Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

 Ολοκληρώθηκε η πορεία του ΠΑΜΕ στην Αθήνα (ΦΩΤΟ- VIDEO)


Τη μάχη για να μπει φρένο στα σχέδια της εργοδοσίας και της τρικομματικής συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ για κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας έδωσαν  εργαζόμενοι στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, συμμετέχοντας στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ.
Με προμετωπίδα το πανό του ΠΑΜΕ που ανέγραφε «Κάτω τα χέρια από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας - Έχουμε δικαίωμα να ζήσουμε με αξιοπρεπείς μισθούς, έχουμε την δύναμη να επιβάλουμε το δίκιο μας», η πορεία ξεκίνησε ανεβαίνοντας την οδό Σταδίου. Πρώτος σταθμός ήταν το υπουργείο Εργασίας, ενώ στη συνέχεια στάθηκε έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ (δείτε εδώ βίντεο). Η πορεία κατέληξε λίγο μετά τις 8.30 μ.μ. έξω από τη Βουλή, στη Λεωφόρο Αμαλίας, ενώ το σύνολο των διαδηλωτών καταλάμβανε τους δρόμους Ξενοφώντος, Φιλελλήνων, με την ουρά να βρίσκεται στην οδό Σταδίου.


«Τα σημερινα συλλαλητήρια δίνουν απάντηση στην εργοδοσία και την κυβέρνηση. Δηλώνουμε οτι δε θα κάνουμε βήμα πίσω από το αίτημα για υπογραφή ΣΣΕ. Δεν θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας. Κανείς εργαζόμενος να μην υπογράψει ατομική συμβάση» είπε καλώντας σε κλιμάκωση του αγώνα εναντια στην πολιτική που ισοπεδώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τυπου χάρτου, Γιάννης Τόληςμιλώντας, κατά την ολοκλήρωση της πορείας.
Στη συγκέντρωση και την πορεία  παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας (Δείτε εδώ τη δήλωση).
Νωρίτερα, ο Συρίγος Βάλσαμος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, από το βήμα της συγκέντρωσης στην Ομόνοια, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Πρέπει να έχουμε καθαρό πως οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας δεν αφορούν μόνο οικονομικά ζητήματα, δεν είναι μόνο το μεροκάματο και οι μισθοί, αλλά εμπεριέχουν πλήθος ρυθμίσεων που αφορούν ολόκληρη την εργατική οικογένεια.
Μέσα από το "χτύπημα" των Συμβάσεων οι εργοδότες επιχειρούν όχι μόνο να μειώσουν τους μισθούς που μέχρι σήμερα έπαιρναν οι εργαζόμενοι, αλλά και να χτυπήσουν μια σειρά άλλα δικαιώματα, όπως τα ωράρια, τις άδειες, τα μέτρα ασφάλειας. Δικαιώματα που μέσα από την κατάργησή τους η μεν εργοδοσία θα μετρήσει νέα οφέλη, οι δε εργάτες θα μετρήσουν νέα χειροτέρευση της ζωής τους (...).
Καλούμε και από αυτό το βήμα όλους τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση των συλλογικών συμβάσεων στα χέρια τους. Να παλέψουν για να επιβάλουν το δίκιο τους, με καλή οργάνωση σε κάθε τόπο δουλειάς και συσπείρωση στις κλαδικές ομοσπονδίες. Να μη δεχτούν καμιά ατομική σύμβαση. Να μη δεχτούν καμιά επιχειρησιακή σύμβαση με μειώσεις, να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς και τις απειλές της εργοδοσίας που θα ενταθούν το επόμενο διάστημα. Με οργάνωση και αγώνα να αντιπαλέψουμε και να ανατρέψουμε τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, το μέλλον που μας προετοιμάζουν.(...)
Για να είναι οι αγώνες αποτελεσματικοί, για να απαντήσει ο λαός στον πόλεμο που του έχουν κηρύξει, χρειάζεται:
  • Οργάνωση, κίνημα αποφασισμένο, ηγεσίες αφοσιωμένες και ικανές για αγώνα μέχρι τέλους.
  • Κοινωνική συμμαχία και σχέδιο για οργανωμένους αγώνες, μορφές πάλης που θα προφυλάσσουν το κίνημα από τυχοδιωκτισμούς, που θα συσπειρώνουν σε κάθε χρονική στιγμή εργαζόμενους, θα προετοιμάζουν τους συνάδελφους για σύγκρουση με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής.
  • Το ζήτημα της Παιδείας δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς, είναι θέμα που αγγίζει κάθε εργατική-λαϊκή οικογένεια».
Μπορείτε να διαβάσετε στο συνημμένο ολόκληρη την ομιλία του Συρίγου Βάλσαμου.
Η πλατεία Ομόνοιας είχε από νωρίς κατακλυστεί από εργατόκοσμο και τα συνθήματα από τα μπλοκ εργαζομένων από όλους τους κλάδους, των μαθητών, των φοιτητών και των σπουδαστών, των επιτροπών ανέργων, των Λαϊκών Επιτροπών που έδωσαν το  «παρών» (δείτε εδώ βίντεο απο την πλατεία Ομονοίας). Με χειροκροτήματα έγιναν δεκτοί οι απεργοί της ΜΕΒΓΑΛ. Το σύνθημα «Κανένας φόβος, καμιά υποταγή όλοι στον αγώνα για την ανατροπή» υποδέχτηκε τους απεργούς, οι οποίοι συμμετείχαν φορώντας τις φόρμες εργασίας τους.
Μήνυμα αλληλεγγύης μετέφερε στη συγκέντρωση 23μελής αντιπροσωπεία του Γερμανικού Συνδικάτου Παιδείας και Επιστήμης (GEW).
1 / 28

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)