Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

«Frackdown day»: Παγκόσμιο «όχι» στην εξόρυξη φυσικού αερίου (βίντεο - φωτογραφίες)

Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν παγκοσμίως ενάντια στις καταστροφικές για το περιβάλλον και τον άνθρωπο εξορύξεις φυσικού αερίου.

Η αντίσταση είναι μεταδοτική! Από τον Καναδά ως τη Ρουμανία και από τις ΗΠΑ ως το Λονδίνο, οι σθεναρές αντιστάσεις των ανθρώπων βάζουν εμπόδια στα σχέδια αδηφάγων εταιρείων. Στις 19 Οκτωβρίου, παγκόσμια ημέρα κατά της άντλησης φυσικού αερίου, διαδηλωτές σε πάνω από 20 χώρες απαιτούν να σταματήσουν οι καταστροφικές γεωτρήσεις. Το παγκόσμιο κίνημα συντονίζει τις δράσεις του και πραγματοποιεί ακτιβισμούς σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής.



 Το σχετικό βίντεο του rt.com:





Η μέθοδος της εξόρυξης (υδραυλική ρωγμάτωση) περιλαμβάνει επιφανειακές γεωτρήσεις που απελευθερώνουν χιλιάδες λίτρα χημικών ουσιών στα ύδατα του εδάφους και προκαλούν την εκπομπή βλαβερών αερίων. Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι τεχνολογίες εξόρυξης επισπεύδουν την αλλαγή του κλίματος και δημιουργούν ελάχιστες θέσεις εργασίας συγκριτικά με τις οδυνηρές οικολογικές συνέπειες.


Οι κινητοποιήσεις, με την συνεχή κάλυψη του rt.com:


Καναδάς

Ακτιβιστές και ιθαγενείς κάτοικοι αντιστέκονται σθεναρά εδώ και μία εβδομάδα ενάντια στην εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου με αποτέλεσμα να δεχθούν την άγρια αστυνομική καταστολή (αναλυτικά στο σχετικό μας θέμα):

Police hosing fracking protesters in New Brunswick, Canada. (Photo fronm twitter/@MattThor)



Λονδίνο

Έντονες αντιδράσεις από κατοίκους και ακτιβιστές έχει προκαλέσει η πρόθεση της Cuadrilla Resources για εξόρυξη αερίου στο Lancashire:

Police confront demonstrators outside a drill site run by Cuadrilla Resources, near Balcombe in southern England August 19, 2013. Anti-fracking protesters scuffled with police outside an oil exploration site in rural England on Monday and broke into the headquarters of the energy company which is pioneering shale gas exploration in Britain. (Reuters/Paul Hacket)



Ρουμανία

Η Chevron οδηγήθηκε σε διακοπή των εξορύξεών της για αέριο σχιστών στη Ρουμανία, μετά τις λαϊκές αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στην περιοχή του Βασλούι. Σημειώνεται ότι η εταιρεία ξεκίνησε τις εργασίες στο Βασλούι αυτή την εβδομάδα, αλλά οι διαδηλωτές εκδίωξαν τα μηχανήματα από την περιοχή. Η καταστολή πήρε και εκεί άγριες διαστάσεις με μοναδικό αποτέλεσμα τη γιγάντωση του κινήματος αλληλεγγύης στους κατοίκους της περιοχής:

Romanians voice their protest during an anti-fracking protest in Barlad, Romania on September 1st, 2013. (AFP Photo/Andrei Pungovschi)

Посмотреть изображение в Твиттере


Βόρεια Ιρλανδία

«Στοπ στις εξορύξεις»:

Посмотреть изображение в Твиттере

Πηγή: rt.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)