Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Τι συμβαίνει σε μια χώρα όταν οι νέοι άνθρωποι σταματούν να κάνουν σεξ;

Μετάφραση του left.gr από Guardian
Οι Ιάπωνες κάτω των 40 φαίνεται να χάνουν το ενδιαφέρον τους για τις σχέσεις. Εκατομμύρια δεν βγαίνουν καν ραντεβού ενώ ένας όλο και αυξανόμενος αριθμός δεν μπορεί να "ασχολείται" με το σεξ.

Ο αριθμός των ανθρώπων που επιλέγουν τη μοναξιά σοκάρει. Σύμφωνα με σχετική έρευνα του 2011, το 61% των άγαμων ανδρών και το 49% των γυναικών ηλικίας 18-34 δεν είχαν ποτέ κανένα είδος ρομαντικής σχέσης. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι το ένα τρίτο των ατόμων κάτω των 30 ετών δεν έχει βγει ποτέ ραντεβού. Παρά το γεγονός ότι έχει υπάρξει εδώ και αρκετό καιρό ένας ρεαλιστικός διαχωρισμός ανάμεσα στην αγάπη και το σεξ στην Ιαπωνία -μια χώρα ως επί το πλείστον χωρίς θρησκευτικά ήθη– το σεξ βρίσκεται υπό εξαφάνιση.


Για την κυβέρνηση το "σύνδρομο της αγαμίας"  αποτελεί μέρος μιας επικείμενης εθνικής καταστροφής. Η Ιαπωνία έχει ήδη ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων στον κόσμο. Ο πληθυσμός των 126 εκατομμυρίων που έχει συρρικνωθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία, αναμένεται να πέσει στο ένα τρίτο μέχρι το 2060. Το 2012 τα ποσοστά γεννήσεων που καταγράφηκαν ήταν χαμηλότερα από ποτέ. Οι Ιάπωνες κάτω των 40 δεν πρόκειται πλέον να τεκνοποιήσουν από καθήκον όπως έκαναν οι προπολεμικές γενιές.  Η χώρα διανύει μια μεγάλη κοινωνική μετάβαση μετά από 20 χρόνια οικονομικής στασιμότητας ενώ προσπαθεί να ανακάμψει από τις επιδράσεις του σεισμού του 2011, του τσουνάμι και της ραδιενεργής μόλυνσης.

Σύμφωνα με τους περισσότερους Ιάπωνες ο γάμος θεωρείται μια μη ελκυστική επιλογή καθώς, λαμβάνοντας υπ όψιν και τα κοινωνικά στερεότυπα που επικρατούν γύρω απο αυτόν, δεν ανταποκρίνεται πλέον στις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής. Επιπλέον το αυστηρό εταιρικό καθεστώς στην Ιαπωνία καθιστά σχεδόν αδύνατο για τις γυναίκες να συνδυάσουν καριέρα και οικογένια, ενώ για να μεγαλώσει μια οικογένια παιδιά χρειάζεται να δουλεύουν απαραίτητα και οι δύο γονείς.

Η Ai Aoyama, σύμβουλος σεξ και σχέσεων, υποστηρίζει ότι τα δύο φύλα, ιδιαίτερα στις γιγάντιες πόλεις της Ιαπωνίας  είναι πολύ απομακρυσμένα το ένα από το άλλο. Λόγω της έλλειψης μακρυπρόθεσμων  κοινών στόχων, πολλοί στρέφονται  σε αυτό που αυτή ορίζει  ως "Pot Noodle love" ,  εύκολη ή άμεση ικανοποίηση , με την μορφή του περιστασιακού σεξ ή του συνήθους υπόπτου, του διαδικύου. Οnline πορνό, εικονικές «κοπέλες» και anime.  Ή διαφορετικά πολλοί νέοι επιλέγουν  την αντικατάσταση της αγάπης και του έρωτα με άλλες εξωστρεφείς δραστηριότητες.

Η αποστροφή προς τον γάμο και την οικειότητα  στην Ιαπωνία δεν είναι μοναδικό φαινόμενο, όπως επίσης μοναδικό φαινόμενο δεν αποτελεί και η αυξανόμενη προσκόληση στην τεχνολογία.  Αυτό όμως που οι Ιαπωνικές επιτροπές αδυνατούν να καταλάβουν ενώ προσπαθούν να  επεξεργαστούν το φαινόμενο, είναι ότι κάτω από τις παρούσες συνθήκες η επιλογή του να μένει κανείς  μόνος του βγάζει απόλυτο νόημα. Αυτό ισχύει και για τα δύο φύλα αλλά ιδιαίτερα για τις γυναίκες.  «Ο γάμος είναι ο τάφος της γυναίκας» λέει ένα παλιό ιαπωνικό ρητό που αναφέρονταν στις συζύγους που αγνοούνταν από τον άνδρα τους χάριν των ερωμένων. Για τις γυναίκες της Ιαπωνίας σήμερα, ο γάμος είναι ο τάφος της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας.

Σύμφωνα με την Eri Tomita 32, οι πιθανότητες μιας γυναίκας να πάρει προαγωγή σταματούν αμέσως μόλις παντρευτεί. « Τα αφεντικά υποθέτουν ότι θα μείνεις έγκυος». Και  μόλις μια γυναίκα αποκτά παιδί, οι απαιτήσεις της δουλειάς δεν μπορούν πραγματικά να καλυφθούν. «Θα πρέπει να παραιτηθείς. Και θα καταλήξεις να γίνεις μια νοικοκυρά χωρίς καθόλου δικό σου εισόδημα. Αυτό δεν αποτελεί επιλογή για μια γυναίκα σαν και εμένα».

Γύρω στο 70% των γυναικών στην Ιαπωνία αφήνουν τις δουλειές τους μόλις αποκτήσουν παιδί. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ συνεχώς δείχνει την Ιαπωνία στις πρώτες θέσεις των χωρών με την μεγαλύτερη ανισότητα  ανάμεσα στα δύο φύλα στον χώρο εργασίας. Τα κοινωνικά στερεότυπα δεν βοηθούν και πολύ καθώς οι παντρεμένες εργαζόμενες μητέρες συχνά χαρακτηρίζονται αρνητικά.

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι  η απομάκρυνση από τον γάμο δεν είναι απλώς η απομάκρυνση από τους κανόνες και τους ρόλους των δύο φύλων. Πρόκειται για μία μακροχρόνια κατάσταση. «Το να είσαι single ήταν κάποτε η απόλυτη προσωπική αποτυχία» λέει η Tomomi Yamaguchi, επίκουρος καθηγήτρια ανθρωπολογίας στο Montana State University της Αμερικής. « Όμως οι περισσότεροι άνθρωποι λένε ότι το προτιμούν». Το να είσαι μόνος σου κατ’επιλογίν έχει γίνει σύμφωνα με την ίδια «μια νέα πραγματικότητα».

Μήπως η Ιαπωνία μας δείχνει  μια εικόνα από το μέλλον;  Πολλές από τις αλλαγές που συμβαίνουν στην Ιαπωνία συμβαίνουν και σε  άλλες αναπτυγμένες χώρες.  Στα κομμάτια της ανεπτυγμένης Ασίας, την Αμερική και την Ευρώπη, οι άνθρωποι παντρεύονται αργότερα ή και καθόλου, τα ποσοστά γενήσεων πέφτουν και οι μονογονεϊκές οικογένιες  αυξάνονται. Όμως ένα διακριτό σύνολο παραγόντων επιταχύνει  αυτές τις τάσεις στην Ιαπωνία. Οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν την έλλειψη θρησκευτικής αρχής, το επισφαλές σεισμογενές περιβάλλον που δημιουργεί συναισθήματα ματαιότητας καθώς και το υψηλό κόστος διαβίωσης και ανατροφής των παιδιών.

Πηγή: theguardian.com
- See more at: http://left.gr/news/ti-symvainei-se-mia-hora-otan-oi-neoi-anthropoi-stamatoyn-na-kanoyn-sex#sthash.Feirj0Rw.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)