλογα, αυτή η "λεπτομέρεια" αποκρύφτηκε από τα περισσότερα δημοσιεύματα.
Πόσο εύκολα όμως θα μπορούσαν να παραδεχθούν τα "ανεξάρτητα" και "άτεγκτα" δημοσιογραφικά μαγαζιά ότι το "success story" της κυβέρνησης για τη βελτίωση της κατάστασης της οικονομίας και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, περιορίζεται σε χρηματοπιστωτικές φούσκες, όπου επενδυτικές εταιρίες αγοράζουν φτηνά ελληνικό χρέος και έπειτα σε ρόλο τελάλη διαφημίζουν την επιτυχία των "διαρθρωτικών αλλαγών" - όπως ονομάζεται η προωθούμενη κοινωνική διάλυση, ευελπιστώντας σε υπερδιπλασιασμό της επένδυσής τους όταν "αλλάξει το κλίμα στην αγορά".
Ο Paul Kazarian (1ος από αριστερά) παρέα με τον Rupert Murdoch σε βράβευσή του το 2004
Η σημασία την οποία έχουν τέτοιες "πρωτοβουλίες" στο σύγχρονο καζινο-καπιταλισμό του χρηματοπιστωτικού τζόγου, τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση και τα συστημικά παπαγαλάκια παρουσιάζουν σα μονόδρομο, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο ιδρυτής της Japonica Partners και πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, Paul Kazarian, θα μιλήσει στο 24ο συνέδριο του Ελληνοαμερικάνικου εμπορικού επιμελητηρίου, αμέσως μετα τον υπ. Οικονομίας, Γ. Στουρνάρα, σε συζήτηση με θέμα την "πρόοδο και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας". Δεν είμαστε μάντεις, αλλά κάτι μας λέει ότι η "ανιδιοτελής" του κρίση, θα χρησιμοποιηθεί μετά από τους κυρίους Σαμάρα και Βενιζέλο (οι οποίοι θα συμμετάσχουν επίσης στο συνέδριο) για να τεκμηριωθεί ακόμα μια φορά το πασίγνωστο ελληνικό "success story".
left.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!
Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)