Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Γαλλία: Η άκρα δεξιά και η Λεπέν προ των πυλών της εξουσίας

Η Μαρίν Λεπέν και η άκρα δεξιά βρίσκονται "προ των πυλών της εξουσίας" στη Γαλλία, προειδοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς αντιδρώντας δημόσια στα αποτελέσματα δημοσκόπησης που θέτει την ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου στην πρώτη θέση στις προεδρικές εκλογές του 2017.
"Οφείλουμε να δράσουμε διαφορετικά. Και να μιλήσουμε διαφορετικά. Για να ακουστούμε, να γίνουμε κατανοητοί




. Γνωρίζουμε πιο θα είναι το τρομερό τίμημα της αποτυχίας μας. Στη Γαλλία, η άκρα δεξιά και η Μαρίν Λεπέν βρίσκονται προ των πυλών της εξουσίας", δήλωσε ο γάλλος πρωθυπουργός σε ομιλία που εκφώνησε στην Festa de l΄ Unita στην Μπολόνια."Κι΄εγώ, ως άνθρωπος της αριστεράς, δεν θα μπορούσα ποτέ να το δεχθώ αυτό. Διότι αυτοί που θα πλήττονταν πρώτοι θα ήσαν οι πιο αδύναμοι. Και επίσης θα ήταν ένα τρομερό πλήγμα, ίσως μοιραίο, κατά της Ευρώπης", είπε, σύμφωνα με την επίσημη μετάφραση στα γαλλικά μίας ομιλίας που εκφωνήθηκε στα ιταλικά.

Λίγα λεπτά αργότερα και απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους που τον ρωτούσαν για το σενάριο ενδεχόμενης διάλυσης της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης απέναντι στην σημερινή πολιτική κρίση στη χώρα, ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση σε όλους "να αρθούν στο ύψος των ευθυνών τους" για την αποφυγή "μίας πολιτειακής κρίσης".

"Οταν στις δημοσκοπήσεις, ακόμη και αν η προεδρική εκλογή είναι σε τρία χρόνια, η Μαρίν Λεπέν λαμβάνει 32% στον πρώτο γύρο, όταν με τη υπόθεση (ενός δευτέρου γύρου απέναντι στον Φρανσουά Ολάντ) μπορεί να βγει νικήτρια , έχουμε ανάγκη από μία πολιτειακή κρίση για να καταλήξουμε στο ότι αύριο το Εθνικό Μέτωπο θα βρίσκεται προ των πυλών της εξουσίας; ΄Η, αντίθετα, υπάρχει ανάγκη ανόρθωσης της χώρας;", είπε.

Ο Μανουέλ Βαλς, ο οποίος εκφώνησε την ομιλία του δίπλα σε σοσιαλδημοκράτες ηγέτες, ανάμεσά τους και ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η "σύγχρονη αριστερά έχει τη κατάλληλη απάντηση για τις χώρες μας".

"Για τον λόγο αυτόν δεν πρέπει να σταματήσουμε, δεν πρέπει να εντυπωσιασθούμε, ακόμη περισσότερο από εκείνους που επικαλούνται τον γκωλισμό και σχεδιάζουν ακόμη και να επιτεθούν στους θεσμούς της Δημοκρατίας", προειδοποίησε.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Γαλλίας προκάλεσαν την αντίδραση του Εθνικού Μετώπου που απορρίπτει την τοποθέτησή του στην "άκρα δεξιά". "Η άκρα ασημαντότητα βρίσκεται ήδη στην καρδιά της εξουσίας, κ. Βαλς", απάντησε στο Twitter ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Φλοριάν Φιλιπό, ενώ ο Λουί Αλιό, άλλος αντιπρόεδρος, δήλωσε στο ίδιο μέσον ότι "η δήλωση του κ. Βαλς είναι απολύτως ανεύθυνη και καθόλου αντάξια ενός γάλλου ηγέτη".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)