Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

ΒΡΑΖΙΛΙΑ:Κατέβασαν τον στρατό για να επιβάλει την τάξη

Αστυνομικός απωθεί με κλομπ διαδηλωτές στην Μπραζίλια. Η πρωτεύουσα της Βραζιλίας είναι μία από τις πέντε πόλεις που θα αναπτυχθεί ο στρατός
Τον στρατό κατέβασε στους δρόμους πέντε μεγάλων πόλεων της Βραζιλίας η κυβέρνηση της χώρας για να επιβάλει την τάξη, λίγες μόλις ώρες αφότου η πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ δήλωνε «υπερήφανη για τους ανθρώπους που αγωνίζονται για μια καλύτερη χώρα» και ότι ακούει «τη φωνή των δρόμων» από τις εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που εξακολουθούν να διαμαρτύρονται για την αύξηση των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τις τεράστιες δαπάνες (11 δισ. ευρώ) για τη διεξαγωγή του Μουντιάλ το 2014, και ζητούν καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες, πάταξη της διαφθοράς και της εγκληματικότητας.

Αστυνομικός απωθεί με κλομπ διαδηλωτές στην Μπραζίλια. Η πρωτεύουσα της Βραζιλίας είναι μία από τις πέντε πόλεις που θα αναπτυχθεί ο στρατός
Οι πόλεις όπου θα αναπτυχθεί ο στρατός και θα παραμείνει για όσο διάστημα ζητηθεί από τα τοπικά κοινοβούλια και κυβερνήσεις είναι το Ρίο ντε Ζανέιρο, η Μπαΐα, η Μίνας Γκέρες, η Κεάρα και η πρωτεύουσα Μπραζίλια, πόλεις που φιλοξενούν τους αγώνες ποδοσφαίρου για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών.
Χθες, διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα σ' έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο του Σάο Πάολο, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος. Την Τρίτη το βράδυ, 50 χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν κεντρικά σημεία του Σάο Πάολο. Μία ομάδα διαδηλωτών έβαλε φωτιά σ' ένα βαν αναμεταδόσεων του τηλεοπτικού καναλιού TV Record και σ' ένα τραπεζικό κατάστημα κοντά στο δημαρχείο.
Προηγουμένως διαδηλωτές είχαν σπάσει τις βιτρίνες ενός κτιρίου και η αστυνομία είχε αποσυρθεί μέσα σ' αυτό. Είχαν επιχειρήσει επίσης να μπουν μέσα στο δημαρχείο, αλλά οι αστυνομικοί τούς απώθησαν κάνοντας περιορισμένη χρήση δακρυγόνων. Καταστήματα λεηλατήθηκαν και συνθήματα γράφτηκαν στην προσφάτως ανακαινισμένη πρόσοψη της Οπερας. Η αστυνομία προχώρησε σε 63 συλλήψεις.
Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ
Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ

Πορείες σε 30 πόλεις
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε περίπου τριάντα μικρότερες πόλεις, όπως το Σάο Γκονσάλο κοντά στο Ρίο, όπου διαδήλωσαν 5.000 άνθρωποι, ή το Ζουαζέιρο ντο Νόρτε (βορειοανατολική Βραζιλία), όπου 8.000 διαδηλωτές εμπόδισαν τον δήμαρχο της πόλης να βγει από ένα τραπεζικό κατάστημα.
Στο μεταξύ, η Ρούσεφ -η οποία θα διεκδικήσει του χρόνου την επανεκλογή της- προσπαθεί να συντονίσει την κυβερνητική αντίδραση, καθώς η κυβέρνηση μοιάζει να μην καταλαβαίνει τι συμβαίνει στους δρόμους της χώρας, όπως εξάλλου παραδέχτηκε και ο Ζιλμπέρτο Καρβάλιο, γενικός γραμματέας της προεδρίας, πόσω μάλλον να αντιμετωπίσει το κύμα των διαδηλώσεων.
«Θα ήταν ψέμα να πούμε ότι καταλαβαίνουμε τι γίνεται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Καρβάλιο. «Αν δεν είμαστε προσεκτικοί κι ευαίσθητοι, θα βρεθούμε στη λάθος πλευρά της ιστορίας». Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, η πρόεδρος συναντήθηκε την Τρίτη με τον πολιτικό μέντορά της, τον πρώην πρόεδρο Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα.
Πάντως, το Πόρτο Αλέγκρε, η Ρεσίφε και άλλες πόλεις ανακοίνωσαν ήδη μειώσεις στις τιμές των εισιτηρίων στα μέσα δημόσιας μεταφοράς.
Η ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
  • 2,9% είναι ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης της Βραζιλίας για το 2013
  • 6,25% είναι ο πληθωρισμός
  • 10.877 ευρώ είναι το μέσο ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα
  • 191 εκατομμύρια είναι ο πληθυσμός της Βραζιλίας
  • 25% των ενηλίκων κερδίζουν 101 ευρώ τον μήνα ή και λιγότερα
  • 5,5% είναι η ανεργία
  • 12 δισ. ευρώ είναι ο προϋπολογισμός για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του 2014.
ΝΤ. ΡΟΥΣΕΦ
Αντιμέτωπη με τη μεσαία τάξη
Μπροστά σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της θητείας της βρίσκεται η Ντίλμα Ρούσεφ, που τη δεκαετία του 1970 φυλακίστηκε και βασανίστηκε από τη δικτατορική κυβέρνηση λόγω της συμμετοχής της σε μαρξιστική οργάνωση, καθώς δηλώνει ότι επιθυμεί να ακούσει τους εξεγερμένους, στέλνοντας όμως απέναντί τους τον στρατό.
Και αυτοί δεν μοιάζουν διατεθειμένοι να ακούσουν άλλα λόγια, κυκλοφόρησε μάλιστα στο Διαδίκτυο ένα κείμενο που ζητά την παραίτηση της προέδρου και έχει συγκεντρώσει 140.000 υπογραφές.
Η μεσαία τάξη, βλέποντας να βελτιώνεται το βιοτικό της επίπεδο τα δέκα τελευταία χρόνια, έχει πλέον απαιτήσεις για δημόσιες υπηρεσίες εφάμιλλες του αναπτυγμένου κόσμου. Και βλέπει να δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να παραβλέψει την κακή κατάσταση των νοσοκομείων, των σχολείων, των πανεπιστημίων, τη διαφθορά των πολιτικών και την αστυνομική βία. Αν και χάρηκε που η Βραζιλία εξασφάλισε το Μουντιάλ και τους Ολυμπιακούς, θέλει να μπορεί να ζει και με αξιοπρέπεια.
Οπως σημειώνει ο αρθρογράφος της El Pais, Χουάν Αρίας, «η μεσαία τάξη θέλει μια δημοκρατία πιο ώριμη, όπου η αστυνομία να μη συμπεριφέρεται όπως την εποχή της δικτατορίας. Θέλει πολιτικά κόμματα που να μην αποτελούν μέσο πλουτισμού. Θέλει πολιτικούς λιγότερο διεφθαρμένους, θέλει μια κοινωνία με μικρότερες ανισότητες».
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)