Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ: Όλα στο φως και συγκάλυψη τέλος




Του Θεόφιλου Σιχλετίδη

Μπορεί να ακούγεται κάπως παράξενο, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν να αρχίσει η «μάχη των μαχών» για τα νέα μνημονιακά μέτρα, βρήκε έναν αναπάντεχο σύμμαχο, που ακούει στο όνομα Λαγκάρντ. Φυσικά δεν είναι η ισχυρή κυρία του ΔΝΤ αλλά η λίστα Λαγκάρντ με τους περίπου 2.000 έλληνες μεγαλοκαταθέτες σε μία από τις μεγαλύτερες ελβετικές τράπεζες.


Η αναζήτηση της λίστας Λαγκάρντ είναι μία παλιά υπόθεση για το ΣΥΡΙΖΑ, από την εποχή που η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακουγόταν στην Κουμουνδούρου κάπως σαν όνειρο. Τότε, πριν από έναν χρόνο, ακριβώς στα μέσα του Οκτώβρη του 2011, ο Αλέξης Τσίπρας είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για το αν υπάρχει και πού βρίσκεται η λίστα Λαγκάρντ. Η ερώτηση απευθυνόταν προς τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, όμως στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στη Βουλή ο τότε υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ, κοιτώντας τα πρακτικά εκείνης της συζήτησης, λένε πως τότε ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν απάντησε ούτε στο πού βρίσκεται η λίστα ούτε και ξεκαθάρισε αν όντως την έχει παραλάβει κάποιος από την ελληνική κυβέρνηση.


Πριν από δέκα ημέρες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής και η σκιώδης υπουργός Δικαιοσύνης Ζωή Κωνσταντοπούλου επισκέφθηκαν τον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη και ζήτησαν την παρέμβασή του, ώστε να βρεθεί άμεσα -και απ’ ό,τι φαίνεται, πριν από την κατάθεση των νέων μνημονιακών μέτρων στη Βουλή- η άκρη με τη λίστα Λαγκάρντ. Την περασμένη Τρίτη η άκρη βρέθηκε και από τότε η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για ένα μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο. Από την Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως πολιτικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει καεί, υπονοούν εκβιασμούς και υπόγειες συνεννοήσεις, που είναι πιθανό με κάποιον τρόπο να επηρέασαν ακόμη και το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου, αλλά κυρίως προσπαθούν να ενισχύσουν ένα ηθικό ανάχωμα απέναντι στην ψήφιση και την εφαρμογή των νέων μέτρων που σχεδιάζουν κυβέρνηση και τρόικα.


Οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτο χρόνο λένε πως ήρθε η ώρα όλα να βγουν στο φως και να μπει ένα τέλος στη συγκάλυψη διάφορων τουλάχιστον περίεργων οικονομικών υποθέσεων, όμως σε δεύτερο χρόνο ο στόχος τους είναι τα μέτρα και μόνο τα μέτρα. Και σε αυτό το στόχο η λίστα Λαγκάρντ φαίνεται πως μπορεί να κάνει πιο ευθύβολες τις προσπάθειες της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πείσει ότι τα νέα μέτρα είναι πέρα έως πέρα άδικα. Όπως λένε από την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι πια ξεκάθαρο ότι από την υπογραφή του πρώτου μνημονίου έως και σήμερα όλες οι κυβερνήσεις προσπαθούν να κρατήσουν «τους πλούσιους μακριά από το ταμείο», την ίδια στιγμή που υλοποιούν πολιτικές οι οποίες σπρώχνουν όλο και περισσότερο κόσμο στα όρια της φτώχειας και πολλούς βέβαια κάτω από αυτά.


«Δεν βγαίνουν» 



Όμως πέρα από το «οχυρό» των πολιτικών -και κάπως ηθικολογικών- επιχειρημάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και πέρα από κινήσεις εντυπωσιασμού και μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, που έχουν να κάνουν με την «εξόντωση» του ΠΑΣΟΚ, στο μικροσκόπιο του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται τα νέα μέτρα. Το συμπέρασμα που βγαίνει από τη μελέτη τους είναι πως… δεν βγαίνουν και πως είναι εντελώς αναποτελεσματικά σε σχέση με το στόχο τού να καταστεί βιώσιμο το δημόσιο χρέος. Σε αυτό έχουν καταλήξει τόσο οι σκιώδεις υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης όσο και ο Θόδωρος Παρασκευόπουλος, ένας από τους πιο στενούς συμβούλους του Αλέξη Τσίπρα στα οικονομικά θέματα.


Ο κύκλος των οικονομολόγων του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας πια στα χέρια του και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2013, υποστηρίζει πως τα ίδια τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι η αποτυχία της συνταγής της λιτότητας έχει φτάσει στο… απόγειό της. Όπως σημειώνουν, αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από το ύψος του δημόσιου χρέους, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών το 2013 θα φτάσει το 180% του ΑΕΠ, το οποίο σημαίνει πως ο στόχος να φτάσει το 120% είναι ανέφικτος, άρα και μη βιώσιμο το χρέος. Από το οικονομικό επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν πως στο σημερινό εντελώς ασταθές περιβάλλον είναι αδύνατο να πετύχει η οποιαδήποτε, ακόμη και νεοφιλελεύθερη, συνταγή, καθώς, ακόμη κι αν η Ελλάδα μετατραπεί σε μία χώρα πολύ χαμηλού κόστους εργασίας, ξένες επενδύσεις δεν θα έρθουν, αφού θα έχει καταστραφεί η εσωτερική αγορά και φυσικά υπάρχουν πάρα πολλές χώρες που έχουν ασύγκριτα χαμηλότερο κόστος εργασίας.


 Όσον αφορά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και το αν είναι εφικτός ένας άλλος οικονομικός δρόμος, έξω από το μνημόνιο και τις πολιτικές της λιτότητας, στην Κουμουνδούρου έχουν υιοθετήσει μία γραμμή άμυνας στην κριτική που τους ασκούν οι πολιτικοί αντίπαλοί τους, δηλαδή πως «σε υπερεθνικά προβλήματα μπορούν να υπάρξουν μόνον υπερεθνικές λύσεις». Και αυτό πάει να πει πως και στο ΣΥΡΙΖΑ ανεξάρτητα από τη λίστα Λαγκάρντ και το τι λένε για το προσχέδιο του προϋπολογισμού περιμένουν κινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής λύσης για το πρόβλημα του χρέους. Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα λένε πως ήδη η διαπίστωση ότι «τα μέτρα δεν βγαίνουν» ακούγεται δυνατά σε Ισπανία και Πορτογαλία, σύντομα θα ακουστεί και σε περισσότερες χώρες και για την Ελλάδα το σημαντικό είναι την κρίσιμη στιγμή να υπάρξει μία διακυβέρνηση, που θα διεκδικήσει την ακύρωση των μνημονιακών πολιτικών και τη συνολική διαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης.


Πηγή: εφημερίδα Μακεδονία 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)