Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Η αποθέωση του «ανεξάρτητου»

Ενα νέος «είδος» αρχίζει να ευδοκιμεί στις παρυφές των πόλεων όπως τα αναρριχώμενα φυτά... Ως γνωστόν, για να φυτέψεις αναρριχώμενα φυτά δεν χρειάζονται πολλά πράγματα, μόνο ένας καλός τοίχος για στήριγμα και να γνωρίζεις τις οδηγίες. Το είδος αυτό άρχισε να ευδοκιμεί στο πρώτο έτος του Μνημονίου -στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010- και αναμένεται να «καρποφορήσει» την άνοιξη του 2014.

Στις τοπικές εκλογές του 2010, δειλά δειλά, υποψήφιοι δήμαρχοι, όπως η περίφημη σύμπραξη των «5 δημάρχων», υιοθέτησαν τον χαρακτηρισμό του «ανεξάρτητου», αν και δεν έκρυψαν τις πολιτικές τους προτιμήσεις, ούτε φυσικά αρνήθηκαν τη στήριξη κομματικών σχηματισμών.




 Πολύ πιο καθαρά, σήμερα, η σύναξη των «5 δημάρχων» στηρίζει, με λόγια και έργα, την ανασύσταση της «κεντροαριστεράς», προβάλλοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα να έχουν λόγο οι τοπικές κοινωνίες. Ταυτόχρονα μια σειρά νυν δημάρχων, αλλά και όσοι θέλουν να αναβαπτιστούν στην κολυμβήθρα των τοπικών εκλογών ανακαλύπτουν ότι πλέον είναι στενό το κουστούμι που φορούν και ξορκίζουν την πολιτικοποίηση της εκλογικής αναμέτρησης του ερχόμενου Μαΐου. Στο όνομα της τοπικής κοινωνίας ελπίζουν ότι θα διασωθούν, αποκηρύσσοντας κόμματα αλλά και όσους υποστηρίζουν ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποκτούν στην παρούσα συγκυρία ακόμη πιο πολιτικά χαρακτηριστικά. Ολοι αυτοί έχουν κοντή μνήμη. Και δεν θέλουν να θυμούνται, γιατί τα κόμματα που τους στήριξαν, τον Νοέμβριο του 2010, είχαν προκηρύξει πανστρατιά ώστε να δώσουν οι πολίτες ένα ξεκάθαρο στίγμα για το πού θέλει να πάει η χώρα. Τέλος Οκτωβρίου, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους της Αλεξανδρούπολης, είπε ότι «σε κάθε εκλογική αναμέτρηση συγκρούονται δύο διαφορετικές αντιλήψεις για την πορείας της χώρας - από την Τοπική Αυτοδιοίκηση μέχρι και την κυβέρνηση». Τι άλλο μας είπε; «Με την ψήφο μας στέλνουμε ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα». Λίγες μέρες μετά, πάλι από την Αλεξανδρούπολη, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ζήτησε ψήφο κατά του Μνημονίου στις αυτοδιοικητικές εκλογές, γιατί «η πολιτική του Μνημονίου δεν αποτρέπει τη χρεοκοπία. Τη φέρνει πιο κοντά». 

Παναγιώτης Τσούτσιας

πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)