Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου: Απαιτεί πανάκριβο χαράτσι για χαρακτηρισμένους χώρους πρασίνου στο Δήμο Αγ. Δημητρίου

Για την υπόθεση του Ασυρμάτου στο Δήμο Αγίου Δημητρίου

Αναβρασμός επικρατεί τις τελευταίες μέρες στο Μπραχάμι, μετά από παράλογη και εξωφρενική απαίτηση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΕΤ.Α.Δ), τον "βραχίονα" του ΤΑΙΠΕΔ, να πληρώσει  ο Δήμος Αγίου Δημητρίου αντάλλαγμα εύλογο με την αξία του Ασυρμάτου (32 στρεμμάτων) για να του παραχωρηθεί η χρήση του χώρου, ο οποίος έχει δοθεί από το 2011, από τον τότε "ιδιοκτήτη" του το ΥΠΕΘΑ, για χρήση πρασίνου και πολιτισμού. Να σημειωθεί ότι ο ο χώρος είναι ήδη χαρακτηρισμένος χώρος πρασίνου και δεν επιτρέπεται άλλη χρήση για αυτόν.


Στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αγίου Δημητρίου, που συνεδρίασε στις 20/5, πάρθηκε ομόφωνη απόφαση για μη αποδοχή της απαίτησης της ΕΤΑΔ που ζητάει οικονομικό αντάλλαγμα για την παραχώρηση της χρήσης των 32 στρεμμάτων. Απόφαση η οποία θα στηρίζεται σε περιβαλλοντικά, πολεοδομικά, νομικά και ιστορικοκοινωνικά επιχειρήματα.

Επιπλέον αποφασίστηκαν οι εξής κινητοποιήσεις:

  • Να πραγματοποιηθεί λαϊκή συνέλευση στον Ασύρματο ενημέρωσης και συναπόφασης με τους κατοίκους για τη μη αποδοχή του αιτήματος της ΕΤΑΔ, την Κυριακή 26/5/2013. 

  • Να συσταθεί  διαπαραταξιακή του δημοτικού συμβουλίου επιτροπή, που θα χειριστεί την απάντηση προς την ΕΤΑΔ και η οποία θα παραστεί από κοινού με τη δημοτική αρχή στην επίδοση της απάντησης εκ μέρους του Δήμου. 

  • Να σταλεί επιστολή στα κόμματα (εκτός ΧΑ) που θα ενημερώνει και θα ζητά τη συμπαράστασή τους

  • Να γίνουν παρεμβάσεις στα θεσμικά όργανα της ΤΑ (συνέδριο ΠΕΔΑ 23/5, συνέδριο ΚΕΔΕ 30/5) κλπ.

  • Να γίνει συνέντευξη τύπου παρουσίασης και ανάδειξης του θέματος.

Ανακοινώσεις για το θέμα έχουν εκδώσει ήδη ο Δήμος Αγίου Δημητρίου, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, αλλά και η ανοικτή συνέλευση κατοίκων για τη διεκδίκηση του Ασυρμάτου, ενώ το θέμα έχει φτάσει και στη Βουλή με ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Χαράς Καφαντάρη.




Η ερώτηση της Χαράς Καφαντάρη στη Βουλή

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
•Οικονομικών
•Εσωτερικών

Θέμα: Παραχώρηση τμήματος δημόσιου ακινήτου (Ασύρματος) στο Δήμο Αγίου Δημητρίου 22/05/2013

Η περιοχή του Ασυρμάτου βρίσκεται στο Δήμο Αγίου Δημητρίου, στα όρια με τον Δήμο Νέας Σμύρνης. Τμήμα της ίδιας περιοχής, με το ίδιο σημερινό όνομα, συνολικής έκτασης 75 στρεμμάτων απαλλοτριώθηκε με το ΒΔ της 22-07-1952 υπέρ και με δαπάνες του Δημοσίου, για την εγκατάσταση του Κέντρου Εκπομπών Νέας Σμύρνης (ΚΕΝΣ).

Στη συγκεκριμένη έκταση αναπτύχθηκε αρχικά Κέντρο Εκπομπών του Α/Δ Ελληνικού και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε πλήθος λειτουργιών τόσο της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και λοιπών υπηρεσιών και φορέων του δημοσίου, όπως του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του Υπουργείου Εξωτερικών και της ΥΠΑ.

Από το σύνολο της παραπάνω έκτασης, σταδιακά μετά από συνεχείς διεκδικήσεις, παραχωρήθηκε στο Δήμο Αγίου Δημητρίου, μέσω ΚΕΔ, συνολικά έκταση 42.894 τ.μ. (1983, 1997 και 2003) για τη δημιουργία χώρου πρασίνου και αθλητικών εγκαταστάσεων. Ήδη, το υπόλοιπο της έκτασης έχει αποδεσμευτεί, όσον αφορά στη χρήση του, από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (Φ.550/ΑΔ.687992/03-05-2011)και έχει περιέλθει στην ΚΕΔ. Η ΚΕΔ ως ιδιοκτήτης είναι αρμόδια για την παραχώρηση προς χρήση της παραπάνω έκτασης στο Δήμο Αγίου Δημητρίου, με μόνη υποχρέωση την παραχώρηση προς χρήση του υπάρχοντος κτηρίου στην ΥΠΑ για τη δημιουργία μουσείου ηλεκτρονικών συστημάτων αεροναυτιλίας.

Σύμφωνα με το ισχύον αναθεωρημένο ΓΠΣ η συγκεκριμένη περιοχή ανήκει στην πολεοδομική ενότητα 8, με μέση πυκνότητα 134, μέσο συντελεστή δόμησης 1,4 και η προβλεπόμενη χρήση είναι αστικό πράσινο και σε τμήμα του αθλητικές εγκαταστάσεις.

Μέχρι την τελευταία δεκαετία ο Ασύρματος αντιμετωπίστηκε σαν μια τράπεζα γης που θα μπορούσε να καλύψει και να στεγάσει όλες τις ελλείψεις που καταγράφονται στις υποδομές του δήμου. Κάθε φορά, που ένα τμήμα της παραχωρείτο στη χρήση του δήμου, η παρέμβαση είχε στόχο την κάλυψη του πλέον ώριμου αιτήματος όπως καταγραφόταν από τις διεκδικήσεις των δημοτών, το όραμα της Δημοτικής Αρχής και τη δυνατότητα χρηματοδότησης. Σε όλες τις διαδοχικές παραχωρήσεις αναγνωρίστηκε σαν κοινόχρηστος χώρος, υπονοώντας κάθε φορά με την έννοια αυτή, τον εξωραϊσμό του, τη φύτευσή του και την επανένταξή του στο δυναμικό του Δήμου.

Με την υπ’ αριθ. Φ.550/ΑΔ.687992-Σ.805/03-05-2011 απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας (κοινοποίηση με το υπ’ αριθ. Φ.550/ΑΔ.687993/04-05-2011-Σ.806/04-05-2011 έγγραφο του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας προς την ΚΕΔ, το ΓΕΑ/ΕΓΑ, το ΓΕΑ/Γ5/4(2), την ΥΠΑ/Γραφείο Διοικητή και το Δήμο Αγίου Δημητρίου) παραχωρήθηκε στο Δήμο Αγίου Δημητρίου έκταση 32 στρεμμάτων από το χώρο του Κέντρου Εκπομπών Νέας Σμύρνης (Ασύρματος) για τη «δημιουργία χώρου πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής».

Πριν δρομολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες για την ολοκλήρωση της παραχώρησης του χώρου στο Δήμο μέσω της ΚΕΔ, η τελευταία απορροφήθηκε από την ΕΤΑΔ στο πλαίσιο των πρόσφατων συγχωνεύσεων φορέων του δημοσίου.

Για πρώτη φορά ο Δήμος Αγίου Δημητρίου, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την αξιοποίηση ολόκληρου του χώρου του Ασυρμάτου, προχώρησε στη σύνταξη προμελέτης για την «Ανάπλαση πάρκου Ελ. Βενιζέλου (Ασύρματος)» με βιοκλιματικό σχεδιασμό, η οποία στάλθηκε και στην ΕΤΑΔ.

Με το υπ’ αριθ. 4329/ΑΑ.44/14-05-2013 έγγραφο της ΕΤΑΔ προς το Δήμου Αγίου Δημητρίου, η εν λόγω υπηρεσία, εκτός των άλλων, απαιτεί από το Δήμο οικονομικό αντάλλαγμα για την παραχώρηση χρήσης, που να ανταποκρίνεται στην εύλογη αξία του ακινήτου.

Δεδομένου ότι:
Σήμερα ο Ασύρματος αποτελεί το μεγαλύτερο ελεύθερο αδόμητο χώρο εντός των ορίων του Αγίου Δημητρίου. Η έκταση θα βελτιώσει το ισοζύγιο πρασίνου και μπορεί να αναδειχτεί μαζί με το ρέμα της Πικροδάφνης ως χώρος περιπάτου, αναψυχής και πολιτισμού.
Είναι παράλογο να απαιτείται οικονομικό αντίτιμο από Φορέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο οποίος δεν έχει σκοπό να εκμεταλλευτεί προς ίδιον όφελος το χώρο, αλλά να τον αποδώσει ως χώρο πρασίνου και αναψυχής στους δημότες, όντας ο μοναδικός αδόμητος χώρος στην περιοχή.
Η ενιαία αντιμετώπιση του χώρου ήταν ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και απαίτηση τόσο των περίοικων, όσο και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Ερωτώνται οι κ.κ.  Υπουργοί:

•Με ποια λογική απαιτείται οικονομικό αντάλλαγμα για την παραχώρηση χρήσης, όταν η απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν προβάλλει αντίστοιχο αίτημα;
•Με ποια λογική απαιτείται οικονομικό αντάλλαγμα για την παραχώρηση χρήσης, όταν οι εγκεκριμένες χρήσεις γης από το ισχύον ρυμοτομικό σχέδιο είναι χρήση αστικού πρασίνου;
•Τα έσοδα τα οποία διεκδικεί η ΕΤΑΔ θα κατευθυνθούν από την κυβέρνηση στη φερόμενη από αυτήν προσπάθεια μείωσης του δημόσιου χρέους στο πλαίσιο της μνημονιακής πολιτικής;

Η ερωτώσα Βουλευτής
Χαρά Καφαντάρη




Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αγίου Δημητρίου

Ο ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ –ΔΕΝ ΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ-

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ  ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΞΕΠΟΥΛΟΥΝ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ

Σήμερα, ύστερα από τρία χρόνια παρουσίας της τρόικας στη χώρα μας, η κυβέρνηση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ παρουσιάζει ως «οικονομική επένδυση» το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, το πλιάτσικο, την τσιμεντοποίηση και την εμπορευματοποίηση των πάντων και την καταστροφή του περιβάλλοντος σε όλη τη χώρα.

Από τις Σκουριές στη Χαλκιδική έως την Κασσιόπη στην Κέρκυρα, εκποιούν τα πάντα στα οικονομικά συμφέροντα, στις αγορές, στις δήθεν επενδύσεις.

Με πρωταγωνιστή το ΤΑΙΠΕΔ (ταμείο ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας με βάση τη μνημονιακή πολιτική), το οποίο σχεδιάζει με απόλυτη αδιαφάνεια, ερήμην των δημοκρατικών θεσμών και τον βραχίονά του, την  ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ (ΕΤ.Α.Δ) βαφτίζουν την καταστροφή και το ξεπούλημα «αξιοποίηση των ακινήτων με σύγχρονη διαχείριση, προστασία του περιβάλλοντος, συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και με αξιοποίηση (!!) χρηματοδοτικών εργαλείων που δημιουργούν συνέργεια με το Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα».

Δείγμα μιας  τέτοιας  «σύγχρονης διαχείρισης» είναι και η απαίτηση της ΕΤ.Α.Δ με το 4329/ΑΑ.44/14.5.13 έγγραφό της, από το Δήμο Αγίου Δημητρίου και κατ’ επέκταση από τους πολίτες του,  ότι για να παραχωρηθεί η χρήση των 32 στρεμμάτων  του υπολοίπου χώρου του Ασυρμάτου που μεταβιβάστηκαν σε αυτήν την υπηρεσία το 2011 από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θα πρέπει ο Δήμος, εκτός της εγκεκριμένης από το Δημοτικό Συμβούλιο προμελέτης (η οποία έθετε ξεκάθαρα την χωρίς προαπαιτούμενα παραχώρηση του χώρου) που έστειλε σε αυτήν την υπηρεσία, να «ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΠΟΥ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΛΟΓΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ»!!!! και «στοιχεία εξασφάλισης της χρηματοδότησης και συντήρησης του έργου».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για να χρησιμοποιήσουμε την δημόσια γη που έχουμε στο Μπραχάμι και για να ολοκληρωθεί και να αντιμετωπιστεί ως ενιαίος χώρος ΠΡΑΣΙΝΟΥ  ο χώρος του Ασυρμάτου, μας ζητάνε ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ!!!

Την ίδια στιγμή, που όλος ο υπόλοιπος περιμετρικά χώρος του Ασυρμάτου, του  οποίου και αυτού είναι παραχωρημένη η χρήση του, είναι ήδη χώρος πρασίνου, την ίδια στιγμή που ο διεκδικούμενος χώρος είναι πλέον ένας ζωντανός χώρος δημιουργίας και αυτοοργάνωσης από τις δραστηριότητες της Ανοιχτής Συνέλευσης για τη Διεκδίκηση του Ασυρμάτου.

Θυμίζουμε, ότι η Δημοτική Αρχή με τυμπανοκρουσίες, είχε διαβεβαιώσει την κοινωνία του Αγίου Δημητρίου, μετά από υπηρεσιακές συζητήσεις της Δημάρχου (που δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι είχε διαμειφθεί)  και της ΕΤΑΔ,  ότι ο χώρος των 32 στρεμμάτων, είχε ήδη αποκτηθεί, χωρίς μάλιστα να αναφερθεί οποιοδήποτε οικονομικό αντάλλαγμα για την παραχώρηση, υποβαθμίζοντας τις δυσκολίες που είχαν επισημάνει οι κάτοικοι, παρουσιάζοντάς το μάλιστα, σαν μια από τι πρώτες επιτυχίες της.

Επίσης, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι ο πρωτεργάτης του ξεπουλήματος της χώρας Βενιζέλος, είναι αυτός που έβαλε την τελική υπογραφή για την παραχώρηση του χώρου  στο Δήμο και φαίνεται ότι είναι και ο τελευταίος (μαζί φυσικά με τους 2 άλλους εταίρους του) που επιχειρεί να μας στερήσει ένα δημόσιο αγαθό, που ούτε τώρα, ούτε ποτέ του ανήκε.

•Επειδή ο ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ και η ελεύθερη δημόσια χρήση του ως χώρος Πρασίνου, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίος για την περιοχή μας.
•Επειδή ο χώρος αυτός, όπου και αν τυπικά φαίνεται ότι υπάρχει, ανήκει στο λαό της περιοχής μας.
•Επειδή δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αφήσουμε να μας κοροϊδεύουν η τρόικα και οι εντεταλμένοι τους.

Καλούμε το λαό του Αγίου Δημητρίου

1.να εμποδίσει με κάθε τρόπο την άθλια αυτή μεθόδευση
2.να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις για την προστασία και απόκτηση χωρίς ούτε 1 ευρώ, του χώρου των 32 στρεμμάτων
3.να πλαισιώσει και να παλέψει μαζί τους κατοίκους που τόσο καιρό έχουν πάρει την κατάσταση στα χέρια τους και που όπως φαίνεται ορθώς είχαν προβλέψει τις αρνητικές αυτές εξελίξεις.

Επίσης καλούμε σύσσωμο το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της πόλης να πάρει απόφαση για ΠΑΝΔΗΜΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ, που παρά τις διαφορές που έχουμε με τη δημοτική αρχή, εάν  υιοθετηθεί,  θα συμμετάσχουμε και εμείς με όλες μας τις δυνάμεις μαζί με όλους τους φορείς, σωματεία, δημοτικές παρατάξεις, κόμματα και τους κατοίκους της πόλης μας, ώστε να μην περάσει η νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης.

Το επόμενο βήμα είναι να τους ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ….
ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ




Ενημέρωση της ανοιχτής συνέλευσης για τη διεκδίκηση του Ασυρμάτου

Ο ΣΠΟΡΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ

Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ

Πριν από τρία χρόνια, αποφασίσαμε αρχικά να κόψουμε σε κάποια σημεία το συρματόπλεγμα που περιέφρασσε τα 33 στρέμματα στο εσωτερικό του πάρκου για να δούμε σε τι κατάσταση βρισκόταν αφού είχε εδώ και χρόνια σταματήσει να χρησιμοποιείται από την Αεροπορία (μέχρι το ’80 λειτούργησε ως στρατόπεδο και στη συνέχεια ως κέντρο επικοινωνιών). Είχε προηγηθεί ένα μήνα νωρίτερα η πρόταση του τότε δημάρχου Λαζαρόπουλου να παραχωρήσει η Αεροπορία τη μισή έκταση στο Δήμο Αγίου Δημητρίου και στην άλλη μισή να κατασκευάσει Κέντρο Εκπαίδευσης Διασωστών Αεροπορίας. Εκτός από το αχανές -για τα δεδομένα μιας αστικής πλέον περιοχής- της έκτασης των 33 στρεμμάτων, διαπιστώσαμε ότι ο Δήμος ανεπίσημα ήδη χρησιμοποιούσε μέρος του χώρου ως πάρκινγκ απορριμματοφόρων, νεκροταφείο χαλασμένων κάδων απορριμμάτων και κέντρο συλλογής ηλεκτρικών συσκευών προς ανακύκλωση. Επίσης, στο σημείο που σχηματίζεται ένας λόφος είναι σχεδόν βέβαιο ότι από κάτω βρίσκονται θαμμένα μπάζα και άλλα αδρανή υλικά. Τέλος, εκείνη τη περίοδο συζητιόταν έντονα και το ενδεχόμενο δημιουργίας στον Ασύρματο σταθμού μεταφόρτωσης των απορριμμάτων του Δήμου πριν να μεταφερθούν στη χωματερή.

Με αυτή την εικόνα και αυτές τις προοπτικές για το τελευταίο ενιαίο κομμάτι του Ασυρμάτου (συνολικά το πάρκο έχει έκταση περίπου 70 στρέμματα) αποφασίσαμε να δράσουμε άμεσα και συλλογικά. Από την πρώτη στιγμή θελήσαμε να δημιουργήσουμε μια ανοιχτή, οριζόντια και αμεσοδημοκρατική συνέλευση όπου ο καθένας/καθεμία θα μπορεί να καταθέτει ισότιμα τη γνώμη του, να συναποφασίζει και να συμπράττει. Η Ανοιχτή Συνέλευση για τη Διεκδίκηση του Ασυρμάτου κατέλαβε το εγκαταλελειμμένο κτίριο του στρατοπέδου όπου στεγάζεται μέχρι σήμερα.

ΤΡΙΑ (ΚΑΙ ΚΑΤΙ) ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΣΥΡΜΑΤΟ

Από τον Ιανουάριο του 2010 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί στον απελευθερωμένο χώρο της Ανοιχτής Συνέλευσης για τη Διεκδίκηση του Ασυρμάτου δεκάδες μουσικές βραδιές, θεατρικές παραστάσεις, θέατρο σκιών, παιδικές εκδηλώσεις, γιορτές, κούλουμα, συλλογικά φαγοπότια και ανταλλακτικά-χαριστικά παζάρια. Επίσης, έχουν λειτουργήσει (προφανώς χωρίς αντίτιμο) εργαστήρια κατασκευής ψηφιδωτών, θεάτρου σκιών, χειροτεχνίας και κούκλας για παιδιά, ξυλουργικών κατασκευών ενώ τη φετινή χρονιά λειτουργούν σε εβδομαδιαία βάση εργαστήρι εκμάθησης παραδοσιακών χορών, εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης καθώς και θεάτρου σκιών για παιδιά, θεατρική ομάδα, χορωδία και ελεύθερο σχέδιο. Από τα τέλη του 2012 λειτουργεί στον Ασύρματο και το «Αυτοδιαχειριζόμενο Ωδείο» (http://awdeion.blogspot.gr/) το οποίο έχει τη δική του διαχειριστική συνέλευση και απευθύνεται σε όσους θέλουν να μάθουν μουσική και λόγω οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης είναι αποκλεισμένοι από τη μουσική παιδεία.

Σε ότι αφορά τα 33 στρέμματα, με τη συμμετοχή εκατοντάδων κατοίκων της περιοχής και φίλων της ιδέας ενός πράσινου και ανοιχτού Ασύρματου έχουν φυτευτεί βάσει σχεδίου περίπου 400 δένδρα τα οποία υποστηρίζονται από υποδομή αυτόματου ποτίσματος. Κατά καιρούς φυτεύεται και λαχανόκηπος με φρούτα, κηπευτικά και βότανα τα οποία χρησιμοποιούνται στα συλλογικά φαγοπότια. Το συρματόπλεγμα έχει απομακρυνθεί σε αρκετά σημεία και η πρόσβαση είναι δυνατή από αρκετές πλευρές του πάρκου. Η καινούργια δημοτική αρχή απομάκρυνε σταδιακά και ύστερα από συνεχείς πιέσεις τους χαλασμένους κάδους, τα κοντέινερ και τα απορριμματοφόρα. Βέβαια, το ιδιοκτησιακό παραμένει ασαφές καθώς η έκταση ενώ πέρασε από την Αεροπορία στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου έτσι ώστε να παραχωρηθεί -όπως μας διαβεβαίωναν- κατόπιν στο Δήμο, πλέον ανήκει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου η οποία όπως δηλώνει «συνεργάζεται με το ΤΑΙΠΕΔ, προωθώντας σε αυτό τα μεγάλα και ώριμα προς αξιοποίηση ακίνητα».

Σε ότι αφορά το υπόλοιπο τμήμα του πάρκου που ανήκει στο Δήμο, σε αρκετές περιπτώσεις η Συνέλευση έχει αποτρέψει διάφορες «λαμπρές» ιδέες όπως την περαιτέρω τσιμεντοποίηση του πάρκου, την κατασκευή δύο επιπλέον γηπέδων 5×5, πάρκου skateboard και υπαίθριου τσιμεντένιου θεάτρου με γκαζόν ή την απόπειρα δωρεάν παραχώρησης μέρος του χώρου σε ιδιώτη για τη λειτουργία «Χριστουγεννιάτικου Χωριού» με περίπτερα που θα πωλούσαν προϊόντα και λούνα παρκ επί πληρωμή.

Σε αυτά τα τρία χρόνια έχουμε χρησιμοποιήσει το κατειλημμένο κτίριο που στεγαζόμαστε θέλοντας να προστατέψουμε τα 33 ενιαία στρέμματα αλλά και το σύνολο του Ασυρμάτου και παράλληλα να δώσουμε ζωή στο χώρο. Απευθυνόμενοι στους κατοίκους της περιοχής, μέσα από ανοιχτά και δημόσια καλέσματα και εκδηλώσεις προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα χώρο πρασίνου χωρίς εμπορευματικές χρήσεις, ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και η καθημερινότητα του οποίου να προκύπτει από τους ίδιους τους κατοίκους και όχι από ουρανοκατέβατους εργολάβους – τεχνοκράτες, ιδιοτελείς χορηγούς και χρηματοδότες και καριερίστες πολιτικούς. Επίσης, προσπαθούμε το κατειλημμένο κτίριο της συνέλευσής μας να είναι ένας χώρος ισότιμης συναναστροφής, ψυχαγωγίας, αμοιβαίας προσφοράς και αλληλεγγύης που να μπορεί να τον χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε σέβεται τον ανοιχτό, αντιεμπορευματικό και αντιρατσιστικό χαρακτήρα της συνέλευσης.

ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ

Δεν είμαστε αφελείς και η πραγματικότητα μας δεν είναι μονάχα ο Ασύρματος. Καταλαβαίνουμε πολύ καλά σε τι καιρούς ζούμε. Ισοπέδωση μισθών και συνθηκών εργασίας, ανεργία και περιστασιακή υποαπασχόληση, αλλεπάλληλες αυξήσεις σε βασικά αγαθά, κατάργηση αυτού που είχαμε συνηθίσει να αποκαλούμε κοινωνικό κράτος (δημόσια υγεία – πρόνοια, παιδεία, ασφάλιση, συνταξιοδότηση κτλ.) με ταυτόχρονο πολλαπλασιασμό των κάθε είδους φόρων. Κι εκτός από τη ραγδαία μείωση του βιοτικού επιπέδου υπάρχει και μια τεράστια διανοητική και συναισθηματική φτώχεια. Η οικονομική κρίση εμφανίζεται είτε σαν μια φυσική καταστροφή διαρκείας που κάποτε θα περάσει ξαφνικά και ανεξήγητα όπως ξέσπασε είτε σαν μια τεράστια συνωμοσία κάποιων ομάδων ανθρώπων ξένων ή και Ελλήνων που εχθρεύονται ειδικά και μόνο την Ελλάδα. Λες και άμα κοιτάξει κανείς την ιστορία είτε τα τελευταία 15 έτη είτε τα τελευταία 150 δεν υπάρχουν διάφορα παραδείγματα τέτοιων κρίσεων.

Κι εμείς, για να μη χρεοκοπήσει το κράτος και οι τράπεζές του πρέπει να συνηθίσουμε να φτωχαίνουμε. Μέχρι νεωτέρας. Και να ζούμε σε μία κοινωνία ιδιώτευσης, ατομικισμού, προσωπικών διαψεύσεων και αγωνίας για το πώς θα μπορέσει ο καθένας μόνος του «να τη βγάλει καθαρή». Ακόμη και σε βάρος των άλλων. Σε μια κοινωνία που περισσεύουν οι νευρώσεις, η χαιρεκακία και ο κανιβαλισμός. Εξάλλου όλοι (οι υπόλοιποι) φταίνε. Αφού «όλοι μαζί τα φάγαμε». Εύγλωττο παράδειγμα το κόμμα με τη νεοναζιστική ιδεολογία και την ξεκάθαρα μαφιόζικη και παρακρατική δράση στο οποίο δυστυχώς στρέφεται ένα κομμάτι της κοινωνίας.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ

Σε τέτοιους καιρούς ζούμε λοιπόν. Και αυτό που αντιτάσσουμε απέναντι σε όλα αυτά είναι η αυτοδιαχείριση, η οριζοντιότητα, η αυτενέργεια και η συλλογική δράση. Δεν έχουμε μαγικές λύσεις ούτε θέλουμε να προτείνουμε κάποιο συνολικό πολιτικό πρόγραμμα και κοινωνικό – οικονομικό μοντέλο. Μόνο για τον τρόπο είμαστε πεπεισμένοι: Οι άνθρωποι πρέπει να βρίσκονται (σε κλίμακα εργασιακού χώρου, σχολικής μονάδας, γειτονιάς κ.ο.κ.), να συζητούν ισότιμα και να αγωνίζονται για όσα τους αφορούν και όχι να αναθέτουν ή να ελπίζουν ότι άλλοι θα τους λύσουν τα προβλήματα ή θα τους καλύψουν τις κάθε είδους ανάγκες με αξιοπρέπεια.

Τα πολιτικά στέκια και οι αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι, τα κοινωνικά και πολιτιστικά κέντρα, οι συνελεύσεις γειτονιάς, οι συλλογικές κουζίνες και τα τοπικά κινήματα για τη προστασία του περιβάλλοντος και των δημόσιων χώρων, είτε στεγάζονται σε κατειλημμένους χώρους είτε όχι, αποδεικνύουν έμπρακτα ότι πέρα από την απομόνωση και την ιδιοτέλεια, μοιραζόμενοι και αξιοποιώντας από κοινού τις γνώσεις, τις δεξιότητες και το συναισθηματικό μας πλούτο, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη βαρβαρότητα και το σκοταδισμό που μας κατακλύζουν. Αυτό είναι που μας κάνει ενοχλητικούς για τους κρατούντες. Και αυτό σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε…


left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)