Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Συνταγή Κύπρου σε όλη την Ευρώπη: οι υπουργοί Οικονομικών ενέκριναν έμμεσο κούρεμα όλων των καταθέσεων

Παρά τη σωρεία διαβεβαιώσεων ότι «δεν απειλούνται» οι καταθέσεις κάτω των 100.000€, η απόφαση των 27 υπουργών οικονομικών της ΕΕ χθες, Τετάρτη, αφήνει «ως έσχατη λύση» παραθυράκι για να επωμιστούν και οι μικροκαταθέτες το κόστος «διάσωσης» των τραπεζών
Όπως εξηγεί το ρεπορτάζ της Αυγής:



Ανασφάλεια διακατέχει από σήμερα τα ξημερώματα τους Έλληνες κατόχους 32 εκατομμυρίων καταθετικών λογαριασμών ύψους 164 δισ. ευρώ, αλλά και γενικότερα τους Ευρωπαίους αποταμιευτές, καθώς και τυπικώς πλέον είναι δυνητικά θύματα κουρέματος καταθέσεων ακόμη και από το πρώτο ευρώ στον λογαριασμό τους!

Και τούτο, λόγω της συμφωνίας που υπέγραψαν αργά τη νύχτα οι 27 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, για τη δυνατότητα:

* αφενός για άμεσο «κούρεμα» των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ και

* αφετέρου για έμμεσο "κούρεμα" αν χρειαστεί -δηλαδή μέσα από νομικά "παράθυρα"- αποταμιεύσεων ακόμη και από το πρώτο ευρώ!


Το "παράθυρο" που βρήκαν οι 27 για κούρεμα καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ λέγεται "Ταμεία Εγγυήσεων Καταθέσεων".


Βάσει της απόφασης που ελήφθη, ναι μεν απαγορεύεται να «κουρευτούν» άμεσα οι καταθέσεις κάτω αυτού του ποσού, ωστόσο, κοινοτικές πηγές εξήγησαν ότι εάν εξαντληθούν όλες οι άλλες επιλογές "κουρέματος" (δηλαδή μέτοχοι, ομόλογα, μη διασφαλισμένες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, κ.λπ.) και προκειμένου να αποφευχθεί η επιβάρυνση του δημοσίου και των φορολογουμένων, να αναζητηθούν κεφάλαια και από τα αντίστοιχα ΤΕΚΕ (Ταμεία Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων) των κρατών – μελών της Ε.Ε. Τα ταμεία αυτά διακρατούν εκ του νόμου ένα ποσοστό από τις καταθέσεις, από το οποίο το 80% το τηρούν οι ίδιες οι τράπεζες σε λογαριασμό υπέρ ΤΕΚΕ και το 20% το καταθέτουν σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος. Έτσι, σχολιάζουν οι ίδιοι κοινοτικοί κύκλοι, αν παραστεί ανάγκη να συνεισφέρουν, τότε αυτή η συνεισφορά ουσιαστικά ισοδυναμεί με έμμεσο κούρεμα των καταθέσεων, έστω και ως έσχατη λύση...



    Μπορεί λοιπόν επισήμως να δηλώνουν οι αρμόδιοι ότι οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι απόλυτα διασφαλισμένες, το... παράθυρο που μπορεί να τις επηρεάσει άνοιξε. Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερόμ Ντάησελμπλουμ δήλωσε μετά την συνάντηση των 27 ότι κατά την άποψη του οι νέοι κανόνες δεν θα αποθαρρύνουν τους καταθέτες. «Όλες οι καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ εξαιρούνται και είναι απόλυτα διασφαλισμένες» τόνισε χαρακτηριστικά. Πάντως άμεσα μπορεί να θεωρούνται διασφαλισμένες, έμμεσα όμως το «παράθυρο» μέσω των Ταμείων Εγγύησης ανά την ΕΕ άνοιξε.

 Ας σημειωθεί, ότι από τα 164 δισ. ευρώ καταυθέσεων, τα 140,3 δισ. ευρώ όπως υπολογίζεται έχουν την κάλυψη του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (σύμφωνα τουλάχιστον με στοιχεία του Δεκεμβρίου του 2012).

Από στοιχεία που απέστειλε πρόσφατα εγγράφως στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, προκύπτει ότι το ύψος των εγγυημένων καταθέσεων ανέρχονταν στο τέλος του περασμένου έτους στο ποσό των 104,7 δισ. ευρώ και ο συνολικός αριθμός των λογαριασμών που δικαιούνταν αποζημίωση από το ταμείο σε 32 εκατομμύρια, δεδομένου, ότι, πολλοί καταθέτες τηρούν ταυτόχρονα λογαριασμούς σε πολλά πιστωτικά ιδρύματα.


Σημειώνεται εξάλλου, ότι από τα 32 εκατομμύρια καταθετικών λογαριασμών στην Ελλάδα, το 81,5% αφορά σε καταθέσεις έως 2.000 ευρώ, ένα 11,8% από 2.001 έως 10.000 ευρώ, ποσοστό 5,9% μεταξύ 10.001 και 100.000 ευρώ, ενώ το 0,4% των λογαριασμών στις τράπεζες είναι ποσού άνω των 100.000 ευρώ ο καθένας.

Πηγή: Αυγή - συντάκτης: Θάνος Παναγόπουλος


Ε. Τσακαλώτος: Οι «ευρω-υπνοβάτες» συνεχίζουν να «κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου»


«Δεν αντιμετωπίζουν τα κρίσιμα ζητήματα της συγκυρίας» οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, τονίζει με δήλωσή του ο βουλευτής και υπεύθυνος ΕΕΚΕ Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όπως αναφέρει:

    Η χτεσινή απόφαση του ECOFIN για τις τράπεζες δίνει, επί της αρχής, μια απάντηση στο λάθος ερώτημα. Διότι τα μέτρα που περιλαμβάνει η απόφαση θα εφαρμοστούν στο απώτερο μέλλον, μετά το τέλος της παρούσας κρίσης, κατά το πρότυπο της δημοσιονομικής ένωσης που οραματίζεται η κ. Μέρκελ. Το κρίσιμο, όμως, ερώτημα δεν είναι τι θα γίνει όταν τελειώσει η κρίση αλλά τι κάνει η Ευρώπη σήμερα για να σπάσει το φαύλο κύκλο αλληλοτροφοδότησης τραπεζικής και δημοσιονομικής κρίσης. Πώς, με άλλα λόγια, θα σταματήσουν τα προβλήματα των τραπεζών να δημιουργούν ελλείμματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς και αντίστροφα.  

   Ως προς το περιεχόμενο της απόφασης, εντοπίζονται ορισμένα βασικά προβλήματα:

Πρώτον, στην ουσία δεν έχουμε μια υπερεθνική λύση, αλλά τη διαμόρφωση κοινών κανόνων για εθνικές παρεμβάσεις. Κάθε κράτος πρέπει να δημιουργήσει ένα ταμείο εκκαθάρισης τραπεζών και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα μπορεί να απευθυνθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Δεύτερον, με βάση την απόφαση όλοι οι καταθέτες αντιμετωπίζονται ως επενδυτές που παίρνουν το ανάλογο ρίσκο. Αυτό που δεν εξασφαλίζεται είναι το θεσμικό πλαίσιο για αυτούς τους καταθέτες που θέλουν να μην είναι επενδυτές, αλλά να διασφαλίσουν τα μικρά ποσά των αποταμιεύσεών τους.

Τρίτον, το ποσό που πρέπει να μαζέψει κάθε εθνικό ταμείο είναι μάλλον χαμηλό – ανέρχεται στο 0,8% των εγγυημένων καταθέσεων.

Τέταρτον, το γεγονός ότι θα υπάρχουν εθνικά ταμεία – και όχι ένα κοινό ευρωπαϊκό – μαζί με το σχετικά χαμηλό ποσό που θα έχουν στη διάθεσή τους, σημαίνει ότι μπορούν να είναι αποτελεσματικά μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις κατάρρευσης τραπεζών. Σε περίπτωση συστημικής κρίσης, όπως εκείνη του 2008, τα εργαλεία αυτά δεν είναι επαρκή.

Συμπερασματικά, η απόφαση του ECOFIN δείχνει ότι οι «ευρω-υπνοβάτες» συνεχίζουν να  «κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου» και να μην απαντούν στα κρίσιμα ζητήματα της συγκυρίας.  Μόνο μια αλλαγή των συσχετισμών μπορεί να επιβάλλει βιώσιμες, υπερεθνικές λύσεις προς όφελος των λαών της Ευρώπης.

Διαβάστε ακόμα για την απόφαση του ECOFIN εδώ

Διαβάστε επίσης: Νάντια Βαλαβάνη: Τα «σενάρια τρόμου» για τις καταθέσεις


left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)