Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Λαϊκή εξέγερση στην Τουρκία-ΚΥΡΙΑΚΗ-2/6,ΣΑΒ-1/6 απόγευμα

Πληθαίνουν και οι συγκεντρώσεις συμπαράστασης σε δεκάδες άλλες χώρες.
Κυριακής 2/6 
Χιλιάδες διαδηλωτές γιόρτασαν τη νίκη τους στην Κωνσταντινούπολη στη διάρκεια της νύχτας όταν αποχώρησε η αστυνομία από την πλατεία Ταξίμ.
Πολλές οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν τις βιαιότητες των δυνάμεων της τάξης και η Διεθνής Αμνηστίαανακοίνωσε ότι υπάρχουν δύο νεκροί και τουλάχιστον χίλιοι τραυματίες-- στοιχεία που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία κάλεσαν την τουρκική κυβέρνηση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη για να δηλώσουν την υποστήριξή τους στους διαδηλωτές στην Τουρκία.

Η αστυνομία συνέλαβε 939 διαδηλωτές σε τουλάχιστον 90 διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε 48 πόλεις, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών Μουάμερ Γιουλέρ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

***

Σάββατο 1/6

Αεροφωτογραφία της πλατείας Ταξίμ νωρίτερα (από το Τουίτερ)
Φαίνεται το μέγεθος της πλατείας (και του πλήθους!) καθώς και το παρκάκι, από το οποίο ξεκίνησαν όλα.






Δακρυγόνα  σε ειρηνική διαδήλωση απόψε στο Μπεσίκτας (δήμο στην ευρωπαϊκή πλευρά του Βοσπόρου)

Посмотреть изображение в Твиттере



Και ο Χαλίτ Εργκέντς μεταξύ των χιλιάδων ανώνυμων διαδηλωτών της πλατείας Ταξίμ



Αναγνωρίζετε τον γενειοφόρο αριστερά; Ίσως τον έχετε γνωρίσει κάπως έτσι!



20.43

Τουρκία: 939 συλλήψεις σε 90 συγκεντρώσεις κατά τον υπουργό Εσωτερικών

Πολλοί έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι, λέει η τουρκική κυβέρνηση
 
Στη σύλληψη 939 ανθρώπων σε συνολικά 90 διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε ολόκληρη την Τουρκία έχει προχωρήσει η τουρκική αστυνομία, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της χώρας, Μουαμέρ Γκιουλέρ, το Σάββατο το βράδυ.
«Υπήρξαν 939 συλλήψεις σε διάφορες πόλεις. Πολλοί εξ αυτών έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι», δήλωσε στην τουρκική κρατική τηλεόραση ο κ. Γκιουλέρ.
Πρόσθεσε δε ότι ο επίσημος αριθμός των καταγεγραμμένων τραυματιών κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις οι οποίες έχουν ως επίκεντρό τους την Κωνσταντινούπολή και ειδικότερα την πλατεία Ταξίμ, είναι 79.
Πηγή: Reuters

Ναυτεμπορική



20.22 Σύμφωνα με το Reuters, υπάρχουν τουλάχιστον 1.000 τραυματίες μόνο στην Κωνσταντινούπολη, ενώ, σύμφωνα με την Ένωση Τούρκων Ιατρών, έξι άνθρωποι έχουν χάσει την όρασή τους τουλάχιστον στον ένα τους οφθαλμό.

Στην πρώτη φωτογραφία, τραυματίας από ρίψη δακρυγόνου από πολύ κοντινή απόσταση (@1LifeSoLiveIt)
Embedded image permalink


The young man shoot on the head in Ankara

 People in Besiktas are hit with plasti bullets

19.49 ΑΘΗΝΑ: Παρά τη βροχή, γύρω στα 100 άτομα βρίσκονται έξω από την τουρκική πρεσβεία, σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους εξεγερμένους της Τουρκίας που βρίσκονται αντιμέτωποι με σκληρή αστυνομική καταστολή. Οι διαδηλωτές φωνάζουν: "Σε Ελλάδα και Τουρκία, ο εχθρός είναι στις τράπεζες και στα υπουργεία", ενώ την παράσταση έχει κλέψει ένα πλακάτ που γράφει: "Εγώ Χριστό και εσύ Αλλάχ και οι δυο μας ΜΑΤ και ΜΑΤ". Περισσότερα εδώ.

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο τουρκικό λαό την Κυριακή

19.19 Πυροβολισμούς στον αέρα από την τούρκικη αστυνομία, προκειμένου να διαλύσει τις διαδηλώσεις, καταγγέλλει ρεπόρτερ του Al Jazeera.

19.10 To Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε την κυβέρνηση Ερντογάν να σταματήσει την αστυνομική βία εναντίον των διαδηλωτών σε όλη την Τουρκία.

Βίντεο του Al Jazeera: Ανταπόκριση από τις διαδηλώσεις και την αστυνομική βία στην Άγκυρα:


17.50 Oι διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη κατάφεραν να επανακτήσουν την πλατεία Ταξίμ. Υπό τον έλεγχο των διαδηλωτών και η κεντρική πλατεία της Άγκυρας, με αίτημα να παραιτηθεί η κυβέρνηση.

Φωτογραφία από Al Jazeera - πλατεία Ταξίμ 



left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)