Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ με κυβερνητικό πρόγραμμα

Σε  ετοιμότητα για την έναρξη της νέας περιόδου βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από ένα καλοκαίρι που ούτως ή άλλως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όλων των μετώπων.  ( ρεπορτάζ του Χρ. Σίμου)
Προγραμματικός διάλογος με την κοινωνία
Με επίκεντρο τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, που θα διεξαχθεί από τις 6 έως τις 14 Σεπτεμβρίου, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ως πρώτη προτεραιότητα την παρουσίαση του κυβερνητικού του προγράμματος 


βάζοντας στόχο η διαδικασία αυτή να αποτελέσει ένα πρωτότυπο εργαστήρι ανταλλαγής απόψεων και ιδεών στο οποίο θα κληθούν να συμμετάσχουν οι οργανώσεις του κόμματος, οι κοινωνικοί φορείς και όλοι οι πολίτες που ενδιαφέρονται γι' αυτό.
Σε κάθε περίπτωση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχοντας ολοκληρώσει ήδη από τον περασμένο Ιούνιο τις προγραμματικές του επεξεργασίες, όπως άλλωστε είχε ανακοινώσει ο επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος Γιάννης Δραγασάκης, στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του κόμματος, είναι προετοιμασμένο για το ενδεχόμενο να συμβούν άμεσα ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Οι πρόσφατες ευρωεκλογές έχουν καταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ την πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας, γεγονός που σε συνδυασμό με την τραγική κατάσταση της κυβέρνησης Σαμαρά, το ανέφικτο, όπως όλα δείχνουν, της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, αλλά και η εντεινόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια, συγκροτούν ένα πλαίσιο, όπως εκτιμά το ίδιο το κόμμα, που κυοφορεί εθνικές εκλογές.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει καταρχήν 4 θεματικές εκδηλώσεις ενόψει της ΔΕΘ, με την παρουσία του προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, οι οποίες θα αφορούν πτυχές του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, με το ενδεχόμενο να επικεντρώνουν σε ζητήματα της επικαιρότητας, όπως λόγου χάρη το φορολογικό ή η αγροτική πολιτική, να θεωρείται πολύ πιθανό.
Ο ακριβής προγραμματισμός για τις εκδηλώσεις αυτές θα αποφασιστεί σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος την επόμενη εβδομάδα. Επιπλέον ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βόρεια Ελλάδα προκειμένου να περιοδεύσει σε διάφορα μέρη της περιοχής, ενώ ενδέχεται να μεταβεί και στην Ημαθία, λόγω της κρίσιμης κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ροδάκινου.

Οργανωτικές εξορμήσεις

Την ίδια στιγμή ο σχεδιασμός του κόμματος περιλαμβάνει και μια πανελλαδικής εμβέλειας οργανωτική εξόρμηση, η οποία άλλωστε εξελίσσεται καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το νέο στοιχείο στο πεδίο είναι πως θα υπάρξει ένας σχεδιασμός που θα περιλαμβάνει δύο μέρη: το πρώτο εκτείνεται μέχρι τη ΔΕΘ, ενώ το δεύτερο αφορά την περίοδο μετά την έκθεση. Οι εξορμήσεις αυτές θα ασχοληθούν με τα εκάστοτε τοπικά προβλήματα και ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, με σκοπό να συμβάλουν στην πληρέστερη προγραμματική δουλειά του κόμματος.

Έμφαση στη συλλογική δουλειά

Ο προγραμματικός εξοπλισμός του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι -και δεν θα πρέπει να είναι- μια διαδικασία που αφορά μόνο κάποιους "ειδικούς", τονίζει ο επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος, Γιάννης Δραγασάκης. Προς τούτο επισημαίνει την ανάγκη η υπόθεση του προγράμματος να γίνει κτήμα όλων των μελών του κόμματος και, συνολικά, της κοινωνίας.
Στο πλαίσιο αυτό, τονίζει πως η διαδικασία αυτή είναι ανοιχτή σε όλες τις προτάσεις, σημειώνοντας πως, προκειμένου ο διάλογος να είναι εποικοδομητικός, οι προτάσεις θα πρέπει να είναι αφενός επώνυμες και αφετέρου να διαθέτουν επαρκή τεκμηρίωση, ώστε η συζήτηση να διεξαχθεί με συγκεκριμένα δεδομένα και ζητούμενα.
Αναφερόμενος στη διαδικασία μέσα από την οποία θα εμπλακούν τα μέλη του κόμματος και οι πολίτες με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Δραγασάκης κάνει λόγο για τη διοργάνωση θεματικών συνεδρίων και συνδιασκέψεων και τονίζει την περιφερειακή διάσταση του προγράμματος, με βάση την περιφερειακή - διοικητική διάρθρωση της χώρας. Απολογίζοντας τη δουλειά που έχει συντελεστεί, σημειώνει τη συμβολή των Τμημάτων του κόμματος και των Επιτροπών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τα οποία, το καθένα με τις δικές του ιδιαιτερότητες, ασχολήθηκαν με τα εκάστοτε πεδία.
Την ίδια στιγμή επισημαίνει πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω των αυξημένων απαιτήσεων της περιόδου, υπερβαίνει τη συνήθη δομή των προγραμμάτων των κομμάτων της Αριστεράς, τα οποία είτε εξαντλούνταν σε διεκδικήσεις επιμέρους αιτημάτων ή καταγγελιών είτε υποτιμούσαν την ανάγκη ανάπτυξης προγραμματικού λόγου με συγκεκριμένους άξονες και σημεία. Την ίδια στιγμή υπογραμμίζει τη σημασία της πλήρους και εξαντλητικής καταγραφής της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα την περίοδο που διανύουμε, σε όλους τους τομείς.

Πολιτική αυτονομία και πρόγραμμα: Τα κόμματα του Μνημονίου και του ΕΣΠΑ και η Αριστερά

Κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στην Κεντρική Επιτροπή ο Γ. Δραγασάκης είχε τονίσει τη σημασία της προγραμματικής επάρκειας του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως τα κυβερνώντα κόμματα είναι επί της ουσίας κόμματα του κράτους, με μοναδικό πρόγραμμα το Μνημόνιο και το ΕΣΠΑ.
"Κοινό χαρακτηριστικό των συστημικών κομμάτων στην εποχή μας είναι η «κρατικοποίησή» τους. Και σημαντική διάσταση αυτής της «κρατικοποίησης» είναι, μεταξύ άλλων, και η απώλεια της προγραμματικής αυτονομίας τους. H προγραμματική συζήτηση στο εσωτερικό των κομμάτων έχει ατονήσει ή είναι ανύπαρκτη. Βασικό τους στήριγμα δεν είναι οι οργανώσεις και τα μέλη τους, αλλά, θέσεις που κατέχουν στον κρατικό μηχανισμό. Ειδικά στη χώρα μας, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. είναι κατ' εξοχήν κόμματα του κράτους, των Μνημονίων και του ΕΣΠΑ" σημείωνε ο Γ. Δραγασάκης.
Και πρόσθετε: "Για ένα αριστερό κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το 'πρόγραμμα', όχι ως ένα άψυχο κείμενο αλλά ως ένα συστατικό της συγκρότησης και της λειτουργίας του, είναι μια από τις προϋποθέσεις της αυτονομίας του έναντι του κράτους και της κυρίαρχης ιδεολογίας. Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός αυτό είναι ακόμη πιο κρίσιμο, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα υπό διαμόρφωση, ως αποτέλεσμα της απόφασής του να μετασχηματισθεί από 'Ομοσπονδία' αυτόνομων οργανώσεων σε ενιαίο κόμμα.
Όμως, και πριν από αυτό, ήδη από τα πρώτα ιδρυτικά του κείμενα, η δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ κατανοείται όχι ως μια απλή ποσοτική συνάθροιση αριστερών οργανώσεων και κινήσεων με διαφορετικές καταβολές, αλλά ως μια διαδικασία διαμόρφωσης της Αριστεράς του 21ου  αιώνα, με τον αντίστοιχο πολιτικό, θεωρητικό και προγραμματικό εξοπλισμό. Ακριβώς γι' αυτό, από την αρχική ίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώνεται η ανάγκη προγραμματικών και θεωρητικών επεξεργασιών".

Οι βασικοί προγραμματικοί άξονες και το χρονοδιάγραμμα

Κομβικό στοιχείο στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ο Γ. Δραγασάκης, είναι αυτό του χρόνου. Το πρόγραμμα του κόμματος έχει βασική δέσμευση την ακύρωση των Μνημονίων και την αντικατάστασή τους από μια εναλλακτική πολιτική ανασυγκρότησης και δημοκρατικού μετασχηματισμού της Ελλάδας και περιλαμβάνει ζητήματα που αφορούν άμεσες παρεμβάσεις και ζητήματα που απαιτούν δουλειά και πολιτικές παρεμβάσεις που εκτείνονται σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.
Το πρώτο μέρος λοιπόν αφορά τις άμεσες κυβερνητικές παρεμβάσεις που πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ πάνω στα παρακάτω ζητήματα: 1. Ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης. 2. Ανάκαμψη της οικονομίας και καταπολέμηση της ανεργίας. 3. Πάταξη διαπλοκής και διαφθοράς ως πρώτο βήμα για τον δημοκρατικό μετασχηματισμό του κράτους.
Το δεύτερο μέρος, το οποίο απαιτεί μεγαλύτερο βάθος χρόνου, έχει να κάνει με το πρόγραμμα για ριζικές αλλαγές και δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις σε όλα τα πεδία και την παραγωγική ανασυγκρότηση, η οποία θέτει ως επίκεντρο τον οικολογικό μετασχηματισμό της παραγωγής. Εδώ περιλαμβάνονται θέματα όπως η φορολογική μεταρρύθμιση, η ανασυγκρότηση του κράτους πρόνοιας, το εκπαιδευτικό σύστημα, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, και πολλά άλλα.
Το τρίτο μέρος αφορά τη θέση της χώρας στο ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Αναλυτικότερα περιλαμβάνει ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα ως χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης και ζητήματα εξωτερικής πολιτικής πάνω σε νέες αξίες και αρχές και με τηδιαπίστωση της ρευστότητας που διέπει το διεθνές περιβάλλον.
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)