Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

«Δεν αρκεί η λιτότητα» αλλά… συνεχίστε την εφαρμογή της το μήνυμα Ομπάμα

Συνάντηση διάρκειας μίας ώρας είχε το βράδυ της Πέμπτης ο Α. Σαμαράς με τον Μ. Ομπάμα - υπακοή στη λιτότητα από τον πρωθυπουργό - Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει σήμερα ο Α. Σαμαράς, προκειμένου να συναντηθεί με τον γ.γ του ΟΗΕ, τον Δήμαρχο της πόλης και εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας.
Παρασκευή 9/8
 Συνάντηση διάρκειας μίας ώρας είχαν το βράδυ της Πέμπτης, στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η οικονομία, αλλά και ένα ευρύ φάσμα θεμάτων «κοινού ενδιαφέροντος».


Ομπάμα: Λύση δεν είναι μόνο η λιτότητα

«Δεν μπορούμε απλώς να βλέπουμε τη λιτότητα ως λύση» δήλωσε ο Ομπάμα στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων από το Λευκό Οίκο.
«Είναι σημαντικό να έχουμε ένα σχέδιο δημοσιονομικής σταθεροποίησης και διαχείρισης του χρέους. Αλλά είναι επίσης σημαντική η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας, γιατί γνωρίζουμε από την ιστορία ότι οι χώρες που αναπτύσσονται, εκεί όπου υπάρχει εργασία και παραγωγικότητα, είναι πιο εύκολο να μειώσουν το χρέος τους» πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος. Ωστόσο προέτρεψε την Ελλάδα να συνεχίσει στο δρόμο της κοινωνικής κατεδάφισης (βλέπε «μεταρρυθμίσεις») τονίζοντας ότι «ο πρωθυπουργός Σαμαράς είναι δεσμευμένος να αναλάβει τις σκληρές προσπάθειες που απαιτούνται, αλλά είδα ότι θέλει να διασφαλίσει ότι ο ελληνικός λαός θα δει φως στην άκρη του τούνελ».
Σαφές μήνυμα ότι στα αμερικανικά σχέδια είναι η παγίωση της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου και Ισραήλ έστειλε ο αμερικανός πρόεδρος, υπενθυμίζοντας επίσης την αναβάθμιση της στρατιωτικής «συνεργασίας»:
«Οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας παρέχοντας βοήθεια, καθώς η Ελλάδα είναι εταίρος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και συνεργάζονται και στο στρατιωτικό σκέλος και σε θέματα ασφάλειας».


Σαμαράς: Δεσμεύτηκε για τη συνέχιση του Μνημονίου

Ο πρωθυπουργός στην δήλωσή του σχετικά με την οικονομία αναγνώρισε τις δυσκολίες που πέρασε η χώρα, και τόνισε ότι οι θυσίες των Ελλήνων ήταν τεράστιες, όχι όμως μάταιες και υπογράμμισε ότι αυτό που χρειάζεται τώρα η χώρα είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας και η ανάπτυξη.
«Σε ό,τι αφορά στην οικονομία, έχουμε περάσει δύσκολα, οι θυσίες που έχει καταβάλει ο ελληνικός λαός είναι τεράστιες, αλλά δεν θα είναι μάταιες, γιατί προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας» είπε ο κ. Σαμαράς.

«Φυσικά θα κάνουμε τις δομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, αλλά η έμφαση πρέπει να είναι στην ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους, γιατί -όπως είπα στον πρόεδρο- στην Ελλάδα η ανεργία των νέων έφτασε το απίστευτο 60% και ο ελληνικός λαός έχει θυσιάσει πάνω από το 25% του ΑΕΠ τα τελευταία τέσσερα χρόνια», συμπλήρωσε.
«Αυτοί που θέλω να προσθέσω είναι ότι αν η Ελλάδα πετύχει -και θα πετύχει- η επιτυχία θα είναι ευρωπαϊκή επιτυχία»… απείλησε ο έλληνας πρωθυπουργός που συνέχισε δίνοντας το «οκ» για την πλήρη πρόσδεση της Ελλάδας στο ενεργειακό και στρατιωτικό άρμα των ΗΠΑ:

 «Στη χώρα μας υπάρχουν τεράστια ενεργειακά αποθέματα, στο τρίγωνο Ελλάδα - Κύπρος – Ισραήλ και εμείς προσπαθούμε να ευθυγράμμισε τις συνέργειες συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», τόνισε.

Όπως σχολιάζει η «Αυγή», ο Έλληνας πρωθυπουργός «ακούγοντας τον Ομπάμα να δηλώνει ότι "δεν πρέπει να κολλάμε στη λιτότητα" και ότι χρειάζεται η δημοσιονομική προσαρμογή να συνδυάζεται με ανάπτυξη και εργασία, προθυμοποιήθηκε να προσυπογράψει δίνοντας την ακριβώς αντίθετη διάσταση στην προ μηνών δήλωσή του "ουδείς αναμάρτητος", την οποία είχε ντροπαλά διατυπώσει ενώπιον της αυτοκράτειρας Μέρκελ στο Βερολίνο».


ΣΥΡΙΖΑ: Τίποτα καλό για την ελληνική κοινωνία και οικονομία

«Δεν προκύπτει κάποιο συγκεκριμένο και θετικό στοιχείο για τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντα της χώρας μας» σχολίασε την Παρασκευή ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη συνάντηση. Αναφορικά με τη γεωπολιτική πλευρά των συναντήσεων, η αξιωματική αντιπολίτευση υπογράμμισε: «Η υποχωρητική στάση της κυβέρνησης στη δημιουργία της ενεργειακής συμμαχίας Ισραήλ, Κύρπου και Ελλάδας (σσ βλέπε παρακάτω), ενέχει  κινδύνους αποσταθεροποίησης των σχέσεων της χώρας μας με τον αραβικό κόσμο, με πρόσθετο αποτέλεσμα να διευκολυνθεί η διείσδυση της Τουρκίας στις αραβικές χώρες».







 Η συνάντηση με τον Τζον Κέρι

Ο κ. Σαμαράς βρέθηκε στο Λευκό Οίκο συνοδευόμενος από τους συμβούλους του.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία κατά τη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο αποτελούνταν από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέικομπ Λιου, τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σμιθ, τη σύμβουλο Ασφαλείας Σούζαν Ράις, τη σύμβουλο για θέματα διεθνούς οικονομίας και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Κάρολι Άτκινσον και τα στελέχη του Λευκού Οίκου για ευρωπαϊκά ζητήματα, Κάρεν Ντόνφριντ και Μάικλ Σέσαμς.


Συμμετείχαν επίσης ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου Ντένις Μακ Ντόναφ και ο Γουίλιαμ Μπέρνς, δεύτερος στην ιεραρχία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Προηγήθηκε συνάντηση «σε πολύ θετικό κλίμα» του κ. Σαμαρά με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Κέρι εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον ελληνικό λαό και τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και της διάθεση των ΗΠΑ για συνεργασία με την Ελλάδα σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

************************************************************************

Η ανάλυση που προηγήθηκε της συνάντησης Σαμαρά -  Ομπάμα:

Αφού αναβλήθηκε με άκομψο, ομολογουμένως, τρόπο από τη αμερικανική πλευρά, πριν μερικούς μήνες, το ταξίδι Σαμαρά στις ΗΠΑ, η πλήρης υποταγή στις υποδείξεις του υπερατλαντικού συμμάχου κατέστησε, τελικά, εφικτή τη συμβολική επίσκεψη στο Λευκό Οίκο. Προαπαιτούμενα για την πραγματοποίησή της, η ικανοποίηση των απαιτήσεων της αζέρικης εταιρείας για τη ΔΕΣΦΑ (βιτρίνα αμερικανικών συμφερόντων), η συμφωνία (δια χειρός Αβραμόπουλου) για  την αναβάθμιση της επιχειρησιακής δυνατότητας της βάσης στη Σούδα και των υπόλοιπων ΝΑΤΟϊκών υποδομών και το ναυάγιο εξαγοράς της ΔΕΠΑ από τη ρώσικη Gazprom.


Για μια... καλή κουβέντα 

Το Μαξίμου προσβλέπει διακαώς σε ορισμένα θετικά μηνύματα από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μπ. Ομπάμα, στην κατεύθυνση της "επιβράβευσης" της ελληνικής κυβέρνησης για την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου. Μηνύματα που θα μπορούσε εν συνεχεία να αξιοποιήσει επικοινωνιακά με το βλέμμα στραμμένο στην Αθήνα και αποδέκτες την κοινωνία, αλλά και τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της δικομματικής κυβέρνησης, που βρίσκονται σε αναβρασμό, προκειμένου να κάμψει υφιστάμενες αντιδράσεις, αλλά και την υφέρπουσα δυσπιστία και των δύο πλευρών για ενδεχόμενα νέα οριζόντια μέτρα.

Πηγές του Μαξίμου εκτιμούν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα μπορούσε να αναδείξει το ζήτημα του κουρέματος του ελληνικού χρέους με τρόπο που θα φτάσει και στα "αυτιά" του Βερολίνου, καθώς, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο Αντ. Σαμαράς δεν πρόκειται να θέσει πρώτος τέτοιο ζήτημα. Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του προσδοκούν ότι μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να προέλθει από την Ουάσιγκτον, παραπέμποντας στις έμμεσες υποδείξεις που έχει απευθύνει το ΔΝΤ σε αυτή την κατεύθυνση, δεδομένων πάντα και των επιφυλάξεων που διατηρεί και δεν κρύβει ούτε η γερμανική πλευρά, αλλά ούτε και η Κομισιόν. Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός σε δημόσιο επίπεδο κινείται στη λογική: «Αν εμείς κάνουμε τα σωστά, είναι χρήσιμο να προσδοκούμε στήριξη φίλων, εταίρων και συμμάχων»..


Επέμβαση σε Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο μέσω Ελλάδας

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το αδύναμο πιόνι που λέγεται Ελλάδα για να κερδίσουν θέσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα. Η διασφάλιση της αμερικανικής παρουσίας σε κρίσιμα πεδία (με προτεραιότητα αυτό της ενέργειας) αποτελεί το βασικό κίνητρο της υπερδύναμης και η ελληνική κυβέρνηση μοιάζει να έχει αποδεχθεί το ρόλο του κομπάρσου.

Όπως σχολίασε ο Κώστας Ήσυχος, επικεφαλής του τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, «οι ΗΠΑ θα  προσπαθήσουν να αναβαθμίσουν την παρουσία τους  μέσω του  θύματος που λέγεται Ελλάδα στην ΕΕ, μιας και η Ελλάδα αποτελεί πιλότο στο πρόγραμμα του ΔΝΤ στον Ευρωπαϊκό Νότο. Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία θα πρέπει να έχει τα δικά της όρια σε ότι αφορά τη στρατηγική της στην Ευρώπη μιας και το ΔΝΤ και οι ΗΠΑ πίσω από αυτό που είναι το μεγάλο αφεντικό  θα προσπαθήσουν με λόγους και με ρητορικές θα έλεγα δηλώσεις περί κουρέματος που δεν έχουν τίποτα να κάνουν και να προσφέρουν με την ουσία και την επίλυση του προβλήματος, αφού μόνο μια μεγάλη, γενναία διαγραφή του χρέους θα μπορούσε να ήταν ένα βασικό σημάδι  ουσιαστικής ανάκαμψης για τη χώρα . Κάτι τέτοιο δεν θα το ακούσουμε μιας και τα κουρέματα που έχουμε βιώσει στο παρελθόν έχουν συνεισφέρει αρνητικά και πολύ σημαντικά, μειώνοντας τη δυνατότητα της χώρας να ακολουθήσει μια αυτοτελή οικονομική πολιτική σε πάρα πολλούς τομείς της οικονομίας».


Ενεργειακή «παράδοση» σε ΗΠΑ - Ισραήλ

Η αναβαθμισμένη επιχειρησιακά στρατιωτική, γεωπολιτική και ενεργειακή στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή θέτει την Ελλάδα και την Κύπρο υπό τη σφικτή κηδεμονία ΗΠΑ και Ισραήλ. Tην ώρα που ο Α.Σαμαράς θα βρίσκεται στις ΗΠΑ , ο υπουργός Ενέργειας της Ελλάδας, κ. Μανιάτης, θα υπογράφει από τη Λευκωσία, με τους ομολόγους του της Κύπρου Γ. Λακκοτρύπη και του Ισραήλ Σιλβάν Σαλόμ, μνημόνιο ενεργειακής (και όχι μόνο) συνεργασίας που θα αφορά την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, τους υδάτινους πόρους και τον υποβρύχιο ηλεκτρικό αγωγό Ισραήλ-Κύπρου και Ελλάδας. Δημοσιεύματα αναφέρουν πως η υπογραφή του εν λόγω μνημονίου έπαιξε καταλυτικό ρόλο για την επίσκεψη του Α. Σαμαρά, στις ΗΠΑ. Για το θέμα κατέθεσαν ερώτηση προς τον κ. Μανιάτη τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως το εν λόγω ενεργειακό μνημόνιο προέκυψε χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση της Βουλής.  Μετά (και) από αυτή τη συμφωνία, ο ίδιος οπ Σαμαράς θα επισημάνει  το ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού παίκτη και σταθερού πολιτικού, οικονομικού και στρατιωτικού συμμάχου των ΗΠΑ στην περιοχή της Μεσογείου. Κατά την επισήμανση του Κώστα Ήσυχου, «μετατρέπεται η χώρα από ένα υβρίδιο αποικίας χρέους σε ένα γεωπολιτικό βραχίονα του ΝΑΤΟ , του Ισραήλ και των ΗΠΑ στην περιοχή , όπου τα ενεργειακά και τα γεωπολιτικά θα έχουν τον πρώτο ρόλο το επόμενο διάστημα».


Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα από την συνέντευξη του Κ. Ήσυχου «στο Κόκκινο» (105,5):








Πηγές: Ναυτεμπορική, Αυγή, ΑΜΠΕ, in.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)