Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Σαν να έφυγε ένα μαύρο σύννεφο…

Της Λορέτα Μακόλεϊ

Η Λορέτα Μακόλεϊ, μετανάστρια από τη Σιέρα Λεόνε ζει εδώ και χρόνια στην Ελλάδα. Σήμερα είναι πρόεδρος της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών. Μιλήσαμε μαζί της, σε μια προσπάθεια να καταλάβουμε τι σημαίνει για μια μετανάστρια η σύλληψη του Ν. Μιχαλολιάκου, των άλλων βουλευτών και στελεχών της Χρυσής Αυγής. Στην απομαγνητοφώνηση, διατηρήσαμε την προφορικότητα του λόγου. Ευχαριστούμε πολύ τη Βασιλική Κατριβάνου που μίλησε με τη Λορέτα και τον Στέλιο Πόραβο, που έκανε την απομαγνητοφώνηση.

 

Πώς αισθάνθηκες όταν πρωτοέμαθες ότι συνέλαβαν τον Μιχαλολιάκο και τα άλλα στελέχη της Χρυσής Αυγής;
 Αισθάνθηκα καλά, πολύ καλά. Και νιώθω ότι εκείνη η μέρα ήταν ιστορική για την Ελλάδα. Σαν να σηκώθηκε ένα μαύρο σύννεφο, που είχε κάτσει πάνω μας, και να έφυγε. Και έτσι μπορούμε και βλέπουμε τι γίνεται, αρχίζει να φαίνεται λίγο η δημοκρατία. Τώρα για το πώς θα εξελιχθεί… κρατάω μικρό καλάθι.

Ένιωσες μεγαλύτερη ασφάλεια να βγεις στο δρόμο;
 Ναι. Νιώθω πιο μεγάλη ασφάλεια να βγαίνω στο δρόμο. Ήταν πολύ θετική κίνηση. Αλλά, όπως σου είπα, περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί.

 Έχεις ακούσει τι λένε άλλοι μετανάστες;
 Ναι, νιώθουν όπως κι εγώ. Σαν να τους πλάκωνε κάτι βαρύ, αυτό το μαύρο σύννεφο, και τώρα έχει φύγει. Να σου πω την αλήθεια, όλοι είδαμε θετική την κίνηση ότι τους συνέλαβαν. Αλλά δεν παύουμε να σκεφτόμαστε, περιμένουμε μέχρι να δούμε πως θα εξελιχθούν όλα αυτά… Τόσο καιρό χτυπούσαν τους μετανάστες, τους μαχαιρώναν, και δεν γινόταν τίποτα. Τώρα τουλάχιστον νιώθουμε ότι μιλάμε την ίδια γλώσσα με τους Έλληνες.

 Την Τετάρτη αφέθηκαν ελεύθεροι ο Κασιδιάρης, ο Μίχος και ο Παναγιώταρος.
 Το ξέρω, το είδα στις ειδήσεις. Όπως έλεγα και πριν, να δούμε πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση. Το ότι τους άφησαν δεν σημαίνει ότι δεν έχουν την κατηγορία πάνω τους. Και ο κόσμος πλέον έμαθε τι είναι αυτοί… Από την άλλη, να σου πω τη δική μου άποψη; Αρχίζω και αναρωτιέμαι: Με τόσο βαριά κατηγορία που έχουν, πώς κατάφεραν να τους αφήσουν ελεύθερους;

 Ξανάρχεται ο φόβος τώρα που αυτοί είναι έξω;
 Δεν ξανάρχεται ο φόβος, ξανάρχεται η αμφιβολία… Αναρωτιέμαι: ό,τι έγινε το Σάββατο έγινε στ’ αλήθεια ή έγινε για τις εντυπώσεις; Ξαναμπήκε στο μυαλό μου η αμφιβολία.

 Και ο φόβος;
Αυτοί [οι Χρυσαυγίτες], τώρα, δεν έχουν ακόμα ανασυγκροτηθεί με τίποτα. Μετά δεν ξέρουμε τι θα γίνει… Αλλά τώρα είναι σε κατάσταση σοκ, γι’ αυτό και δεν φοβάμαι τούτη τη στιγμή. Με όσα έχουν υποστεί αυτές τις μέρες, έχουν χάσει πολλά. Μέχρι να τα μαζέψουνε, θα χρειαστεί χρόνος.

Τι άλλο θέλεις να πούμε, κλείνοντας;
 Άμα θέλουν να ξεριζώσουν τη Χρυσή Αυγή στ’ αλήθεια, πρέπει να δώσουν δικαιώματα στους ανθρώπους. Να δώσουν τα δικαιώματα που πρέπει. Να μην αφήνουν τους μετανάστες στο περιθώριο. Γιατί αλλιώς, με όσα κάνει η κυβέρνηση, είναι σαν να τροφοδοτεί τη Χρυσή Αυγή και άλλες ρατσιστικές ομάδες… Γι’ αυτό, για το ξερίζωμα της Χρυσής Αυγής, πρέπει να δώσουν δικαιώματα και η χώρα να αρχίσει να κινείται, να πάει μπροστά. Με την κρίση που υπάρχει, πάντως, δεν νομίζω ότι είναι η ώρα να πανηγυρίζουμε. Γιατί άμα ο κόσμος δεν είναι ασφαλισμένος, όταν ο κόσμος πεινάει, το σύννεφο θα εμφανιστεί και πάλι…


Πηγή: enthemata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)