Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Γερμανοί και ESM ετοιμάζουν "απόβαση" στο ΤΑΙΠΕΔ

Ένα ακόμη μέτωπο άνοιξε μέσω Εσπερίας για την κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου. Το μέτωπο της κυριαρχίας επί του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων. Την "μπαταριά" την έριξε ένας εκπρόσωπος του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM, ο οποίος είπε ότι υπάρχει στο τραπέζι πρόταση να περάσει η αξιοποίηση των ελληνικών κρατικών ακινήτων στα χέρια μιας εταιρείας συμμετοχών με ξένους μάνατζερ. 



Μάλιστα, στο πρώτο δημοσίευμα που εμφανίστηκε στο Reuters, η προτεινόμενη εταιρεία φερόταν να έχει έδρα το Λουξεμβούργο, άρα να διέπεται από το δικό του δίκαιο. Στη συνέχεια, και μετά τον σάλο που προκλήθηκε από αυτή τη νέα πίεση για κηδεμονία, οι άνθρωποι του ESM ανασκεύασαν και μίλησαν στο Spiegel για εταιρεία η οποία, «εάν συσταθεί, θα εγκατασταθεί στην Ελλάδα και θα είναι στα χέρια του ελληνικού κράτους».
Επισήμως, το θέμα δεν έχει συζητηθεί. Πρόκειται απλά για ένα ακόμη «κείμενο εργασίας». Αυτό διαβεβαίωσε τόσο η Κομισιόν όσο και ο ESM, σε μια προσπάθεια να μαζέψουν τα περί εκχώρησης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, κυρίως στον τομέα των ακινήτων.
Όμως, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δεν διέψευσε την ίδια την ουσία του θέματος, καθώς επισήμανε ότι «στην επόμενη αξιολόγηση της τρόικας θα εξεταστούν τρόποι αποτελεσματικότερης λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ». Άρα, τουλάχιστον το θέμα της διαχείρισης είναι ανοικτό και θα ανάψει φωτιές τον Σεπτέμβρη.
Άλλωστε, σε όλες τις εκθέσεις για την πορεία του ελληνικού προγράμματος επισημαίνεται ότι οι αποκρατικοποιήσεις είναι εκτός στόχων και είναι βέβαιο ότι ο επόμενος τομέας που θα ασκήσει πιέσεις η τρόικα -στο πρότυπο των πιέσεων που άσκησε για την «κινητικότητα» και τις απολύσεις στο Δημόσιο στις αρχές του καλοκαιριού- θα είναι αυτός της αποτελεσματικότητας του ΤΑΙΠΕΔ.

Γερμανικές και φινλανδικές πιέσεις

Στην πληθώρα των δημοσιευμάτων της περασμένης εβδομάδας με τίτλους του τύπου «Η Ε.Ε. θέλει να πάρει από την Ελλάδα τη διαχείριση των ακινήτων της» εμφανίζονται μια σειρά νούμερα που δείχνουν ότι οι «διαρροές» δεν είναι της πλάκας. Μιλάνε για 81.000 ακίνητα που θα μπορούσαν να πουληθούν και να αποφέρουν 28 δισεκατομμύρια ευρώ -ποσό που ξεπερνά κατά πολύ τον νέο διορθωμένο προς τα κάτω στόχο για τις ιδιωτικοποιήσεις και είναι 15 δισ. ευρώ. Και τονίζουν σχεδόν με τις ίδιες διατυπώσεις ότι εάν τη δουλειά την αναλάβουν ξένοι μάνατζερ, θα ξεπεραστεί η ελληνική γραφειοκρατία και τα ακίνητα θα γίνουν πιο ελκυστικά για τους επενδυτές και θα αποφέρουν περισσότερα χρήματα.
Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτοι που είχαν προτείνει τη σύσταση μιας εταιρείας με προίκα τα ελληνικά κρατικά ακίνητα, ήδη το 2011, ήταν οι Φινλανδοί, που ήθελαν εμπράγματες εγγυήσεις για να προσφέρουν το δικό τους μερίδιο στα πακέτα διάσωσης.
Πιο επιθετικά έχουν παρέμβει στο ζήτημα οι Γερμανοί βιομήχανοι, με τον πρόεδρό τους Ούλριχ Γκρίλο να επαναφέρει την περασμένη εβδομάδα την πρότασή του να εκχωρήσει η Ελλάδα ένα μέρος της κρατικής περιουσίας της στον ESM, περίπου ως ενέχυρο, ώστε να μη χάσουν οι πιστωτές τα λεφτά τους σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της.
Για τον πρόεδρο των Γερμανών βιομηχάνων προφανώς δεν έχει διαφορά εάν χρεωκοπεί μια χώρα ή μια επιχείρηση: «Όταν μία επιχείρηση κηρύττει πτώχευση, αυτό δεν σημαίνει ότι οι πιστωτές παραιτούνται από τις αξιώσεις τους, τουλάχιστον μέχρι ο διαχειριστής της πτώχευσης να εξετάσει τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης και να αποφανθεί σχετικώς», είπε.
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)