Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Οργουελική Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Ζήτω η ύφεση και η ισοπέδωση της εργασίας!»


Θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα για το 2015 και το 2016, αναφέρει το πόρισμα έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με ημερομηνία 7 Μαΐου που είδε, σήμερα, το φως της δημοσιότητας.


Σε δήλωση του Γιάννη Μηλιού, Υπεύθυνου Οικονομικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η έκθεση της Κομισιόν που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα ήρθε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για την λήψη επιπρόσθετων περιοριστικών μέτρων».

Ο Γ. Μηλιός στη δήλωσή του τονίζει επίσης:
«Συγκεκριμένα στην Έκθεση με ημερομηνία 7η Μαΐου γίνεται λόγος για νέα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν την διετία 2015-2016 (1,8%/ΑΕΠ το 2015 και 2,2%/ΑΕΠ το 2016) προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Σε απόλυτους αριθμούς τα νέα μέτρα, που θα προκύψουν από το σκέλος των δαπανών, θα ξεπεράσουν τα 7,5 δις.€ συνεχίζοντας με αυτόν τον τρόπο την αποτυχημένη πρακτική της πολιτικής της λιτότητας.

Η Επιτροπή παραδέχεται ότι η ύφεση του 2012 είναι μεγαλύτερη από εκείνη που είχε προβλέψει, η ανεργία είναι μεγαλύτερη από εκείνη που είχε προβλέψει  και ότι το 2013 θα είναι και πάλι μια «δύσκολη χρονιά». Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι απαιτούνται νέες περικοπές συντάξεων, απαιτεί έμμεσα νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων με μπλοκάκια και νέα αύξηση της τιμής των εισιτηρίων. 

Η Επιτροπή παραδέχεται ότι υπάρχει υστέρηση εσόδων λόγω ακριβώς της ύφεσης και της μείωσης της εσωτερικής ζήτησης. Θυμίζουμε ότι η ύφεση που προκαλείται από αυτήν την καταστροφική, για τον κόσμο της εργασίας, πολιτική, είχε προβλεφθεί αρχικά στο 4,2% και ήδη προβλέπεται από ξένους οίκους ότι θα ξεπεράσει το 5,3%. Και όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχαίρει!

Ακόμη χειρότερο στοιχείο όμως από όλα αυτά είναι η αντίφαση ανάμεσα στα συμπεράσματα και τις προτάσεις. Η Επιτροπή παραδέχεται ότι η δημοσιονομική σταθερότητα από το 2014 και μετά, εξαρτάται απόλυτα από την ανάκαμψη της οικονομίας που τη συνδέει, με τη γνωστή ιδεοληψία της, με τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Αυτή η πολιτική όμως έχει βαθύνει τη σημερινή ύφεση!Αυτό είναι εντελώς αδιάφορο για την Επιτροπή, όπως εντελώς αδιάφορη της είναι η φτώχεια της πλειοψηφίας των ανθρώπων που ζουν στην Ελλάδα, η άνευ προηγουμένου ανεργία, η καταστροφή που έχει επιφέρει η λιτότητα.

Συμπερασματικά η Επιτροπή επιχαίρει μόνο για το γεγονός ότι η κυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη είναι η πιο νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που είχε ποτέ η χώρα και ενημερώνει για τα νέα μέτρα λιτότητας που έπονται!

Το μόνο επιχείρημα κυβέρνησης και τρόικας, δηλαδή αυτών που έχουν καταστρέψει την κοινωνία και απειλούν τη δημοκρατία, είναι ότι χωρίς την πολιτική τους θα ήταν χειρότερα. Εμείς απαντάμε: Αν τους αφήσουμε να συνεχίσουν την ίδια πολιτική έχει και χειρότερα. Πολύ χειρότερα! Η ακύρωση του μνημονίου και η αντικατάστασή του με ένα βιώσιμο πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης, αποτελεί μονόδρομο».



Τα κύρια σημεία του πορίσματος της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Υπό τη νέα κυβέρνηση που ανέλαβε πέρυσι, η Αθήνα υιοθέτησε νέα μέτρα λιτότητας και ξεπέρασε τους στόχους για το 2012, σημειώνει η Κομισιόν στην έκθεσή της.
Επιπλέον, η χώρα έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να πετύχει τους στόχους για το 2013 και το 2014, σύμφωνα με την Κομισιόν, προβλέποντας ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για φέτος και πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014. «Έχουν ληφθεί αποτελεσματικά μέτρα για την επίτευξη των στόχων... το 2013 και το 2014», ανέφερε η Κομισιόν στην 11σέλιδη έκθεσή της.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, η χώρα θα πρέπει να υιοθετήσει νέα μέτρα για να πετύχει τον πιο φιλόδοξο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% το 2016.
Η Αθήνα χρειάζεται επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που ανέρχονται στο 1,8% του ΑΕΠ το 2015 και στο 2,2% το 2016 για να πετύχει αυτούς τους στόχους, σύμφωνα με την Κομισιόν.
Όπως αναφέρει η έκθεση, το φθινόπωρο θα επαναξιολογηθεί το μέγεθος του κενού από την Αθήνα και τους δανειστές της και θα συζητηθούν τα μέτρα που απαιτούνται για την κάλυψή του.


Επικρίσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις

Ο ρυθμός ιδιωτικοποιήσεων παραμένει μη ικανοποιητικός, με τις προοπτικές για το ελληνικό χρέος να παραμένουν αμετάβλητες καθώς η Αθήνα εντατικοποιεί τις δημοσιονομικές περικοπές, σύμφωνα με προσχέδιο έκθεσης της Τρόικας που περιήλθε στην κατοχή του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Η έκθεση της Τρόικας που αξιολογεί την πρόοδο της χώρας στην επίτευξη των στόχων του μνημονίου αναφέρει ότι ο στόχος για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις μειώθηκε στα 2 δις ευρώ για φέτος από 2,6 δισ. ευρώ.
Προβλέπει, επίσης, ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για την πλήρη επάνοδό της στις αγορές ομολόγων μετά τη λήξη του μνημονίου το 2014. Η Αθήνα έχει πει ότι ελπίζει να επιστρέψει στις αγορές στα τέλη του επόμενους έτους.



Πληροφορίες: Κέρδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)