Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Λαϊκή εξέγερση στην Τουρκία - Συνεχίζονται και σήμερα οι διαδηλώσεις

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και οι συγκεντρώσεις συμπαράστασης σε δεκάδες άλλες πόλεις. Εκατοντάδες είναι οι τραυματίες από την εκτεταμένη χρήση βίας από την αστυνομία, η οποία έχει προκαλέσει οργή. Κατά δεκάδες χιλιάδες οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης διαδηλώνουν και σήμερα στην πλατεία Ταξίμ.
Σάββατο 1/6
 17.00 Πυκνώνουν οι τάξεις των διαδηλωτών σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα. Όπως μεταδίδει το Al Jazeera, η αστυνομία συνεχίζει να επιτίθεται βάναυσα εναντίον των διαδηλωτών με χημικά αλλά και αύρες νερού. 



Τα πλάνα από την πλατεία Ταξίμ δείχνουν τεράστια σύννεφα καπνού από τα χημικά της αστυνομίας, ενώ η ανταποκρίτρια από την Άγκυρα μετέδωσε ότι τις τέσσερις τελευταίες ώρες η αστυνομία δεν έχει σταματήσει να ρίχνει χημικά εναντίον των διαδηλωτών. 

Ανυποχώρητος εμφανίζεται ο Ερντογάν δηλώνοντας ότι τα έργα στο πάρκο Γκεζί & η καταστολή "θα συνεχίσουν κανονικά"

Οι διαδηλωτές με σύμμαχο τα βιβλία 




Φωτογραφίες - σύμβολο της δύναμης των διαδηλωτριών 






Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για δεύτερη ημέρα σήμερα, προκειμένου να εμποδίσει την πρόσβαση εκατοντάδων διαδηλωτών στην πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, όπου χθες έγιναν βίαιες διαδηλώσεις με πολλούς τραυματίες. Μεταξύ των τραυματιών ήταν χτες δύο βουλευτές. Μία διαδηλώτρια βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο με κάταγμα στο κεφάλι, ενώ ένα άτομο έχασε ένα μάτι του, από πλαστική σφαίρα.

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές φορώντας μαντίλια και χειρουργικές μάσκες και με το σύνθημα "Ενωμένοι κατά του φασισμού" ζητούσαν να παραιτηθεί η κυβέρνηση, καθώς προσπαθούν να διασχίσουν το δρόμο για να φθάσουν στην πλατεία Ταξίμ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Διεθνή
 
 
Λίγο νωρίτερα διαδηλωτές είχαν συγκρουστεί με την αστυνομία στη συνοικία Μπεσικτάς, στις όχθες του Βοσπόρου, και αφού είχαν διασχίσει μια γέφυρα, σε μια προσπάθειά τους να φθάσουν στην πλατεία Ταξίμ, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

***********

Χιλιάδες κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα στο δρόμο, μετά τη βίαιη καταστολή μιας συγκέντρωσης διαμαρτυρίας κατά ενός οικιστικού σχεδίου η οποία μετατράπηκε σε διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης.

Σε αρκετές συνοικίες του κέντρου, πολλές ομάδες διαδηλωτών περιφέρονταν μέχρι να ξημερώσει χτυπώντας ρυθμικά κατσαρόλες για να διαμαρτυρηθούν κατά της πολιτικής της κυβέρνησης Ερντογάν. Οι διαδηλωτές ενθαρρύνονταν συχνά από κατοίκους που είχαν βγει στα μπαλκόνια και στα παράθυρα για να διαμαρτυρηθούν μαζί τους.


Στο επίκεντρο των συγκρούσεων, η πλατεία Ταξίμ, η οποία δεν καλύπτεται σήμερα από το πυκνό σύννεφο των δακρυγόνων που ρίχθηκαν χθες και τη νύχτα.

Αστυνομικοί των μονάδων καταστολής, με ασπίδες στα χέρια και θωρακισμένα οχήματα εξοπλισμένα με αντλίες νερού, έχουν λάβει θέση σε διάφορα σημεία της πλατείας, η οποία δόθηκε ξανά στην κυκλοφορία παρά την έντονη οσμή από τα δακρυγόνα.

Στους γύρω δρόμους όπου είναι εμφανή τα σημάδια των συγκρούσεων, τα καταστήματα άνοιξαν ξανά. Ομάδες νέων με καλυμμένα τα πρόσωπα με μαντήλια έχουν καταλάβει οδικούς άξονες που οδηγούν στην πλατεία.


Το όργιο καταστολής (31/5)

Φωτογραφία: Taksim square, Istanbul.<br /><br />
STATE TERROR<br /><br />
[19]


Οι συγκρούσεις που ξέσπασαν στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης άρχισαν νωρίς χθες το πρωί, όταν αστυνομική δύναμη καταστολής επενέβη για να απομακρύνει εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν κατασκηνώσει στο πάρκο Γκεζί, πάνω στην πλατεία, για να εμποδίσουν το ξερίζωμα 600 δένδρων που προβλέπει ένα οικιστικό σχέδιο.

Ύστερα από εκκλήσεις μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί κάτοικοι πήγαν στην πλατεία ως ενισχύσεις για να αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ στη διάρκεια της ημέρας πολλοί ακόμη διαδηλωτές συγκεντρώνονταν με σκοπό να καταγγείλουν την πολιτική του κυβερνώντος από το 2002 κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.


Δεκάδες διαδηλωτές τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις. Η Διεθνής Αμνηστία μιλούσε χθες για τουλάχιστον εκατό τραυματίες.

Οι αρχές δεν έχουν δώσει ακριβή αριθμό. Χθες ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Χουσεΐν Αβνί Μουτλού περιορίστηκε να πει ότι 12 άνθρωποι νοσηλεύονταν, εκ των οποίων μια γυναίκα που υπέστη σοβαρή κρανιοεγκεφαλική κάκωση και ότι τουλάχιστον 63 άτομα συνελήφθησαν.

Φωτογραφία: Turkish police against the people</p><br />
<p>[2]

Φωτογραφία: Police terror in Taksim! Asphyxiating gas is not enough for the police, they target the canisters towards people's heads!</p><br />
<p>[2]


Πληροφορίες: ΑΜΠΕ


Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης:
Μήνυμα από την Τουρκία: "Βοηθήστε μας να διαδώσουμε την είδηση!"

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους εξεγερμένους της Τουρκίας

Για μια χούφτα δέντρα


left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)