Φροντιστήριο, παντοπωλείο και δίκτυο παροχής ιατρικών υπηρεσιών για όσους έχουν ανάγκη, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς
Στο πλευρό του πολίτη βρίσκεται το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιούνται δράσεις αλληλεγγύης και ανθρωπιάς που δίνουν ανάσα ζωής, εν μέσω κρίσης, σε δεκάδες ανθρώπους. Κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φροντιστήριο και ένα ολοκληρωμένο δίκτυο δωρεάν παροχής υπηρεσιών υγείας προσφέρουν αυτά που το κράτος θα έπρεπε να είχε αναλάβει.
Η ανάγκη άλλωστε είναι επιτακτική, καθώς στην περιοχή τα λουκέτα στα καταστήματα διαδέχονται το ένα το άλλο, ενώ η ανεργία χτυπάει «κόκκινο». Ενδεικτικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι, σε επίπεδο Περιφέρειας, η Στερεά Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση, με την επίσημη ανεργία να φτάνει στο 28,4%. «Δεν κάνουμε επανάσταση, κάνουμε το αυτονόητο», λένε με σεμνότητα οι πρωτεργάτες του εγχειρήματος, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν ακόμα πιο δυναμικά. Η υποστήριξη άλλωστε του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς, που στεγάζει τις δράσεις αλληλεγγύης, και του προέδρου του και βουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Γιάννη Σταθά, τους δίνει την απαραίτητη δύναμη.
Κοινωνικό παντοπωλείο
Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η δημιουργία του κοινωνικού παντοπωλείου, με σκοπό την κάλυψη πρωτογενών αναγκών επιβίωσης απόρων οικογενειών (είδη παντοπωλείου, απορρυπαντικά, κατεψυγμένα προϊόντα, ρούχα, είδη οικιακού εξοπλισμού, σχολικά, παιχνίδια κ.λπ.). Οι αιτήσεις που έχουν συγκεντρωθεί και αξιολογηθεί ξεπέρασαν κάθε πρόβλεψη, καθώς δεκάδες οικογένειες έχουν έρθει σε επαφή με τους πρωτεργάτες του εγχειρήματος. «Το νούμερο είναι πολύ μεγάλο για την περιοχή, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τα πληθυσμιακά δεδομένα, αλλά και το γεγονός ότι αρκετός κόσμος παίρνει τρόφιμα από την Εκκλησία. Η δε επαρχία Λιβαδειάς, που είναι μικρή και όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους, κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη», λέει στην «Α» της Κυριακής ο Νίκος Μπούρας, ένας από τους εθελοντές του κοινωνικού παντοπωλείου. «Υπάρχει ενδιαφέρον απ' όλη την επαρχεία Λιβαδειάς, από Αλίαρτο, Αράχοβα, από κάθε περιοχή», προσθέτει ο Κωνσταντίνος Καραβίδας, επίσης εθελοντής. Μπορεί το εγχείρημα να ετοιμάζεται να πάρει σάρκα και οστά τις επόμενες ημέρες, με την έναρξη του παντοπωλείου, παρ' όλα αυτά ήδη από πέρυσι το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς ήταν στο πλευρό του πολίτη, βοηθώντας, έστω και ανεπίσημα, τις οικογένειες που είχαν ανάγκη. Βλέποντας όμως την ανταπόκριση του κόσμου, αποφάσισαν να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα και να δημιουργήσουν το κοινωνικό παντοπωλείο.
«Η απόφαση πάρθηκε μέσα στο καλοκαίρι και αμέσως ξεκινήσαμε τις ετοιμασίες, αρχίσαμε να συγκεντρώνουμε τα βασικά είδη μέσω προσφορών και δωρεών. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη, καθώς, όταν κάποιος πεινάει, δεν υπάρχει ντροπή», αναφέρει η Άννα Βαρελά, η οποία την ίδια στιγμή δεν μπορεί να κρύψει την απογοήτευσή της για τις μεγάλες αλυσίδες τροφίμων, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία τούς γύρισαν την πλάτη. Παράλληλα, ευχαριστεί τον βουλευτή και πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Γιάννη Σταθά, καθώς προσφέρθηκε να δίνει κάθε μήνα ένα ποσό από τη βουλευτική του αποζημίωση για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του κοινωνικού παντοπωλείου. Όλα αυτά υπό τις... απειλές του κ. Σταθά, που δεν θέλει σε καμιά περίπτωση να ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους εθελοντές, καθώς, όπως τονίζει, η δουλειά είναι ομαδική.
Ιατρικό δίκτυο
Δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει ένα δίκτυο δωρεάν παροχής υπηρεσιών υγείας σε άτομα που χρήζουν ανάγκης. Η εκρηκτική αύξηση άνεργων και ανασφάλιστων, ανθρώπων που πολλές φορές ζουν στα όρια της εξαθλίωσης και αδυνατούν να καλύψουν τις ιατροφαρμακευτικές τους ανάγκες, δημιούργησε το ιατρικό δίκτυο, ένα καταφύγιο ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Μέχρι στιγμής 15 γιατροί 11 ειδικοτήτων έχουν δώσει το «παρών» στην πρωτοβουλία, αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί με τη συμμετοχή επιπλέον εθελοντών. Οι παροχές που παρέχονται δεν διαφέρουν σε τίποτα από αυτές των ιδιωτικών ιατρείων, ενώ η διαδικασία είναι αρκετά απλή. Αφού ελεγχθούν οι ασθενείς, για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι ανασφάλιστοι, στη συνέχεια παίρνουν παραπεμπτικό για να επισκεφθούν τους ιδιώτες γιατρούς, κατόπιν ραντεβού.
Την ίδια στιγμή, γίνεται προσπάθεια δημιουργίας κοινωνικού φαρμακείου, το οποίο θα προσφέρει φάρμακα σε άνεργους και ανασφάλιστους. Τα φάρμακα που περισσεύουν και τα οποία δεν έχουν λήξει, ακόμα και αν είναι σε ανοιχτές συσκευασίες, πρόκειται να συγκεντρωθούν και στη συνέχεια να δοθούν σε όλους όσοι έχουν ανάγκη. Παράλληλα, προ των πυλών είναι και ομάδες εμψύχωσης, οι οποίες θα παρέχουν συγκεκριμένες δράσεις για τη δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη και την αντιμετώπιση ψυχικών δυσκολιών που συνοδεύουν τόσο τους άνεργους όσο και τους εργαζόμενους.
Όπως τονίζουν οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας, στόχος είναι οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι να έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν, να μιλήσουν, να μοιραστούν συναισθήματα, να έρθουν σε επαφή με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα λαμβάνοντας και παράλληλα δίνοντας βοήθεια. Η μικρή κοινωνία της Λιβαδειάς, που δημιουργεί αναστολές στον πολίτη για να μοιραστεί τις ανησυχίες του, είναι το «αγκάθι» το οποίο οι εθελοντές ελπίζουν να ξεπεράσουν. "Ο κόσμος ντρέπεται για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, αλλά θέλουμε να του περάσουμε το μήνυμα ότι δεν φταίει αυτός, δεν 'τα φάγαμε μαζί'", τονίζει ο Γιάννης Σταθάς.
Κοινωνικό Φροντιστήριο: «Μαθήματα και στέγη για τα παιδιά»
Στο πλευρό και των μαθητών βρίσκεται το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς, το οποίο μαζί με την ΕΛΜΕ Ν. Βοιωτίας, στο πλαίσιο του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς, δημιουργούν το κοινωνικό φροντιστήριο, για τα παιδιά των ανέργων και των οικονομικά αδύναμων. «Εκπαιδευτικοί τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού χώρου έχουν στελεχώσει το φροντιστήριο για να βοηθήσουν κυρίως τους μαθητές της τρίτης λυκείου, οι οποίοι βιώνουν στο πετσί τους τη φτώχεια και την κρίση», λέει στην «Α» της Κυριακής ο Ηλίας Αντωνόπουλος, εκπαιδευτικός και υπεύθυνος για το κοινωνικό φροντιστήριο.
«Θέλουμε τόσο τα παιδιά που είναι αδύναμα στο σχολείο όσο και τα παιδιά που θεωρούνται περιθωριοποιημένα να βρουν μια στέγη, να πάρουν το μήνυμα της πραγματικής αλληλεγγύης. Αυτός είναι και ο βασικός μας στόχος», λέει με τη σειρά του ο Γιάννης Σταθάς. Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκινήσουν τα μαθήματα, ενώ, ανάλογα με το ενδιαφέρον, θα επεκταθούν και σε άλλες τάξεις.
"Δεν κάνουμε φιλανθρωπία..."
«Το μεγάλο στοίχημα είναι να δώσουμε ένα διαφορετικό χαρακτήρα στην προσπάθειά μας, να περάσουμε το μήνυμα ότι δεν κάνουμε φιλανθρωπία. Οι πολίτες που εξυπηρετούνται από το δίκτυό μας ανταποδίδουν με τη σειρά τους συμμετέχοντας στις δράσεις που κάνουμε. Δίνεις και παίρνεις», εξηγεί ο κ. Σταθάς. «Φυσικά δεν είναι όρος εκβιαστικός, αλλά το όλο εγχείρημα λειτουργεί με την έννοια του ταξικού χαρακτήρα και της κυκλικής αλληλεγγύης. Θέλουμε συνειδητοποιημένους πολίτες», συμπληρώνει ο Γιάννης Μπούρας.
Οι δράσεις όμως του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς δεν περιορίζεται στις παραπάνω. Σιωπηλές επανασυνδέσεις ρεύματος σε άτομα που βρίσκονται στα όρια επιβίωσης, προϊόντα χωρίς μεσάζοντες, ακόμα και προσφυγές κατά των διατάξεων του Μνημονίου στο ΣτΕ και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του ανθρώπου, έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον του κόσμου, ο οποίος με τη σειρά του έχει αγκαλιάσει τις δράσεις. Παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν, η εθελοντική ομάδα δεν το βάζει κάτω. «Ό,τι και να γίνει, προχωράμε», λένε με μια φωνή, δίνοντας το στίγμα για τη συνέχεια.
left.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!
Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)