Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Σε ένα άρθρο ψηφίστηκε η τροπολογία για τα φάρμακα - Δεν αναγνωρίζει την παράτυπη διαδικασία ο ΣΥΡΙΖΑ

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για την τροπολογία του υπουργείου Υγείας με την οποία αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων - Δεν έγινε δεκτό το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για ξεχωριστή ψηφοφορία των άρθρων - Δεν αναγνωρίζει τη διαδικασία η αξιωματική αντιπολίτευση 

Ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία λίγο μετά τις 2:30 το μεσημέρι(27/11). Την ονομαστική ψηφοφορία είχαν ζητήσει οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 246 βουλευτές. Η τροπολογία έγνε δεκτή με 164 «ναι». Ως «όχι» καταμετρήθηκαν οι ψήφοι των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που καταγγέλλει την ψηφοφορία ως αντικανονιστική και αντισυνταγματική (δείτε αναλυτικά παρακάτω).


 Οι βουλευτές των ΑΝΕΛ αποχώρησαν. Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ ενώ υπερψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής ζήτησε στην αρχή της διαδικασίας να γίνει ξεχωριστή ψηφοφορία για κάθε ένα από τα πέντε άρθρα της τροπολογίας δεδομένου ότι το κόμμα του διαφωνεί μόνο με το άρθρο για την τιμολόγηση των φαρμάκων. Το αίτημά του δεν έγινε δεκτό από τον κ. Τραγάκη.

Σφοδρή ήταν η αντίδραση και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος κατήγγειλε ότι η διαδικασία είναι κατά παράβαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, καθώς οι βουλευτές εξαναγκάζονται να πουν ή ναι σε όλα ή όχι σε όλα. Κατηγόρησε, επίσης, το ΠΑΣΟΚ ότι τεχνηέντως κατέθεσε την πρόταση ονομαστικής. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν υπέρ των άρθρων 1,2,3 και 4και κατά του επίμαχου άρθρου 5 αλλά, όπως προέβλεπε η απόφαση του προεδρείου, όλες οι ψήφοι καταμετρήθηκαν στο «όχι».
«Δεν θεωρεί νόμιμη την ψηφοφορία για την τροπολογία για τα φάρμακα ο  ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα κάνει δεκτό το αποτέλεσμα της φαλκίδευσης της ψήφου μας» αναφέρει η δήλωση των Ν. Βούτση, Π. Λαφαζάνη και Π. Κουρουμπλή που ανέγνωσε στο τέλος της διαδικασίας ο Π. Λαφαζάνης:
Αναλυτικά η δήλωση:  
«Η διεξαχθείσα ψηφοφορία είναι παράνομη ως απολύτως αντικανονιστική και αντισυνταγματική, εφόσον αυθαιρέτως στην συγκεκριμένη τροπολογία συμπεριλαμβάνονται πέντε διαφορετικά άρθρα, στα οποία δεν καταγράψατε τις διαφορετικές ψήφους των βουλευτών μας. Νόμιμο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν υπάρχει και δεν θα γίνει δεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ η φαλκίδευση της ψήφου μας.»
   
Μετά το τέλος της ψηφοφορίας ο Β. Μεϊμαράκης προσπάθησε να δώσει εξηγήσεις για τη διαδικασία. «Μέχρι σήμερα έχουν ψηφιστεί αρκετές τροπολογίες με παραπάνω του ενός άρθρου και δεν έχουν υπάρξει διαμαρτυρίες. Η διαδικασία δεν είναι παράνομη γιατί 164 βουλευτές υπερψήφισαν ουσιαστικά και τα πέντε άρθρα» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής. Το προεδρείο θεωρεί τη διαδικασία νόμιμη και την εγκρίνει, επισήμανε ο Β. Μεϊμαράκης. 
Ο Π. Λαφαζάνης, λαμβάνοντας ξανά το λόγο, σχολίασε πως κακώς έκανε με αυτόν τον τόνο παρέμβαση ο πρόεδρος της Βουλής. «Όλες οι παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ψύχραιμες και σύμφωνα με τον Κανονισμό» υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «Ασκήσαμε έντονη διαμαρτυρία γιατί δημιουργήθηκε ένα επικίνδυνο προηγούμενο για τη Βουλή και τη δημοκρατία». Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι τα 5 άρθρα της τροπολογίας, εφόσον δεν ήταν συναφή μεταξύ τους, έπρεπε να ψηφιστούν ξεχωριστά και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε αντίρρηση στα πρώτα 4 άρθρα, αντίρρηση που δεν έγινε δυνατόν να καταγραφεί με τον τρόπο που έγινε η διαδικασία. «Ο κανονισμός επιτρέπει να ψηφίζονται ξεχωριστά τα άρθρα» ανέφερε ο Π. Λαφαζάνης. «Ποτέ δεν έχουμε ανεχτεί παρόμοια διαδικασία, ούτε σε τροπολογίες, με αποτέλεσμα να μας λέτε κολλημένους με τον Κανονισμό» κατέληξε. Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Νότης Μαριάς εκ μέρους των ΑΝΕΛ διαμαρτυρόμενος με τη σειρά του για το μη διαχωρισμό των άρθρων.
Ακολούθησαν επιθέσεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ τόσο από τους Π. Κουκουλόπουλο και Απ. Κακλαμάνη (ΠΑΣΟΚ) όσο και από τον Αδ. Γεωργιάδη που υπονόησε ξανά σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλα συμφέροντα στον χώρο του φαρμάκου. Ο Ευ. Μεϊμαράκης επανήλθε κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «χρησιμοποίησε τη Βουλή για πολιτικές σκοπιμότητες» (!).
          Δείτε βίντεο με τις διαμαρτυρίες του ΣΥΡΙΖΑ, νωρίτερα, κατά την ψηφοφορία:      
Ο Μανώλης Γλέζος, που επανήλθε μετά την περιπέτεια της υγείας του, ζήτησε τον λόγο και με παρέμβασή του κάλεσε τον υπουργό Υγείας 'Αδωνη Γεωργιάδη να ζητήσει συγγνώμη για όσα έχει πει σε βάρος του κ. Κουρουμπλή. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ ενώ υπερψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του Αλέξη Τσίπρα, κάλεσε τον Α. Γεωργιάδη να σταματήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια και τις ατάκες και να αποσύρει την επίμαχη τροπολογία, που δεν υπηρετεί ούτε τη δημόσια υγεία ούτε τον πολίτη. Πράγμα που τελικώς δεν έγινε λόγω της κυβερνητικής αδιαλλαξίας.
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)