Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Φωτιές στη Στοκχόλμη: Η εξέγερση που κανείς (;) δεν περίμενε (βίντεο)

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Husby μετά το θανάσιμο πυροβολισμό 69χρονου μετανάστη από αστυνομικούς

Οι πυρπολήσεις οχημάτων, σχολείων και σταθμών από νεαρούς κατοίκους των υποβαθμισμένων προαστίων της Στοκχόλμης που συνεχίστηκαν για 5η νύχτα,δίνουν χαρακτήρα εξέγερσης (ή μια εξέγερση στο ξεκίνημα της) στη φαινομενικά ήρεμη σκανδιναβική πρωτεύουσα.





Όπως αναφέρει το Reuters, οι συζητήσεις με τους κατοίκους του Husby είναι γεμάτες με ιστορίες ανεργίας, αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, φυλετικού ρατσισμού και άισθήματος πειθωριοποίησης. Ιστορίες που έρχονται σε αντίθεση με τη φήμη της «ανεκτικής» Σουηδίας.

«Σκηνές παρόμοιες με του Λονδίνου (2011) και των γαλλικών προαστίων (2006) ζει η Στοκχόλμη όπου περίπου το 15% του πληθυσμού έχει γεννηθεί στο εξωτερικό. Η άνοδος (τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις) του κόμματος των «Δημοκρατών» με την αντιμεταναστευτική ρητορική (το οποίο ζητά την απαγόρευση της κυκλοφορίας για να σταματήσουν τα «βίαια επεισόδια») έχει πολώσει τη σουηδική κοινωνία».

Το μοντέλο του σουηδικού κράτους πρόνοιας παρουσιάζει σοβαρά ρήγματα την ώρα που πάνω από ένας στους τρεις νέους 16-29 ετών στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές των μεγάλων πόλεων δεν έχει πρόσβαση ούτε  στην εκπαίδευση ούτε στην αγορά εργασίας

Όπως δηλώνουν σε συνεντεύξεις οι νέοι του Husby, οι περισσότεροι είναι άνεργοι ή «μαθητευόμενοι» αδυνατώντας να βρουν εργασία πλήρους απασχόλησης.

«Ο θανάσιμος πυροβολισμός ενός κατοίκου από την Αστυνομία  ήταν η σπίθα», σύμφωνα με το Reuters, «που άναψε την οργή των κατοίκων του Husby το 80% των οποίων έχει μεταναστευτικό υπόβαθρο».

Στη διάρκεια και της χθεσινής νύχτας εκατοντάδες νέοι πυρπόλησαν δεκάδες αυτοκίνητα και συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις καθώς και με μέλη των υπηρεσιών διάσωσης σε προάστια της Στοκχόλμης, όπου διαμένουν φτωχοί μετανάστες στη διάρκεια των ταραχών που αναμφίβολα οι πλέον εκτεταμένες εδώ και πολλά χρόνια.




Χθες βράδυ, επίθεση δέχτηκε ένα αστυνομικό τμήμα στην περιοχή Γιάκομπσμπεργκ, στα βορειοδυτικά της πόλης,ενώ πυρπολήθηκαν δύο σχολεία και ένα πολιτιστικό κέντρο, παρά την έκκληση για ηρεμία που απηύθυνε ο πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ.

«Περίπου 30 αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν χθες το βράδυ, οι εμπρησμοί συνδέονται με τις συμμορίες νεαρών και με εγκληματικές συμμορίες», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Στοκχόλμης. Ο ίδιος είπε ότι συνελήφθησαν οκτώ άτομα και ότι από τα επεισόδια δεν υπάρχουν τραυματίες.

«Γινόμαστε σιγά-σιγά όπως οι άλλες χώρες» δήλωσε ο Άγε Κάρλμπομ ανθρωπολόγος στο πανεπιστήμιο του Μάλμε. «Το να είσαι νέος σ' αυτές τις απομονωμένες συνοικίες μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολο από πολλές πλευρές. Δεν έχεις πρακτικά καμιά επαφή με τους άλλους Σουηδούς και τις περισσότερες φορές δεν πιστεύω πως έχεις μια καλή κατανόηση της σουηδικής κοινωνίας» πρόσθεσε.

Η εφημερίδα Aftonbladet που πρόσκειται στην Αριστερά σημειώνει ότι οι ταραχές δείχνουν μία «γιγαντιαία αποτυχία» της κυβερνητικής πολιτικής, που έχει οδηγήσει στη δημιουργία γκέτο στα προάστια.

Να σημειωθεί ότι το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στη Σουηδία αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τις άλλες χώρες-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, παρότι η απόλυτη φτώχεια δεν είναι συχνό φαινόμενο.






Πηγές: Εφημερίδα των Συντακτών, tvxs.gr, reuters.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)