Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

TOP ΘΕΜΑ:Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για το PRISM!

An-illustration-picture-shows-the-logo-of-the-U.S.-National-Security-Agency-on-the-display-of-an-iPhone-in-Berlin-June-7-2013.-REUTERS_Pawel-Kopczynski-615x345Ποιος λέει ψέματα στο σκάνδαλο ηλεκτρονικής παρακολούθησης; Οι HΠΑ ή οι εταιρείες τεχνολογίας;
Από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε η πρακτική της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA) των ΗΠΑ, να παρακολουθεί απευθείας, χωρίς λόγο και χωρίς ένταλμα, τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και δραστηριότητες πολιτών ΕΚΤΟΣ Ηνωμένων Πολιτειών, έχει δημιουργηθεί ένας τεράστιος θόρυβος.
Σχετικά: Το σκάνδαλο Prism και η κοινωνία της επιτήρησης που ανατέλλει



 Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπεραμύνεται των πρακτικών της NSA λέγοντας πως είναι για το κοινό καλό. Οι εταιρείες τεχνολογίας είναι κατηγορηματικές: δεν δίνουν πρόσβαση σε καμία NSA στους servers και τα στοιχεία των πελατών τους. Ποιος λέει ψέματα λοιπόν;

Ο Larry Page έκανε ένα post με τον τίτλο «What the…», ή σε ελεύθερη μετάφραση «Τι στο….». O Mark Zuckerberg ανάρτησε ένα μακροσκελές status update στο Facebook. ΗMarissa Mayer είναι όσο κατηγορηματική παίρνει, στην ανακοίνωσή της για τη Yahoo!. ΗApple δηλώνει εξ αρχής ότι δεν γνωρίζει τίποτα για το PRISM. H Washington Post με χθεσινό της δημοσίευμα συμπεραίνει, ότι οι εταιρείες τεχνολογίας δεν έχουν άμεση γνώση για το σύστημα PRISM και ότι απ’ ότι φαίνεται από τις αντιδράσεις τους, η NSA δεν έχει συμφωνήσει μαζί τους να της παραδίδουν στοιχεία. Η Guardian όμως επιμένει διαρρέοντας νέα slides από την περίφημη παρουσίαση της NSA που δείχνει ότι το Prism συλλέγει άμεσα στοιχεία από τους servers των εταιρειών. H πλατφόρμα που έχει αναπτύξει η Palantin πάντως, εξ όσων γνωρίζουμε, δεν “χρειάζεται” να της δοθεί άμεση πρόσβαση στους servers των εταιρειών. Την παίρνει μόνη της. Πράγμα που θα έπρεπε να έχουν ελέγξει οι εταιρείες.
Ποιος λέει ψέματα; Σε οτιδήποτε αφορά την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και γενικά, υπηρεσίες πληροφοριών που εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση, δεν θα μάθουμε ποτέ. Ήδη στη Μεγάλη Βρετανία που έχει φανεί από την περίφημη παρουσίαση ότι η εκεί υπηρεσία πληροφοριών έχει πρόσβαση στα στοιχεία του PRISM, έχουν ξεσηκωθεί βρετανοί πολίτες. Στην Ευρώπη, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, λέει σαφώς πως τίποτα από τα προσωπικά δεδομένα των Ευρωπαίων δεν μπορεί να βγαίνει «εκτός» Ευρώπης, χωρίς την παρέμβαση δικαστικών αρχών και την συγκατάθεση των πολιτών και με βάση αυτό, αρκετοί Ευρωβουλευτές αλλά και φορείς, ξεκινούν να εγκαλούν τις εταιρείες τεχνολογίας και την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Ο μόνος τρόπος να μάθουμε ποιος λέει ψέματα, είναι οι υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ να βγουν ανοιχτά να μιλήσουν για το σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης που έχουν στήσει στη χώρα που φιλοξενεί όλες μας σχεδόν τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και υπηρεσίες. Πράγμα που δεν πρόκειται να γίνει. Και να συνειδητοποιήσουμε ότι όλο αυτό δεν είναι «Αμερικανικό» ζήτημα. Αφορά όλους εμάς που χρησιμοποιούμε email, chat, videocalls, σύννεφο, smartphones. Σίγουρα αναμένουμε περισσότερο σαφείς τοποθετήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση τις επόμενες ημέρες.
PRISM-operation
(Μέρος 2ο)
Πριν λίγες μέρες αναρωτιόμασταν ποιος λέει ψέματα για το σκάνδαλο PRISM. Από την μία ήταν η αποκάλυψη της παρουσίασης της NSA που έδωσε στη δημοσιότητα ο Edward Snowden και έλεγε σαφέστατα για το πότε οι διάφορες εταιρείες τεχνολογίας μπήκαν στο πρόγραμμα παρακολούθησης δεδομένων, και από την άλλη, οι εταιρείες τεχνολογίας ήτανκατηγορηματικές ότι δεν έχουν καμία σχέση με το θέμα. Τις προηγούμενες ημέρες, τοFacebook και η Microsoft ανακοίνωσαν τον αριθμό αιτήσεων που είχαν από τις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ για να παραδώσουν στοιχεία πολιτών, αλλά και τον αριθμό των αιτημάτων αυτών που ικανοποίησαν. Τι σημαίνει αυτό;
Απολύτως τίποτα. Γιατί στην ουσία, με την δημοσιοποίηση των αιτημάτων της υπηρεσίας εθνικής ασφαλείας ή οποιασδήποτε τοπικής αστυνομικής αρχής, δεν απαντάται το ερώτημα αν ηNSA, ή η CIA, παρακολουθούν τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες οποιουδήποτε χρήστη, με ή χωρίς την συνδρομή του Facebook, της Microsoft, της Google, της Apple και όλων των υπόλοιπων. Επίσης, δεν απαντά για τις περιπτώσεις που παρακολουθούνται οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες πολιτών που δεν είναι υπήκοοι των ΗΠΑ, ζήτημα που αφορά τον περισσότερο κόσμο που χρησιμοποιεί υπηρεσίες των παραπάνω εταιρειών.
Η μάχη και ήττα της Yahoo! εναντίον του PRISM
Η περίπτωση της Yahoo! που αποκαλύπτει η New York Times μας δείχνει πως δεν έχουμε μάθει όλη την αλήθεια. Με δικαστική εντολή η Yahoo! υποχρεώθηκε το 2008 να παραδώσει στοιχεία αρκετών πολιτών στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ. Πριν το κάνει αυτό, είχε «παλέψει» δικαστικά, λέγοντας στο δικαστήριο ότι το αίτημα αυτό της NSA, αντίκειται στο Αμερικανικό Σύνταγμα περί της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης. Το δικαστήριο του 2008 δεν δέχτηκε τις αντιρρήσεις της Yahoo! και την ανάγκασε να προχωρήσει στην εκτέλεση της εντολής.
Όταν η Marissa Mayer δήλωσε κατηγορηματικά ότι η Yahoo! δεν συμμετέχει εθελοντικά σε κανένα πρόγραμμα παρακολούθησης πολιτών, είπε αλήθεια. Εθελοντικά δεν συμμετέχει. Συμμετέχει όμως υποχρεωτικά, πράγμα που μας κάνει άλλη μία φορά να σκεφτόμαστε πως παραπάνω από 2 πλευρές, δεν λένε όλη την αλήθεια για το σκάνδαλο PRISM, το πιο ακραίο σενάριο οργουελιανής φαντασίας που έχει βγει στα φώτα της δημοσιότητας από την απαρχή του ίντερνετ.
Όσο για το επιχείρημα, «δεν έχω κάτι να κρύψω, οπότε δεν με νοιάζει», μη σκέφτεστε ότι είναι και τόσο καλή τακτική να αντιμετωπίσετε. Ποτέ μα ποτέ, δεν γνωρίζετε τον τρόπο με τον οποίο κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει τα γραπτά ή τις αναρτήσεις σας. Και καλό είναι να μην μάθετε.  Just saying…
digitallife.gr
Apple, Facebook, Google και Microsoft μοιράζονται τα δεδομένα μας 
Ρεπορτάζ από τις ΗΠΑ, αποκαλύπτουν πως η κυβέρνηση μέσω ενός μυστικού προγράμματος με την ονομασία PRISM έχει πρόσβαση κατευθείαν στους servers των μεγαλύτερων εταιρειών υπηρεσιών Internet. Στις εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιτρέποντας στις υπηρεσίες των ΗΠΑ την πρόσβαση στους server τους, αναφέρεται πως περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι Microsoft, Google, Facebook, Apple και Yahoo, με τις τέσσερις πρώτες πάντως να έχουν προχωρήσει ήδη σε διάψευση. Ο Guardian έφερε αρχικά στη δημοσιότητα το θέμα της καταγραφής τηλεφωνικών κλήσεων και κατόπιν άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου στις ΗΠΑ. Η Washington Post δημοσίευσε το αναλυτικό ρεπορτάζ για την παρακολούθηση στο Internet, ενώ το NBC News κατόπιν επιβεβαίωσε μέσω δικού του ρεπορτάζ την ύπαρξη του προγράμματος PRISM, το οποίο κοστίζει στην αμερικανική κυβέρνηση 20 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. To NBC επιπλέον συμπληρώνει στο θέμα της παρακολούθησης των κλήσεων, πως μετά την 11η Σεπτεμβρίου, η αμερικανική κυβέρνηση καταγράφει κάθε τηλεφωνική κλήση που γίνεται στις ΗΠΑ.
 Πηγή:e-pcmag.gr 
PRISM: Ποιους αφορά, ποιοι επωφελούνται και πώς μπορείς να προστατευτείς
prism-nsa-01

Πριν από μερικές μέρες ήρθε στην επιφάνεια ένα νέο πρωτοφανές σκάνδαλο σύμφωνα με το οποίο οι μεγαλύτεροι διαδικτυακοί κολοσσοί όπως οι GoogleFacebookMicrosoftYahoo, Apple κ.α. υποχρεούνται να μοιράζονται τα δεδομένα που αφορούν τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες των χρηστών τους με την NSA και το FBI βάσει του μυστικού προγράμματος PRISM.
Τέτοια σενάρια κυκλοφορούσαν εδώ και πολλά χρόνια, για πρώτη φορά όμως στη δημοσιότητα δόθηκαν χειροπιαστές αποδείξεις ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας αντλούν μαζικά πληροφορίες από τους servers των προαναφερθεισών εταιρείων.
Η στάση της Google
Ενώ αρχικά -όπως και οι περισσότερες εταιρείες- η Google αρνήθηκε την ύπαρξη οποιασδήποτε συμφωνίας με τους δύο κυβερνητικούς φορείς, αργότερα άλλαξε στάση και αποφάσισε να μιλήσει ευθέως για το πώς παρέχει πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών της.
Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο εκπρόσωπος τύπου της εταιρείας, Chris Gaither, ο κολοσσός της αναζήτησης δεν παρέχει απευθείας πρόσβαση στους servers της αλλά έχει έναν αποκλειστικό dropbox server για την NSA όπου τα αρχεία μεταφέρονται μέσω FTP, ενώ πιο σπάνια τα αρχεία εκτυπώνονται και παραδίδονται χέρι-με-χέρι.
Εν συνεχεία, η Google ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ, Eric Holder, και τον Διευθυντή του FBI, Robert Mueller, να της επιτρέψουν να δώσει στη δημοσιότητα όλες τις εντολές που έχει λάβει από την κυβέρνηση σχετικά με το μυστικό πρόγραμμα PRISM. Όπως αναφέρει στην επιστολή της, σκοπός της είναι να αποσαφηνίσει στην κοινή γνώμη ότι η ανάμειξη της δεν είναι τόσο μεγάλη όσο αναφέρουν τα μέχρι τώρα δημοσιεύματα.
Ποιούς αφορά το PRISM;
Mπορεί το PRISM να σχετίζεται με τις επικοινωνίες που πραγματοποιούνται εντός των ΗΠΑ, αυτό όμως δε σημαίνει ότι αποτελεί αμερικανική υπόθεση και δεν αφορά την Ευρώπη. Άλλωστε, όσο χρησιμοποιούμε υπηρεσίες αμερικανικής προελεύσεως και επικοινωνούμε με κατοίκους των ΗΠΑ, δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να θεωρούμε ότι παραμένουμε ανεπηρέαστοι.
Προκειμένου να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο, η Ευρωπαία Επίτροπος Viviane Reding ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με το PRISM και άλλα τυχόν “μυστικά” προγράμματα παρακολούθησης μέσα από επιστολή που απέστειλε στον Eric Holder. Ανάμεσα στα ερωτήματα που έθιξε ήταν αν το πρόγραμμα στοχεύει και σε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε τι είδους δεδομένα έχουν πρόσβαση οι αμερικανικές αρχές και πώς μπορεί κανείς να αποτρέψει την παρακολούθηση των επικοινωνιών του. Η Ευρωπαία Επίτροπος αναμένεται να συναντηθεί εντός των ημερών με τον Eric Holder στο Δουβλίνο για να συζητήσουν από κοντά όλα αυτά τα καίρια ζητήματα.
Άλλωστε, εκτός από τις ΗΠΑ πολλές είναι οι χώρες που ζητούν από τις τεχνολογικές εταιρείες να τους παρέχουν δεδομένα για τους χρήστες τους, με τρανά παραδείγματα τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Τουρκία και τις υπόλοιπες χώρες που παρατίθενται στην παρακάτω λίστα:
k-bigpic
Από την άλλη πλευρά, πολλά είναι και τα μέλη της ΕΕ που αντιδρούν στο PRISM αναφέροντας ότι έρχεται ενάντια στη νομοθεσία τους και ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μεσολαβήσει, με πρώτη και κύρια τη Φινλανδία.
Τι με πειράζει αν δεν έχω κάτι να κρύψω;
Ορισμένοι ίσως αναρωτιούνται τι το τόσο κακό μπορεί να σου κάνει το PRISM εάν δεν έχεις κάτι να κρύψεις. Το θέμα είναι ότι ο καθένας έχει κάτι να κρύψει ακόμα και αν δεν αφορά κάποια εγκληματική ή τρομοκρατική ενέργεια και θα πρέπει να αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του να μπορεί να προστατεύει την ιδιωτικότητα και τα προσωπικά του δεδομένα. Με άλλα λόγια, ακόμα και αν δεν έχεις κάτι να κρύψεις και ουδέποτε κάποιος ασχοληθεί με τις τηλεφωνικές συνομιλίες, τα μηνύματα και τα emails σου, εσύ θα πρέπει να ζεις με τη σκέψη ότι κάτι τέτοιο μπορεί ανά πάσα στιγμή να συμβεί.
Ποιοι επωφελούνται από το PRISM;
Είναι προφανές ότι αυτές που επωφελούνται κυρίως είναι οι εταιρείες κρυπτογράφησης, αφού οι χρήστες αντιλαμβάνονται πλέον τον κίνδυνο και στρέφονται προς τα προϊόντα τους. Εταιρίες όπως οι Silent Circle, GNUPG και Cryptocat παρέχουν κρυπτογράφηση end-to-end, κάτι που σημαίνει ότι για να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση στα δεδομένα σας θα πρέπει να τη ζητήσει απευθείας από εσάς τους ίδιους.
Πώς μπορώ να προστατεύσω τα δεδομένα μου;
Δυστυχώς αν θέλετε να διατηρήσετε τα δεδομένα σας ασφαλή θα πρέπει να ξεχάσετε τις συνομιλίες από smartphones, τις αναζητήσεις στη μηχανή της Google, τις επισκέψεις στο Facebook, τα Skype, YouTube, Gmail, Yahoo Mail και Google Drive και να αναζητήσετε άλλες λιγότερο διαδεδομένες εναλλακτικές. Ειδάλλως θα πρέπει να ελπίζουμε ότι οι αντιδράσεις περισσότερων από 85 μεγάλων οργανισμών και της συντριπτικής πλειοψηφίας των απλών χρηστών θα αποδειχτούν ικανές να δώσουν τέλος στο μυστικό πρόγραμμα παρακολούθησης των ΗΠΑ…
techgear.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)