Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Συνταγματικό το «χαράτσι» -Αντισυνταγματική η διακοπή ρεύματος

Την ερχόμενη Παρασκευή θα συζητηθεί στο Δ` τμήμα του Αρείου Πάγου το λεγόμενο χαράτσι που εισπράττεται μέσω των λογαριασμένων της ΔΕΗ. Στο πνεύμα της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, δηλαδή υπέρ της συνταγματικότητας της επιβολής του έκτακτου τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και της αντισυνταγματικότητας της διακοπής του ρεύματος σε περίπτωση μη πληρωμής του, αναμένεται να είναι η εισήγηση του αρεοπαγίτη Γ.Σακκά ενώπιον του Αρείου Πάγου.



Στον Άρειο Πάγο θα συζητηθεί  η αίτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την οποία ζητάει να αναστείλει η υπ' αριθμ. 1101/2012 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Με την τελευταία αυτή απόφαση κρίθηκε αντισυνταγματική και παράνομη η είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ο κ. Σακκάς θα προτείνει την αναίρεση της επίμαχης απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Ο αρεοπαγίτης αναμένεται να  δεχθεί ότι το άρθρο 53 του Ν. 4021/2011 για τη θέσπιση του ΕΕΤΗΔΕ συνιστά ανεκτό περιορισμό της περιουσίας κατά την έννοια του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Τέλος, θα σημειώσει ότι η επιβολή του χαρατσιού δεν αντίκειται στο άρθρο 78 του Συντάγματος περί επιβολής φόρων, ούτε στο άρθρο 17 του Συντάγματος περί της ιδιοκτησίας, αλλά ούτε και στο άρθρο 25 του συνταγματικού χάρτη για την αρχή της αναλογικότητας.


Πηγή: alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)