Κυριακή, 31 Αυγούστου 2014

Γκάλοπ-φωτιά δείχνει συντριβή για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Ακατάσχετη αιμορραγία ψηφοφόρων στο ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή παρουσιάζει η Νέα Δημοκρατία τα ποσοστά της οποίας κατρακυλάνε στην κυριολεξία σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της «Palmos Analysis». Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ καλπάζει και διεύρυνε ήδη τη διαφορά στις 8 ποσοστιαίες μονάδες.

Πολλοί από τους δημοσκόπους, θεωρούν πλέον σίγουρη την αυτοδυναμία του, με δεδομένη πλέον τη φθορά του κυβερνώντος κόμματος που διακατέχεται από το σύνδρομο του ΠΑΣΟΚ. Η κατάρρευση της Νέας Δημοκρατίας που κινείται πλέον στο 17,7% με καθοδική τάση σε συνδυασμό με την εξαφάνιση του ΠΑΣΟΚ που συγκεντρώνει μετά βίας το 3% και πολύ δύσκολα θα εξασφαλίσει την είσοδο στη Βουλή, επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις και καθιστά επιβεβλημένη την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν το μέγεθος της αναντιστοιχίας ανάμεσα στη σημερινή Βουλή και τη λαϊκή βούληση και διατρανώνουν την απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας για ριζικές ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό. 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ποσοστό που συγκεντρώνει η Χρυσή Αυγή το οποίο αγγίζει το 8,7% και με αναγωγή επί των αναποφάσιστων ξεπερνάει το 12%. Η άνοδος της Χρυσής Αυγής αποτελεί κόλαφο για όσους επιχείρησαν να ποινικοποιήσουν τη λειτουργία της θεωρώντας ότι με την πρακτική αυτή θα την έβγαζαν εκτός παιχνιδιού. Η δημοσκόπηση της «Palmos Analysis», όπως και τα αποτελέσματα άλλων γκάλοπ που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τις επόμενες μέρες δείχνουν την εξαφάνιση όλων των ενδιάμεσων κομμάτων η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων κατευθύνεται προς το ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και τα νέα κόμματα που βγήκαν στο προσκήνιο στις ευρωεκλογές όπως το ΠΟΤΑΜΙ καταποντίζονται σε ποσοστά κάτω του 3%. Οι ειδικοί σε ζητήματα δημοσκοπήσεων μιλούν για ένα πρωτοφανές ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ που προκαλεί δυναμική αντίστοιχη με αυτή που είχε ο Ανδρέας Παπανδρέου το ΄81. Το αποτέλεσμα του γκάλοπ δείχνει ότι η πλειοψηφία του κόσμου επιθυμεί ένα ξεκάθαρο πολιτικό σκηνικό στο οποίο κυρίαρχο ρόλο θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας.

Τα μνημονιακά κόμματα εξαφανίζονται στην κυριολεξία ενώ η Νέα Δημοκρατία όπως όλα δείχνουν θα έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ.

Άλλωστε η ταύτιση των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης τόσο σε επίπεδο θέσεων όσο και σε ζητήματα πρακτικής έχουν επιταχύνει τα διαλυτικά συμπτώματα.
 

Ολόκληρη η δημοσκόπηση
 
Με 8 μονάδες διαφορά προηγείται στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ (25,8%) έναντι της ΝΔ (17,7%) που σημειώνει εντυπωσιακή πτώση, αποτέλεσμα και του φιάσκου του ΕΝΦΙΑ, όπως προκύπτει από άλλες ερωτήσεις της πρώτης δημοσκόπησης μετά το καλοκαίρι. Πολύ χαμηλά ποσοστά για ΠΑΣΟΚ (3%), Ποτάμι (2,3%), ΚΚΕ (3,5%) ΑΝΕΛ (2,5%). Σταθερή η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 8,7%.

H μεγάλη πτώση της ΝΔ οφείλεται στην χαμηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων της, ένα μέρος από τους οποίους αποχωρεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ (6%), την Χρυσή Αυγή (5%) και λιγότερο τους ΑΝΕΛ (2%).

Οι διαρροές είναι πολύ μεγαλύτερες στο ΠΑΣΟΚ, που χάνει έναν στους τέσσερις ψηφοφόρους του προς τον ΣΥΡΙΖΑ, προς την ΝΔ (6%) αλλά προς όλα τα άλλα κόμματα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση καταφέρνει να διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεις της (πτώση περίπου 1% σε σχέση με τις ευρωεκλογές) επειδή παρουσιάζει μεγαλύτερη συσπείρωση ψηφοφόρων. Έχει απώλειες προς την Χρυσή Αυγή, τους ΑΝΕΛ και την ΝΔ.

Την αλλαγή του πολιτικού κλίματος αποτυπώνει και η παράσταση νίκης, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ υπερτερεί κατά πολύ της ΝΔ. Το 53% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει πρώτος στις επόμενες εκλογές, ενώ μόνο το 28% πιστεύει το ίδιο για το κυβερνών κόμμα. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση του Μαΐου, τα δύο κόμματα σχεδόν ισοψηφούσαν στην παράσταση νίκης (41 έναντι 40%).

Η αλλαγή του πολιτικού κλίματος και τα χαμηλά πόστα των κομμάτων της συγκυβέρνησης εξηγούνται και από τις απαντήσεις που δίνουν οι πολίτες σε ερωτήματα για την πορεία της χώρας, για την οποία βρίσκονται στους αντίποδες της αφήγησης της κυβέρνησης. Έτσι 3 στους 4 διαφωνούν ότι η οικονομία της χώρας βελτιώνεται.

Η απόλυτη πλειοψηφία (53%) διαφωνεί επίσης με την άποψη ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί νέο μνημόνιο, έναντι του 33% που συμφωνούν. Για την επιδείνωση του κλίματος, είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάιο ήταν περίπου ίσοι όσοι  πίστευαν ότι θα χρειαστεί νέο μνημόνιο, με αυτούς που δεν πίστευαν το αντίθετο.

Στην ίδια κατεύθυνση, το 75% των ερωτηθέντων διαφωνεί ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση,ενώ το 23% συμφωνεί.

Στο ερώτημα για την καταλληλότητα του πρωθυπουργού, το κυβερνητικό στρατόπεδο υπερτερεί. Η διαφορά Σαμαρά-Τσίπρα έχει όμως μικρύνει, γιατί ενώ πρώτος παραμένει σταθερός ( οριακή άνοδος 1%), ο πρωθυπουργός χάνει 8 μονάδες σε σύγκριση με τον Μάιο.

kontranews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου