Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Η Shell μπλοκάρει την πρόσβαση των εργαζομένων της σε ιστοσελίδα



Επειδή η ιστοσελίδα αυτή καταγγέλει τις αυθαιρεσίες της εις βάρος χωρών του Τρίτου Κόσμου.

Το πρωί της προηγούμενης Δευτέρας 71.010 υπάλληλοι της Shell έλαβαν ένα e-mail από το «Τμήμα Εμψύχωσης από τα κάτω του Προσωπικού», το οποίο τους παρείχε πληροφορίες για την υπόθεση Kiobel v. Royal Dutch Petroleum, μια σημαντική υπόθεση ανθρώπινων δικαιωμάτων, η οποία εκδικάζεται στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.


 Το e-mail περιείχε δεσμούς σε δελτία ειδήσεων κι ένα εργαλείο, το οποίο επέτρεπε στους υπαλλήλους να tweetάρουν τις απόψεις τους σχετικά με το θέμα αυτό σε σημαντικούς ανθρώπους των ειδήσεων στις ΗΠΑ, ακόμα και στην Όπρα Γουίνφρι.

Μόνο που η Shell δεν διαθέτει τέτοιο τμήμα και δεν επιθυμεί δημοσιότητα σχετικά με αυτή τη δίκη. Το e-mail ήταν έργο μιας ομάδας ακτιβιστών που λέγονται Άνθρωποι Εναντίον της Νομιμοποίησης του Φόνου (PALM),  η οποία έλαβε τον κατάλογο των ηλεκτρονικών διευθύνσεων από -όπως πιστεύουν- μια ομάδα απογοητευμένων υπαλλήλων της Shell. (Μια παρόμοια διαρροή είχε συμβεί πριν δύο χρόνια από υπαλλήλους της Shell, οι οποίοι καλούσαν σε μια "ειρηνική επανάσταση εντός της επιχείρησης" εναντίον της καταπάτησης βασικών ανθρώπινων και περιβαλλοντικών δικαιωμάτων από τη μεγάλη πολυεθνική.)

Λϊγα μόλις λεπτά μετά την παραλαβή του e-mail η Shell μπλοκάρισε εσωτερικά τον ιστότοπο, εμποδίζοντας τους 71.010 υπαλλήλους τους να το επισκεφθούν.
ΗPALM με αυτή της την ενέργεια σκόπευε να ρίξει φως στην υπόθεση, την οποία είχε ανακινήσει η χήρα του δρ.. Barinem Kiobel, που απαγχονίστηκε μαζί με το συγγραφέα Ken Saro-Wiwa επειδή εναντιώθηκαν στο σχέδιο της Shell για νέες γεωτρήσεις. Θεωρείται πως η Shell έχει βοηθήσει οικονομικά τις ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας, οι οποίες έκαναν επιδρομές σε περισσότερα από 60 χωριά, δολοφόνησαν περισσότερα από 800 άτομα και οδήγησαν στον εκτοπισμό άλλες 30.000.

Για να κερδίσουν τη δίκη, οι νομικοί της Shell πρέπει να ανατρέψουν ένα νόμο 200 ετών, τον  Alien Tort Statute (ATS), ο οποίος αποζημιώνει θύματα διεθνών εγκλημάτων. Ο ίδιος νόμος χρησιμοποιήθηκε για την αποζημίωση ατόμων που επέζησαν του Ολοκαυτώματος, όταν αυτά υπέβαλαν μυνήσει σε επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν επωφεληθεί από το καθεστώς δουλείας και καταναγκαστικής εργασίας κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι δικηγόροι της Shell ισχυρίζονται πως η εταιρία τους δεν υπόκειται στο νόμο ATS, επειδή δεν είναι φυσικό πρόσωπο.

Πηγή: murderisbad.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)