Συνέντευξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου στον Βασίλη Σκουρή
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου με συνέντευξή της στο real.gr κάνει λόγο για προσπάθειες «συσκότισης, συγκάλυψης έως και υπόθαλψης» από την κυβερνητική πλειοψηφία στην υπόθεση του Μνημονίου, αναφέρεται και σε ευθύνες των εισαγγελέων που καθυστέρησαν τη δικογραφία Ρουμελιώτη, ενώ επίσπευσαν τη δικογραφία για τη λίστα Λαγκάρντ. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα τονίζει ότι οι ευθύνες για τη λίστα Λαγκάρντ δεν είναι μόνο πολιτικές, αλλά και ποινικές.
Η συνέντευξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου στον real.gr έχει ως εξής:
Η πλειοψηφία απορρίπτει την πρότασή σας για Εξεταστική για το Μνημόνιο. Θα φέρει λέει δική της στο μέλλον. Το σχόλιό σας…
Το ίδιο είπε η Κυβέρνηση το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο για να δικαιολογήσει την απόρριψη την πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ για διαγραφή χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που εμείς καταθέσαμε στις 3 Αυγούστου 2012. Φτάσαμε Δεκέμβριο κι ακόμη περιμένουμε …
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής μπορεί να αποφασισθεί από 120 Βουλευτές. Επομένως, θα αρκούσαν και μόνον οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (που, και μετά τις διαγραφές, υπερβαίνουν τους 120) για τη σύσταση της «Μίας και Μόνης» Εξεταστικής Επιτροπής, αυτής για την υπαγωγή της χώρας μας στο καθεστώς των μνημονίων και της Επιτήρησης, σύμφωνα με την ρητή και λάβρα προεκλογική εξαγγελία του Αρχηγού του Κόμματός τους και σημερινού πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά.
Tο θέατρο της συγκάλυψης και την παράσταση των πολλαπλών πολιτικών κυβιστήσεων τα έχουμε, δυστυχώς, παρακολουθήσει πάμπολλες φορές. Δεν θα εκπλαγούμε ούτε αν δούμε τη Νέα Δημοκρατία να αποχωρεί από τη συζήτηση για την Εξεταστική που η ίδια εξήγγελλε, επινοώντας ή σκηνοθετώντας κάποιο πρόσχημα. Ωστόσο, η καθυστέρηση, η παρέλκυση και, τελικά, η παρακώλυση της εκπλήρωσης του ρόλου και της αποστολής της Βουλής, σε μία τόσο μείζονα υπόθεση, δεν είναι χωρίς συνέπειες και προσλαμβάνουν χαρακτηριστικά συσκότισης, συγκάλυψης έως και υπόθαλψης;
Καταλογίζετε, δηλαδή, ευθύνες για την καθυστέρηση συζήτησης της πρότασής σας;
Αναμφισβήτητα. Όπως επίσης υπάρχει πρόδηλη ευθύνη παρέλκυσης και ως προς την συναφή ποινική δικογραφία, ενώ τρέχουν οι συντομότατες συνταγματικές προθεσμίες ως προς τις ευθύνες Κυβερνητικών προσώπων. Η δε χρονική εναρμόνιση στην βραδυπορία είναι τουλάχιστον οχληρή και εμβάλλει σε σκέψεις, ιδίως συνδυαζόμενη με όσα δημοσίως έχουν καταγγελθεί στο παρελθόν για απόπειρες έξωθεν ή άνωθεν παρέμβασης στις έρευνες των Οικονομικών Εισαγγελέων σε υποθέσεις συνδεόμενες με κυβερνητικά πρόσωπα επί Κυβερνήσεων Παπανδρέου-Παπαδήμου..
Από τις 5 Σεπτεμβρίου 2012, ο Πρόεδρος της Βουλής αρνείτο και παρέλειπε να φέρει προς συζήτηση την πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπαγωγή μας στο Μνημόνιο. Και δημοσίως δήλωνε, από το Βήμα της Βουλής (βλ. πρακτικά συνεδρίασης 4ης Οκτωβρίου 2012, σελ. 2352), ότι «τελεί σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση». Καμμία συνεννόηση με την Κυβέρνηση δεν δικαιολογεί την παράβαση της υποχρέωσης του Προέδρου να εισαγάγει την πρόταση στη Βουλή. Αντίθετα, και μόνη η ομολογία συνεννόησης εκθέτει και τον Πρόεδρο της Βουλής και την Κυβέρνηση, δεδομένου ότι η πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής προέρχεται από την Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Από τις 5 Σεπτεμβρίου 2012 βράδυνε και η αποστολή στη Βουλή της δικογραφίας που διαβίβασαν οι Οικονομικοί Εισαγγελείς. Επί 2 μήνες και 3 εβδομάδες αυτή η δικογραφία, ενώ είχε φύγει από τα χέρια των Οικονομικών Εισαγγελέων που διενήργησαν προκαταρκτική εξέταση, παρέμενε εις χείρας του εποπτεύοντος Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, μολονότι το (πολύπαθο και πολλάκις παραβιασθέν) Σύνταγμά μας επιτάσσει την αμελλητί διαβίβασή της στη Βουλή, ακριβώς λόγω των συντομότατων χρονικών προθεσμιών παραγραφής.
Διαδικαστικά προσκόμματα και τακτικές παρέλκυσης και παρακώλυσης του έργου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Οι δύο βραδυπορίες συνδυάσθηκαν χθες, 27/11/2012, σε μία νέα τακτική παρεμπόδισης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης από την άσκηση του έργου της. Ο Πρόεδρος της Βουλής αρνήθηκε την χορήγηση στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. αντιγράφων της διαβιβασθείσης στη Βουλή ποινικής δικογραφίας, που συναρτάται κατά περιεχόμενο με τη συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.. Μάλιστα, παρά και την έγγραφη αίτηση και διαμαρτυρία μας προς τον Πρόεδρο της Βουλής για τη νέα στρατηγική συσκότισης, με την οποία παραβιάζεται ευθέως και ο Κανονισμός της Βουλής, που ρητώς προβλέπει την ακώλυτη πρόσβαση κάθε Βουλευτή σε κάθε έγγραφο που διαβιβάζεται Βουλή, η (προφορικώς διαμηνυθείσα) απάντηση ήταν ότι «θα αποφανθεί επί του αιτήματος η…επιστημονική υπηρεσία της Βουλής».
Έτσι, χθες κλήθηκα να επισκοπήσω την άνω δικογραφία από τις 8 το βράδυ μέχρι τα μεσάνυχτα, χωρίς να μου δίνονται αντίγραφα, διότι, προφανώς, έτσι αντιλαμβάνεται ο Πρόεδρος της Βουλής την εκπλήρωση των καθηκόντων του εν σχέσει με την αντιμετώπιση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Και διότι, προφανώς, επιθυμεί να γίνει η αυριανή συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής χωρίς να έχει η Αξιωματική Αντιπολίτευση αντίγραφα της σχετιζόμενης με τις δηλώσεις του Π. Ρουμελιώτη δικογραφίας. Αντίγραφα που άλλοι έχουν, καθώς από την απλή επισκόπηση κατέστη πρόδηλο ότι η συγκεκριμένη δικογραφία είχε φωτοτυπηθεί αρκετές φορές, αφού τα έγγραφά της είχαν εμφανώς συρραφθεί και αποσυρραφθεί αρκετές φορές, φέροντας πλείστες διατρήσεις…
Η περίοδος που θα πρέπει να διερευνηθεί είναι μόνο το 2010, όταν η χώρα εισήλθε στο Μνημόνιο;
Σύμφωνα με την πρότασή μας, πρέπει να ελεγχθεί όχι μόνο το 2010, αλλά και η προγενέστερη περίοδος όπως και το μέχρι σήμερα διάστημα.
Για εσάς, αν υιοθετηθεί η πρότασή σας για Εξεταστική, ποιων προσώπων πρέπει να αναζητηθούν τυχόν πολιτικές ευθύνες;
Κάθε εμπλεκόμενου και ενεχόμενου προσώπου στη διαδικασία υπέρογκου δανεισμού της χώρας, με λεόντειους όρους, και για την αποπληρωμή επιζήμιων και προνομιακών συμβάσεων, που δεν συνήφθησαν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, αλλά με οδηγό τις σχέσεις διαπλοκής, που διατηρούσαν και διατηρούν πρόσωπα και κόμματα με οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα και εταιρίες όπως η Siemens.
Κάθε ενεχόμενου και εμπλεκόμενου προσώπου στη διαδικασία και στην απόφαση υπαγωγής μας στο Μνημόνιο, σε καθεστώς, δηλαδή, εκχώρησης όχι μόνον της εθνικής μας κυριαρχίας, αλλά και της δημόσιας περιουσίας και των κεκτημένων δικαιωμάτων του λαού μας συλλογικά, της κοινωνίας και των πολιτών.
Επίσης, όλων εκείνων των προσώπων που συμμετείχαν στη νόθευση ή αλλοίωση στοιχείων και στατιστικών. Και, βέβαια, των προσώπων εκείνων που κερδοσκόπησαν ή διευκόλυναν και συμμετείχαν στην κερδοσκοπία άλλων εις βάρος της χώρας και των προσώπων που διαχειρίσθηκαν και διασπάθισαν το δημόσιο χρήμα, ακόμη και κατασπαταλώντας αστρονομικά ποσά, εν καιρώ κρίσης, ως δήθεν απόρρητες δαπάνες, καθ’ υπέρβαση του προϋπολογισμού.
Στη Βουλή ήρθε και η δικογραφία για την λίστα Λαγκάρντ. Κατά τη γνώμη σας πρέπει και στην υπόθεση αυτή να συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή;
Αν η δικογραφία για τις δηλώσεις Ρουμελιώτη ήρθε στη Βουλή με ρυθμούς…σαλιγκαριού, η δικογραφία για τη λίστα Λαγκάρντ ήρθε κάπως ταχύτερα: με ρυθμούς χελώνας. Διαβιβάσθηκε από τους Οικονομικούς Εισαγγελείς την 1/11/2012. Αμελλητί. Ο επιβλέπων αυτούς Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πάλι την κράτησε για μεγάλο διάστημα- 3 εβδομάδων. Βεβαίως αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 12/10/2012 αναμένεται (προφανώς με ταχυδρομικό περιστέρι) η αποστολή της πρωτότυπης λίστας από τις αρχές της Γαλλίας, αφού ο κ. Παπακωνσταντίνου συνεχίζει να αποκρύπτει πού βρίσκεται σήμερα το πρωτότυπο αρχείο που ο ίδιος παρέλαβε σε C.D. και το συνοδευτικό αυτού έγγραφο των γαλλικών αρχών.
Και πάλι η βραδυπορία συγκλίνει και εναρμονίζεται με την παρελκυστική στάση των θεσμικώς υπευθύνων της Βουλής, που εξελέγησαν, βεβαίως, από τους βουλευτές των συμπραττόντων κομμάτων της συγκυβέρνησης. Από την 1/11/2012, ημέρα κατά την οποία εξετάσθηκε ο κ. Στουρνάρας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αρνείται να συγκαλέσει την Επιτροπή επί της υπόθεσης, ενώ η Επιτροπή συνεδριάζει για άλλα θέματα. Και τούτο μολονότι εκκρεμεί η συζήτηση για μετατροπή ή μη της Επιτροπής σε Εξεταστική για τη λίστα Λαγκάρντ, πρόταση που διατυπώθηκε από τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο της Ν.Δ., εκκρεμεί η συζήτηση περί κλήτευσης άλλων προσώπων, μεταξύ των οποίων ο Γ. Παπανδρέου, εκκρεμεί η αποτίμηση του έργου της Επιτροπής.
Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αποτελεί αποκάλυψη για την παραθεσμική και εξωθεσμική λειτουργία εκείνων που άσκησαν την εξουσία στους πλέον ευαίσθητους τομείς κατά τα πλέον κρίσιμα διαστήματα της σύγχρονης ιστορίας. Πεποίθησή μου, με βάση όλα τα στοιχεία που προέκυψαν από την ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας διαδικασία είναι ότι οι ευθύνες δεν είναι μόνον πολιτικές, αλλά και ποινικές. Ως δημοκρατική πολίτης, που εμφορείται από την ανάγκη να εκπληρώνεται στη χώρα μας η αρχή της ισότητας, της ισονομίας και της ισοπολιτείας, ανησυχώ για το γεγονός ότι ενώ μέχρι στιγμής επιβραδύνονται οι όψιμες διαδικασίες αναζήτησης ποινικών ευθυνών για τους πλέον υψηλά ιστάμενους και δη τα κυβερνητικά πρόσωπα, κινητοποιήθηκε αστραπιαία, συντονισμένα, και με την επιστράτευση μεθόδων που παραπέμπουν σε άλλες εποχές, η ηγεσία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών προς…δίωξη, παραδειγματισμό, ομηρία και ταλαιπωρία του δημοσιογράφου που αποκάλυψε αυτό που άλλοι παρανόμως συγκάλυπταν, φθάνοντας στο σημείο να ασκήσει ακόμη και έφεση στην αθωωτική απόφαση. Δεν θέλω να πιστέψω, αλλά, δυστυχώς, δεν μπορώ να αποκλείσω ότι αυτή η πολιτική δίωξη εξυπηρετεί την εξοικονόμηση υπερασπιστικών επιχειρημάτων για τους πραγματικά ενεχόμενους.
Θεωρώ ότι αποτελεί συνταγματική υποχρέωση των βουλευτών η συμβολή στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής και στην απόδοση ευθυνών για κραυγαλέες παραβάσεις καθήκοντος και πλείστα υπηρεσιακά αδικήματα που διαπράχθηκαν επί ζημία του δημοσίου συμφέροντος.
left.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!
Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)