Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Σκλαβοπάζαρο: Κατάργηση του κατώτατου μισθού για τους νέους προτείνει το ΚΕΠΕ

Πρόταση «βόμβα» από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας των νέων - «Παίζει το ρόλο του λαγού κυβέρνησης και τρόικας» δηλώνει ο Δ. Στρατούλης 


Ζητεί την κατάργηση του κατώτατου μισθού για νέους εργαζόμενους μέχρι και ένα έτος από την πρόσληψή τους προς «διευκόλυνση» των επιχειρήσεων. 
Το ΚΕΠΕ, ως συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης, εισηγείται μεταξύ άλλων, σχετικά με την ανεργία, τη στόχευση των προγραμμάτων επιδότησης σε θυγατρικές των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, με δεδομένο ότι εντός Ελλάδας δεν μπορούν να απορροφήσουν άνεργους, την "πριμοδότηση" επιλεκτικής μετανάστευσης σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή τη διευκόλυνση της εσωτερικής μετανάστευσης.
Συγκεκριμένα, στο παρθενικό τεύχος των μηνιαίων οικονομικών εξελίξεων, σε ειδικό κεφάλαιο για την ανεργία, ο ερευνητής Ιωάννης Χολέζας προτείνει μεταξύ άλλων:
1. Για νέους ανέργους 15-24 ετών (15-29 ετών ο διευρυμένος ορισμός) κατάργηση του κατώτατου μισθού έως ένα έτος από την πρόσληψή τους, ώστε να δίνεται ισχυρό κίνητρο στην επιχείρηση να τον/την προσλάβει και να κρίνει την καταλληλότητά του/της (βασικές και μη γνώσεις και δεξιότητες). Παράλληλη ενίσχυση της δράσης του ΣΕΠΕ με τη θέσπιση κινήτρων αποδοτικότητας, προς αποφυγή παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας (ωράριο, συνθήκες απασχόλησης, κτλ).
2. Δεδομένης της αδυναμίας των ελληνικών επιχειρήσεων να απορροφήσουν άνεργους, τα προγράμματα επιδότησης του μισθολογικού κόστους απασχόλησης ίσως να ήταν σκόπιμο να απευθυνθούν σε επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων στο εξωτερικό, σε χώρες εντός και εκτός ΕΕ.

Η σχετική δήλωση του Δημήτρη Στρατούλη υπεύθυνου ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ:

«Το ΚΕΠΕ, με την πρότασή του για την κατάργηση του ήδη μειωμένου από το 2012 κατά 32% κατώτερου εγγυημένου μισθού για τους νέους εργαζόμενους, παίζει ουσιαστικά το ρόλο του λαγού της κυβέρνησης και της τρόικας, που προωθούν την μετατροπή της εργασίας των νέων σε σύγχρονο σκλαβοπάζαρο».

Διαβάστε επίσης τις αντιδράσεις άλλων κομμάτων για το ζήτημα.

Αυτόνομη Παρέμβαση: Η τρόικα απαιτεί, το ΚΕΠΕ τεκμηριώνει και η κυβέρνηση υλοποιεί

Η ανακοίνωση τη Αυτόνομης Παρέμβασης για την πρόταση που «διευκολύνει ακόμα περισσότερο την κερδοφορία του κεφαλαίου μέσα σε συνθήκες κρίσης, επιχειρώντας κάθε φορά να ισοπεδώνει τους μισθούς με νέα μέσα και νέα εργαλεία»:
«Η επιχείρηση της μνημονιακής κατεδάφισης κάθε προστατευτικής ασπίδας για τους εργαζόμενους και τους ανέργους, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και απύθμενο πολιτικό θράσος. 
Μετά τις προτάσεις Μέργου και τις παλαιότερες απαιτήσεις των πολυεθνικών, έρχεται να προστεθεί και η πρόταση του ΚΕΠΕ για κατάργηση του κατώτατου μισθού στους νέους. 
 Το μνημονιακό σύστημα προαναγγέλλει την ολοκληρωτική απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την ουσιαστική  διάβρωση ακόμα και αυτού  του νομοθετημένου κατώτατου μισθού της Τρόικας - Βρούτση. 
 Για να το περάσουν βάζουν κάθε φορά και κάποιον επιστήμονα ή θεσμικό παράγοντα, να αναμασά τα γνωστά επιχειρήματα περί δήθεν ανάγκης αντιμετώπισης της ανεργίας (ιδίως των νέων) και ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας.  
Άλλωστε, η δικομματική κυβέρνηση Βενιζέλου – Σαμαρά, παρά τις δήθεν «αντιστάσεις» της, έχει προ πολλού δεσμευτεί για την επανεξέταση προς τα κάτω, του ύψους του κατώτατου μισθού εντός του 2014. 
Έχει δεσμευτεί να διευκολύνει ακόμα περισσότερο την κερδοφορία του κεφαλαίου μέσα σε συνθήκες κρίσης, επιχειρώντας κάθε φορά να ισοπεδώνει τους μισθούς με νέα μέσα και νέα εργαλεία. Πειραματίζονται συνεχώς με τους τρόπους που θα εφαρμόσουν για να αποκτούν ολοένα και φθηνότερο εργατικό δυναμικό. 
Ο στόχος της ανατροπής αυτών των σκληρών νεοφιλελεύθερων πειραματισμών  και των  πολιτικών δυνάμεων που τους εκφράζουν, δεν μπορεί παρά να είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, και δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με συνεχείς, επίμονους και βασανιστικούς αγώνες. 
Επιτέλους, ας το αντιληφθεί αυτό κάποτε και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και να επιλέξει με ποιους είναι. 
Δεν είναι τυχαίο που με τις εξελίξεις στο μέτωπο των ομαδικών απολύσεων και την απόφαση του ΑΣΕ, όλοι πανηγυρίζουν: Υπουργός Εργασίας, ΣΕΒ – εργοδότες και πλειοψηφία της ΓΣΕΕ». 

ΓΣΕΕ: «Ανόητες και αντιεπιστημονικές» οι θεωρίες του ΚΕΠΕ

«Ανόητες και αντιεπιστημονικές θεωρίες», χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, την πρόταση που διατυπώθηκε στην πρώτη ετήσια έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), για κατάργηση του κατώτερου μισθού για τους νέους από 15 έως 29 ετών. Ο κ. Παναγόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση και την ηγεσία του ΚΕΠΕ να απαντήσουν ευθέως για «το αν υιοθετούν αυτές τις απόψεις». Σχετικά με το θέμα των ομαδικών απολύσεων και αναφερόμενος σε απαιτήσεις που αποδίδει  στην τρόικα «για απελευθέρωση των απολύσεων», τόνισε ότι θεωρεί «αδιανόητη» μια τέτοια συζήτηση «σε μια χώρα που σπαράσσεται από την ανεργία που τροφοδοτεί και την ύφεση».
Εξάλλου, ο κ. Παναγόπουλος τάσσεται υπέρ της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας και σημειώνει ότι με τη συμφωνία αυτήν, «μπαίνουν όρια, κριτήρια και υποχρεωτικοί περιορισμοί στους εργοδότες, ενώ δεν αλλάζει καθόλου το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις και τις αρμοδιότητες του υπουργού».
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)