Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

ΘΑ ΠΑΓΩΣΟΥΜΕ ΦΕΤΟΣ;



Οι πολίτες αδυνατούν να αγοράσουν πετρέλαιο, μετά την εξομοίωση των τιμών πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, στις πολυκατοικίες παίρνουν αποφάσεις να μείνουν... παγωμένοι λόγω αδυναμίας να πληρώσουν το τεράστιο πλέον κόστος και οι εταιρίες διανομής μιλούν για εξαιρετικά μειωμένες παραγγελίες...


Παρ΄όλα αυτά, σοβαρό είναι το ενδεχόμενο να μην καταβληθούν μέχρι τέλος του έτους τα ποσά του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης για τα λίτρα του καυσίμου που θα έχουν αγοράσει μέχρι τότε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι.
 
Καθημερινά ανακύπτουν σοβαρά τεχνικά προβλήματα που καθυστερούν την έναρξη των διαδικασιών χορήγησής του. Η σχετική υπουργική απόφαση παραμένει ανυπόγραφη μέχρι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών επιλύσει δύο σοβαρά πρακτικά προβλήματα που έχουν ανακύψει.

 
Τα προβλήματα

Από την άλλη, μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα ως 6.000 ευρώ με ετήσια εισοδήματα έως τρεις χιλιάδες δεν είχαν υποχρέωση να υποβάλουν φέτος φορολογική δήλωση. Το ερώτημα είναι πώς θα μπορέσουν να αποδείξουν οι συγκεκριμένοι πολίτες ότι δικαιούνται το επίδομα, από τη στιγμή που δεν έχουν καταχωρηθεί τα στοιχεία για ετήσια εισοδήματά τους. Όπως τονίζουν μάλιστα λογιστές και φοροτεχνικοί, οι συγκεκριμένοι πολίτες θα απαιτηθεί ενδεχομένως να υποβάλλουν εκπρόθεσμα δηλώσεις, όμως σε κάθε τέτοια περίπτωση ο νόμος προβλέπει πρόστιμο από 40 έως 400 ευρώ!
 
Το δεύτερο πρόβλημα που δεν έχει ακόμα επιλυθεί αφορά στα νοικοκυριά που κατοικούν σε διαμερίσματα πολυκατοικιών και έχουν αυτόνομη θέρμανση. Δεδομένου ότι η χορήγηση του επιδόματος προβλέπεται να γίνεται με βάση τα χιλιοστά που αντιστοιχούν στο κάθε διαμέρισμα, για τα συγκεκριμένα νοικοκυριά δεν θα υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης της πραγματικής κατανάλωσης. Το ερώτημα που έχει τεθεί συνεπώς και δεν έχει απαντηθεί ακόμη είναι: Θα μπορεί δηλαδή κάποιος να εισπράξει το επίδομα ακόμα και ένα στην πραγματικότητα δεν έχει καταναλώσει όλη την ποσότητα πετρελαίου που του αναλογεί με βάση τα δηλωθέντα χιλιοστά;


****************************


Στον «πάγο» τα σχολεία


Η εξομοίωση των τιμών πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα προμήθειας καυσίμων στις σχολικές μονάδες της χώρας.


Το Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας - ΚΕΔΕ συζήτησε σε συνεδρίασή του το θέμα της θέρμανσης στα σχολεία. Σε σχετική απόφασή του υπογραμμίζει ότι η εξομοίωση των τιμών πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα προμήθειας καυσίμων στις σχολικές μονάδες της χώρας και στους παιδικούς σταθμούς, ιδιαίτερα της Βορείου Ελλάδας και των ορεινών περιοχών.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα αυτό το επείγον πρόβλημα, η ΚΕΔΕ απαιτεί την εκταμίευση τουλάχιστον 20 εκ. ευρώ προς κάλυψη των λειτουργικών δαπανών τους από τους ΚΑΠ. Επιπλέον καλεί την Κυβέρνηση να συμπεριλάβει στους δικαιούχους επιστροφής φόρου πετρελαίου θέρμανσης τις σχολικές μονάδες και τους παιδικούς σταθμούς.



Διαβάστε επίσης:

 
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)