Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014

ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΣΙΠΑ, σε αυτή την ΧΩΡΑ;

Σήμερα, Πέμπτη, στις 10:20 το πρωί έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά (με το πλοίο "Διαγόρας", Πύλη Ε1) οι ναυαγοί πρόσφυγες του Φαρμακονησιού. Συγκεντρωμένοι τους υποδέχτηκαν με αντιρατσιστικά συνθήματα, όπως «λαέ θυμήσου ο λόγος που πεινάς δεν είναι οι μετανάστες αλλά ο Σαμαράς».


«Ο λιμενικός την κλωτσούσε, την πέταξε μέσα στη θάλασσα και πέταξε
 και το μωρό από την άλλη πλευρά της βάρκας»

Ο Νασίμ Λομανί, μέλος του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών μεταφέρει σοκαριστικές καταγγελίες για το λιμενικό απο τις μαρτυρίες των διασωθέντων προσφύγων.
  
Tις μαρτυρίες των 16 προσφύγων απο το Αφγανιστάν και τη Συρία που σώθηκαν απο την τραγωδία στο Φαρμακονήσι μετέφερε μέσω του Κόκκινου ο Νασίμ Λομανί, μέλος του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών που έχει αναλάβει την περίθαλψή τους. 

Τα γεγονότα: 

Η βάρκα των προσφύγων είχε σχεδόν φτάσει στις ελληνικές ακτές όταν τους εντόπισε το ελληνικό λιμενικό. Οι λιμενικοί έδεσαν τη βάρκα πάνω στο σκάφος προκειμένου να τους επαναπροωθήσει παράνομα πίσω στη Τουρκία. Όπως προκύπτει τα σκάφος έτρεχε με τόσο μεγάλη ταχύτητα που έσπασε το σκοινί που κρατούσε τη βάρκα. "Ο κόσμος σχεδόν σκορπιζόταν στη θάλασσα. Στο πρώτο χτύπημα τρύπησε η βάρκα των προσφύγων και γέμισε νερό και τότε άρχισαν να πέφτουν τα παιδιά στη θάλασσα" λέει ο Νασίμ Λομανί επικαλούμενος τις μαρτυρίες των διασωθέντων που έφτασαν στο Πειραιά.

«Τους απωθούσαν και δεν τους άφηναν να μπουν μέσα στη βάρκα του λιμενικό. Μια γυναίκα είπε πως ενώ κρατούσε το πόδι ενός λιμενικού για να μπει μέσα στη βάρκα, αυτός τη κλωτσούσε και την πέταξε μέσα στη θάλασσα και πέταξε και το μωρό από την άλλη πλευρά". Οι λιμενικοί "έσβησαν το προβολέα που είχαν αναμμένο εκείνη την ώρα για να μην φαίνεται από τις τουρκικές ακτές τι συνέβαινε μέσα στη θάλασσα" λέει ο κ. Λομανί. 

φωτογραφία: Άγγελος Καλοδούκας
stokokkino.gr
 Οι βουλευτές Βασιλική Κατριβάνου και Θοδωρής Δρίτσας
(δείτε παρακάτω δηλώσεις τους στο left.gr) και μέλη του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη του  ΣΥΡΙΖΑ Β' Πειραιά, συλλογικότητες, μεταξύ των οποίων και το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών βρέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά σε μια συμβολική υποδοχή των ναυαγών. 

«Έβλεπαν να πνίγονται γυναίκες και παιδιά και δεν έκαναν τίποτα»

Διαστάσεις αποτρόπαιου εγκλήματος δίνουν με τις μαρτυρίες τους οι πρόσφυγες που επέζησαν από την τραγωδία του Φαρμακονησίου. Στη συγκλονιστική μαρτυρία του ανθρώπου που έχασε τα τρία παιδιά και τη γυναίκα του, τονίζεται ότι «επίτηδες τους έριξε το λιμενικό στη θάλασσα». Όπως καταγγέλλει, προσπάθησαν να τους πνίξουν. Οι επιζώντες αναφέρονται στα θύματα και ζητούν να βρεθούν τα πτώματα των δικών τους ανθρώπων. «Ενώ είχαν 100 μέτρα απόσταση από τις ελληνικές αρχές, το λιμενικό τους ρυμούλκησε με υψηλή ταχύτητα και κάποια στιγμή έπεσαν στη θάλασσα. Ακόμη, οι άνδρες του λιμενικού τους έβριζαν, τους απειλούσαν με τα όπλα τους και τους χτυπούσαν» αναφέρουν οι επιζώντες περιγράφοντας την κτηνωδία.
 «Οι λιμενικοί χτυπούσαν τη βάρκα των προσφύγων με τα πόδια τους προσπαθώντας να την αναποδογυρίσουν», μαρτυρούν με τρόμο οι επιζώντες και κάνουν λόγο για απειλές από τον επικεφαλής των λιμενικών. Μάλιστα, άνδρας του λιμενικού εμπόδισε ένα παιδί να πιάσει ένα ξύλο και να διασωθεί, αναφέρει ένας εκ των προσφύγων. Οι άνδρες του λιμενικού κατέγραφαν σε βίντεο το περιστατικό και αρνούνταν να πετάξουν σωσίβια για τους ανθρώπους που πνίγονταν. «Μπορούσαν να σώσουν τους ανθρώπους μας και δεν το έκαναν» δηλώνει συντετριμμένος ένας από τους ναυαγούς που διασώθηκαν.
Δείτε το βίντεο:
 

Πολιτικές ευθύνες για το προμελετημένο έγκλημα

«Απαιτούμε από το υπουργείο Ναυτιλίας την άμεση ανάκληση των εντολών αποτροπής και ρυμούλκησης των πλοιαρίων προσφύγων στις τουρκικές ακτές» τονίζει σε σχετική ανακοίνωση η Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. Οι Θοδωρής Δρίτσας και Βασιλική Κατριβάνου μίλησαν για το τραγικό περιστατικό, «προμελετημένο έγκλημα» όπως το χαρακτήρισαν, τονίζοντας ότι δε μπορεί το Αιγαίο να αποτελεί νεκροταφείο.

«Οι αστυνομικοί και οι λιμενικοί πρέπει να καταγγέλλουν αυτούς που τους δίνουν εντολές να παραβιάσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα»

Δείτε τις δηλώσεις τους από το λιμάνι του Πειραιά:
Ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος, επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα απαίτησε έρευνα σε βάθος καθώς οι μάρτυρες αναφέρουν ότι το σκάφος του λιμενικού έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα προς τις τουρκικές αρχές και δεν τους βοήθησε όταν ανατράπηκε το πλοιάριο με τους πρόσφυγες: 
Την Τετάρτη, ο Νιλς Μουίζνιεκς, Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μιλώντας στο "Associated Press", δηλώνει σοκαρισμένος και αναστατωμένος από τη νέα τραγωδία κοντά στο Φαρμακονήσι, κάνει λόγο για αποτυχημένη μαζική επαναπροώθηση και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει την υπόσχεσή της και να δώσει τέλος στην παράνομη αυτή πρακτική.
«Οι μαρτυρίες διασωθέντων που δόθηκαν στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σύμφωνα με δελτίο Τύπου το οποίο εξέδωσε η οργάνωση, μοιάζουν με ανάλογες μαρτυρίες που είχε συλλέξει στο παρελθόν η Διεθνής Αμνηστία αναφορικά με τις επιχειρήσεις απώθησης που διεξάγει η συνοροφυλακή –δηλαδή, την πρακτική συλλογικής επιστροφής μεταναστών κατά μήκος των συνόρων προς την Τουρκία» αναφέρει χαρακτηριστικά η Διεθνής Αμνηστία και καλεί την κυβέρνηση να διεξαγάγει διαφανή και διεξοδική έρευνα των συνθηκών του ναυαγίου.
Οι διασωθέντες θα οδηγηθούν στο Συμβούλιο για τους πρόσφυγες GCR, όπου θα καταγραφούν. Στη συνέχεια θα φιλοξενηθούν σε ξενώνα του Κέντρου Υποδοχής & Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), όπου -μετά από παρέμβαση της Ελένης Πορτάλιου- θα εξασφαλιστεί η στέγαση και η σίτισή τους. Μαζί τους θα βρίσκονται διερμηνείς και ψυχολόγοι, δεδομένου ότι υπάρχουν ανάμεσά τους άνθρωποι που έχασαν δικά τους πρόσωπα και βρίσκονται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Χαρακτηριστική η περίπτωση ενός ναυαγού που συντετριμμένος δήλωσε στις κάμερες ότι έχασε τα τέσσερα του παιδιά και τη σύζυγό του.
Δείτε χαρακτηριστικές φωτογραφίες από την υποδοχή (περισσότερες εδώ):
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου