Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Η αλληλεγγύη υπό δίωξη

Όποιες και αν ήταν οι προθέσεις του υπουργείου έπεσαν στο κενό. Όχι μόνο δεν βρέθηκαν παράνομες προς διακίνηση ουσίες στα κέντρα, αλλά ενδυνάμωσαν τη διάθεση των εθελοντών να συνεχίσουν τον αγώνα
 
Την περασμένη Πέμπτη στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, και λίγο αργότερα στο Ιατρείο Αθηνών των Γιατρών του Κόσμου, εμφανίστηκε κλιμάκιο του ΕΟΦ με την παρουσία δικαστικού λειτουργού και υπαστυνόμου της δίωξης ναρκωτικών για να διερευνήσει, ύστερα από καταγγελίες (η πρώτη ανώνυμη και η δεύτερη επώνυμη), την ύπαρξη ή μη ναρκωτικών ουσιών και την παράνομη διακίνησή τους. 

Η χωρίς λόγο στοχοποίηση από την πλευρά της κυβέρνησης των δύο «Κοινωνικών Ιατρείων» βάζει στο στόχαστρο όλες τις εθελοντικές δομές, σε μια περίοδο κατά την οποία η πολιτική του υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη και οι πολιτικές του διαλύουν ό,τι απέμεινε από το –ούτως ή άλλως– ελλειμματικό και υποβαθμισμένο κοινωνικό κράτος στη χώρα μας. Ειδικότερα, σε μια στιγμή που η πολιτική της κυβέρνησης κλείνει νοσοκομεία, απολύει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, συγχωνεύει κλινικές και, το σπουδαιότερο έχει δημιουργήσει περισσότερους από 3.000.000 εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας, η παρουσία εθελοντικών δομών στον τομέα υγείας, αποτελεί το πλέον αισιόδοξο μήνυμα και ουσιαστικό στήριγμα στην κοινωνία που βάλλεται και πλήττεται. Άλλωστε, το γεγονός ότι προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες και απλώνουν ένα ισχυρό δίκτυ κοινωνικής προστασίας σε όλους όσους πλήττονται, υπήρξε και ο ουσιαστικός λόγος που μπήκαν στο στόχαστρο οι εθελοντικές δομές υγείας, διότι χαλά τα σχέδια τους. 

Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα εάν ο υπουργός υγείας Άδωνης Γεωργιάδης, ύστερα από τη δύσκολη θέση και την απώλεια ψυχραιμίας του στην οποία βρέθηκε λίγες μέρες πριν, στην εκπομπή «Στον Ενικό» του τηλεοπτικού σταθμού Σταρ, εξαιτίας ερωτήσεων και παρεμβάσεων του Γιώργου Βήχα, εθελοντή από το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού αποφάσισε να εκδικηθεί τον «αντίπαλο». 

Όποιες και αν ήταν οι προθέσεις του υπουργείου έπεσαν στο κενό. Όχι μόνο δεν βρέθηκαν παράνομες προς διακίνηση ουσίες στα κέντρα, αλλά ενδυνάμωσαν τη διάθεση των εθελοντών να συνεχίσουν τον αγώνα.

Ο φόβος δεν θα περάσει

Η πολιτική της, λοιπόν, δεν φαίνεται να τρομάζει τους εθελοντές οι οποίοι καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθεί ο στόχος τους. Με ανακοίνωσή του το ΜΚΙΕ μεταξύ άλλων σημειώνει ότι: «Είναι πάντως αξιοπερίεργο ότι αντί να εστιάζουμε σε αυτούς που εξαθλιώνουν 3,000,000 ανασφάλιστων πολιτών, πολλοί από τους οποίους πεθαίνουν αβοήθητοι λόγω του ότι το κράτος πλέον δεν προστατεύει την κοινωνία, κομμάτι της οποίας διαλύεται καθημερινά, κάποιοι αποφασίζουν να κάνουν "έφοδο" την ώρα λειτουργίας των κοινωνικών ιατρείων». Και στη συνέχεια: «Δηλώνουμε δημόσια ότι το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού και οι εθελοντές του δεν εκφοβίζονται, πολύ δε περισσότερο δεν επηρεάζονται από τέτοιου είδους κινήσεις, οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο για τη διατήρηση της αξιοπρέπειας του ανασφάλιστου και άνεργου συμπολίτη». 

Διεθνής υποστήριξη

Το ΜΚΙΕ τέλος συνεχίζει τις διεθνείς επαφές και την προσπάθεια για να γίνουν ευρύτερα γνωστές οι επιπτώσεις αυτής της κρίσης στην υγεία του απλού πολίτη. Έτσι μετά την προσέγγιση του ιατρείου μας από την Ιταλική φεμινιστική οργάνωση «Donne nella Crisi» (Γυναίκες της Κρίσης), μαζί με άλλες ιταλικές οργανώσεις και αλληλέγγυες συλλογικότητες, και την ενημέρωση με απτά παραδείγματα για τις συνθήκες υγείας των ανασφάλιστων στην χώρα μας σήμερα, όλες οι οργανώσεις αυτές αποφάσισαν να διοργανώσουν Καραβάνι Αλληλεγγύης για εμάς στην Ιταλία που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο.

Στάθης Κουτρουβίδης

Πηγή: http://rednotebook.gr
epohi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)