Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Συλλήψεις αντιφασιστών με υποδείξεις ακροδεξιών

Για άλλη μια φορά οι σχέσεις ακροδεξιάς και αστυνομίας στο προσκήνιο. Να σταματήσουν οι διώξεις ζητάει το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. Αναβολή της δίκης για τις 8/1/2014, κρατείται ένας από τους συλληφθέντες. 


 «Από τον Εβρο ώς τα Πατήσια και την Κυψέλη και από τα αστυνομικά τμήματα ώς την Αμυγδαλέζα και τη Μανωλάδα σύνορα εθνικά, σύνορα εμφανή ή αόρατα στο χάρτη, που εκτείνονται μέχρι το κέντρο των πόλεων. Σύνορα που αποτυπώνουν τη γεωγραφία ενός καθημερινού πολέμου ενάντια στους μετανάστες και τις μετανάστριες».

Το κάλεσμα για τη διαδήλωση «ενάντια στα κρατικά πογκρόμ του Ξένιου Δία», στην οποία καλούν αντιφασιστικές συλλογικότητες του κέντρου της Αθήνας (για τις 11 Ιανουαρίου το μεσημέρι στην πλατεία Βικτωρίας), δεν άρεσε σε ορισμένους που βρίσκονταν το Σάββατο μεσημέρι στον σταθμό Αγίου Νικολάου, όπου μοίραζε φυλλάδια και κολλούσε αφίσες ομάδα αντιφασιστών. Οσοι διαφωνούσαν, οι οποίοι εκ των υστέρων διαπιστώθηκε πως ήταν ακροδεξιοί γνωστοί για τη δράση τους στην περιοχή, έκριναν καλό να προκαλέσουν με ειρωνικά σχόλια και επιθετικές κινήσεις την ομάδα. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί επεισόδιο.
Αστυνομικές πηγές, σύμφωνα με τη δική τους εκδοχή, κάνουν λόγο για επίθεση ομάδας 30 ατόμων σε ημεδαπό, ο οποίος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.
Οι αντιφασίστες συνέχισαν την πορεία τους. Φτάνοντας στον σταθμό της πλατείας Βικτωρίας, βρέθηκαν μπροστά σε αστυνομικούς που τους καταδίωξαν και συνέλαβαν δώδεκα. Σύμφωνα με δικηγόρους από το χώρο των πολιτικών δικαιωμάτων, οι συλλήψεις έγιναν βάσει ενδυματολογικών κριτηρίων, με αποτέλεσμα να συλληφθούν και άνθρωποι που δεν είχαν καμία σχέση με την αντιφασιστική δράση, απλώς έτυχε να δουλεύουν στην περιοχή.
Οι δικηγόροι αποδίδουν την άμεση κινητοποίηση της αστυνομίας στην πολιτική ταυτότητα των συλληφθέντων αλλά και στην πιθανή σχέση ενός από τους πρωταγωνιστές του επεισοδίου με τους μηχανισμούς της αστυνομίας. Μιλούν ακόμη για οργανωμένες ομάδες ακροδεξιών που σε αγαστή συνεργασία με την αστυνομία εκφοβίζουν όχι μόνο τους μετανάστες αλλά και κατοίκους που επιχειρούν αντιφασιστικές δράσεις.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ, όπου έμειναν εντελώς νηστικοί και χωρίς νερό μέχρι αργά χθες το απόγευμα. Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη από κοινού για επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βαθμό πλημμελήματος και σε ορισμένους για αντίσταση κατά της αρχής. Σήμερα το πρωί οδηγούνται στον ανακριτή.

Δημήτρης Αγγελίδης

Από τη σημερινή (30/12) Εφημερίδα των Συντακτών
-----------------------------
Να σταματήσουν οι διώξεις των 12 συλληφθέντων αντιφασιστών στην πλατεία Βικτωρίας ζητάει το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ
Ολόκληρη η ανακοίνωση: 
Ομάδα νέων αντιφασιστών, που πραγματοποιούσε αφισοκόλληση και διανομή υλικού για την προβολή πορείας στις 11/1, με θέμα την εναντίωση στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, δέχτηκε στο σταθμό ΗΣΑΠ του Αγίου Νικολάου απρόκλητη επίθεση από ομάδα ακροδεξιών ατόμων, τα οποία προκάλεσαν επεισόδιο. Παρά ταύτα η κινητοποίηση συνεχίστηκε κανονικά με επόμενο σταθμό την πλατεία Βικτωρίας. Εκεί αστυνομικοί των ομάδων ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ επιτέθηκαν με σφοδρή βία εναντίον όλων όσων βρίσκονταν στο σταθμό του ΗΣΑΠ, κυνηγώντας τον κόσμο ακόμα και μέσα στις γραμμές του τρένου και τραυματίζοντας δύο άτομα. Έγιναν 12 προσαγωγές συλληφθέντων στη ΓΑΔΑ, οι οποίοι οδηγούνται στον ανακριτή και στον εισαγγελέα. 
Οι προκλήσεις ακροδεξιών στοιχείων συνεχίζονται κανονικά, ενώ οι επιχειρήσεις της αστυνομίας, που θυμίζουν «φάρ-ουέστ», αποτελούν επαναλαμβανόμενη πρακτική των κατασταλτικών μηχανισμών και αποσκοπούν να τρομοκρατήσουν το αντιρατσιστικό/αντιφασιστικό κίνημα, ιδιαίτερα τη νεολαία.
To Tμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. καταδικάζει την αστυνομική βία και καταστολή και ζητάει να σταματήσουν οι διώξεις των συλληφθέντων. 
left.gr   

Ελεύθερος και ο 12ος από τους συλληφθέντες για προπαγάνδιση αντιφασιστικής πορείας 



Αναβολή για τις 8 Ιανουαρίου: Ελεύθεροι, πλην ενός, οι συλληφθέντες για αφισοκόλληση 

Συνεχίστηκε η αυτόφωρη διαδικασία για τους συλληφθέντες στις 28/12 στην πλατεία Βικτωρίας κατά τη διάρκεια παρέμβασης - προπαγάνδισης της πορείας ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών στις 11 Γενάρη.
Σύμφωνα με ενημέρωση στο athens.indymedia, η δίκη αναβλήθηκε για τις 8 Ιανουαρίου 2014 λόγω απουσίας των μαρτύρων κατηγορίας. Όλοι οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης, πλην ενός, ο οποίος παρα την απόφαση του προέδρου του δικαστηρίου για άρση και της δικής του κράτησης, παράνομα κρατείται από τις αστυνομικές δυνάμεις με πρόφαση διοικητικούς λόγους, παρότι έχει όλα τα απαιτούμενα έγγραφα.
Μεταφέρθηκε σήμερα το απόγευμα στην Π.Ράλλη αφού η αστυνομία έχει ήδη αιτηθεί την απέλασή του. Με άλλα λόγια εφαρμόστηκε ξανά το νομικό παραθυράκι που δίνει τη δυνατότητα στην αστυνομία να παρατείνει την κράτηση μεταναστών, ασχέτως αν έχουν χαρτιά, προφασιζόμενη την επικινδυνότητά τους για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)