Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Κύμα καταλήψεων από τους φοιτητές

APTh-Aristoteleio-Panepistimio-maures-simaiesΟι σύλλογοι μελών ΔΕΠ ενεργά στο πλευρό των διοικητικών. Η ΔΑΚΕ ΠΕ του Πειραιά ζητεί την παραίτηση του Αρβανιτόπουλου
 Της Αννας Ανδριτσάκη
 Σε αδιέξοδο αλλά και σε σημαντικά, πλέον, διλήμματα έχει φέρει την κυβέρνηση το ανοιχτό μέτωπο στα Πανεπιστήμια κόντρα στη διαθεσιμότητα αλλά και στην πολιτική καταστολής που έχει υποκαταστήσει την επικοινωνία υπουργείου Παιδείας – ΑΕΙ. Παρά τις ακραίες παρεμβάσεις ή απειλές με εισαγγελείς και αστυνόμους, παρά τις προσφυγές στα δικαστήρια και τις απαράδεκτες και επικίνδυνες εμφυλιοπολεμικές ενέργειες του υπουργείου (βλ. προσκλητήριο φοιτητών για μαζική εφόρμηση), στις οποίες ούτε η κυβερνητική φοιτητική παράταξη (ΔΑΠ) δεν ανταποκρίθηκε, ο κυβερνητικός απολογισμός είναι μηδενικός, ενώ πλέον όλα δείχνουν νέα κλιμάκωση με περισσότερη συσπείρωση της πανεπιστημιακής κοινότητας.


Οι φοιτητικές καταλήψεις πληθαίνουν σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ, ενώ απεργιακή διάθεση επανακάμπτει και στους συλλόγους μελών ΔΕΠ. Σε ό,τι αφορά, δε, τους διοικητικούς, εκτός των δυο 48ωρων μέχρι την Παρασκευή σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ, απόφαση για μια 48ωρη έλαβαν οι διοικητικοί του ΑΠΘ, ενώ συνέχιση της δικής τους απεργίας αποφάσισαν και οι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ευθύνες στον υπουργό

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι φωνές δυσαρέσκειας -εντός και εκτός κυβέρνησης- ειδικά στο πρόσωπο του υπουργού. Στις τελευταίες συνελεύσεις διοικητικών και διδασκόντων τίθεται όλο και πιο έντονα το αίτημα για παραίτηση του κ. Αρβανιτόπουλου, ενώ χθες η ΔΑΚΕ Δασκάλων του Πειραιά, περιφέρεια εκλογής του υπουργού, με μια πρωτοφανώς σκληρή ανακοίνωση σχετικά με τις ευθύνες του ιδίου και των συνεργατών του «για τα χάλια της δημόσιας εκπαίδευσης», όχι μόνο του ζητεί να παραιτηθεί, αλλά τον κηρύσσει και ανεπιθύμητο στον τόπο όπου εκλέγεται.

Χθες, οι μικροεντάσεις στις πύλες της Πανεπιστημιούπολης και της Πολυτεχνειούπολης δεν ήταν ικανές για να στηθεί το σκηνικό εσωτερικής έντασης. Στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ο πρύτανης πήρε το κλειδί και ξεκλείδωσε αίθουσα για να διεξαχθεί η εξέταση στο μάθημα των Μαθηματικών. Μόνο που ήταν παρόντες 10 από τους συνολικά 100 φοιτητές και με τον πρύτανη ως κλητήρα.

Την ίδια στιγμή, η ΔΑΠ δείχνει να αρνείται τη «γραμμή» του υπουργείου για μια μαζική εισβολή μέσα από την αναπόφευκτη σύγκρουση με τους διοικητικούς. Μέλη της φοιτητικής παράταξης έλεγαν χαρακτηριστικά πόσο επικίνδυνες είναι τέτοιες αντιδράσεις στο εσωτερικό ενός Ιδρύματος.

Ταυτόχρονα, τα μέλη ΔΕΠ αρχίζουν να επιδεικνύουν απεργιακά ανακλαστικά. Σήμερα, στη συνεδρίαση της ΠΟΣΔΕΠ αναμένεται να τεθεί θέμα κινητοποίησης. Προς το παρόν, οι σύλλογοι της Φιλοσοφικής, των Θετικών Επιστημών (με απόφαση αμφότεροι), της Νοσηλευτικής (χωρίς απόφαση αλλά με ισχυρή τάση) συμπαραστέκονται στις κινητοποιήσεις των διοικητικών.

Τη σκυτάλη, πάντως, φαίνεται ότι παίρνουν οι φοιτητές. Με αποφάσεις τους ανανεώνουν ή ξεκινούν κατάληψη επτά σύλλογοι του ΕΚΠΑ (Φυσικού, Χημικού, Πληροφορικής, Βιολογικού, Μαθηματικού, Παιδαγωγικού, Νομικής) και έξι του ΕΜΠ (Ναυπηγών, Μεταλλειολόγων, Αρχιτεκτόνων, Τοπογράφων, ΣΕΜΦΕ, Ηλεκτρολόγων). Δεν ανανέωσαν την απόφαση κατάληψης οι Πολιτικών Μηχανικών, Χημικών και Μηχανολόγων.

Είναι σαφής η διάκριση ανάμεσα σ’ εκείνους που θέλουν να ανοίξει το πανεπιστήμιο με ταυτόχρονη λήξη των απεργιακών κινητοποιήσεων και σ’ εκείνους που θεωρούν ότι οι αντιδράσεις πρέπει να συνεχιστούν προκειμένου να αποσυρθούν οι αποφάσεις της διαθεσιμότητας. Την ίδια στιγμή, όμως, η αμφισβήτηση αυτών των αποφάσεων είναι κοινός τόπος για όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Ολο και περισσότεροι, ειδικά από όσους επιμένουν να ανοίξουν εδώ και τώρα τα Ιδρύματα, καταγγέλλουν την αυθαιρεσία όχι μόνο του μέτρου αλλά και του υπουργείου Παιδείας.

Κραυγαλέα λάθη

Η δημοσιοποίηση των καταλόγων με τους υπό διαθεσιμότητα από το ΑΣΕΠ πυροδότησε ακόμη περισσότερο τις αντιδράσεις. Τα πολλά και κραυγαλέα λάθη (άνθρωποι που απογράφηκαν δεν υπάρχουν, στοιχεία που δόθηκαν δεν ισχύουν κ.ο.κ.) ήταν η σταγόνα με την οποία ξεχείλισε το ποτήρι. Δεν κρίνεται τυχαία η θέση που πήρε η ΚΙΠΑΝ (Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης, βλ. ΠΑΣΟΚ). Χθες, με ανακοίνωσή της, επαναλαμβάνει την κριτική της στο μέτρο της διαθεσιμότητας αλλά και την καταγγελία του «βαθύτερου πανεπιστημιακού κατεστημένου» που αποδέχεται ακόμα και τη δράση «ομάδων εφόδου» στα Ιδρύματα.

Ωστόσο, πρώτη φορά προχωρεί σε τόσο σκληρή κριτική του υπουργείου Παιδείας. Κάνει λόγο ακόμη και για «συνειδητή και προσχεδιασμένη υπονόμευση και αποδιοργάνωση του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου στα πλαίσια γενικότερου στρατηγικού σχεδιασμού για αναδιάταξη της δομής της Ανώτατης Εκπαίδευσης με τη δυναμική είσοδο και του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα και με το πρόγραμμα του πολιτικού τους φορέα».

Προς επίρρωση των νέων γενικευμένων αντιδράσεων, η παρέμβαση της Συνόδου των Πρυτάνεων: «Η Σύνοδος Πρυτάνεων των ΑΕΙ, όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει, είναι έτοιμη να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων που έχει προκαλέσει στα Ελληνικά Πανεπιστήμια το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Για το λόγο αυτό ζητάει άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας, με σκοπό την έναρξη διαλόγου προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί».

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Τμήματα χωρίς… κανέναν υπάλληλο

Αποκαλυπτική η εικόνα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με την αποψίλωση του προσωπικού. Ενας πρώτος υπολογισμός από την απεργιακή επιτροπή του ΕΚΠΑ, υπολογίζοντας μόνο τους εργαζόμενους που έχουν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης του κλάδου τους και εκείνους που είναι σε αργία εν αναμονή πειθαρχικού λόγω μη απογραφής, και απολύτως ενδεικτικά – και χωρίς να συνυπολογίζονται οι 498 εργαζόμενοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα κατόπιν μοριοδότησης, η κατάσταση έχεις ως εξής:

- Χωρίς κανέναν υπάλληλο έχουν μείνει οι γραμματείες των Τμημάτων Πληροφορικής και Χημείας. Εξυπηρετούν αντίστοιχα 2.051 και 1.862 προπτυχιακούς φοιτητές (σε «κανονικά» έτη φοίτησης), 760 και 309 μεταπτυχιακούς και 240 και 130 υποψήφιους διδάκτορες (στοιχεία δημοσιευμένων εκθέσεων εσωτερικής αξιολόγησης). Οι γραμματείες δεν εξυπηρετούν μόνο τον φοιτητικό πληθυσμό, αλλά το σύνολο των λειτουργιών.

- Με έναν υπάλληλο θα βρεθούν οι γραμματείες των Τμημάτων Γαλλικής Φιλολογίας και Φαρμακευτικής. Ενδεικτικά, η γραμματεία του Τμήματος Γαλλικής Φιλολογίας εξυπηρετεί 3.329 προπτυχιακούς φοιτητές, 72 μεταπτυχιακούς και 48 υποψήφιους διδάκτορες.

- Αποδεκατισμένες (με μείον 5 και άνω) οι γραμματείες Ιατρικής, Νομικής και Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία. Η γραμματεία της Ιατρικής εξυπηρετεί 2.918 προπτυχιακούς φοιτητές, 1.779 μεταπτυχιακούς και 10.463 υποψήφιους διδάκτορες.

- Σε 11 γραμματείες Τμημάτων, όποτε ανοίξουν, δεν θα υπάρχει το 20-25% του προσωπικού σε τρεις από αυτές, σε μία θα λείπει το 33%. σε δύο το 39%, σε μία το 43%, σε μία το 60%, σε δύο το 67% και σε μία το… 75% του προσωπικού.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)