Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Εξέπνευσε ανασφάλιστος ασθενής παρά την έκκληση για βοήθεια

Η αδράνεια του υπουργείου Υγείας, το οποίο δεν έχει ανταποκριθεί στην έκκληση του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού για βοήθεια σε 10 ανασφάλιστους πολίτες των οποίων η υγεία βρίσκεται σε κίνδυνο, κόστισε τη ζωή σε άνεργο καρκινοπαθή. 


Εισακούστηκε τελικά η έκκληση του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού και της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντιας Βαλαβάνη, για τη δωρεάν νοσηλεία των υπολοίπων ασθενών:
-----------------------------------------

Ένας θάνατος συμπολίτη μας είναι το τραγικό αποτέλεσμα της αδράνειας του υπουργείου Υγείας, το οποίο δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι σήμερα στην έκκληση του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού για βοήθεια σε 10 ανασφάλιστους πολίτες των οποίων η υγεία βρισκόταν σε κίνδυνο. Για τον πρώτο υπήρχαν ενδείξεις για καρκίνο και έπρεπε να γίνει περαιτέρω διερεύνηση και νοσηλεία σε κάποιο νοσοκομείο. Δυστυχώς δεν πρόλαβε να λάβει την απαιτούμενη περίθαλψη. Η κηδεία του έγινε σήμερα Πέμπτη.

«Πρόκειται για άνεργους και ανασφάλιστους ανθρώπους, οι οποίοι ήρθαν στο ιατρείο γιατί δεν είχαν άλλο τόπο ιατρικών υπηρεσιών να απευθυνθούν», λέει στην «Εφημερίδα των Συντακών» ο Γιώργος Βήχας, καρδιολόγος, εθελοντής στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού.

Το Κοινωνικό Ιατρείο παρέχει την πρωτοβάθμια φροντίδα και τα φάρμακα που χρειάζονται οι 50 ασθενείς που έχουν απευθυνθεί σ” αυτό. Μετά την πρόσφατη απώλεια ενός ανθρώπου από την αδιαφορία του υπουργείου, εννέα ασθενείς παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση και πρέπει να νοσηλευτούν άμεσα σε κάποιο νοσοκομείο.

Ο πρώτος ασθενής έχει ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής πάνω από 7 εκατοστά και πρέπει να χειρουργηθεί. Δύο έχουν βασική αρτηρία βουλωμένη και χρειάζονται μπαϊπάς. Άλλοι δύο ασθενείς πρέπει να κάνουν μπαλονάκι. Δύο έχουν βαλβιδοπάθειες και αν δεν υποβληθούν σε επέμβαση μέσα σε ένα – ενάμιση μήνα θα χάσουν τη ζωή τους. Υπάρχουν και άλλες δύο περιπτώσεις που χρειάζονται μικροεπεμβάσεις και φαίνεται για εκείνους να βρίσκεται λύση στον ορίζοντα μέσω ιδιωτικών νοσοκομείων.

«Για την περίπτωση του μπαϊπάς είχαμε κλείσει ραντεβού με γιατρό στον “Ευαγγελισμό”, είχα αποσπάσει την προφορική υπόσχεση του διοικητή, κι όμως εδώ και 1,5 μήνα όταν παίρνω τηλέφωνο λένε ότι υπάρχει λίστα αναμονής και ουρά ασφαλισμένων ασθενών», λέει ο κ. Βήχας και προσθέτει ότι «εδώ αναδεικνύεται και ένα άλλο πρόβλημα, αυτό της τόσο μεγάλης αναμονής, για τους ασφαλισμένους».

Από τις 20 Δεκεμβρίου εκκρεμεί το μήνυμα που έστειλε η Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης προς το υπουργείο Υγείας, μετά το δεύτερο δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Κοινωνικό Ιατρείο. Καμία ανταπόκριση όμως δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα από το υπουργείο.

Μακάρι έστω και τώρα, μετά την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής, το υπουργείο υγείας να ευαισθητοποιηθεί και να δεχτεί τους ανθρώπους αυτούς στις δομές του ΕΣΥ.
 
______________________

Ν.Βήχας: " Ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν είχε γίνει δεκτός για νοσηλεία, δωρεάν, από δύο δημόσια νοσοκομεία" 

  
Μιλάει στο Κόκκινο ο επικεφαλής του Κοινωνικού Ιατρείου γιατρός Γιώργος Βήχας.
______________________
H βουλευτής Β΄Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη έκανε την ακόλουθη δήλωση για την άμεση εισαγωγή και νοσηλεία στο ΕΣΥ των 10 ανασφάλιστων ασθενών του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, των οποίων κινδυνεύει η υγεία και η ζωή: 
 «Με σημερινό επείγον μήνυμα του το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (Μ.Κ.Ι.Ε.) κάνει έκκληση κινητοποίησης, προκειμένου η κυβέρνηση και, ειδικότερα, το Υπουργείο Υγείας να δώσουν εντολή για την άμεση εισαγωγή σε κατάλληλα νοσοκομεία του ΕΣΥ, 10 ανασφάλιστων ασθενών του, των οποίων βρίσκεται σε κίνδυνο όχι μόνο η υγεία αλλά και η ίδια η ζωή. Σύμφωνα με την πρώτη σχετική ανακοίνωση του Μ.Κ.Ι.Ε. από τις 9 Δεκεμβρίου 2013, πρόκειται για 1 ασθενή με ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, 8 καρδιοχειρουργικά περιστατικά και 1 ασθενή με άμεση ανάγκη διερεύνησης για καρκίνο.
Όταν η κυβέρνηση δίνει συνεντεύξεις σε διεθνή ΜΜΕ, όπως  τον Ιούλιο 2013 στο BBC του Διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του Υπουργείου Υγείας, δε διστάζει να ψεύδεται ασύστολα, καθώς την ενδιαφέρει προφανώς περισσότερο «τι θα πουν οι ξένοι» απ’  ό,τι οι πολίτες της χώρας της. Όταν όμως ο κ. Διοικητής δηλώνει κατηγορηματικά στο BBC για τους ανασφάλιστους λόγω κρίσης ότι «αυτό με απόφαση της κυβέρνησης  δεν έχει επηρεάσει τη νοσηλεία τους και την θεραπεία τους στο ΕΣΥ» ή ότι «δεν υπάρχει κάποιος (ανασφάλιστος) που να πάει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να πληρώσει χρήματα», δηλώσεις που οι Έλληνες πολίτες έχουν πλήρη επίγνωση της αξίας τους, «δεσμεύεται» τουλάχιστον σε περιπτώσεις ανάλογες με αυτές των 10 ασθενών να εξασφαλίσει την άμεση, δωρεάν νοσηλεία και θεραπεία τους.  Ωστόσο, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Μ.Κ.Ι.Ε.,  μέχρι σήμερα  δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε αντίδραση, πολύ περισσότερο πρακτική ανταπόκριση  από μεριάς Υπουργείου Υγείας. 
Επειδή 10 άνθρωποι κινδυνεύουν άμεσα και η κυβερνητική πολιτική, με τους κλειστούς - και μειωνόμενους για μια ακόμα φορά και το 2014 - προϋπολογισμούς που έχει επιβάλλει, απαγορεύει θεσμικά και ουσιαστικά στα δημόσια νοσοκομεία να καλύψουν τα νοσήλια τους, για να μην θρηνήσουμε και άλλα θύματα, καλούμε άμεσα  το Υπουργείο να ανταποκριθεί  επιτέλους στις εκκλήσεις όλων και να δώσει  εντολή για άμεση εισαγωγή των δέκα ανασφάλιστων ασθενών του Μ.Κ.Ι.Ε. σε κατάλληλα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα. 
Υπενθυμίζω επίσης ότι το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού τελεί τις τελευταίες βδομάδες υπό έξωση, με εντολή του ΤΑΙΠΕΔ, από το χώρο που του έχει παραχωρηθεί από τις δημοτικές αρχές εδώ και δύο χρόνια  μέσα στο πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού, από κοινού με δεκάδες άλλους κοινωφελείς οργανισμούς και δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων και των δημοτικών υπηρεσιών του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης – προκειμένου το πρώην αεροδρόμιο  να ξεπουληθεί (κυριολεκτικά) σε διεθνή funds μέχρι τέλος Ιανουαρίου. Ακόμα αναμένουμε απάντηση, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε ερώτηση δική μου και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Στρατούλη από τις 19.12.2013 σχετικά με την προετοιμαζόμενη βίαιη έξωση ενός εθελοντικού οργανισμού, που ουσιαστικά υποκαθιστά σε κρίσιμες κοινωνικές λειτουργίες υγείας ένα κράτος που συρρικνώνει καθημερινά τον ανάλογο ρόλο του απέναντι στους πολίτες του, από τον Υπουργό Οικονομικών  - που, όπως οι απλοί αριθμοί απολογισμού στη Βουλή δείχνουν, αποφεύγει συστηματικά ν’  απαντάει σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις  βουλευτών για το «πρόγραμμα» ιδιωτικοποιήσεων.»
πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)