Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

ΝΕΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ στην ΒΟΥΛΗ για τον ΕΝΦΙΑ!

Η τροπολογία ψηφίσθηκε από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψηφίσθηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ και των βουλευτών Βασίλη Οικονόμου και Γρηγόρη Ψαριανού που δήλωσαν «παρών» - Διατηρείται στο ακέραιο ο άδικος και φοροεισπρακτικό χαρακτήρας του φόρου - «Η κυβέρνηση εμπαίζει τον ελληνικό λαό με την τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ» σημειώνει ο υπεύθυνος φορολογικής πολιτικής Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Γελαλής 


Με ονομαστική ψηφοφορία, την οποία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκε από το Τρίτο Θερινό Τμήμα της Βουλής η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ. Υπέρ ψήφισαν 51, κατά 38 και 6 παρών. Πλήρως ελεγχόμενη η ψηφοφορία καθώς, το ΠΑΣΟΚ προχώρησε στην αντικατάσταση, από το Γ' Θερινό Τμήμα της Βουλής, του "αντιρρησία" βουλευτή Νίκου Σηφουνάκη προχώρησε το ΠΑΣΟΚ. Πέραν του Σηφουνάκη, όπως αναφέρει η «Αυγή», το ΠΑΣΟΚ αντικατέστησε τον Απόστολο Κακλαμάνη (που δεν είχε ψηφίσει ούτε το νόμο του ΕΝΦΙΑ, καθώς απουσίαζε) και τον Θόδωρο Σολδάτο για προσωπικούς λόγους. Η ΝΔ αντικατέστησε τους Λευτέρη Αυγενάκη (που έχει υποβάλλει από την περασμένη εβδομάδα το σχετικό αίτημα με επιστολή), Γιώργο Κωνσταντόπουλο (απουσιάζει στις ΗΠΑ), Μάξιμο Σενετάκη (ασθενής), Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου (προσωπικό κώλυμα) και Ντόρα Μπακογιάννη (απουσιάζει στη Λωζάννη).
Παράλληλα, συνεχίστηκαν τα άσφαιρα πυρά από βουλευτές της ΝΔ.  Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιάννης Δημαράς ζήτησε να διεξαχθεί άλλη ημέρα η ψηφοφορία, καθώς οι βουλευτές του κόμματός του βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη μαζί με τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος σήμερα έδωσε συνέντευξη Τύπου. 
Νωρίτερα:
Σε ανάλογη κίνηση προσανατολίζεται η ΝΔ για τον Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος ανήρτησε χθες σχόλιο στα social media ότι με την εν λόγω τροπολογία η κυβέρνηση θα βάλει «δεύτερο αυτογκόλ» - το πρώτο ήταν η επεξεργασία του νέου φόρου ακινήτων. Βέβαια, οι ίδιοι οι βουλευτές που αντιδρούν τώρα στην τροπολογία είχα δώσει θετική ψήφο για τη θεσμοθέτηση του ΕΝΦΙΑ στην Ολομέλεια πέρυσι.
___________  
Ακούστε εδώ: «Χαρακτηριστικό παράδειγμα νομοθετήματος από το ΔΝΤ ο ΕΝΦΙΑ» δηλώνει στο Κόκκινο ο αντιπρόεδρος των εφοριακών, Τρύφωνας Αλεξιάδης.
Για σήμερα Πέμπτη μετατέθηκε η ψήφιση της τροπολογίας για τον ΕΝΦΙΑ στη Βουλή μετά από σχετική απόφαση της διάσκεψης των Προέδρων προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος για τη συζήτησή του και τις τοποθετήσεις βουλευτών. Άσφαιρα πυρά οι αντιδράσεις κυβερνητικών βουλευτών (διαβάστε σχετικά παρακάτω) δεδομένης της δυνατότητας αντικατάστασής τους στο γ’ θερινό τμήμα της Βουλής. Παράλληλα, την υπεράσπιση του ΕΝΦΙΑ και των αλλαγών που κατέθεσε  στη Βουλή επιχείρησε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, απαντώντας στην κριτική που δέχεται από βουλευτές της συμπολίτευσης.  Όπως είπε χαρακτηριστικά "φέτος συντελέστηκε μια φορολογική αλλαγή τεράστιας έκτασης καθώς με την ΕΝΦΙΑ διευρύνεται η φορολογική βάση και πληρώνουν περισσότεροι πολίτες". Επιπλέον τόνισε πως είναι φυσιολογικό μια τέτοια αλλαγή να προκαλέσει αντιδράσεις και τόνισε πως  "αυτό κάνουμε σήμερα. Διορθώνουμε λάθη και κάνουμε αλλαγές". 
Όπως αναφέρει σε δήλωσή του για τον εμπαιγμό του ΕΝΦΙΑ ο Δ. Γελαλής (ΣΥΡΙΖΑ), «χιλιάδες ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα που αρχικά πληρούσαν τις προϋποθέσεις για έκπτωση 50% στο ποσό του φόρου, χάνουν την έκπτωση επειδή η συνολική αξία της περιουσίας τους υπερβαίνει τα όρια που προβλέπει η νέα ρύθμιση. Ακόμα περισσότεροι ιδιοκτήτες  με χαμηλά εισοδήματα χάνουν το δικαίωμα για έκπτωση ή απαλλαγή καθώς αποσαφηνίζεται ότι στο εισοδηματικό κριτήριο μετρά και το τεκμαρτό εισόδημα, όπου είναι υψηλότερο από το πραγματικό. Τέλος η  μείωση της τάξεως του 20% του φόρου στα ακίνητα που όλο το 2013 ήταν μη ηλεκτροδοτούμενα και  κενά, είναι εμπαιγμός για τους  ιδιοκτήτες  που μέχρι πέρσι δεν πλήρωναν καθόλου χαράτσι. Εφόσον μάλιστα δεν ρυθμίζεται πότε και με ποια  διαδικασία θα διαπιστώνεται η ύπαρξη των δύο προϋποθέσεων ώστε  να δικαιούται κάποιος τη μείωση».  
Την ίδια ώρα, εν αναμονή βρίσκονται οι βουλευτές για να εκφράσουν στον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών τις διαφωνίες τους για τον επίμαχο φόρο καθώς ο Γκίκας Χαρδούβελης τοποθετήθηκε στη Βουλή για την επίμαχη τροπολογία.
Την Τρίτη, ομάδα 21 βουλευτών της ΝΔ είχαν απευθύνει ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, ζητώντας την αποπομπή του γγ. του υπουργείου Νίκου Καραβίτη, ως «δημιουργού» του ΕΝΦΙΑ (διαβάστε αναλυτικά παρακάτω). Εν τω μεταξύ, «δεν θα ψηφίσει την τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ» ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης, όπως δήλωσε στη Βουλή. Την ίδια στάση θα κρατήσει και ο Χρήστος Αηδόνης, που ανήκει στην ομάδα των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών.  
Άδικο νόμο χαρακτήρισε μέσω του ΣΚΑΪ τον ΕΝΦΙΑ η βουλευτή της ΝΔ Άννα Καραμανλή στον απόηχο του ξεσπάσματος της για το φόρο στη Βουλή. Η βουλευτής πρόσθεσε πάντως ότι γίνονται βελτιώσεις, ενώ προσέφερε τη στήριξή της αποκλειστικά στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά «για τον τιτάνιο αγώνα που δίνει να βγούμε από το μνημόνιο». «Στηρίζουμε τον πρόεδρο για την προσπάθεια που κάνει... τον πρόεδρο» δήλωσε με νόημα.
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)