Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Σοβαρό ρήγμα στην Κυβέρνηση




Πέρασε με μεγάλες απώλειες το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις – Δεν πέρασε η τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ
- Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν ψήφισαν άρθρα και την τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ
- Η τροπολογία ΔΕΝ πέρασε με 143 ΟΧΙ και 136 ΝΑΙ
- Οργή Βενιζέλου για τους 15 «αντάρτες» βουλευτές και
- Οργή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την αποχή Βενιζέλου από την ψηφοφορία!


Ενδεικτικό εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ είναι το Γεγονός ότι στην αρχή της Ψηφοφορίας ο Π. Κουκουλόπουλος δήλωσε πως το κόμμα θα ψηφίσει “παρόν” στο άρθρο 4 που αφορά στα Πανεπιστήμια και “όχι” στην τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας:  Ψηφισαν 293 βουλευτές
Υπερψηφίστηκαν όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου. Αναλυτικά:1ο αρθρο ναι 173 οχι 120
2ο άρθρο ναι 148 οχι 139
3ο αρθρο ναι 156 όχι 135
4ο άρθρο ναι 146 όχι 121
5ο άρθρο ναι 158 όχι 135
6ο άρθρο ναι 173 όχι 120
Τροπολογία ΕΟΠΥΥ:Ναι: 136   Όχι: 143
Τίτλοι από newsit.gr
Οργή Βενιζέλου για τους 15 «αντάρτες» βουλευτές στην ψηφοφορία για τις αποκρατικοποιήσεις
Δεκαπέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αψήφησαν τη «γραμμή» του κόμματος και διαφοροποιήθηκαν κατά την ψηφοφορία για τις αποκρατικοποιήσεις. Η Ιπποκράτους βρίσκεται σε αναταραχή και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για τον Ευάγγελο Βενιζέλο τίθεται μείζον εσωκομματικό θέμα.
Από το ΠΑΣΟΚ, δεκαπέντε βουλευτές βρέθηκαν εκτός «γραμμής» ΠΑΣΟΚ («παρών» στο άρθρο 4 , όχι στην τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ και «ναι» σε όλα τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις. Mείζον θέμα τίθεται όμως γιατί 9 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισαν την τροπολογία για τις αποκρατικοποιήσεις, και αυτό αποτελεί καταψήφιση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα:
Δημήτρης Κρεμαστινός – Ναι στην τροπολογία
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης – Ναι σε όλα
Συμεών Κεδίκογλου – Ναι σε όλα εκτός τροπολογίας
Μιχάλης Κασσής -όχι στο 2
Αντζελα Γκερέκου – όχι στο 3
Πύρρος Δήμας – Ναι σε όλα
Θόδωρος Παραστατίδης – Παρών στο 2
Λεωνίδας Γρηγοράκος – ναι στην τροπολογία
Θεοδώρα Τζάκρη – όχι στο 2 ναι στην τροπολογία
Μάρκος Μπόλαρης – όχι στο 2 ναι στην τροπολογία
Γιάννης Δριβελέγκας – όχι στο 2 παρών στο 3
Κώστας Τριαντάφυλλος- παρών στο 2
Κώστας Σκανδαλίδης – παρών στο 2
Θάνος Μωραΐτης – Παρών στο 2 ναι στην τροπολογία
Χατζί Οσμαν Αχμέτ – Παρών στο 2 ναι στην τροπολογία
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Ιπποκράτους επικρατεί οργή για τη στάση των εν λόγω βουλευτών αφού ο κ. Βενιζέλος φοβάται ότι θα σημειωθούν «ατυχήματα» και κατά την κρίσιμη ψηφοφορία για το «Μνημόνιο 3» που θα έρθει στην ολομέλεια της Βουλής στις 7 Νοεμβρίου. Ειδικά δε για τους 9 από αυτούς που είτε καταψήφισαν είτε δήλωσαν παρών στο άρθρο 2 για το ελάχιστο ποσοστό του δημοσίου στις ΔΕΚΟ.
Οι περισσότεροι από τους «αντάρτες» βουλευτές της σημερινής ψηφοφορίας έχουν συγκροτήσει ένα άτυπο μέτωπο εσωκομματικής αμφισβήτισης στο πρόσωπο του κ. Βενιζέλου και κινούνται γύρω από τον Κώστα Σκανδαλίδη και τον Μάρκο Μπόλαρη.
Ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις, έπειτα από μία διαδικασία που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για την αντοχή του κυβερνητικού σχήματος ενόψει της δύσκολης ψηφοφορίας για το πακέτο μέτρων που θα ακολουθήσει, ενώ αποτελεί δοκιμασία για τις αντοχές του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, συνολικά ψήφισαν 293 βουλευτές. Τα έξι άρθρα του νομοσχεδίου έγιναν δεκτά κατά πλειοψηφία, ενώ καταψηφίστηκε η τροπολογία για την ένταξη ταμείων εργαζομένων στα ΜΜΕ στον ΕΟΠΥΥ με 143 «όχι», 136 «ναι» και 14 «παρών». .
Η ψηφοφορία, όπως εξελίχθηκε, «πληγώνει» την εικόνα της κυβέρνησης και προβληματίζει ενόψει της ψηφοφορίας για τα μέτρα, ιδιαίτερα μετά τις χθεσινές εξελίξεις, που επιβεβαίωσαν ότι μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων αναπτύσσονται ρήγματα. Παράλληλα, επιβεβαιώνει τα βαθιά ρήγματα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Η διαδικασία της χθεσινής ψηφοφορίας ανέδειξε την απόφαση της ΔΗΜΑΡ να παραμείνει αποστασιοποιημένη από το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης όταν διαφωνεί. Αίσθηση, πάντως, προκαλεί ότι υπήρξαν διαφοροποιήσεις στον τρόπο που ψήφισαν οι βουλευτές του κόμματος. Ωστόσο, όχι τόσο πολλές και ευδιάκριτες όσο εκείνες των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, του οποίου η κοινοβουλευτική ομάδα φάνηκε σαν να λειτουργεί κατά βούληση, με τους βουλευτές να υιοθετούν πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις, επιλέγοντας να ψηφίσουν υπέρ, κατά ή παρών επί των άρθρων του νομοσχεδίου, καθένας με δικά του κριτήρια και σκεπτικό και έξω από κάθε έννοια κομματικής γραμμής ή πειθαρχίας.
Η συμπεριφορά των βουλευτών στη χθεσινή ψηφοφορία δημιουργεί εύλογο προβληματισμό για τη στάση που θα υιοθετήσουν στην κρίσιμη ψηφοφορία για τα νέα μέτρα και τον προϋπολογισμό, καθώς και για την επίδραση που μπορεί να έχει στους βουλευτές της ΝΔ η εικόνα πλήρους αποστασιοποίησης από κομματικές γραμμές που είχαν χθες τα μέλη των κοινοβουλευτικών ομάδων ων άλλων δύο κυβερνητικών εταίρων.
ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν ικανοποιήθηκαν από τις διευκρινίσεις του κυβερνητικού επιτελείου ως προς το θέμα των αποκρατικοποιήσεων και το έδειξαν στην ψηφοφορία. Πολύ συζήτησε έγινε, επίσης, γύρω από την τροπολογία για την ένταξη των ταμείων εργαζομένων σε ΜΜΕ στον ΕΟΠΥΥ, για την οποία, στην πλειοψηφίας τους οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ψήφισαν παρών, ενώ οι περισσότεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ την καταψήφισαν.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)