Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Η φτώχεια αυξάνει τον κίνδυνο για παιδιά με σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας

Οικογένειες με οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα είναι πιθανότερο να έχουν υπερκινητικά παιδιά, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη δίνει μια νέα κοινωνικοοικονομική διάσταση στο Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), μια διαταραχή που γνωρίζει σημαντική εξάπλωση κατά τα τελευταία χρόνια διεθνώς και φαίνεται πως ευνοείται από τη φτώχεια και την έλλειψη μόρφωσης.




 Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Τζίνι Ράσελ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Έξετερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό παιδοψυχιατρικής "Journal of Child Psychology and Psychiatry", ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 19.500 παιδιά που είχαν γεννηθεί μεταξύ 2000 - 2002. Η ανάλυση έδειξε πως τα παιδιά με ΔΕΠΥ ήσαν αναλογικά περισσότερα στις οικογένειες κάτω από το όριο της φτώχειας σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Η πιθανότητα μιας φτωχής οικογένειας χωρίς δικό της σπίτι να έχει υπερκινητικό παιδί, ήταν περίπου τριπλάσια σε σχέση με μια πιο ευκατάσταστη οικογένεια που ζούσε σε ιδιόκτητη κατοικία. Εξάλλου, οι γυναίκες με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο έχουν διπλάσια πιθανότητα να έχουν υπερκινητικό παιδί σε σχέση με τις μητέρες που είναι απόφοιτες πανεπιστημίου. Ακόμα, οι μονογονεϊκές οικογένειες είναι πιθανότερο να έχουν παιδί με ΔΕΠΥ σε σχέση με τις οικογένειες με δύο γονείς. Επίσης, οι πιθανότητες μιας πολύ νέας μητέρας να γεννήσει παιδί με ΔΕΠΥ, είναι σημαντικά υψηλότερες από τον μέσο όρο των μητέρων. «Υπάρχει μια γενετική - κληρονομική διάσταση στο Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας, όμως η νέα μελέτη παρέχει ισχυρές ενδείξεις πως το ΔΕΠΥ επίσης σχετίζεται με ένα μειονεκτικό κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο», δήλωσε η Τζίνι Ράσελ. «Είναι σημαντικό να ανακαλύψουμε περισσότερα για τις αιτίες αυτής της διαταραχής, ώστε να μπορέσουμε να φροντίσουμε καλύτερα για την πρόληψή της και να εστιάσουμε πιο αποτελεσματικά τη θεραπεία της», πρόσθεσε η βρετανή ερευνήτρια. Τα ευρήματα της νέας έρευνας υποστηρίζουν παρεμφερείς μελέτες που έχουν γίνει στη Βόρεια Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία και πλέον ενισχύουν την άποψη για την περιβαλλοντική-κοινωνική διάσταση του ΔΕΠΥ.

 Πληροφορίες: ΑΜΠΕ 

images_1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)