Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Ντροπιαστική πρωτιά για την Ελλάδα στην ανεργία


Η αύξηση των προσλήψεων που καταγράφηκε τον Απρίλιο (προσλήψεις που βέβαια γίνονται με όρους εργασιακού μεσαίωνα μετά τις νέες ρυθμίσεις) προπαγανδίζεται ως «θετική ένδειξη» από τον υπουργό Εργασίας - «Ας μη βιάζεται να βγάλει συμπεράσματα» απαντά ο Δ. Στρατούλης


Η αύξηση των προσλήψεων με όρους εργασιακού μεσαίωνα προκάλεσε τους πανηγυρισμούς του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση: «Τα αποτελέσματα του Απριλίου για τις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, όπως προκύπτουν από το σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ", συνιστούν μια θετική ένδειξη για τις εξελίξεις στην απασχόληση στη χώρα μας, σε συνέχεια των επιδόσεων του Μαρτίου", σχολίασε ο υπουργός Εργασίας.

Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις προσκρούουν πάνω στην τραγική πραγματικότητα που έχουν προκαλέσει οι μνημονιακές πολιτικές. Η Ελλάδα παραμένει πρώτη στην ανεργία στην ΕΕ και την ευρωζώνη ενώ οι εκτιμήσεις προβλέπουν ανεργία 27% για το 2013 και το 2014 τη ώρα που το ΙΝΕ - ΓΣΕΕ προβλέπειπεραιτέρω αύξηση της ανεργίας αν συνεχιστούν οι μνημονιακές πολιτικές. Πρέπει να τονιστεί ότι στην επίσημη καταγραφή που παρουσίασε το υπουργείο Εργασίας δεν υπολογίζεται η «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία που αφορά το 40% των εργαζομένων στην Ελλάδα.


Αναλυτικά η δήλωση Δημήτρη Στρατούλη, υπεύθυνου της επιτροπής κοινοβουλευτικού ελέγχου του Υπουργείου Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ σχετικά με τις δηλώσεις του Υπ. Εργασίας για τις ροές προσλήψεων-απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα το πρώτο τετράμηνο του 2013:

«Ο Υπ. Εργασίας, προκειμένου να δημιουργήσει κλίμα τεχνητής κοινωνικής και πολιτικής αισιοδοξίας,βιάζεται πάρα πολύ να συμπεράνει ότι από το επίσημο ισοζύγιο προσλήψεων/απολύσεων το πρώτο τετράμηνο του 2013 προκύπτουν θετικές προοπτικές για την απασχόληση και θα πρέπει να του υπενθυμίσουμε ότι «όποιος βιάζεται, σκοντάφτει».

Για την επίσημη καταγραφή του ισοζυγίου προσλήψεων/απολύσεων δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψιν και δεν καταγράφεται το τι συμβαίνει στον τομέα της «μαύρης» και ανασφάλιστης εργασίας, όταν είναι γνωστό από τους ελέγχους των επιθεωρήσεων εργασίας και του ΙΚΑ ότι αυτή αφορά το 40% των εργαζομένων της χώρας μας στον ιδιωτικό τομέα και το 52% των επιχειρήσεων. Επίσης, εκτός από το γεγονός ότι από τον Απρίλιο πάντα έχουμε αύξηση της εποχικής -προσωρινής όμως- απασχόλησης στον τουρισμό, αυτές που φαίνονται ως νέες προσλήψεις δεν είναι πάντα «νέες». Πίσω από αυτές πολλές φορές κρύβονται δήθεν οικειοθελείς αποχωρήσεις εργαζομένων με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, που μετά επαναπροσλαμβάνονται με συμβάσεις εργασίας μερικής ή προσωρινής απασχόλησης, που, όμως, παρότι εμφανίζονται ως νέες προσλήψεις, αφορούν τους ίδιους εργαζόμενους.

Ο υπουργός Εργασίας πανηγυρίζει για θετικές εξελίξεις στην απασχόληση, όταν οι ίδιες οι εκθέσεις του ΔΝΤ και της Κομισιόν πριν από λίγες μέρες, προβλέπουν για τη χώρα μας για το 2013 ύφεση 4,2 - 4,5% και ανεργία 27%, ότι, επίσης, εάν υπάρξει οριακή ανάπτυξη το 2014, θα συνοδεύεται με ανεργία 26-27 %, ενώ το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ έχει προειδοποιήσει ότι, εάν συνεχιστούν οι μνημονιακές πολιτικές, η ανεργία θα φτάσει το 2013 στο 35% και οι άνεργοι τα 2.000.000.

Οι πανηγυρισμοί, λοιπόν, του Υπ. Εργασίας περί θετικών ενδείξεων στην απασχόληση αποτελούν πρόκληση για τους 1,4 εκατομμύρια ανέργους της χώρας μας και κυρίως για τους νέους, που 6 στους 10 είναι άνεργοι ή για τις 450.000 οικογένειες, στις οποίες δεν εργάζεται κανένα μέλος τους.

Η ντροπιαστική πρώτη θέση της χώρας μας στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη, όσον αφορά την ανεργία και ειδικά των νέων, όχι μόνο δεν δικαιολογεί προκλητικούς κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για δήθεν δρομολόγηση μείωσής της, αλλά και επιβάλλει τον λαϊκό ξεσηκωμό για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών της ύφεσης και την ανεργίας, και της τρικομματικής κυβέρνησης που τις υπηρετεί».

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)