Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Φλωρεντία 10+10: δέκα χρόνια μετά, για τα επόμενα δέκα! (ενημέρωση)



Με σύνθημα «Ενώνοντας τις δυνάμεις μας για μια άλλη Ευρώπη: 4 μέρες ανταλλαγής ιδεών για κοινές στρατηγικές και δράσεις, δέκα χρόνια μετά το πρώτο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ», ξεκίνησε στη Φλωρεντία η συνάντηση των κινημάτων με τον τίτλο Firenze 10+10.

2η ημέρα, Παρασκευή 9/1: Το σημερινό πρόγραμμα συζητήσεων (στα αγγλικά)
Ζωντανή μετάδοση συζητήσεων στο κανάλι: http://bambuser.com/v/3129777 


1η ημέρα, Πέμπτη 8 Νοέμβρη: Διαβάστε την ανταπόκριση ελληνων αντιφασιστών που συμμετείχαν σε σχετική συζήτηση: Φλωρεντία 10+10, Πέμπτη βράδυ: συζήτηση για το αντιφασιστικό κίνημα στην Ελλάδα / Συζήτηση του Occupy Meeting από το Firenze 10+10

* * *
Με σύνθημα «Ενώνοντας τις δυνάμεις μας για μια άλλη Ευρώπη: 4 μέρες ανταλλαγής ιδεών για κοινές στρατηγικές και δράσεις, δέκα χρόνια μετά το πρώτο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ», ξεκίνησε στη Φλωρεντία η συνάντηση των κινημάτων με τον τίτλο Firenze 10+10.
Δεν πρόκειται όμως για μια «επετειακή» αναβίωση, ούτε για ένα Ευρωπαϊκό Φόρουμ: είναι ένας χώρος για επανασύνδεση, προσανατολισμένος σε δράση, που θα εστιάσει σε πέντε βασικούς «άξονες συμμαχίας»  (Δημοκρατία, Χρηματοοικονομικά/ χρέος/λιτότητα, Εργασία και κοινωνικά δικαιώματα, Τα κοινά και οι δημόσιες υπηρεσίες, Η Ευρώπη στη Μεσόγειο και στον κόσμο) και θα επιδιώξει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Ενα απ' αυτά, ίσως είναι η διοργάνωση Εναλλακτικής Συνόδου Κορυφής στην Αθήνα το 2013.

To Firenze 10+10 ξεκινά σήμερα τις εργασίες του, στο ιστορικό πια Fortezza Da Basso, εκεί όπου διεξήχθη το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ το 2002, με την πορεία των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων - ένα από τα ορόσημα τότε του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης.

http://www.sozialismus-von-unten.de/photos/esf/esf-florenz-006.jpg
Από τη διαδήλωση του 2002 

Στο Firenze 10+10 όμως «δεν υπάρχει επιθυμία να γιορτάσουμε αυτό που είχαμε τότε και ακόμα λιγότερο δεν σκοπεύουμε να επαναλάβουμε σήμερα τα μονοπάτια που ανήκαν σε εκείνη τη στιγμή και εκείνο το στάδιο της ανάπτυξης. Τα κοινωνικά κινήματα έχουν αλλάξει, νέες παίχτες έχουν προκύψει, έχουν υπάρξει ήττες αλλά και νίκες». «Είναι η στιγμή για να παράγουμε ένα ισχυρό πυρήνα με κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες», όπως γράφει και ο Tommaso Fattori,  ιταλός ακτιβιστής κατά της ιδιωτικοποίησης και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Firenze 10 +10, στο κείμενό του με τίτλο Φλωρεντία 10+10: Ενώνοντας τις δυνάμεις μας για μια άλλη Ευρώπη.


Μεσημέρι Πέμπτης στο Fortezza Da Basso, κέντρο των δραστηριοτήτων του Firenze 10+10

Στόχοι για απτά αποτελέσματα: Οπως γράφει ο Τ. Fattori, «στην καλύτερη περίπτωση, η Φλωρεντία  10+10 θα μπορούσε να παράγει ένα σκληρό πυρήνα προτάσεων για την ανάληψη δράσης, οι οποίες προτάσεις θα είναι ο καρπός των πέντε "αξόνων συμμαχίας" που θα συγκλίνουμε, και να ξεκινήσει ένα είδος μεγάλης κοινής ευρωπαϊκής κινητοποίησης για τις αρχές του 2013: μια πανευρωπαϊκή διαδήλωση; ένα διεθνές ράλι στις Βρυξέλλες; μια ευρωπαϊκή απεργία; (...)

Παράλληλα, στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε ένα τρίτο επίπεδο: να ξεκινήσουμε μαζί μια διαδικασία για τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προοπτική. Μία από τις κύριες ιδέες και προτάσεις είναι η θέσπιση της «Εναλλακτικής Συνόδου Κορυφής» ως μια διαδικασία που θα αρχίσει τον Νοέμβριο και θα έχει διάφορα στάδια, συμπεριλαμβανομένων των διαφόρων κινητοποιήσεων και με σημείο κορύφωσης στα τέλη της άνοιξης του 2013, κατά πάσα πιθανότητα στην Αθήνα».

Στο Φλωρεντία 10+10 θα υπάρξει βεβαίως και ισχυρή συμμετοχή από την Ελλάδα. Άλλωστε, στηδιεθνή προπαρασκευαστική συνάντηση των ευρωπαϊκών κινημάτων στο Μιλάνο (14-16 Σεπτεμβρίου) με στόχο τον καλύτερο προγραμματισμό του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, συμμετείχαν η Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, και ο Τάσος Κορωνάκης, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Διαβάστε τη σχετική συνέντευξη στην Εποχή.

Το left.gr θα παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στη Φλωρεντία. Μείνετε συντονισμένοι!

Κάποιες από τις συναντήσεις της Πέμπτης, σύμφωνα με το Πρόγραμμα:
Στόχος της συνάντησης να συζητηθεί το θέμα της αυξανόμενης διείσδυσης των διαφόρων «μαφιών» στην οικονομική διαδικασία και οι κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές χώρες.
Eνώ η κοινωνική πρόνοοια βρίσκεται ψηλά στην διεθνή ατζέντα, αυτό μοιάζει παράδοξο καθώς τα προγράμματα λιτότητας που επιβάλλει η Ε.Ε. οδηγούν στη σταδιακή κατεδάφιση των εθνικών συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας. 

(τα λινκ των τίτλων οδηγούν στην περιγραφή των συναντήσεων, στα αγγλικά. Στην παρένθεση, η ώρα διεξαγωγής και ο τόπος). 

Επιπλέον πληροφορίες: 

To σχετικό hashtag στο Twitter:  

Η επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης: http://www.firenze1010.eu/ 
(σημειώνουμε ωστόσο πως είχε "πέσει" το απόγευμα της Πέμπτης 8/11)
Ζωντανές μεταδόσεις από συναντήσεις, εδώ: http://bambuser.com/channel/Audiovisol
και καθημερινή κάλυψη (στα ιταλικά) εδώ: http://www.globalproject.info
Ένα κείμενο της Ροσάντα Ροσάντα για το Firenze 10+10, στα αγγλικά: Firenze 10+10: Back to Florence
Συγγραφέας: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)