Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Σιωπή, η πρεσβεία σας ακούει!

Σύμφωνα με το γερμανικό «Σπίγκελ», στην Αθήνα και 79 ακόμα σημεία του πλανήτη δραστηριοποιούνται ειδικές «μονάδες συλλογής πληροφοριών» των ΗΠΑ. Στην ελληνική πρωτεύουσα, επιπλέον, σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε από τα στοιχεία που αποκάλυψε ο Έντουαρντ Σνόουντεν, υπάρχει και εξοπλισμός παρακολουθήσεων που λειτουργεί εξ αποστάσεως χωρίς να απαιτείται η παρουσία προσωπικού.


Κέντρο υποκλοπών και παρακολούθησης επικοινωνιών αποτελεί και η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, σύμφωνα με έγγραφο της NSA που δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Το έγγραφο περιλαμβάνεται στα στοιχεία που διέρρευσαν από τον πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που δημοσιεύει η εφημερίδα Τα Νέα, εκτός από την ειδική μονάδα συλλογής πληροφοριών που βρίσκεται στην Αθήνα, υπάρχει και εξοπλισμός που λειτουργεί εξ αποστάσεως χωρίς να απαιτείται η παρουσία προσωπικού. Ο εξοπλισμός τοποθετείται στους υψηλότερους ορόφους ή και στην ταράτσα των πρεσβειών και καλύπτεται με πάνελ ή κατασκευές για προστασία από τα αδιάκριτα βλέμματα.  Μια τέτοια κατασκευή από λευκά δομικά υλικά διακρίνεται και στην οροφή της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα στο παλαιό κτίριο προς την πλευρά της οδού Πέτρου Κόκκαλη που καταλήγει στη Βασιλίσσης Σοφίας.


H φωτογραφία της πρεσβείας στην Αθήνα, από το πρωτοσέλιδο των Νέων


Το δίκτυο των SCS και οι κατασκευές με πάνελ στις ταράτσες των πρεσβειών

Σύμφωνα με το Σπίγκελ, αναφέρουν τα ΝΕΑ, ειδικές μονάδες συλλογής πληροφοριών, γνωστές ως Special Collection Services (SCS), τις οποίες στελεχώνουν πράκτορες της NSA, της CIA και άλλων μυστικών υπηρεσιών δραστηριοποιούνται σε 80 περιοχές ανά τον πλανήτη, 19 εκ των οποίων στην  Ευρώπη. Πρώτη στην ευρωπαϊκή λίστα εμφανίζεται η ΑΘήνα, όπου εκτός από τη μονάδα SCS υπάρχει σύμφωνα με το έγγραφο και εξοπλισμός που λειτουργεί εξ αποστάσεως χωρίς να απαιτείται η παρουσία προσωπικού. Τέτοιος μονάδες εντοπίζονται ακόμα, εκτός από την Αθήνα, μόνο στη Μόσχα και τη Βιέννη.

Οι πράκτορες των SCS, προσθέτει το δημοσίευμα, εργάζονται υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας και υπό καθεστώς διπλωματικής ασυλίας σε δωμάτια των πρεσβειών με ειδική θωράκιση, κι έχουν υπερσύγχρονο εξοπλισμό που μπορεί να υποκλέπτει επικοινωνίες κινητών τηλεφώνων, ασύρματων δικτών και δορυφορικών επικοινωνιών. Συνήθως τοποθετείται στους υψηλότερους ορόφους ή και στην ταράτσα των πρεσβειών και καλύπτονται με πάνελ ή κατασκευές «τύπου Ποτέμκιν» για προστασία από τα αδιάκριτα βλέμματα. Μια τέτοια κατασκευή από λευκά δομικά υλικά διακρίνεται και στην οροφή της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, στο παλιό κτίριο, προς την πλευρά της οδού Π. Κόκκαλη που καταλήγει στη Β. Σοφίας, καταλήγει το δημοσίευμα των Νέων.


O Δημ. Παπαδημούλης σχολίασε σήμερα στο Twitter την αποκάλυψη του Spiegel: Εκτός απο όσους "πέσουν απο τα σύννεφα", αναμένουμε, επιτέλους, και κυβερνητική αντίδραση. 


Το σκάνδαλο των υποκλοπών επί υπουργίας Γ. Βουλγαράκη


Την αποκάλυψη κάνει το γερμανικό περιοδικό, με την κυβέρνηση της Ελλάδας να είναι μια από τις λίγες ευρωπαικές χώρες που δεν έχει ζητήσει εξηγήσεις για τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν τις παρακολουθήσεις των αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών. Άλλωστε μόλις πριν από 6 χρόνια είχε αποκαλυφθεί πως με ευθύνη των ιδίων υπηρεσιών παρακολουθούνταν δεκάδες τηλέφωνα πολιτών, μεταξύ των οποίων και του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή.


Und noch eine Luftaufnahme: Die fraglichen Räume, die auf dem Wärmebild...Wärmebild mit derselben Perspektive: Je heller das Bild, desto höher die...
Στη φωτογραφία από το Spiegel, αριστερά, η ταράτσα της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Βερολίνο, με την «παράξενη κατασκευή» στην οροφή, όπου εικάζεται πως είναι εγκατεστημένο το σύστημα παρακολουθήσεων. Το κτίριο βρίσκεται κοντά στην πύλη του Βραδεμβούργου, πολύ κοντά στο γραφείο της καγκελαρίας. Δεξιά, θερμική απεικόνιση της πρεσβείας, όπου εντοπίζεται υψηλή εκπομπή θερμότητας από το επίμαχο σημείο στην ταράτσα του κτιρίου.


«Από τη Στοκχόλμη ως την Αθήνα»

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα περιλαμβάνεται σε σχεδιάγραμμα στο οποίο καταγράφονται τα παραρτήματα της ειδικής μονάδας συλλογής πληροφοριών SCS (Special Collection Services) σε αμερικανικές διπλωματικές αποστολές ανά τον κόσμο από το 2010. Το σχεδιάγραμμα δημοσιεύεται στο γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel" και περιγράφεται ως «άκρως απόρρητο».

Το Spiegel, στο πλαίσιο πολυσέλιδου αφιέρωματός του στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ, παραπέμπει στην ιστοσελίδα του Βρετανού δημοσιογράφου-ερευνητή Ντάνκαν Κάμπελ, ο οποίος εργάστηκε ως σύμβουλος του περιοδικού για το θέμα. Ο κ. Κάμπελ αναφέρει ότι συστήματα παρακολούθησης των αμερικανικών υπηρεσιών, προστατευμένα από τη διπλωματική ασυλία, χρησιμοποιούνται προκειμένου να διεξάγονται μαζικές ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις. «Ένα βρίσκεται στο Βερολίνο. 'Αλλα είναι τοποθετημένα στις ταράτσες των πρεσβειών των ΗΠΑ σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες από την Στοκχόλμη ως την Αθήνα» σημειώνει ο Βρετανός δημοσιογράφος.

Kαι στην Κύπρο

Στην ιστοσελίδα του, ο κ. Κάμπελ παραθέτει φωτογραφίες από κτίρια αμερικανικών διπλωματικών αποστολών σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Γενεύη, το Βερολίνο, η Στοκχόλμη, η Βαρσοβία, οι Βρυξέλλες, αλλά και η Λευκωσία.



Το κτίριο της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στην Κύπρο

Ειδικά για την κυπριακή πρωτεύουσα, αναφέρεται ότι «η αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία έχει αφιερώσει περισσότερο από το μισό της ταράτσας της σε εξοπλισμό παρακολούθησης καλυμμένο σε υπόστεγο», ενώ παρατίθεται και φωτογραφία από την πρεσβεία της Ρωσίας στη Λευκωσία, για την οποία επισημαίνεται ότι διαθέτει παρόμοια καλυμμένη ταράτσα, προκειμένου να καλύπτει και να λειτουργεί το δικό της σύστημα ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων.


Το κτίριο της αμερικάνικης πρεσβείας στη Βαρσοβία, με εμφανή τα υπόστεγα στην ταράτσα της


Σημειώνεται πως οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις... όλου του κόσμου, και βεβαίως και των συμμάχων τους, από τις ΗΠΑ έχουν προκαλέσει απανωτούς κλυδωνισμούς στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με δεκάδες χώρες, ιδίως δε με τη Γερμανία καθώς πληθαίνουν τα στοιχεία ότι παρακολουθούνταν μέχρι και το κινητό τηλέφωνο της Άνγκελα Μέρκελ.

Μόλις χθες, Δευτέρα, ο αμερικανός πρόεδρος  Μπαράκ Ομπάμα,  σε μια προσπάθεια να «διασκεδάσει» τις αλγεινές εντυπώσεις, ζήτησε από τις υπηρεσίες Πληροφοριών «να διαχωρίσουν τις ικανότητές τους στην παρακολούθηση από τις πράξεις τους», καθώς κορυφώνεται η κρίση εμπιστοσύνης των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν γίνει στόχος των αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπείας.


Πηγές: alterthess.gr, Τα Νέα, ΑΠΕ, spiegel.deduncancampbell.org

Οι σχετικές εξελίξεις και προηγούμενα  δημοσιεύματα στο left.gr:

28/10:

Θ. Δρίτσας: Οι δηλώσεις Πάγκαλου επιβεβαιώνουν την εκφρασμένη ανησυχία ΣΥΡΙΖΑ για παρακολουθήσεις συνομιλιών // Θ. Πάγκαλος: Παρακολουθούσαμε και εμείς τους αμερικανούς.. αλλά μας πιάσανε // Κ. Ήσυχος για τις παρακολουθήσεις: Ούτε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ για εξηγήσεις δεν κάλεσε η ελληνική κυβέρνηση 

28/10:

Ρεπουμπλικανοί προς ΕΕ: «Να λέτε κι ευχαριστώ» για τις παρακολουθήσεις

27/10:

«Stop Watching Us»: Μαζική διαμαρτυρία ενάντια στο κράτος επιτήρησης (βίντεο - φωτογραφίες)

24/10:

Nέα απoκάλυψη της Guardian: Παρακολουθήσεις 35 ηγετών με εντολή του Λευκού Οίκου
- See more at: http://left.gr/news/siopi-i-presveia-sas-akoyei#sthash.7uPN4F87.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)