Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

28/10/12: Ο λαός επικαιροποιεί το ΟΧΙ. H κυβέρνηση παρατάσσει ΜΑΤ... και το στρατό για ντεκόρ




Σύνοψη: Διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες σε πάρα πολλές πόλεις της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των παρελάσεων. Αστυνομοκρατία και παραταγμένοι στρατιώτες (παρά τη διάψευση των σχετικών πληροφοριών χθες, και τις αστείες αιτιάσεις περί... διακοσμητικής παρουσίας τους) κατά μήκος της παρέλασης στη Θεσσαλονίκη.

Απωθήθηκαν βίαια οι διαδηλωτές όταν επιχείρησαν να διαδηλώσουν. Σημαιοφόρος παρέλασε ξυπόλητη στο Σύνταγμα. Στο Περιστέρι, μαθητές παρέλασαν με αντιναζιστικά περιβραχιόνια. Μοιραστείτε τα δικά σας κείμενα, φωτό, βίντεο στο info.left.gr@gmail.com.

9.38 μ.μ.: Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους φίλους και τις φίλες του Left.gr, τα τοπικά ειδησεογραφικά sites και blogs από όλη την Ελλάδα που μας βοήθησαν με τις ανταποκρίσεις και τις παρατηρήσεις τους να καλύψουμε όσο το δυνατό σφαιρικότερα τις μαζικές αντιφασιστικές και αντιμνημονιακές εκδηλώσεις που έλαβαν τόπο σήμερα. Venceremos...
Η συντακτική ομάδα του Left.gr











3.00 μ.μ.: Στο βίντεο του Alterthess, καταγράφονται στιγμιότυπα από την απόπειρα της αστυνομίας να εμποδίσει τους συγκεντρωμένους να διαδηλώσουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Οι διαδηλωτές που είναι στο δρόμο καταφέρνουν να απωθήσουν με συνθήματα τους αστυνομικούς και να ενωθούν με άλλους διαδηλωτές που ως τότε ήταν εγκλωβισμένοι από τα ΜΑΤ στην άκρη του δρόμου:


2.00 μ.μ.: Μέλη του ΚΚΕ σήκωσαν πανό στην Ακροναυπλία που έγραφε «Οχι στα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Όχι στο Φασισμό». Στην Τρίπολη, όπου εκπροσωπούσε την κυβέρνηση ο υφυπ. Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης,  διαδηλωτές από το Αντιφασιστικό Μέτωπο Αρκαδίας είχαν αναρτήσει τα πανό τ και φώναζαν συνθήματα. Οταν προσπάθησαν να παρελάσουν, απωθήθηκαν από την αστυνομία που έκανε και χρήση δακρυγόνου.
  
1.49 μ.μ.: Πορείες διαδηλωτών στην Πάτρα μετά το τέλος της παρέλασης. Να σημειώσουμε πως η σημερινή παρέλαση έγινε χωρίς μικροφωνική, επειδή δεν βρέθηκε ανάδοχος στη σχετική προκήρυξη του δήμου για να αναλάβει την εγκατάσταση.

  http://cdn.thebest.gr/media/images/frontNews/akgahladxv508d17664e556.JPG

Φωτ.: thebest.gr/


1.45 μ.μ.: Από το δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1:  διαδηλωτές συγκρούονται με αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη, που τους εμποδίζουν να κατέβουν στο δρόμο. 

  

1.32 μ.μ.: Ηράκλειο Κρήτης, πριν λίγο: Φυγάδευσαν τους επισήμους - Ισχυρές δυνάμεις παραμένουν στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με το prismalive: Οι αστυνομικοί φυγάδευσαν τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης και τον διοικητή της ΥΠΕ Αντώνη Γρηγοράκη από τα σκαλοπάτια πίσω από το άγαλμα του Βενιζέλου,προκειμένου να μην υπάρξουν εντάσεις στο χώρο της παρέλασης.  Τεράστιες δυνάμεις της αστυνομίας στην Πλατεία Ελευθερίας.
Το σημείο της εξέδρας παραμένει αποκλεισμένο ενώ οι ομάδες εκείνων που αντιδρούσαν σε όλη την διάρκεια της παρέλασης παραμένουν στο χώρο και φωνάζουν συνθήματα.          


1.29 μ.μ.: Στην Ιερισσό οι μαθητές παρέλασαν με μαύρες κορδέλες στα χέρια κ μπλούζες που έγραφαν "SOS Χαλκιδική-Όχι στην εξόρυξη χρυσού"  (πηγή: )
1.20 μ.μ., νωρίτερα στην Πάτρα: Διαδηλωτές διασχίζουν την Αγίου Ανδρέου με συνθήματα κατά του Μνημονίου και της Τρόικα. Πηγή: real.gr



1.10 μ.μ.: Τρεις προσαγωγές στο Ηράκλειο Κρήτης  από την αστυνομία.

12.50 μ.: Φωτό από το Ηράκλειο Κρήτης, με τους μαθητές να αποστρέφουν το κεφάλι από τους επισήμους:

Embedded image permalink


12.43 μ.:  Τριπλή παράταξη ΜΑΤ εμποδίζει ομάδα διαδηλωτών να προχωρήσει στη Μεγ. Αλεξάνδρου. Φαίνονται και ΜΑΤατζήδες να τραβούν φωτογραφίες τους διαδηλωτές. 
Πηγή βίντεο: thestival.gr



12.40 μ.: Περιστέρι, νωρίτερα: Οι μαθητές του 6ου Ενιαίου Λυκείου Περιστεριου παρέλασαν φορώντας αυτοκόλλητα κατά του ρατσισμού και περιβραχιόνιο αντιναζί.
Από: https://twitter.com/ michael_lagan/status/ 262496850232344577/photo/1



12.38 μ.: ΜΑΤ σταματούν την πορεία μελών του ΚΚΕ στην Καλαμάτα αυτη τη στιγμή:

Embedded image permalink


12.37 μ.: Νέα Σμύρνη, νωρίτερα (από https://twitter.com/stathisdrogosis):

Embedded image permalink

12.26 μ.: Με την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης, διαδηλωτές επιχείρησαν να κατέβουν στο οδόστρωμα της  Μεγ. Αλεξάνδρου. Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τους ανέκοψαν την πορεία. Εφτασαν περίπου 700 μέτρα μακριά από την εξέδρα των επισήμων, φωνάζοντας συνθήματα.  (πηγή: τhestival.gr)

12.10 μ.: Βίντεο από την παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, με τους διαδηλωτές σε ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό (πηγή: newsit.gr):



11.50 π.μ., Συνοπτικά από Θεσσαλονίκη μέχρι αυτή την ώρα:  Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η παρέλαση των πολιτικών τμημάτων. Ξεκινούν να παρελαύνουν τα στρατιωτικά τμήματα. Η Θεσσαλονίκη αστυνομοκρατείται και στρατιωτικοκρατείται! Χιλιάδες αστυνομικοί και ένοπλοι στρατιώτες στη φύλαξη της παρέλασης. Παρέλαση με προσκλήσεις αφού πολίτες διαμαρτύρονται γιατί επί της ουσίας τους απαγορεύεται να δουν την παρέλαση.
Κατά τις 11,  διαδηλωτές ήταν συγκεντρωμένοι στην Αγ. Σεραφείμ (κάθετος στην παραλιακή περίπου στα 300 μέτρα από την εξέδρα). Ο χώρος είναι αποκλεισμένος από δυνάμεις και κλούβες της ΕΛ.ΑΣ.  Στην Βασ. Όλγας με Κ. Αιτωλού βρίσκονται πάνω από 200 άτομα που συγκεντρώθηκαν από τοπικές επιτροπές από το κέντρο, την Τούμπα και τις γύρω περιοχές. Οι συγκεντρωμένοι έχουν αποκλειστεί από κλούβες και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ αφού είναι κλειστοί όλοι οι κάθετοι δρόμοι. Αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και συνδικαλιστών διαπραγματευόταν με την αστυνομία και ζητά να αφεθούν οι διαδηλωτές να συνεχίσουν την πορεία τους προς την παρέλαση. Πηγή:Alterthess.gr


11.45 π.μ.: Ένταση πριν από λίγη ώρα στην Κάτω Αχαία στην πλατεία Δημαρχείου, όταν εμφανίστηκε ομάδα 15 μελών της Χρυσής Αυγής με σκοπό να καταθέσει στεφάνι. Μέλη λαϊκών συνελεύσεων, αντέδρασαν στην παρουσία τους και στην πρόθεσή τους να καταθέσουν στεφάνι. Πηγή: thebest.gr
11.42  π.μ.: «Πετυχημένη αντιφασιστική παρέμβαση στο Μαρούσι,  με πορεία, πανό, συνθήματα. Ο κόσμος αντέδρασε πολύ θετικά» από https://twitter.com/stoperithorio
11.40 π.μ.: Κόσμος συγκεντρωμένος στο Πολυτεχνείο από αντιρατσιστικές-αντιφασιστικές κινήσεις:

Φωτ.: enikos.gr

11.39 π.μ.: Λόγω κακοκαιρίας, δεν θα γίνει η μαθητική παρέλαση στην Καστοριά, μόνο στρατιωτικά τμήματα, σημαιοφόροι και παραστάτες θα παρελάσουν.

11.36 π.μ.Ηράκλειο, πριν λίγο:  Οι μαθητές του Λυκείου Ν. Αλικαρνασσού ύψωσαν τη γροθιά τους την ώρα που περνούσαν μπροστά από τους επίσημους. Στην εξέδρα των επισήμων βρέθηκαν μόνο ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης, αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, ενώ κανένας από τους μαθητές που παρέλασαν δεν γύρισε το κεφάλι στην πλευρά της εξέδρας. O κόσμος είναι πολύ λιγότερος από άλλες χρονιές. Πηγή: cretalive.gr

11.35 π.μ.: Ματαιώθηκαν οι παρελάσεις σε Ιωάννινα και Γρεβενά λόγω της κακοκαιρίας και της καταρρακτώδους βροχής.

11.30 π.μ. , Πάτρα, πριν λίγο: Οι πρώτες διαμαρτυρίες πολιτών ξεκίνησαν στο κέντρο της Πάτρας. Δείτε το βίντεο από την πορεία της Αντιρατσιστικής Κίνησης στην οδό Μαιζώνος:


Πηγή: thebest.gr
11.25 π.μ.: Σε ρυθμούς... ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε, ολοκληρώθηκε η μαθητική παρέλαση στην Αθήνα, με μαθητές από ελάχιστα σχολεία. Στο χώρο και κόσμος από την Ανοιχτή Πόλη και άλλους φορείς και οργανώσεις που φώναξαν συνθήματα.

11.19 π.μ.: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Διαδηλωτές στο χώρο της παρέλασης φωνάζουν συνθήματα, υπό την ισχυρή παρουσία των ΜΑΤ. Δείτε το βίντεο του Thestival, όπου διακρίνονται καθαρά εκτός από τους αστυνομικούς και οι ένοπλοι στρατιώτες παραταγμένοι μπροστά από τους διαδηλωτές:

Πηγή: thestival.gr

11.16 π.μ.: Μόνο αστυνομικοί και ελάχιστοι πολίτες στην αστυνομοκρατούμενη Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα:


11.13 π.μ.Στρατιώτες παραταγμένοι  εκατέρωθεν της παρέλασης στη Θεσσαλονίκη


11.07 π.μ.: Ξεκινά η παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, πριν λίγα λεπτά έφτασε ο Κ. Παπούλιας


11.05 π.μ.: Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του Real, στρατιώτες έχουν παραταχθεί και στο Σύνταγμα, για λόγους ασφαλείας αλλά και για να φαίνεται ότι υπάρχει κόσμος εκεί που βρίσκονται οι επίσημοι!

11.00 π.μ.: Αστυνομοκρατούμενη η Θεσσαλονίκη. Φωτό από thestival.gr:

http://www.thestival.gr/media/k2/items/cache/8e57219333af48f00079fb4b743ae5c7_XL.jpg

10.55 π.μ.: Ενταση πριν λίγο στην Αθήνα, με αστυνομικούς να τραβολογάνε δυο γυναίκες για να πάνε πίσω από τα κάγκελα που έχουν στηθεί κατά μήκος της διαδρομής της παρέλασης.




Βίντεο: enikos.gr

10.50 π.μ.: Επιβεβαιώνονται απ΄ ό,τι φαίνεται οι αναφορές για στρατιωτικούς που θα βρίσκονται παραταγμένοι κατά μήκος της διαδρομής της παρέλασης στη Θεσσαλονίκη.
«Φωτογραφία από Θεσσαλονίκη με στρατιώτες παραταγμένους για φύλαξη-προστασία». Πηγή:http://t.co/QIFTmlu0

Embedded image permalink

10.40 π.μ.: «Σε λίγη ωρα θα ανοίξουμε [η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Ν. Σμύνρης] αντιφασιστικό πανό στη Νέα Σμύρνη. Και πορεία στους δρόμους της»: Από https://twitter.com/stathisdrogosis

Embedded image permalink

10.39 π.μ.: Ματαιώνεται η μαθητική παρέλαση στην Ξάνθη, λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών. Θα γινει μόνο η στρατιωτική  παρέλαση.

10.30 π.μ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με βροχή σήμερα θα γίνει η στρατιωτική παρέλαση στην Θεσσαλονίκη αλλά και με ισχυρά μέτρα ασφάλειας με χιλιάδες αστυνομικούς αλλά και κόκκινες ζώνες. Συγκεκριμένα κόκκινη ζώνη αποκλεισμένη από την αστυνομία θα είναι όλη η περιοχή γύρω από την εξέδρα των επισήμων. Εντωμεταξύ συγκεντρώσεις καλούν πρωτοβάθμια σωματεία, οργανώσεις και κόμματα της αριστεράς, κινήσεις πολιτών.
10.25: Και στρατός στα μέτρα ασφαλείας στη Θεσσαλονίκη; Σύμφωνα με φωτογραφίες και βίντεο που δημοσιεύει το seleo.gr :Παρόλο που πριν από μερικές μέρες το ΓΕΣ έστειλε ανακοίνωση στην οποία ξεκαθάριζε πως δυνάμεις του ελληνικού στρατου δεν θα συμμετάσχουν στα μέτρα ασφαλείας που πάρθηκαν για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, τα πράγματα δεν έγιναν έτσι. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες η Θεσσαλονίκη έχει γεμίσει από στρατιώτες γύρω από τους δρόμους που θα γίνει η παρέλαση:

 

10.15 π.μ.: Στις 12 έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη.  Στη φωτό, τραβηγμένη, πριν λίγο, αστυνομικοί στη Μεγ. Αλεξάνδρου, και οι πρώτοι διαδηλωτές που έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται.  Στον ουρανό της Θεσσαλονίκης το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ.  Σχετικό: Επτά συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη

parelash_kosmos

10.05 π.μ.: Σε αστυνομικό κλοιό το Σύνταγμα, όπου είναι και κλειστός ο σταθμός Μετρό. Κλειστή από τις 9.20 η Βασιλίσσης Σοφίας από το Χίλτον, και όλοι οι δρόμοι περιμετρικά του Ζαππείου. Κλούβες των ΜΑΤ στην Αμαλίας, στην είσοδο του Ζαππείου, και εκατοντάδες αστυνομικοί στο χώρο του Εθνικού Κήπου. Από το ύψος της Πανεπιστημίου θα μπορεί ο κόσμος να παρακολουθεί τη μαθητική παρέλαση. 
Ακόμα:


Μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για την 28η Οκτωβρίου


"Η ιστορία γράφεται μέσα από τους αγώνες που δίνουν οι λαοί. Η 28η Οκτώβρη του 1940 και το έπος της αντίστασης αποτελούν μια τρανή απόδειξη της δύναμης που έχει ο λαός όταν οργανώνεται και παλεύει. Κανένας εχθρός δεν είναι αρκετά δυνατός, καμία δυσκολία δεν είναι ανυπέρβλητη μπροστά στη λαϊκή θέληση που εκφράζεται με συλλογικό, οργανωμένο τρόπο και στην λαϊκή αλληλεγγύη.


Σχεδόν τρία χρόνια τώρα οι κοινωνικές εξελίξεις στην Ελλάδα απασχολούν το σύνολο του κόσμου. Η είδηση δεν είναι τα μέτρα και η πολιτική της κυβέρνησης αλλά οι αγώνες που δίνονται από την κοινωνία. Μέσα από αυτούς τους αγώνες οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου αντλούν κουράγιο για να δώσουν τις δικές τους μάχες.

Η επίθεση που δεχόμαστε σήμερα είναι μια επίθεση ενάντια στο σύνολο των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων του κόσμου της εργασίας, της νεολαίας, της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Βιώνουμε ένα τεράστιο πλιάτσικο απέναντι σε όλες τις μορφές δημοσίου πλούτου. Μοναδικός τους στόχος η διασφάλιση των προνομίων και της κερδοφορίας των λίγων. Οι ίδιοι που πλούτισαν στον καιρό της «ανάπτυξης» προσπαθούν σήμερα να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία για να βγάλουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη με την πιο αντικοινωνική πολιτική που έχει εφαρμοστεί στην χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά.

Η μνήμη όμως της 28ης Οκτώβρη αποτελεί και μνήμη της μεγάλης νίκης των λαών ενάντια στον φασισμό. Ο φασισμός που γεννήθηκε μέσα από την τεράστια πολιτική και οικονομική κρίση στα τέλη της δεκαετίας του 1920, σε αντίθεση με όσα έλεγαν οι πολιτικοί του εκπρόσωποι, αποδείχτηκε ο καλύτερος συνεργάτης των οικονομικά ισχυρών και βύθισε τους λαούς στην φρίκη του Β' Παγκοσμίου πολέμου. Σήμερα φασιστικά νεοναζιστικά μορφώματα όπως η Χρυσή Αυγή εκμεταλλεύονται την οικονομική και πολιτική κρίση αλλά και το ξεθώριασμα της μνήμης. Οι πολιτικοί απόγονοι των ταγμάτων ασφαλείας και των συνεργατών με τον κατακτητή διεκδικούν ξανά πολιτικό ρόλο. Όπως και τότε όμως ο πραγματικός τους εχθρός είναι ο λαός που τρία χρόνια τώρα παλεύει ενάντια στους οικονομικά ισχυρούς, που παλεύει για δημοκρατία. Ακριβώς γι’ αυτό δεν συμμετείχαν σε κανένα από τους μεγάλους αγώνες του λαού όπως οι εργατικές κινητοποιήσεις ή το κίνημα των πλατειών.

Σήμερα η πιο ουσιαστική πράξη μνήμης και τιμής της γενιάς της Εθνικής Αντίστασης είναι να συνεχίσουμε τους αγώνες για δημοκρατία, για κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτοί οι αγώνες σήμερα περνάνε μέσα από την ανατροπή των μνημονίων και των πολιτικών δυνάμεων που τα στηρίζουν. Περνάνε μέσα από τον αγώνα για μια άλλη πολιτική που θα έχει στον πυρήνα της λογικής της, τις ανάγκες της κοινωνίας, την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια και όχι το κέρδος. 

Πρέπει να σταματήσουμε άμεσα την καταστροφή που βιώνει η πλειοψηφία της κοινωνίας, να διώξουμε κυβέρνηση, τρόικα και μνημόνια.
Να σταματήσουμε το σχέδιο κοινωνικού κανιβαλισμού των φασιστών.
Να οργανώσουμε την ανατροπή για μια κυβέρνηση που θα υπηρετεί τον λαό.

Και στη φετινή επέτειο ο λαός μας θα εκφράσει με μαζικό και ειρηνικό τρόπο το δικό του ΟΧΙ.
ΟΧΙ στη μνημονιακή πολιτική
ΟΧΙ στα μισαλλόδοξα κηρύγματα των νοσταλγών του φασισμού."
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)