Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Οι μονταζιέρες της ΝΔ σε δράση: Έδωσαν πλαστές «διευκρινίσεις»

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κωνσταντίνος Μενουδάκος, διέψευσε με δηλώσεις του το τηλεγράφημα που μετέδωσε την Τρίτη το απόγευμα το ΑΠΕ, το οποίο του απέδιδε «νέες διευκρινίσεις» για την επίμαχη προσωρινή διαταγή για την ΕΡΤ. Tην Τετάρτη το ΑΠΕ έσπασε τη σιγή του μιλώντας για «προϊόν ρεπορτάζ»


Οι δήθεν διευκρινίσεις που χθες διέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αποτελούν αντικείμενο παρασκηνικακών πιέσεων και όχι πρωτοβουλία του προέδρου του ΣτΕ ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά τις «διευκρινίσεις» αυτές. «Δεν προέρχονται από μένα» δήλωσε ο κ. Μενουδάκος, αποδίδοντας τις πληροφορίες του ΑΠΕ σε «άλλους νομικούς κύκλους».


Γεννώνται έτσι ερωτήματα για τις πηγές των «διευκρινίσεων», με όλα τα βλέμματα να στρέφονται στο Μέγαρο Μαξίμου που ελέγχει πλήρως το ΑΠΕ και μέσω αυτού πιθανώς επιχείρησε, εν όψει της συνάντησης των τριών αρχηγών, να αλλοιώσει την απόφαση, ώστε να περιορίσει το πολιτικό κόστος και να πετύχει την επιδίωξή του να κλείσει την ΕΡΤπεριθωριοποιώντας την κριτική των κυβερνητικών συνεταίρων του.


ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ: Τα επικοινωνιακά χαλκεία της ΝΔ τόλμησαν να εμπλέξουν ακόμη και το ΣτΕ 


 Ευθείες κατηγορίες στο Μαξίμου και τα «επικοινωνιακά χαλκεία» της ΝΔ εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ που απαιτεί από τον πρωθυπουργό να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ αντί να συνεχίσει να παρανομεί. Σε σχόλιό της, η αξιωματική αντιπολίτευση, υπογραμμίζει ότι το Μαξίμου «έβαλε μπρος τις μονταζιέρες της Συγγρού διοχευεύοντας πλαστές διευκρινίσεις», οδηγώντας έτσι στο πλήρες έλλειμμα εντιμότητας και αξιοπιστίας του πρωθυπουργού.

Αναλυτικά το σχετικό σχόλιο:

«Έχοντας χάσει κάθε ίχνος πολιτικής εντιμότητας και αξιοπιστίας, το Μαξίμου έβαλε μπρος τις μονταζιέρες της Συγγρού, κατασκευάζοντας και διοχετεύοντας πλαστές διευκρινίσεις του Προέδρου του ΣτΕ. Αντί να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ για άμεση επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης, ο πρωθυπουργός συνεχίζει να παρανομεί, εκθέτοντας για μια ακόμη φορά τη χώρα διεθνώς. 

Φτάνει μάλιστα στο σημείο να κρύβεται πίσω από επικοινωνιακά χαλκεία του χειρίστου είδους, τα οποία εμπλέκουν στα σχέδιά τους ακόμα και το ΣτΕ. Αυτό που δεν μπορεί να καταλάβει ο κ. Σαμαράς είναι ότι στην προσπάθειά του να κλείσει τη δημόσια τηλεόραση έχει πρώτα από όλα ηττηθεί από την ελληνική κοινωνία που  από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την ολόθερμη στήριξή της στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ και θα υπερασπιστεί μέχρι τέλους τη δημοκρατία».


Η απάντηση του ΑΠΕ για το εν λόγω δημοσίευμα

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Τετάρτης το ΑΠΕ, μετά από αρκετές ώρες σιγής:

«Το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ υπό τον τίτλο «Νέες διευκρινίσεις για την προσωρινή διαταγή του προέδρου του ΣτΕ, Κ. Μενουδάκου, σχετικά με την ΕΡΤ», είναι προϊόν ρεπορτάζ και φέρει υπογραφή συντάκτη μας, τον οποίο περιβάλλουμε με πλήρη εμπιστοσύνη.
Η μη δημοσιοποίηση θα συνιστούσε καθαρή λογοκρισία, κάτι που αντίκειται στις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Εξάλλου, για το περιεχόμενο του μηνύματος δεν ευθύνεται ποτέ ο ταχυδρόμος...»


Το σχέδιο Σαμαρά που εξηγεί τις σπασμωδικές κινήσεις: 

 Μεταβατικό φορέα, στον οποίο θα προσληφθούν λίγοι εργαζόμενοι, ο αριθμός των οποίων κυμαίνεται από 30 έως 400 ή και 800, με δίμηνες συμβάσεις και διαμόρφωση νέων στούντιο στη Βουλή από όπου θα γίνονται οι εκπομπές, περιλαμβάνονται -σύμφωνα με πληροφορίες- στο σχέδιο που θα παρουσιάσει στους κυβερνητικούς εταίρους του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Τετάρτης.


Κ. Χρυσόγονος: Οι φημολογούμενες διαρροές και διευκρινίσεις  από το ΣτΕ, είναι νομικά ανυπόστατες και δεοντολογικά απαράδεκτες

 Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου Κώστας Χρυσόγονος δήλωσε στο tvxs.gr:  «Η ερμηνεία δικαστικών αποφάσεων μπορεί να δοθεί μόνο με ένδικο μέσο. Άτυπες διευκρινίσεις, ούτε προβλέπονται, ούτε είναι δυνατό να δίδονται από τα δικαστήρια. Αρμόδιος για την εκτέλεση των αποφάσεων είναι ο υπουργός ή άλλο διοικητικό όργανο κατά του οποίου απευθύνεται η απόφαση ή η προσωρινή διαταγή και βέβαια  σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προβλέπεται η δυνατότητα άσκησης άλλων ένδικων βοηθημάτων από τον ενδιαφερόμενο.   Συνεπώς, οι φημολογούμενες διαρροές και διευκρινίσεις  από το ΣτΕ , είναι νομικά ανυπόστατες και δεοντολογικά απαράδεκτες.   Επί της ουσίας πάντως , η επιλογή συγκεκριμένου αριθμού υπαλλήλων οι οποίοι θα απασχοληθούν έστω προσωρινά στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, οφείλει να γίνει με σεβασμό στην αρχή της ισότητας των Ελλήνων ενώπιον του  νόμου (αρ.4 παρ.1) και στις απορρέουσες από αυτήν απαιτήσεις διαφάνειας και αντικειμενικότητας.   Κατά συνέπεια, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν θεσμοθετημένες διαδικασίες διαφάνειας και αντικειμενικότητας επιλογής των "χρήσιμων¨ υπαλλήλων και διαχωρισμού τους από τους " άχρηστους", φρονώ ότι ο μοναδικός σύννομος  τρόπος για να συνεχιστεί η μετάδοση των ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης , είναι να παραταθεί προσωρινά η εργασιακή σχέση του συνόλου του προσωπικού της ΕΡΤ που ασχολείται με την παραγωγή ή τη μετάδοση τέτοιων προγραμμάτων, έως την έκδοση οριστικών αποφάσεων».

Διαβάστε τα σχετικά άρθρα της «Αυγής»:

 Πανικόβλητος και πλαστογράφος!
 και:
Ο Σίμος Κεδίκογλου έγινε πρόεδρος του ΣτΕ!


left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)