Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Επιστρατευμένοι και οι ναυτεργάτες - Συμπαράσταση από συνδικάτα και σωματεία (φωτογραφίες και ρεπορτάζ)



Την επιστράτευση των ναυτεργατών ανακοίνωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Κ. Μουσουρούλης, με ισχύ από σήμερα το πρωί στις 6.00. Με απεργιακή συγκέντρωση απάντησαν ναυτεργατικά και άλλα εργατικά σωματεία.


Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου


Φωτογραφίες: Γ. Μαρκατσέλης:


Φωτογραφία


Φωτογραφία


Φωτογραφία


12:12 Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση και η πορεία των ναυτεργατών και των σωματείων που είχαν πάει για συμπαράσταση στον σταθμό ΗΣΑΠ Πειραιά.

Ισχυρές δυνάμεις του λιμενικού και της αστυνομίας είχαν αποκλείσει την πρόσβαση των διαδηλωτών προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία βρισκόταν στην κεφαλή της πορείας, ζήτησε από τον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης να επιτρέψει την προσέγγιση της πορείας στο υπουργείο, κάτι που απορρίφθηκε. Οι αστυνομικοί δήλωσαν πως θα επέτρεπαν την πρόσβαση στο υπουργείο μιας αντιπροσωπείας, όμως δεν δέχθηκαν οι διαδηλωτές.



12:03 Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ αποχωρούν...


11:56 Εξοργισμένοι οι ναυτεργάτες με τις δυνάμεις καταστολής, ζητούν να προχωρήσει η πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας.


11:44 Στη διαδήλωση και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δρίτσας και Κοδέλας.


11:40 Διαβουλεύσεις με τις δυνάμεις του Λιμενικού γίνονται αυτή τη στιγμή.





11:34  Άνδρες του Λιμενικού κλείνουν το δρόμο.








Φωτογραφίες από  



11:32 Ξεκίνησε η πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας.



Φωτογραφία από  



11:15 Ολοκληρώθηκαν πριν από δυο λεπτά οι ομιλίες. Οι συγκεντρωμένοι βρίσκονται στην προβλήτα Ε3, εκεί που φεύγουν τα πλοία για Κρήτη. Χιλιάδες ο κόσμος, δύσκολη η ακριβής εκτίμηση.


10:50 «Το πιστόλι στον κρόταφο στους ναυτεργάτες το έβαλε η κυβέρνηση, αλλά τις σφαίρες τις έδωσαν οι εφοπλιστές και οι μεγαλοξενοδόχοι», είπε η Αλέκα Παπαρήγα από το λιμάνι του Πειραιά όπου βρίσκεται αυτή την ώρα για να συμπαρασταθεί στους ναυτεργάτες. 



10:47 Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Π. Λαφαζάνης στο λιμάνι


 

Φωτογραφία από  



10:41 ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟΥ: «Το μόνο που απομένει να κάνει η Κυβέρνηση είναι να επιστρατεύσει και τους βουλευτές που διαφωνούν με την πολιτική της».


10:40 Πυκνώνει η συγκέντρωση





Φωτογραφίες από  



10:29 Παπαδημούλης τώρα στη Βουλή:  Όταν προκύψει κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσουμε τον κατάπτυστο νόμο περί επιστράτευσης. (από )



10:25 Το ΣΕΚ και το Σωματείο Εργαζομένων της Intracom στο λιμάνι.





10:10 Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και συνδικαλιστές συμπαραστέκονται στον αγώνα των ναυτεργατών.






Φωτογραφίες από  



Διαβάστε ανακοίνωση των ΕΛΜΕ Πειραιά, Β΄ Δωδεκανήσου, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Ζακύνθου και Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Λήμνου, Σαλαμίνας, Χίου:



9:58 Το συνδικάτο Μετάλλου στο πλευρό των ναυτεργατών.





9:55 Περιφρούρηση στις πύλες του λιμανιού





9:48 Πολύ μεγάλη η συγκέντρωση


Φωτογραφίες από  



9:45 Η επίδοση των φύλλων πορείας γίνεται μετ' εμποδίων, καθώς οι ναυτεργάτες εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία τους και αποφάσισαν να αρνηθούν να τα παραλάβουν. Σε έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, που έγινε σε πλοίο στον Πειραιά, αποφασίστηκε να μην παραλάβουν τα φύλλα πορείας, δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και ζήτησαν από τα πληρώματα να βγουν έξω από τα πλοία. Κύκλοι του υπουργείου Ναυτιλίας έλεγαν ότι σε περίπτωση που οι ναυτεργάτες αρνηθούν να παραλάβουν τα φύλλα πορείας, «θα εφαρμοστεί ο νόμος» με ό,τι αυτό συνεπάγεται. (πηγή:kerdos.gr)


9:42 Καταφθάνουν διαδηλωτές στο λιμάνι





Φωτογραφίες από  



9:20 Για «πρωτοφανή βία και τρομοκρατία» από την πλευρά της κυβέρνησης προκειμένου να αποπλεύσουν τα πλοία από το λιμάνι του Πειραιά κάνει λόγο η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), η οποία συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα το πρωί στις 05.00 προκειμένου να εξετάσει τις τελευταίες εξελίξεις.



9:12 Κόσμος κατεβαίνει στο λιμάνι με κάθε μέσο για τη διαδήλωση στον Άγιο Διονύσιο στον Πειραιά που διοργανώνουν τα ναυτεργατικά και άλλα εργατικά σωματεία.


Ξεκίνησε η επιστράτευση των ναυτεργατών

Σε ισχύ είναι η επιστράτευση των ναυτεργατών από τα ξημερώματα της Τετάρτης, ενώ λίγο μετά τις 7 το πρωί απέπλευσαν τα πρώτα πλοία από το λιμάνι του Πειραιά. «Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) Σάββας Τσιμπόγλου.

Οι διμοιρίες των ΜΑΤ που είχαν παραταχθεί στο λιμάνι αποσύρθηκαν γύρω στις 06.30 το πρωί. Ναυτεργάτες και μέλη του ΠΑΜΕ παραμένουν συγκεντρωμένοι στην προβλήτα Ε3, ενώ έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στις 10:00 και πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Μετά απο έκτακτη συνεδρίασή της ΕΕ της ΠΝΟ με δηλώσεις τους οι συνδικαλιστές σημείωσαν ότι παρά την αστυνομοκρατία στο λιμάνι η απεργία δεν έσπασε. Μιλώντας στον Σκάι, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) Σάββας Τσιμπόγλου τόνισε ότι «εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας», και πρόσθεσε ότι «πάμε κόντρα στην πολιτική επιστράτευση με τη συμμετοχή των ναυτεργατών και των άλλων εργαζόμενων».

Παράλληλα, προανήγγειλε τη συμμετοχή της Ένωσης στη σημερινή παναττική απεργία, την απεργιακή συγκέντρωση και την πορεία στο ΥΕΝ σήμερα, αλλά και τη γενική απεργία στις 20/2. Όπως είπε: «Έχουμε κάνει 31 απεργίες σε καθεστώς πολιτικής επιστράτευσης. Έχουμε συγκρουστεί με αυτήν την πολιτική και τις δυνάμεις καταστολής ούτε μία ούτε δύο φορές».

Σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους απεργούς, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει 24ωρη παναττική απεργία. Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ χαρακτήρισε «αυταρχική και αντισυνταγματική» την πρακτική της κυβέρνησης, ενώ η ΑΔΕΔΥ κατήγγειλε «ποινικοποίηση των απεργιακών αγώνων».


Τι συνέβη τα ξημερώματα στο λιμάνι

Περίπου στις 04:00 την Τετάρτη, δυνάμεις της αστυνομίας και του λιμενικού περικύκλωσαν τους απεργούς που ήταν συγκεντρωμένοι στην προβλήτα Ε3, σε μια προσπάθεια να αποπλεύσουν τα καράβια που ήταν δεμένα εκεί.

Οι ναυτεργάτες αντέδρασαν, ωστόσο τα πλοία κατάφεραν να αποπλεύσουν. Σε μια περίπτωση, δε, το προσωπικό ενός πλοίου έκοψε τον έναν κάβο του καραβιού και -σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών- ο λιμενάρχης έλυσε τον δεύτερο κάβο του πλοίου, προκειμένου να φύγει.

Από τα πλοία που έλυσαν από την προβλήτα Ε3, δύο έδεσαν στην προβλήτα Ε1, όπου είχαν παραταχθεί ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και δεν υπήρχε δυνατότητα προσέγγισης των ναυτεργατών. Την ίδια ώρα, κάποια άλλα καράβια έμειναν στα ανοιχτά, αναμένοντας να πάρουν σειρά για να φορτώσουν.

Τα πλοία που έχουν ήδη φορτώσει ή φορτώνουν αυτήν την ώρα πραγματοποιούν δρομολόγια για τις Κυκλάδες.

Προς το παρόν, πλοία φορτώνουν μόνο στην προβλήτα Ε1, ενώ στην προβλήτα Ε3 δεν υπάρχει κανένα καράβι.


Πηγή: thepressproject



__________________________________________________________________







Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής αν η απόφαση έχει τη σύμφωνη γνώμη των άλλων δυο κυβερνητικών εταίρων και κυρίως της ΔΗΜΑΡ της οποίας τα στελέχη μέχρι αργά το μεσημέρι σήμερα υποστήριζαν την εκδοχή της αναμονής μέχρι και αύριο. 

Από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρινίζουν ότι προκρίθηκε η ανάγκη να υλοποιηθεί η απόφαση της επιστράτευσης καθώς το τελεσίγραφο που είχε θέσει στους απεργούς μέχρι αύριο το πρωί ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης κατέστη ανενεργό μετά την σημερινή απόφαση της ΠΝΟ για νέα 48ωρη απεργία. (Πηγή ρεπορτάζ: capital.gr)

Σε δηλώσεις του ο κ. Μουσουρούλης τόνισε: «Η κυβέρνηση κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ικανοποιήσει τα αιτήματα των ναυτεργατών. Κάναμε εξαντλητικό διάλογο και δώσαμε συγκεκριμένες λύσεις. Όπως φαίνεται από την απόφαση της ΠΝΟ, δυστυχώς μικροπολιτικές σκοπιμότητες δεν δίνουν περιθώρια για διάλογο» υποστήριξε ο υπουργός Ναυτιλίας. Από την πλευρά τους, οι ναυτεργάτες δείχνουν αμετακίνητοι με τον πρόεδρο της ΠΝΟ, Αντώνη Νταλακογιώργο να δηλώνει ότι «θα κουρελιάσουμε το χαρτί της επιστράτευσης». 

«Η κυβέρνηση βάζει σε κίνδυνο τη χώρα και τον λαό σε μεγάλη περιπέτεια με τον αυταρχισμό που επιδεικνύει στις δίκαιες και νόμιμες διεκδικήσεις των εργαζομένων» σημείωσε ο Πρόεδρος της ΠΝΟ, Αντώνης Νταλακογιώργος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του realfm 97,8. 

«Θα κουρελιάσουμε το χαρτί της επιστράτευσης και θα το στείλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ για τις δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας αναφορικά με την καταβολή των αναδρομικών και των δεδουλευμένων ο κ. Νταλακογιώργος δήλωσε ότι αποδείχθηκαν «λόγια του αέρα χωρίς κανένα αντίκρισμα».

Παναττική 24ωρη απεργία για την Τετάρτη αποφάσισαν οι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στην επιστράτευση των ναυτεργατών, ενώ απεργιακή συγκέντρωση για αύριο στις 10.00 στον Άγιο Διονύσιο στον Πειραιά διοργανώνουν τα ναυτεργατικά και άλλα εργατικά σωματεία.

Καταδικάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ την επιστράτευση: Επιστρατεύονται οι ναυτεργάτες – Η κοινωνία στο χακί


Ολόκληρη η ανακοίνωση του Τμήματος Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: 

Η τρικομματική κυβέρνηση με τη σημερινή της απόφαση να επιστρατεύσει τους απεργούς ναυτεργάτες για μία ακόμα φορά τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνει την προσήλωση της στο δόγμα της καταστολής οποιασδήποτε κινητοποίησης που στοχεύει να αποτρέψει το καταστροφικό της έργο. Μετά και την επιστράτευση των απεργών της ΣΤΑ.ΣΥ (ΗΣΑΠ, Μετρό, Τραμ) η νέα αυτή απόφαση θέτει σε καραντίνα το δικαίωμα οποιασδήποτε κατηγορίας εργαζομένων να αντιστέκεται στην ισοπέδωση της κοινωνίας

Οι ναυτεργάτες επιστρατεύονται επειδή διεκδικούν:
• τις θέσεις εργασίας τους οι οποίες θα μειωθούν κατά χιλιάδες ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες
• το δικαίωμα τους να υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να αμείβονται με αξιοπρεπείς αμοιβές στα ποντοπόρα πλοία και όχι με  αμοιβές αντίστοιχες των ναυτεργατών που προέρχονται από τριτοκοσμικές χώρες 
• τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται τους τελευταίους πολλούς μήνες από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες 
• την απόσυρση του νομοσχεδίου που μειώνει τα δρομολόγια των πλοίων προς τα νησιά και τα οδηγεί στην ερήμωση και τους κατοίκους τους στην απομόνωση 

Η επιστράτευση που κήρυξε η κυβέρνηση το μόνο στο οποίο δεν στοχεύει είναι η εξυπηρέτηση των αναγκών των νησιωτών.  

Αν επεδίωκε κάτι τέτοιο θα απέσυρε άμεσα τις διατάξεις του σχεδίου νόμου για την κατάργηση της υποχρεωτικής δεκάμηνης δρομολόγησης που θα οδηγήσουν στη μείωση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων τους χειμερινούς μήνες και θα καταδικάσει τα νησιά στην απομόνωση και στην ερήμωση. 

Όμως, η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά εξαντλώντας κάθε ευρηματικότητα στο πεδίο των προπαγανδιστικών χειρισμών με διαλόγους άνευ ουσιαστικού περιεχόμενου, επιδεικνύει στην πραγματικότητα αδιαλλαξία απέναντι στους ναυτεργάτες και στους νησιώτες εξυπηρετώντας πρόσκαιρα συμφέροντα των ακτοπλοϊκών εταιρειών εις βάρος της ναυτεργασίας με χιλιάδες απολύσεις. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ καταδικάζει την επιλογή της κυβέρνησης να επιστρατεύσει τους ναυτεργάτες και την καλεί να προχωρήσει στη μόνη ρεαλιστική λύση: την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου που διαλύει τη ναυτιλία προς όφελος των εφοπλιστικών συμφερόντων. 

Οι ναυτεργάτες θα αντιμετωπίσουν την επιστράτευση και θα την αχρηστεύσουν όπως έκαναν και στο παρελθόν.

Στις 18:00 το απόγευμα της Τρίτης το κάλεσμα σε απεργιακή συγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά


Σε συμπαράσταση στους απεργούς και σε απεργιακή συγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά, στις 6 το απόγευμα της Τρίτης, καλούσε, πριν ακόμη βγει η απόφαση της επιστράτευσης, το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς: 

Δηλώσεις για την επιστράτευση έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Παναγιώτης Λαφαζάνης: 

Με εργαζόμενους στο χακί δεν υπάρχουν εργασιακές σχέσεις και δεν έχει μέλλον η οικονομία. Η δημοκρατία με επιστρατευμένους εργαζόμενους είναι μια επιστρατευμένη δημοκρατία. 

Η κυβέρνηση μετατρέπει σταδιακά την κοινοβουλευτική δημοκρατία σε μία ιδιόμορφη κοινοβουλευτική χούντα του κεφαλαίου σε βάρος του κόσμου της εργασίας. Οι ναυτεργάτες έχουν 100% δίκιο και έχουν κοινό μέτωπο με τον αγροτικό κόσμο. 

Οι αγώνες δεν σταματάνε με επιστρατεύσεις.

Δηλώσεις στήριξης στους ναυτεργάτες είχε πραγματοποιήσει νωρίτερα και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Μ. Διακάκη: 

«Κυβερνητικού έργου συνέχεια...η Ελλάδα των 2 ηπείρων και των 5 θαλασσών, βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην φτωχοποίηση και την διάλυση, με την πολιτική που ασκεί η τρικομματική συγκυβέρνηση, προκειμένου να φανεί, αντάξια των προσδοκιών της Τρόικα και πειθήνιο όργανο των έξωθεν εντολών .

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας οδηγεί χιλιάδες Έλληνες ναυτεργάτες στην ανεργία αφού καταργεί στην ουσία τις οργανικές θέσεις των πλοίων και την δεκάμηνη απασχόληση.

Καταργεί επίσης, κάθε συλλογική σύμβαση εργασίας για τα ποντοπόρα πλοία, αφού οι Έλληνες ναυτεργάτες οδηγούνται σε ατομικές συμβάσεις με τους πλοιοκτήτες, για ναυτολόγηση σε θέσεις κατώτερου πληρώματος.

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης, με την εφαρμογή τέτοιων σχεδίων νόμου, ανοίγουν το δρόμο για περαιτέρω απολύσεις, μειώσεις αποδοχών των Ελλήνων ναυτεργατών και ασυδοσία από τις πλοιοκτήτριες εταιρείες.

Την ίδια στιγμή, που το υπουργείο Ναυτιλίας διατείνεται ότι ενδιαφέρεται για την αναβάθμιση και την ανάπτυξη των νησιών μας, δημιουργεί συνθήκες απομόνωσης, άρα και υποβάθμισης τους, περιορίζοντας τον χρόνο δρομολόγησης των πλοίων και οδηγώντας στην μείωση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ δηλώνει αλληλέγγυος σ΄ αυτόν τον δίκαιο αγώνα και μάχεται για την απόσυρση ενός νομοσχεδίου, που βυθίζει αύτανδρη την ελληνική ναυτική οικογένεια και τους Έλληνες ναυτεργάτες».

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Αθηνών: "Η κυβέρνηση φοβάται"


"Δεν είναι επίδειξη πυγμής εκ μέρους της, είναι φόβος" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό κέντρο Αθηνών μετά την απόφαση της κυβέρνησης για επιστράτευση των ναυτεργατών:  Εργατικό κέντρο Αθηνών: Η κυβέρνηση φοβάται

Ανακοίνωση της ΓΣΕΕ για την επιστράτευση


Ακραίο, αντιδημοκρατικό μέτρο χαρακτηρίζει η ΓΣΕΕ την επιστράτευση, με αφορμή τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης για τους ναυτεργάτες:  ΓΣΕΕ: Ακραιό, αντιδημοκρατικό μέτρο η επιστράτευση

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)