Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Νοσοκομείο Κέρκυρας: Αντί να προσλάβει γιατρούς, ο Γεωργιάδης έστειλε την Αστυνομία ενάντια στους εργαζόμενους

Το υπουργείο Υγείας, αντί να προχωρήσει σε βελτίωση των συνθηκών του νοσοκομείου Κέρκυρας, που υπολειτουργεί, διέταξε την απόλυση των ιατρών και του προσωπικού που κάλεσε τους επιθεωρητές να καταγράψουν τις συνθήκες επισφάλειας του Νοσοκομείου αντί να παριστάνουν τους απουσιολόγους
Επεισοδιακή ήταν η προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας να προχωρήσει σε «αιφνιδιαστικό έλεγχο» του νοσοκομείου της Κέρκυρας, το μεσημέρι της Πέμπτης. Ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης έστειλε δύο ελεγκτές οι οποίοι κατέφτασαν και ξεκίνησαν τον έλεγχο στις 14:50, λίγα λεπτά πριν την αλλαγή βάρδιας. 


Η είσοδός τους σε κλινικές και γραφεία με σκοπό, υποτίθεται, να βρει τους «κοπανατζήδες» του νοσοκομείου προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από σύσσωμο το προσωπικό, το οποίο κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων λειτουργίας του ΕΣΥ, καλύπτει πολλαπλές ανάγκες ταυτόχρονα σε κλινικές, χειρουργεία και εξωτερικά ιατρεία εκτελώντας συνήθως πολλές εφημερίες πλέον των επιτρεπτών, τις οποίες και δεν πληρώνεται. Ζητήθηκε τους επιθεωρητές να καταγράψουν τις συνθήκες επισφάλειας του νοσοκομείου το οποίο λειτουργεί με οργανική κάλυψη προσωπικού 40%, τα νεκρά τμήματα λόγω υποστελέχωσης, τον κλειστό εδώ και 2μήνες αξονικό τομογράφο την επισκευή του οποίου αρνείται να πληρώσει το υπουργείο, το παράνομο καθεστώς εφημεριών ετοιμότητας σε νευραλγικές ειδικότητες. Οι επιθεωρητές αρνήθηκαν.


Τότε, δεκάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν έξω από αίθουσες που επιθεωρούσαν οι ελεγκτές με αποδοκιμασίες και έντονη διαμαρτυρία, με αποτέλεσμα οι επιθεωρητές να ζητήσουν την επέμβαση της αστυνομίας. Σύμφωνα με δήλωσή του στα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια, ο Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε από την Εισαγγελέα της Κέρκυρας την επέμβαση της Αστυνομίας, η οποία έσπευσε στο νοσοκομείο με δεκάδες άνδρες προκειμένου να «απεγκλωβίσουν» τους ελεγκτές. Οι αστυνομικοί εγκλώβισαν σ΄ ένα ιδιότυπο ανθρωποκυνηγητό γιατρούς, εργαζόμενους, ασθενείς, πολίτες που έσπευσαν στο νοσοκομείο, δημοσιογράφους στις σκάλες και σε διαδρόμους με τραυματισμούς μάλιστα κάποιων εξ αυτών, μέχρι που αποχώρησαν λόγω της έντασης που δημιούργησαν, υπό αποδοκιμασίες χωρίς όμως να δεχθούν επίθεση.


nosokomeio kerkyras elegxos  3


Ο υπουργός Υγείας στις τηλεοπτικές του δηλώσεις προανήγγειλε ότι οι συνδικαλιστές που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία θα απολυθούν από το ΕΣΥ, καλώντας τον εκτελών χρέη διοικητή του νοσοκομείου να ξεκινήσει ΕΔΕ.


Το Νοσοκομείο Κέρκυρας, όπως έχει παραδεχθεί και η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αντιμετωπίζει τεράστια έλλειψη προσωπικού αφού οι 800 περίπου οργανικές θέσεις είναι καλυμμένες μόλις κατά τα 2/5! Πολλές κλινικές δεν διαθέτουν επάρκεια ιατρών ενώ ακόμα μεγαλύτερες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η ηγεσία του Υπουργείου επιχειρεί να καλύψει την δραματική κατάσταση του νοσοκομείου και τις δικές της ευθύνες, αφού το (μοναδικό στην Κέρκυρα δημόσιο) νοσηλευτικό κατάστημα αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά (πεταλούδες, γάζες, ακόμα και υλικά χειρουργείου), η λάμπα του αξονικού τομογράφου είναι καμένη εδώ και δύο μήνες με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί το τμήμα κ.ά. Υπογράμμισαν επίσης ότι ο κ. Γεωργιάδης απέστειλε ελεγκτές σε ένα νοσοκομείο που παραμένει ακέφαλο εδώ και δύο μήνες, αφού μετά την αποδοχή της παραίτησης του διοικητή του δεν έχει ακόμα διοριστεί αντικαταστάτης του.

To τμήμα υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την προκλητική επίθεση του υπουργού Υγείας στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου, τόνισε ότι «ο Υπουργός Υγείας επιχειρεί με χυδαία οργανωμένο σχέδιο να καταδείξει ως υπεύθυνους για τη διάλυση του συτήματος Υγείας τους  εργαζόμενους» προκειμένου να συγκαλύψει τις τραγικές ευθύνες του ίδιου και των μνημονιακών πολιτικών. «Είναι σαφές», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, «ότι στόχος δεν ήταν να διαπιστωθεί η εύρυθμη και ασφαλής λειτουργία του νοσοκομείου όπως προσχηματικά δήλωσαν οι ελεγκτές αφού στο αίτημα των εργαζομένων να καταγραφούν τα οξύτατα προβλήματα του νοσοκομείου δεν υπήρξε καμία απάντηση, αλλά μια συνειδητή επιλογή στο όνομα του κ. Γεωργιάδη με στόχο την κατατρομοκράτηση και στοχοποίηση των εργαζομένων».

nosokomeio kerkyras elegxos  2



 

Η δήλωση του προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δημ. Βαρνάβα:


«Χτες, δύο επιθεωρητές του υπουργείου Υγείας επισκέφτηκαν για έλεγχο το Νοσοκομείο Κέρκυρας. Όλοι οι γιατροί και το προσωπικό βρέθηκαν στις θέσεις τους. Ζητήθηκε όμως από τους επιθεωρητές να καταγράψουν τις συνθήκες επισφάλειας του νοσοκομείου το οποίο λειτουργεί με οργανική κάλυψη προσωπικού 40%, τα νεκρά τμήματα λόγω υποστελέχωσης, τον κλειστό εδώ και 2μήνες αξονικό τομογράφο την επισκευή του οποίου αρνείται να πληρώσει το υπουργείο, το παράνομο καθεστώς εφημεριών ετοιμότητας σε νευραλγικές ειδικότητες.


Οι επιθεωρητές αρνήθηκαν.

Δεν σεβάστηκαν ότι βρίσκονταν απέναντι σε ανθρώπους που δουλεύουν χωρίς κανονική άδεια από το 2011, ένας μόνο για 40- 50 κλίνες ασθενών, χωρίς αναρρωτικές, χωρίς ρεπό, απέναντι σε επιστημονικό προσωπικό που σκύβει το κεφάλι προκειμένου να κρατήσει σε αυτή τη κρίσιμη το νοσοκομείο ανοιχτό. Δε σεβάστηκαν τους 11.000 Κερκυραίους που μεταναστεύουν κάθε χρόνο σε νοσοκομεία των Ιωαννίνων, της Πάτρας και της Αθήνας για καλύτερες Υπηρεσίες Υγείας, ακόμα και για απλές ιατρικές πράξεις.


Με εντολή του κ. Γεωργιάδη οι επιθεωρητές απειλούσαν τους γιατρούς με κυρώσεις χωρίς ποτέ να υπάρξει προπηλακισμός. Όλως παραδόξως (!) βρέθηκε αστυνομικός διευθυντής στο χώρο και οι επιθεωρητές συνέχισαν εισβάλλοντας μαζί  με αστυνομικούς σε ιατρεία και χώρους νοσηλείας, εγκλωβίζοντας σ΄ ένα ιδιότυπο ανθρωποκυνηγητό γιατρούς, εργαζόμενους, ασθενείς, πολίτες που έσπευσαν στο νοσοκομείο, δημοσιογράφους στις σκάλες και σε διαδρόμους με τραυματισμούς μάλιστα κάποιων εξ αυτών, μέχρι που αποχώρησαν λόγω της έντασης που δημιούργησαν, υπό αποδοκιμασίες χωρίς όμως να δεχθούν επίθεση.


Θεωρούμε ακραία προκλητική τη στάση του υπουργείου Υγείας και την επιδίωξη έντασης μέσα σε Νοσοκομείο, προκειμένου να δείξει πυγμή και να συγκαλύψει τις τραγικές ευθύνες του για τη διάλυση του συστήματος υγείας στη χώρα.


Συμπαραστεκόμαστε στους γιατρούς και τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Κέρκυρας και καλούμε τον κ. Γεωργιάδη να σοβαρευτεί και να εγκαταλείψει τους επικοινωνιακούς ακροβατισμούς και την αναγγελία απόλυσης εργαζομένων από τα τηλεοπτικά στούντιο.»






 

Το ρεπορτάζ του CorfuPress.com για τα  γεγονότα και τον τραυματισμό του δημοσιογράφου

 



Αστυνομικός και, μάλιστα, αξιωματικός χτύπησε δημοσιογράφο του CorfuPress.com ο οποίος κάλυπτε το ρεπορτάζ για τα χθεσινά γεγονότα στο νοσοκομείο, γνωρίζοντας μάλιστα ότι είχε την ιδιότητα του δημοσιογράφου.

Η επίθεση έγινε κατά τη διάρκεια του πανικού που δημιούργησε η ακατανόητη απόφαση του Αστυνομικού Διευθυντή να αποκλείσει εκατοντάδες άτομα πάνω σε μία εσωτερική σκάλα του νοσοκομείου απαγορεύοντάς τους να βγουν στην έξοδο του κτιρίου!


Τον χτύπησε με γονατιά!

Ο αστυνομικός αποφάσισε να «ξεσπάσει» πάνω στο δημοσιογράφο Γιάννη Ανδριώτη που, εκείνη την ώρα κρατώντας τηλεοπτική κάμερα και συνοδευόμενος από τον επίσης δημοσιογράφο του CorfuPress Μάνο Μεθυμάκη, δεχόταν την πίεση του πλήθους εγκλωβισμένος μεταξύ του αστυνομικού κλοιού και των διαμαρτυρόμενων πολιτών: τον χτύπησε με γονατιά στα γεννητικά όργανα, σωριάζοντάς τον κάτω. Μάλιστα, ο αστυνομικός, όταν είδε το δημοσιογράφο να πέφτει στο έδαφος σφαδάζοντας από τον πόνο, αντί να προστρέξει να δει αν τον έχει χτυπήσει σοβαρά, απομακρύνθηκε μερικά μέτρα παρατηρώντας απλά τους ιατρούς και τις νοσοκόμες που έσπευσαν να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες.

Ούτε καν συγγνώμη

Στο περιστατικό ήταν κοντά ο Αστυνομικός Διευθυντής ο οποίος δέχθηκε αργότερα τις διαμαρτυρίες του δημοσιογράφου για τη συμπεριφορά του υφισταμένου του, χωρίς ωστόσο να ζητήσει συγγνώμη από πλευράς της Αστυνομικής Διεύθυνσης. Του απηύθυνε μόνο πρόσκληση στο γραφείο του για να συζητήσουν για το περιστατικό και για το τι ακριβώς έγινε.
Συγγνώμη δεν ζήτησε ούτε καν ο ίδιος ο αστυνομικός ο οποίος βιαιοπράγησε χωρίς κανένα λόγο πάνω στο δημοσιογράφο που, εκείνη την ώρα, το μόνο που έκανε ήταν να καταγράφει με την τηλεοπτική κάμερα τα γεγονότα...

Του απέκλεισε την πρόσβαση

Ο δημοσιογράφος του CorfuPress.com είχε προφανώς στοχοποιηθεί από τον αστυνομικό, αφού παρά το ότι ο Γιάννης Ανδριώτης του επέδειξε τη δημοσιογραφική του ταυτότητα υπογραμμίζοντάς του ότι είναι μέλος επίσημης δημοσιογραφικής ένωσης, αρνήθηκε να τον αφήσει να περάσει, αν και την ίδια ώρα επέτρεψε προκλητικά να περάσει άλλο τηλεοπτικό συνεργείο, αυτό του Start. Δεχόμενος τις διαμαρτυρίες των δύο δημοσιογράφων του CorfuPress.com που κάλυπταν το ρεπορτάζ, τους απάντησε ότι οι εντολές είναι να μην τους αφήσει να περάσουν!

Απαγόρευσε να προβληθεί το πρόσωπό του

Νωρίτερα, ο Αστυνομικός Διευθυντής απαίτησε στο συνεργείο του CorfuPress.com να μην δείξουν στα πλάνα το πρόσωπό του καθώς έχει αυτό το δικαίωμα από τη νομοθεσία την ώρα που ανάλογη απαίτηση δεν εξέφρασε από τα άλλα τηλεοπτικά συνεργεία (Start, Corfu, Alpha) που κάλυπταν το ρεπορτάζ...

Αδιάψευστοι μάρτυρες δεκάδες παριστάμενοι αλλά και το βίντεο:




Στο βίντεο που προέβαλλε στο δελτίο του ο τηλεοπτικός σταθμός Start διακρίνεται ο Γιάννης Ανδριώτης με το χέρι που κρατά την κάμερα υψωμένο, να έχει εγκλωβιστεί μεταξύ του κλοιού της Αστυνομίας και των εκατοντάδων πολιτών που σπρώχνοντας επιχειρούν να ανέβουν τη σκάλα. Υπό την πίεση, ο κλοιός σπάει και παρασύρει όσους ήταν μπροστά, μεταξύ αυτών και το δημοσιογράφο, ο οποίος σπρώχνεται προς την πόρτα. Μπροστά του ο αστυνομικός ο οποίος, όταν τον βλέπει ότι έχει απεγκλωβιστεί από τη σκάλα και μπορεί πλέον να κατευθυνθεί στην έξοδο, στέκεται μπροστά του και με το γόνατο τον χτυπά στα γεννητικά όργανα. Διακρίνεται με το υψωμένο χέρι με την κάμερα που πέφτει στο έδαφος, μέσα στον κόσμο...Αυτόπτες μάρτυρες, δεκάδες διαμαρτυρόμενοι και εργαζόμενοι στο νοσοκομείο που έσπευσαν να δουν αν ο δημοσιογράφος είναι καλά. Ο αστυνομικός, μετά την πράξη του, απομακρύνεται λίγο ενώ στο φακό της τηλεοπτικής κάμερας μερικά δεπτερόλεπτα μετά διακρίνεται ο αστυνομικός διευθυντής, ο οποίος δέχεται τις διαμαρτυρίες του κόσμου για το περιστατικό...



Στο βίντεο που ελήφθη με την κάμερα του CorfuPress.com, μπορείτε να ακούσετε όλο το διάλογο που διημείφθη μέχρι τη βίαιη επίθεση κατά του δημοσιογράφου από το αστυνομικό όργανο...


Πηγή: corfupress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)