Σύμφωνα με το έγγραφο, το Ταμείο παραδέχεται ότι υποτίμησε σημαντικά τις επιπτώσεις από τη λιτότητα στη χώρα, επισημαίνοντας οτι τα θετικά της διάσωσης του 2010 δεν ήταν τόσο για την Ελλάδα, όσο για την ευρωζωνη.
Για «λάθη» στο πρώτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας κάνει λόγο σε αξιολόγηση του το ΔΝΤ σε απόρρητο έγγραφο που έχει στην κατοχή της η Wall Street Journal.
Το έγγραφο αυτό, αναφέρει η Wall Street Journal, είναι το πιο σημαντικό από μια σειρά αναλύσεων του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, που προσπαθούν να αξιολογήσουν τη συμμετοχή του Ταμείου στην ευρωζώνη οικονομική κρίση.
Σύμφωνα με το έγγραφο, το Ταμείο παραδέχεται ότι υποτίμησε σημαντικά τις επιπτώσεις από τη λιτότητα στη χώρα, επισημαίνοντας οτι τα θετικά της διάσωσης του 2010 δεν ήταν τόσο για την Ελλάδα, όσο για την ευρωζωνη.
Το Ταμείο αναφέρει ακόμα ότι ήταν πολύ αισιόδοξο για τις προοπτικές της ελληνικής κυβέρνησης για επιστροφή στις αγορές και την ικανότητά της να εφαρμόσει τους όρους διάσωσης.
Το ΔΝΤ αναφέρει οτι η χώρα δεν ικανοποιούσε τρία από τα τέσσερα κριτήρια χρηματοδότησης για παροχή βοήθειας: της βιωσιμότητας του χρέους, της πολιτικής βούλησης και της προοπτικής δανεισμού από τις αγορές.
Ωστόσο, δηλώνει ότι τηρήθηκαν λίγα από τα προαπαιτούμενα για τους όρους διάσωσης, που αφορούσαν το μέγεθος των περικοπών δαπανών και τις αυξήσεις φόρων.
Παράλληλα το ΔΝΤ ασκεί κριτική στην Κομισιόν, επισημαίνοντας οτι εστίασε περισσότερο στη «συμμόρφωση με τις νόρμες της Ε.Ε. παρά στην επίδραση στην ανάπτυξη».
Ακόμα, περιγράφει τη διάσωση της Ελλάδας ως «επιχείρηση που είχε στόχο να δώσει στην ευρωζώνη χρόνο να χτίσει ένα τείχος προστασίας για την προστασία άλλων ευάλωτων μελών και να αποτρέψει πιθανές σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία».
Το έγγραφο αναφέρει ακόμα ότι οι στόχοι και οι βασικές μακροοικονομικές προβλέψεις δεν αναθεωρήθηκαν για να αντανακλούν ό, τι πραγματικά συνέβαινε στην Ελλάδα για 18 μήνες, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011.
Τέλος στο έγγραφο αναφέρεται πως το κόστος της προσαρμογής μοιράστηκε με άνισο τρόπο στην κοινωνία.
Σημειώνεται ότι δεν σχολίασε το έγγραφο ούτε εκπρόσωπος του Ταμείου, ούτε το ελληνικό υπουργείο.
Πηγή: http://www.skai.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!
Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)