Πέμπτη, 14 Αυγούστου 2014

Περιμένοντας τις δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου

ΕΚΛΟΓΕΣ 2014της Άρτεμις Παραδείσου
Διανύουμε την πιο φτωχή εβδομάδα του χρόνου σε ειδήσεις, την εβδομάδα που κυβέρνηση και αντιπολίτευση εγκαταλείπουν το κλεινόν άστυ προκειμένου να δροσιστούν σε κάποια παραλία. Ωστόσο και σε αυτή την εβδομάδα, οι συζητήσεις μεταξύ των πολιτικών δεν λείπουν. 


Πρώτο θέμα σε πολλές από αυτές- όπως πληροφορηθήκαμε, είναι το κλίμα που θα επικρατήσει το φθινόπωρο και το πώς αυτό (το κλίμα) θα αποτυπωθεί στις πρώτες δημοσκοπήσεις.
Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην εικόνα που θα καταγραφεί, πιστεύοντας ότι από αυτή θα μπορέσουν να εξάγουν συμπεράσματα
Σύμφωνα με τα όσα λέγονται, η κυβέρνηση, στις πρώτες μετρήσεις της κοινής γνώμης θα έχει υπέρ της την πρώτη συνεδρίαση της τρόικας σε ξένο έδαφος- στο Παρίσι και τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Ενδεχομένως και την απόφαση για κατάργηση της τρόικας. 
Όλα αυτά αθροιζόμενα δίνουν την εικόνα σε ανώτερα κυβερνητικά στελέχη ότι θα μπορέσουν να βρεθούν ψηλά στις προτιμήσεις της κοινής γνώμης η οποία θα αρχίσει να βλέπει αλλαγή στην πορεία της χώρας. Αν αυτή η εντύπωση αλλαγής ενισχυθεί και από τα περίφημα μέτρα αμέσου αποδόσεως, οι κυβερνητικοί πιστεύουν ότι οι δημοσκοπήσεις δεν θα είναι αρνητικές. 
Αντιθέτως, στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι το κλίμα που έχει δημιουργηθεί από τις ευρωεκλογές θα ενισχυθεί, καθώς οι πολίτες δεν έχουν δει σημαντικές διαφορές και η δυσαρέσκεια από την υπερφορολόγηση γιγαντώνεται.  
Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί (ντάλα καλοκαίρι) να διεμβολίσει συντηρητικά στρώματα της κοινωνίας όπως οι ένστολοι και η εκκλησία, προσπαθώντας να δημιουργήσει θετικό κλίμα για το κόμμα του. Στην προσπάθειά του ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει ότι ενισχύεται και από κάποιες αστοχίες της κυβέρνησης, όπως αυτή με τον ΕΝΦΙΑ, που μπορεί να διορθώνεται, αλλά το κακό της το έκανε. 
Τις πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου, Σαμαράς και Τσίπρας θα έχουν την άτυπη αντιπαράθεση από το βήμα της ΔΕΘ και από αυτή αναμένεται να κριθούν αρκετά. Ως τότε, είμαστε υποχρεωμένοι να περιμένουμε αποφεύγοντας τις προβλέψεις διότι ουδείς γνωρίζει επακριβώς τα παιχνίδια που παίζονται στο παρασκήνιο. 
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου