Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Αρχίστε την επανάσταση χωρίς εμένα

Του Θοδωρή Μιχόπουλου - Από την Εποχή
Από τα χαρακώματα του Μαξίμου η αντίσταση κατά της... τρόικας

Το Μαξίμου ήθελε το νέο πακέτο βοηθείας από την τρόικα και πολιτική στήριξη να δίνει στην σημερινή κυβέρνηση και φανερά μέτρα να μην περιλαμβάνει. Παράλληλα,  να της επιτρέπει και προσφυγή σε πρόωρες κάλπες,  αν Βρυξέλλες και Αθήνα έκριναν ότι σίγουρα υπερτερούν NΔ και ΠΑΣΟΚ. Τα όνειρα, όμως, βούλιαξαν κάτω από τους κυματισμούς που δημιουργεί η  πολιτική των μνημονίων, η άνοδος  των ευρωσκεπτικιστών στην Ευρώπη και η οικονομική κρίση που φαίνεται να επανέρχεται.

Με προσωπικό τηλεφώνημα προς τους εκδότες ο Αντ. Σαμαράς τους ζήτησε να χαμηλώσουν οι τόνοι της… αντίστασης απέναντι στην τρόικα –μάλλον κατ’ απαίτηση των Βρυξελλών. Παράλληλα, το Μαξίμου, που κρατούσε ανοιχτό το θέμα των πρόωρων εκλογών –το έθεσε και δημοσίως ο Αδ. Γεωργιάδης λέγοντας στον Σκάι ότι «εάν η τρόικα ζητήσει νέα οριζόντια μέτρα, τότε πρέπει να αποφασίσει ο λαός με εκλογές»-, έσπευσε να το διαψεύσει την Παρασκευή, ενώ αντίστοιχες διαβεβαιώσεις έδωσε και ο Αντ. Σαμαράς στον Ευ. Βενιζέλο,  μετά το επεισόδιο που είχε ο τελευταίος με τον Δ. Αβραμόπουλο. Το ΠαΣοΚ είναι κατηγορηματικά αντίθετο σε πρόωρες κάλπες, καθώς ευελπιστεί ότι στο μέλλον θα ανακοπεί η πτωτική του πορεία.

«Μπαμπούλας» ο ΣυΡιζΑ

Το Μαξίμου διακινούσε τις πρόωρες εκλογές ως μήνυμα προς τους δανειστές μέσα από συνεχείς δηλώσεις των Αντ. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλου και Γ. Στουρνάρα ότι «δεν υπάρχουν νέα οριζόντια μέτρα». Στη δήθεν «ξαφνική» απαίτηση της τρόικας το Μαξίμου απάντησε ότι νέα οριζόντια μέτρα σημαίνουν εκλογές και κυβέρνηση ΣυΡιζΑ, ενώ υπήρξε και η επισήμανση ότι αυτή η Βουλή δεν αντέχει να ψηφίσει νέα μέτρα –ήδη υπάρχει «αντάρτικό» βουλευτών, γιατί, όπως λένε, δεν θα μπορούν να κυκλοφορήσουν στις περιφέρειές τους. Ωστόσο, το χρηματοδοτικό κενό των 2 έως 3 δισ. ευρώ για το 2014 είναι πραγματικό και πρέπει να καλυφθεί εκ των προτέρων –στον προϋπολογισμό που ψηφίζεται τον Δεκέμβριο. Ο Γ. Στουρνάρας, μάλιστα, που αναφέρεται στην κυβέρνηση ως το «τέταρτο μέλος της τρόικας», βγήκε στο βουνό δηλώνοντας ότι «δεν θα δεχθούμε απόψεις που υποτιμούν τις προσπάθειές του ελληνικού λαού».

Τι, όμως, συνέβη πραγματικά και ο Αντ. Σαμαράς αναγκάστηκε να ξεκινήσει την «αντίσταση»; Αρκούσαν δύο – τρείς αναφορές σε φιλικά μέσα ενημέρωσης;[1] Ή πίστεψε ότι η διαμάχη ΔΝΤ – ΕΚΤ αποτελούσε θαυμάσια ευκαιρία για αναπροσανατολισμό των στρατηγικών του; Η αλήθεια είναι ότι τα όποια νέα μέτρα θέτουν σε ευθεία αμφισβήτηση το success story του, μαζί και το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ καθίστανται απαγορευτικά για την ανάπτυξη που ευαγγελίζεται το Μαξίμου -εκθέσεις Alpha Bank και Eurobank  υποστηρίζουν, στηρίζοντας την κυβέρνηση, ότι δεν θα υπάρξει ανάπτυξη το 2014 με νέα μέτρα. Το ΙΟΒΕ, πάντως, χωρίς μέτρα προβλέπει μηδενική ύφεση όχι όμως και ανάπτυξη για το 2014. Η διπλή, μάλιστα, επίθεση που εξαπέλυσε ο Αντ. Σαμαράς, προσπαθώντας να αξιοποιήσει πλαστά οικονομικά αποτελέσματα, με στόχο κυρίως τον ΣυΡιζΑ, αλλά και τον επαναπατρισμό ψηφοφόρων από τη Χρυσή Αυγή, ήταν βέβαιο ότι δεν θα μπορούσε να αποδώσει αν δεν είχε τις «πλάτες» της τρόικας.
Αποδείχθηκε ότι δεν τις είχε -και για εσωτερικούς λόγους της τρόικας. Ο  Κ. Μητσοτάκη, πάντως, που έκλεισε χθες τα 95 [κυνηγώντας από κοντά τη μητέρα του δικού μας που πλησιάζει τα 105!],  πιστεύει ότι «οι Ευρωπαίοι στο τέλος θα πράξουν το χρέος τους»  και  προτείνει  στους Ελληνες να «σφίξουν άλλη μια φορά τα δόντια»!...

Ανοιχτά μέτωπα

Όμως οι «ασκήσεις αποφασιστικότητας προκαλούν εντάσεις και εάν δεν οδηγήσουν σύντομα σε εκλογές, θα χάσουν τη φαντασμαγορία και τη δυναμική τους», γράφει ο Κ. Ιορδανίδης στην Καθημερινή [17.10.13], και αυτό φαίνεται ότι βιώνουμε σήμερα. Δεν έγινε άλλωστε ποτέ πιστευτό από την κοινωνία ότι οι επί τρία χρόνια ένθερμοι υποστηρικτές των μνημονίων έγιναν και πάλι, μέσα σε μια νύχτα, αντιμνημονιακοί!

Η αναδίπλωση, βέβαια, του Μαξίμου δεν απομακρύνει και τις πρόωρες εκλογές, καθώς η οικονομία δεν βγαίνει, ενώ πολλά εξαρτώνται και από την πίεση που θα ασκήσει η τρόικα. Πέρα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ [αμυντικές βιομηχανίες και ΛΑΡΚΟ, διαθεσιμότητα δημοσίων υπαλλήλων, ρύθμιση χρεών του δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ], που έθεσε μετ’ επιτάσεως σε Αντ. Σαμαρά και Γ. Στουρνάρα και ο πρόεδρος του Euro Working Group Τόμας Βίζερ, οι Ευρωπαίοι μετέθεσαν τη ρύθμιση του χρέους για μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου και αφού πιστοποιηθεί, τον Απρίλιο του 2014, από την Eurostat το πρωτογενές πλεόνασμα. Η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών, που εκφράζονται και μέσα από ακροδεξιά κόμματα, σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες [Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, κ.λπ.] οδήγησε στην αναβολή των αποφάσεων. Δεν ρισκάρουν νέες αντιδράσεις και ψήφους προς την ακροδεξιά, λόγω μιας νέας βοήθειας προς την Ελλάδα και γενικότερα προς τον Νότο, γεγονός που στερεί από τον Αντ. Σαμαρά «πολιτικές ανάσες».

Παράλληλα, η άρνηση της ΕΚΤ να μετατεθεί χρονικά η λήξη ομολόγων [ANFA’s] που κατέχουν κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, δημιουργει ασφυξία σε Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο. Οι ευρωπαίοι βλέπουν νέο μνημόνιο ή επέκταση του υφιστάμενου ακυρώνοντας, ουσιαστικά, τα πολιτικά σχέδια του Μαξίμου. Ο Αντ. Σαμαράς ήθελε άμεσα μια απόφαση για το χρέος, τα όποια νέα μέτρα να μην αποτυπωθούν στον προϋπολογισμό του 2014, αλλά να συμφωνηθούν ατύπως και να εφαρμοστούν μετά τις ευρωεκλογές,  καθώς και τη δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων τα οποία θα καταθέτουν στην ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες που θα τα αγόραζαν προκειμένου να έχουν ρευστότητα. Θα ήταν τα δυνατά χαρτιά του Αντ. Σαμαρά σε κάθε εκλογική διαδικασία –ακόμα και στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Ναυάγιο στον  Σκαραμαγκά

Ο ασφυκτικός κλοιός στο Μαξίμου ενισχύεται από το «θερμό» επεισόδιο μεταξύ του Δ. Αβραμόπουλου και του Ευ. Βενιζέλου για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Η πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που θα καταθέσει ο ΣυΡιζΑ,  είναι δυνατόν να μετατραπεί σε οξύτατο εσωκομματικό πρόβλημα της ΝΔ, να οδηγήσει τις σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων στα όρια και να προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στο ήδη παραπαίον ΠαΣοΚ –το αν ο Δ. Αβραμόπουλος ονειρεύεται την Προεδρία της Δημοκρατίας το 2015, θέλει να προφυλάξει τα νώτα του από μια ιστορία που τουλάχιστον «βρωμάει» ή να γίνει πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, είναι άλλης τάξης πρόβλημα. Ήδη, πάντως, ο υπουργός Άμυνας δέχθηκε τα πυρά του συγκροτήματος. Ο Μικροπολιτικός [Νέα, 19.10.13] κάτω από τον τίτλο «κουίζ» ερωτά «ποιος υπουργός της κυβέρνησης έχει βαφτίσει το παιδί του καταζητούμενου Αναστάσιου Πάλλη; Για να σας βοηθήσω είναι πρώτος στο ντύσιμο και στις παρελάσεις», φωτογραφίζοντας πλήρως τον Δ. Αβραμόπουλο.

Για να συσταθεί, πάντως, εξεταστική επιτροπή απαιτούνται 120 ψήφοι –τα δύο πέμπτα της Βουλής. Ο ΣυΡιζΑ διαθέτει 72 βουλευτές και τυχόν υπερψήφισή της σημαίνει ότι ψήφισαν «ναι» και βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού. Ακόμα και διαρροές, όμως, να υπάρξουν από πλευράς ΝΔ,  δημιουργείται πολιτικό πρόβλημα, ανεξάρτητα αν ήδη ο Αντ. Σαμαράς έσπευσε να διαβεβαιώσει τον Ευ. Βενιζέλο ότι τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του θα στηρίξουν πλήρως τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ. Στη Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, προβληματίζονται σοβαρά για την ανοχή που έχουν επιδείξει απέναντι στη ΝΔ και επισημαίνουν ότι η πολιτική τους επιβίωση απαιτεί διαφοροποίηση. Ίδωμεν. Στα προβλήματα, πάντως, που συσσωρεύονται πάνω από το Μαξίμου, ας συνυπολογιστεί και η δημόσια αμφισβήτηση του Αντ. Σαμαρά από τους καραμανλικούς.



1. Στ. Ψυχάρης: «Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την χώρα: η τρόικα, αγριότερη παρά ποτέ και πολλαπλώς ύποπτη […] Η πολιτική που επιβάλλεται τώρα περιορίζει και καταδικάζει τη χώρα σε ατέλειωτη μιζέρια και μπορεί να την οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη», ενώ η Καθημερινή (13.10.13) σημείωνε ότι «όλη αυτή η κατάσταση αποσταθεροποιεί τη χώρα σε μια κρίσιμη στιγμή […] Είναι ανάγκη να πέσουν οι τόνοι στην πολιτική σκηνή και να σταματήσουν οι καταστροφικές έριδες, οι οποίες λειτουργούν διαλυτικά για την κυβέρνηση»].



Όλοι είδαµε το τυρί. Τη φάκα;

Η επίθεση του Αντ. Σαμαρά κατά του ΣυΡιζΑ, με κύριο θέμα την… τρομοκρατία απεδείχθη τουλάχιστον άσφαιρη. Η ΝΔ αποδέχθηκε τροπολογίες των «τρομοκρατών του άλλου άκρου» και συναίνεση στο νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Η συναίνεση αυτή, που όπως φαίνεται  μπορεί να αποτελέσει προάγγελο και άλλων συγκλίσεων, απαντά και στις κατηγορίες περί «τρομοκρατικού τόξου» - στη Marfin και τις Σκουριές. Η ΝΔ συναίνεσε πολιτικά με τους τρομοκράτες του ΣυΡιζΑ, αν και δεν της είναι απαραίτητοι οι 72 ψήφοι που διαθέτουν, εκτιμώντας ότι μπορεί να τον εκθέσει πολιτικά τοποθετώντας τον τεχνηέντως πλάι στη ΝΔ, το ΠαΣοΚ και τη ΔημΑρ, και  απέναντι στους εν δυνάμει συμμάχους του.
Αυτή η κίνηση, προφανώς, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι υιοθετείς και την μνημονιακή πολιτική της λιτότητας, γεγονός, όμως, που πρέπει να φροντίσεις να  γίνει κατανοητό από τους πολίτες. Οι όποιες συγκλίσεις, πάντως, ακόμα και με τη ΝΔ,  δεν σημαίνουν ότι απεμπολούμε το δικαίωμά μας σε τροπολογίες που εκτιμούμε ότι εξασφαλίζουν τη δημοκρατική λειτουργία της χώρας και  ότι οι νόμοι δεν θα στραφούν ενάντια στους  κοινωνικούς αγώνες και ιδιαίτερα των  εργαζομένων. Οπως μπορεί να συμβεί με την αναφορά στο άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα,  που πρέπει να απαλειφθεί.

Πηγή: Εποχή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)