Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Κυβέρνηση του ψύχους: στο 1,3€ το πετρέλαιο θέρμανσης

Δεν ρίχνει το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης η κυβέρνηση, επιμένοντας στην «ασπιρίνη» του επιδόματος, έστω με «νέα» κριτήρια. Αναγκάζει έτσι εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να περάσουν το χειμώνα με καθόλου, ελάχιστη ή ελλιπή θέρμανση, προετοιμάζει το έδαφος για επανεμφάνιση φαινομένων όπως η αιθαλομίχλη, και τίποτα δεν αποδεικνύει ότι θα μπορέσει, έστω, να πετύχει την πολυπόθητη για το οικονομικό της επιτελείο αύξηση των φορολογικών εσόδων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στα καύσιμα.



Επιμένει η κυβέρνηση, υπακούοντας στις διαταγές των δανειστών της, στη διατήρηση του υψηλού ειδικού φόρου κατανάλωσης στο βασικό αγαθό του πετρελαίου θέρμανσης, του οποίου η διάθεση ξεκινά από σήμερα με τιμή κοντά στο 1.30 ευρώ/λίτρο., δημιουργώντας συνθήκες «βαρυχειμωνιάς»  για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες τα «νέα«» κριτήρια για τη χορήγηση του «επιδόματος θέρμανσης»,  υπό όρους και προϋποθέσεις, με τον ισχυρισμό ότι τα νοκοκυριά που το δικαιούνται θα αυξηθούν κατά 80 χιλιάδες (από 500.000 σε 580.000), παραλείποντας βεβαίως την αναφορά σε συγκεκριμένα δεδομένα που τη διαψεύδουν.  Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι 200.000 νοικοκυριά δεν θα μπορέσουν φέτος να ζεστάνουν επαρκώς τα σπίτια τους.

Το υπουργείο Οικονομικών, ας σημειωθεί, θέτει ως βάση των κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος τα εισοδήματα του 2012 (με αποτέλεσμα να αφήνει απέξω όσους δεν πληρούσαν τότε το κριτήριο αλλά έμειναν π.χ. άνεργοι μέσα στο 2013) ενώ δεν απλοποιεί καθόλου τη γραφειοκρατική διαδικασία (μέσω του gsis.gr) που δυσκόλεψε πέρσι ιδαίτερα όσους κατοικούν σε διαμερίσματα. Επιπλέον, πέρσι, ο σχετικά ήπιος χειμώνας και η ύπαρξη αποθέματος από προηγούμενες χρονιές επέτρεψαν σε αρκετά νοικοκυριά να «βγάλουν» τη δύσκολη περίοδο. Φέτος, όμως, με τις δεξαμενές άδειες και άγνωστες τις προθέσεις του καιρού, η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί για χιλιάδες οικογένειες.

Θυμίζουμε ακόμα πως  χώρα έχει χωριστεί σε 4 γεωγραφικές «κλιματικές» ζώνες, με την επιδότηση να ανέρχεται σε 25 λίτρα/τ.μ. για την Α' ζώνη, 13λ./τ.μ. για τη Β', τα 8 λ./τ.μ. για την Γ' Ζώνη (σε αυτήν ανήκει και η Αττική) και τα 5 λ./τ.μ. για την Δ' ζώνη.  Έτσι, το ύψος του επιδόματος κυμαίνεται από 1.080 ευρώ για την Α' ζώνη ως τα ...52,5€ για την Δ'.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών:

Θεσπίζονται τα εξής εισοδηματικά κριτήρια:

- άγαμοι υπόχρεοι έως 30.000 ευρώ (από 25.000 ευρώ),
- έγγαμοι υπόχρεοι έως 40.000 ευρώ (από 35.000 ευρώ), με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο,
- μονογονεϊκή οικογένεια έως 43.000 ευρώ, όταν υπάρχει ένα τέκνο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.

Περιουσιακά κριτήρια:

- άγαμοι υπόχρεοι έως 200.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας (από 150.000 ευρώ),
- έγγαμοι υπόχρεοι έως 300.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας (από 200.000 ευρώ),
- το κριτήριο της κατοχής αυτοκινήτων, διευρύνεται ώστε να δικαιούνται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης όσοι κατέχουν αυτοκίνητο μέχρι 3.000cc, έναντι των 2.000cc που ίσχυε.

Επιπλέον, αυξάνεται το ποσού επιδότησης ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης στα 0,35 €/λίτρο, από 0,28 €/λίτρο που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Η κυβέρνηση θέσπισε την άμεση «προκαταβολή ύψους 25% επί του συνολικού ποσού που αντιστοιχεί στα λίτρα που δικαιούνται, σε όσους υποβάλλουν με βάση τα κριτήρια αυτά τις αιτήσεις τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Η πληρωμή του υπολοίπου ποσού θα διενεργείται τμηματικά με την υποβολή των δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους».

Τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά δεν θα αγοράσουν φέτος πετρέλαιο θέρμανσης 

35% των νοικοκυριών στην Αττική δεν θα θέσει καν σε λειτουργία φέτος το σύστημα κεντρικής θέρμανσης, και ένα 9% επιπλέον «δεν έχει αποφασίσει», σύμφωνα με έρευνα της «Opinion»  για λογαριασμό της ΕΠΑ Αττικής σε περιοχές του Λεκανοπεδίου με έτοιμο δίκτυο φυσικού αερίου, το οποίο ωστόσο οι καταναλωτές δεν έχουν ακόμη ενεργοποιήσει λόγω της οικονομικής τους δυσπραγίας και του κόστους που αυτό συνεπάγεται.
Το ποσοστό αυτό είναι εξαιρετικά υψηλό και δεν αποκλείεται να διευρυνθεί περαιτέρω μετά το «όχι» της τρόικας στο ελληνικό αίτημα για μείωση κατά 15% του ειδικού φόρου κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο πετρέλαιο θέρμανσης. Στο ερώτημα της «Opinion», «προτίθεστε να λειτουργήσετε την κεντρική θέρμανση κατά τον ερχόμενο χειμώνα», το 35% απαντά ότι «δεν θα τη λειτουργήσει καθόλου», ενώ ένα 9% δηλώνουν «δεν έχουμε αποφασίσει». Αθροίζεται δηλαδή ένα ποσοστό 44% που  πιθανότατα φέτος δεν θα προμηθευτεί πετρέλαιο, στρεφόμενο σε εναλλακτικές πηγές (από κλιματιστικά, και σόμπες μέχρι τζάκια, πέλετ, κλπ). Ποσοστό υψηλότερο από πέρυσι, όπου τα νοικοκυριά που δεν άναψαν καθόλου τη κεντρική θέρμανση έφτασαν το 34%, όπως προκύπτει από απάντηση σε άλλη ερώτηση.

Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά. Δεδομένου ότι πάνω σε έτοιμο δίκτυο της ΕΠΑ στην Αττική, υπολογίζονται ότι βρίσκονται 450.000 νοικοκυριά που δεν έχουν ακόμη συνδεθεί, το 35% μεταφράζεται σε 160.000 νοικοκυριά, ενώ το 44% ανέρχεται σε… 200.000 νοικοκυριά. Αν και η έρευνα της «Opinion» εστίασε αποκλειστικά σε εκείνες τις περιοχές της Αττικής που διαθέτουν δίκτυο φυσικού αερίου (άσχετα αν τα νοικοκυριά έχουν συνδεθεί ή όχι), το πιθανότερο είναι ότι παρόμοια ποσοστά θα προκύπτουν και για το σύνολο του Λεκανοπεδίου. Σημειωτέον, ότι πάνω στο δίκτυο της ΕΠΑ, το 80% των κτιρίων είναι πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση, και μόνο ένα 20% μονοκατοικίες.

Αιθαλομίχλη και μειωμένα έσοδα


Η στροφή σε άλλες πηγές θέρμανσης έχει πολλαπλές συνέπειες: από την αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος λόγω της χρήσης κλιματιστικών μέχρι την εμφάνιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης λόγω της καύσης ακατάλληλων υλικών σε τζάκια και καυστήρες. Και δεν είναι μόνο η συνολική πτώση του επιπέδου διαβίωσης που δεν απασχολεί την κυβέρνηση, αλλά ούτε καν οι... αγαπημένοι της αριθμοί: η περσινή αύξηση του ΕΦΚ και δεν πρόσφερε στην πάταξη του λαθρεμπορίου και δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αυξημένα έσοδα:  συνολικά στο διάστημα Δεκεμβρίου 2012 - Ιουλίου 2013 η κυβέρνηση χορήγησε για επίδομα θέρμανσης 82 εκατ. ευρώ. Η καθαρή αύξηση των κρατικών εσόδων ήταν μόλις 102 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε κατά 68,7%, στα 257,39 εκατ., στα οποία πρέπει να προστεθούν και τα 82 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν ως επίδομα θέρμανσης.
Αθροιστικά δημιουργήθηκε μια τρύπα ύψους 340 εκατ. ευρώ περίπου, από τα οποία, αφαιρώντας τα 102 εκατ. ευρώ της αύξησης στα έσοδα λόγω ΕΦΚ, προκύπτει ότι τα συνολικά έσοδα από το πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκαν κατά 237 εκατ. ευρώ. Το απαράδεκτο και αναποτελεσματικό μέτρο της εξίσωσης των φόρων –με το πρόσχημα της αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου - οδήγησε τα νοικοκυριά στις πιο κρύες περιοχές της χώρας, στο να μειώσουν δραματικά την κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης με αποτέλεσμα από τη μια μεριά οι πολίτες να στερούνται, εν μέσω χειμώνα, το αγαθό της θέρμανσης και από την άλλη το Δημόσιο να μην έχει όφελος από αύξηση των φορολογικών εσόδων.




Το σχόλιο του γρ. Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, Τρίτη 15/10:

«Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι δεν μπορεί να περιμένει κανείς τίποτα από μια κυβέρνηση η οποία επιμένει ακόμα και τώρα στον αυξημένο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης με κίνδυνο να μείνουν χιλιάδες νοικοκυριά και αυτό το χειμώνα χωρίς θέρμανση.

Παρά την κατακραυγή, η τρόικα Σαμαρά-Βενιζέλου-Στουρνάρα ούτε θέλει ούτε μπορεί να διαπραγματευτεί με την τρόικα το αυτονόητο, αφού η εμμονή στο μνημόνιο και η πιστή εφαρμογή του είναι για την κυβέρνηση πάνω και πέρα από όλα.    

Υπάρχει λύση η οποία θα ανακούφιζε τα νοικοκυριά και την έχουμε καταθέσει σε τροπολογία, η οποία καταργεί την αύξηση του ΕΦΚ και μειώνει την τιμή του πετρελαίου στα επίπεδα του Μαρτίου του 2011.
Επαναλαμβάνουμε ότι είναι αδιανόητο στην Γερμανία η τιμή του πετρελαίου να κινείται στα 0,90 το λίτρο και στην εξαθλιωμένη Ελλάδα 1,35 ευρώ.  Πρόκειται για παραλογισμό».


«Η κυβέρνηση εμπαίζει τον λαό με τα δήθεν νέα κριτήρια - Στη Γερμανία 0,9€ το λίτρο, στην  Ελλάδα 1,3€!» 


«Στην κοινωνικά ανάλγητη και χωρίς κανένα δημοσιονομικό όφελος πολιτική τους επιμένουν οι υποτακτικοί της τρόικας στο ζήτημα της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ περιπαίζουν τον ελληνικό λαό με δήθεν νέα κριτήρια χορήγησης του σχετικού επιδόματος», τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους ο Θανάσης Πετράκος και η Ευγενία Ουζουνίδου, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνοι του Τμήματος Ενέργειας της Κ.Ο., για τη διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησης επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης και αύξηση του ποσού επιδότησης.

Όπως προσθέτουν:

«Η κυβέρνηση εμμένει στον παραλογισμό της επί του ζητήματος, που καταλήγει να είναι εμμονή στο έγκλημα. Έχουμε να κάνουμε με πρωτογενές πλεόνασμα υποκρισίας και κοινωνικής καταστροφής.
 Είναι αδιανόητο στη Γερμανία η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να κυμαίνεται περίπου στα 0,90€ το λίτρο και στην εξαθλιωμένη Ελλάδα στα 1,35 ευρώ! Πρόκειται για παραλογισμό, αθλιότητα και διαπραγματευτική ανικανότητα.
  Η μόνη λύση είναι η κατάργηση της αύξησης του ΕΦΚ και η επιστροφή του στα προηγούμενα επίπεδα. Συγκεκριμένα, απαιτείται να γίνει μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο επίπεδο του Μαρτίου του 2011, δηλαδή στα 0,21 € στο 1 λίτρο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξει ουσιαστική μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και να διαμορφωθεί στα 0,90 € περίπου το λίτρο από το 1,30 € που είναι σήμερα.

Σε ό,τι αφορά τα δήθεν νέα κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης αποτελούν εμπαιγμό του ελληνικού λαού. Πρέπει να διευρυνθούν ριζικά και να καλύπτουν όλες τις μορφές θέρμανσης, να υπάρξει σημαντική αύξηση του επιδόματος και τουλάχιστον το 50% αυτού, να χορηγείται προκαταβολικά».
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)