Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Χωρίς απόφαση το Eurogroup, νέες συζητήσεις στις 26 Νοέμβρη - οι τελευταίες εξελίξεις



Χωρίς απόφαση για τη δόση έληξε η συνεδρίαση του Eurogroup το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη - Νέα συνεδρίαση την ερχόμενη Δευτέρα 26/11

Οι εξελίξεις την Τετάρτη 21/11:


  • Οι δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα για τις αποφάσεις του Eurogroup: «Μέρα με τη μέρα επιβεβαιώνεται ότι ο δρόμος των μνημονίων είναι καταστροφικός για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και οδυνηρός για τους ευρωπαϊκούς λαούς. Η άφωνη κυβέρνηση χάνει χρόνο για τη χώρα. Η Ελλάδα βυθίζεται, και οι εταίροι κερδίζουν χρόνο για να ανασυγκροτηθούν. (...) Ο κ.Σαμαράς αρνείται πεισματικά να αξιοποιήσει τις μεγάλες διαπραγματευτικές δυνατότητες που δίνει η διάσταση απόψεων μεταξύ των εταίρων. Κατώτερος των περιστάσεων, την ώρα των μεγάλων συγκρούσεων μιλάει για τεχνικές δυσκολίες. Μόνο μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή θα είναι ικανή να επαναδιαπραγματευθεί τη δανειακή σύμβαση και να δώσει μια ρεαλιστική λύση στο πρόβλημα, μια ρεαλιστική διέξοδο στην κρίση με την κοινωνία όρθια και τη χώρα ζωντανή»

  • Σχετική δήλωση του Αλ. Τσίπρα, πριν το Eurogroup: «Είναι αναμφίβολα σημαντικό να υπάρξει η δανειακή διευκόλυνση στην Ελλάδα. Το ζήτημα, όμως, είναι με ποιους όρους θα δοθούν αυτά τα χρήματα και πως τα αξιοποιούμε. (...) Τώρα θα δώσουν κάποια χρήματα στην Ελλάδα και είναι βέβαιο ότι η δόση, παρ’ όλο που θα καθυστερήσει, θα δοθεί, διότι αν δεν δοθεί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να καταρρεύσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. (...) Συνεπώς, η δόση θα δοθεί, αλλά αυτά τα χρήματα θα πάνε στις ελληνικές τράπεζες (...)  είναι σα να ρίχνουμε νερό σε βαρέλι το οποίο είναι άδειο και δεν έχει πάτο. Αυτά τα χρήματα θα χαθούν»,δηλώνει ο Αλ. Τσίπρας στο Al Jazeera.



Μια κατ’ αρχήν πολιτική συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης ύψους 44 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα εκτιμούν ότι θα υπάρξει στο σημερινό Eurogroup ευρωπαίοι αξιωματούχοι, τονίζοντας ωστόσο ότι τα κεφάλαια αυτά θα δοθούν στην Αθήνα στις 5 Δεκεμβρίου υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι εναπομείναντες όροι. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

Παράλληλα, το Βερολίνο προωθεί την επαναγορά ελληνικού χρέους ονομαστικής αξίας 30 δισ. ευρώ από τη δευτερογενή αγορά, έναντι 7,5 δισ. ευρώ. Το σχέδιο προβλέπει πως η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει για τις επαναγορές αυτές μέρος της δόσης των 44 δισ. ευρώ και μέρος από τα κέρδη που θα επιστρέψει η ΕΚΤ από τις επενδύσεις της στα ελληνικά ομόλογα. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ: Ακόμη μία φορά δε θα δοθεί βιώσιμη απάντηση στο πρόβλημα του χρέους

Σχετικά με το σημερινό Eurogroup, το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ σχολιάζει: "Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει για μια ακόμη φορά να ακούσει τις αποφάσεις του eurogroup για να έχει μετά την ευκαιρία να πανηγυρίσει, χωρίς όμως κανένα ουσιαστικό λόγο. Όλα δείχνουν πως για μια ακόμη φορά δεν θα δοθεί μια βιώσιμη απάντηση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους και κατ' επέκταση στο μεγάλο αιτούμενο που είναι μια ευρωπαϊκή στρατηγική απέναντι στην κρίση."
 
"Το πολιτικό αδιέξοδο των κυρίαρχων νεοφιλελεύθερων δυνάμεων είναι προφανές, όπως και η απαθής παρακολούθηση των εξελίξεων από την ελληνική πλευρά. Η όποια της παρουσία εξαντλείται στη διαβεβαίωση προς τους δανειστές ότι κάθε μνημονιακή επιλογή για λιτότητα, απολύσεις, μειώσεις μισθών και διάλυση του κοινωνικού κράτους,  θα γίνεται δεκτή. Είναι τέτοια η σπουδή τους να δώσουν διαπιστευτήρια υποταγής στην τρόικα, που με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου προσθέτουν νέα μέτρα τα οποία ξέχασαν να εντάξουν στο μεσοπρόθεσμο και να δέσουν πισθάγκωνα την ελληνική κοινωνία, με μηχανισμούς επιτροπείας που προσιδιάζουν μόνο σε αποικίες.  Η εκταμίευση της δόσης θα αφήσει ανεπηρέαστη την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, ενώ η περιβόητη επιμήκυνση θα δημιουργήσει ένα επιπλέον κόστος χρηματοδότησης της τάξης των 30 δις και θα εκτινάξει το χρέος σε βάθος χρόνου από τη στιγμή που εντάσσεται στο παρόν μνημονιακό πλαίσιο", τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ. 

Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει ότι "απαραίτητες προϋποθέσεις για μια κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση αποτελούν η ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής σε Ελλάδα και Ευρώπη, η διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους και η αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης, ο δημόσιος έλεγχος του τραπεζικού συστήματος, η επαναθεμελίωση της ΕΕ σε νέους άξονες ανάπτυξης, αλληλεγγύης και αναδιανομής του πλούτου". 

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)