Μόλις 266 ονόματα από τα σχεδόν 2.000 που περιλαμβάνει η λίστα Λαγκάρντ ελέγχονται από το ΣΔΟΕ, όπως ενημέρωσε την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο επικεφαλής του Σώματος Στέλιος Στασινόπουλος. Η Ζ. Κωνσταντοπούλου σε δήλωσή της υποστηρίζει ότι η εντολή Σαμαρά προς τον Στ. Στασινόπουλο είναι να μην ελεγχθούν οι καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ
Με τεράστια καθυστέρηση συνεχίζεται ο έλεγχος του ΣΔΟΕ για τη λίστα Λαγκάρντ, ενώ περιορίζεται μόνο σε 266 πρόσωπα.
Ειδικότερα, από τις 2062 καρτέλες που περιείχε η λίστα, έχουν ταυτοποιηθεί 1.700 άτομα, με τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Στέλιο Στασινόπουλο να μιλά χθες στην αρμόδια επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για έλεγχο σε 266 περιπτώσεις, οι 155 μόνο εκ των οποίων βρίσκονται σε «ώριμο στάδιο» και ίσως αποφέρουν αποτελέσματα και εντός του τρέχοντος μήνα, από τις 550 περιπτώσεις με ελεγκτέα ύλη συνολικά 1,5 δισ. Άλλες 919 περιπτώσεις εμφανίζουν μηδενικά ποσά, ενώ 205 άτομα φέρονται να καλύπτουν τις καταθέσεις από τις φορολογικές τους δηλώσεις και θα ελεγχθούν σε δεύτερη φάση.
Μόνο για έξι πρόσωπα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος του ΣΔΟΕ, βάσει του οποίου διαπιστώνεται, κατά τα λεγόμενα του κ.Στασινόπουλου, αποκρυβείσα περιουσία ύψους 10 εκατ. ευρώ. Αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψιν ότι σύμφωνα με παλιότερα στοιχεία, ποσά περίπου 6,3 δισ. είχαν αποκρυβεί από τους ελέγχους σε τέσσερις περιπτώσεις, ως νεότερο στοιχείο προκύπτει ο εντοπισμός δύο μόλις νέων προσώπων που είχαν αποκρύψει συνολικά εισοδήματα περίπου 3,7 εκατομμυρίων ευρώ.
Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την κωλυσιεργία, ο κ.Στασινόπουλος έκανε λόγο για δημιουργία της απαραίτητης υποδομής που δεν υπήρχε στο παρελθόν, όταν το ΣΔΟΕ άνοιγε έναν έναν λογαριασμό, ενώ χαρακτήρισε την λίστα Λαγκάρντ ως «υποσύνολο των ελέγχων που διενεργεί το ΣΔΟΕ», αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως:
-52 αγρότες, από τους οποίους για υποθέσεις επιστροφής ΦΠΑ και επιδοτήσεων τα προσδοκώμενα έδοδα φτάνουν τα 54 εκατομμύρια ευρώ
-18 δικηγόρους από τις υποθέσεις των οποίων προσδοκώνται 23 εκατομμύρια ευρώ
-Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών που ελέγχονται και από τις οποίες προσδοκούν να εισπράξουν 29 εκατομμύρια ευρώ
-Επτά υπόχρεους πόθεν έσχες, από τους οποίους τα προσδοκώμενα έσοδα αγγίζουν τα 8 εκατομμύρια ευρώ
-Δύο μόλις καλλιτέχνες απο τους οποίους αναμένουν να εισπράξουν 4,2 εκατομμύρια ευρώ.
Συνολικά, τα προσδοκώμενα έσοδα από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ προσδιορίστηκαν από τον ειδικό γραμματέα του σε 300 εκατομμύρια ευρώ, επιφυλασσόμενος ωστόσο για το κατά πόσον θα εισπραχθούν, δεδομένου ότι πρόκειται για υψηλά ποσά και αναμένονται προσφυγές των εμπλεκομένων, που θα καθυστερήσουν την όλη διαδικασία.
Στασινόπουλος: 54 δισ. έκαναν «φτερά»
Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του κ.Στασινόπουλου στη λίστα των 54.000 φορολογουμένων που εμφανίζονται να έχουν στείλει εμβάσματα στο εξωτερικό το κρίσιμο διάστημα μεταξύ 2008-2011, που ελέγχεται πάντως από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και όχι από το ΣΔΟΕ, όπως είπε. Τα ποσά των εν λόγω εμβασμάτων προσδιόρισε σε 54 δισεκατομμύρια, ενώ μιλώντας αργότερα σε δημοσιογράφους άφησε να εννοηθεί ότι περί τα 22 δισ. εξ αυτών δεν φαίνεται να δικαιολογούνται από τις φορολογικές δηλώσεις των εμπλεκομένων προσώπων.
ΥΠΟΙΚ: Τα εμβάσματα στο εξωτερικό είναι 54.000 και όχι 54 δισ.
Πάντως, σε ανακοίνωση του το βράδυ της Τρίτης, το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι την περίοδο 2009-2011 βγήκαν στο εξωτερικό 54.000 εμβάσματα και όχι 54 δισ. ευρώ, όπως εκ παραδρομής αναφέρθηκε στη Βουλή κατά την ενημέρωση του προϊστάμενου του ΣΔΟΕ.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο έλεγχος των εμβασμάτων αυτών ξεκίνησε στο τέλος του 2012 και επιταχύνθηκε τους τελευταίους μήνες του 2013 με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που καθυστερούσε τη διαδικασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ τους πρώτους 10 μήνες του 2013 είχε ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε μόλις 2 υποθέσεις, με την αλλαγή της νομοθεσίας τους επόμενους 2 μήνες (Νοέμβριο και Δεκέμβριο) ολοκληρώθηκαν άλλες 44 υποθέσεις. Από το σύνολο δε των ολοκληρωμένων υποθέσεων το δημόσιο εισέπραξε βάση ελέγχων και συμπληρωματικών δηλώσεων περίπου 18.5 εκατ. ευρώ. Η επιτάχυνση στους ελέγχους θα είναι ακόμη μεγαλύτερη το επόμενο διάστημα, τόσο για τα εμβάσματα της περιόδου αυτής όσο και για αυτά της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ. Η κυβέρνηση προχωρά αποφασιστικά στους ελέγχους και διαθέτει την πολιτική βούληση να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής.
____________________
Ζ. Κωνσταντοπούλου: Η εντολή Σαμαρά προς Στασινόπουλο είναι να μην ελεγχθούν οι καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ
Δήλωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, βουλευτή Α΄ Αθηνών και Υπεύθυνης για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επί θεμάτων Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για τη χθεσινή εξέταση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής του επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Στασινόπουλου.
Προφανώς ο κ. Σαμαράς πιστεύει ότι "λεφτά υπάρχουν" και γι' αυτό η εντολή του προς τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Στασινόπουλο, προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού για τη θέση αυτή, είναι να μην ελέγξει τους καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ.
Μόνο έτσι εξηγείται το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που ο κ. Σαμαράς κομπορρημονεί στην Ευρώπη περί πρωτογενούς πλεονάσματος, ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, που από τις 4/10/2012 δεσμεύεται από κατεπείγουσα παραγγελία των Οικονομικών Εισαγγελέων για έλεγχο του συνόλου της λίστας Λαγκάρντ, ομολογεί ότι, από τις 2.062 καρτέλες της λίστας, που περιέχουν πολλαπλάσιους δικαιούχους και συνδεδεμένα πρόσωπα και εταιρίες, το ΣΔΟΕ έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο μόλις 6 προσώπων, συμπεριλαμβανομένων των 4 συγγενών Παπακωνσταντίνου. Και αυτό, ενώ εδώ και 15,5 μήνες έχει παραλάβει τη λίστα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, στον οποίο την απέστειλε ως "προσωπικό-εμπιστευτικό" στοιχείο ο κ. Βενιζέλος, αφού την κράτησε στην τσέπη του επί ακόμη 15 μήνες, ενώ προηγουμένως την παρέλαβε από τον κ. Διώτη, ο οποίος την είχε παραλάβει από τον κ. Παπακωνσταντίνου, οι οποίοι επίσης έθαψαν τη λίστα επί μήνες.
Ο κ. Σαμαράς στη σημερινή του ομιλία ως Προεδρεύοντος της Ε.Ε. απέκρυψε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που εξακολουθεί να μην έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τη λίστα Λαγκάρντ, αλλά αντίθετα χαρίζει φόρους, Τράπεζες, Δημόσιες Επιχειρήσεις, δημόσιες συχνότητες και κυβερνητικές θέσεις σε πρόσωπα που θα έπρεπε να ελέγχονται φορολογικά για τις καταθέσεις ή το ρόλο τους σε σχέση με τη λίστα Λαγκάρντ.
Πάντως, στο "success story" των φορολογικών επιδρομών στους αδυνάτους και του κλεισίματος του ματιού στου "ημετέρους" εργολάβους, καναλάρχες, τραπεζίτες και κομματικούς επιτετραμμένους, ο κ. Σαμαράς μπορεί να προσθέσει ότι πέτυχε να εγγραφεί σε περίοπτη θέση στη λίστα των πολιτικών που εξασφαλίζουν ασυλία, ατιμωρησία και προστασία από κάθε είδους λογοδοσία σε εκείνους που έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον και καραδολίευσαν την φορολογική αξίωση της πολιτείας. Επαξίως, λοιπόν, συγκατοικεί με τον κ. Βενιζέλο σε αυτή τη συγκυβέρνηση του αίσχους.
Ωστόσο, η επιζήμια για το δημόσιο συμφέρον διακυβέρνησή του αποτελεί τρανή απόδειξη ότι υπάρχουν αυτουργοί της δημιουργίας και της διόγκωσης του δημοσίου χρέους, το οποίο δεν μπορεί να μετακυλίεται στις πλάτες της κοινωνίας και των νεότερων γενεών. Αυτοί που αντιμετωπίζουν το Δημόσιο ως τσιφλίκι τους, να αναλάβουν να πληρώσουν και τα σπασμένα της ζημιογόνου συμπεριφοράς τους από θέσεις εξουσίας και ευθύνης.
left.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!
Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)